Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, februar 05, 2008

Super duper tirsdag

Fra et innlegg av statsviteren Rune Dahl Fitjar i Stavanger Aftenblad i dag:

(...) Bildet av «småbyfolk som fornekter Charles Darwin»og «de konservative teleevangelistenes blanding av Gud, penger og politikk» passer i hvert fall utmerket inn i norske mediers fremstilling av republikanernes politiske profil. (..)

Det er således mye som tyder på at norske mediers søkelys på Clinton og Obama ikke bare skyldes muligheten for at man kan få en kvinnelig eller en farget president i USA. Snarere ser det ut til å være en del av en bredere tendens i dekningen av utenlandske valg, hvor venstresidens kandidater framstilles i et mer positivt lys enn deres motstandere, og hvor venstresidens muligheter til å vinne valg overdrives. Denne skjevheten er åpenbart uheldig både for medienes troverdighet og for nordmenns forståelse av det politiske landskapet utenfor vårt eget land.

Tiltredes. Nå er jo de fleste nordmenn mer interessert i å sikre seg sine egne goder i "verdens rikeste land" enn de er i det politiske landskapet utenfor. At andre land velger å organisere seg annerledes enn å være verdensmestre i skatt, men dårlige på skole, er jo stort sett et mysterium for både folk flest og de som skriver for dem. For norske "objektive" journalister holder seg jo ikke for gode til å faktisk belære amerikanske velgere om hvordan ting bør være. Snertent.

Men som skrevet tidligere. Når norske medier med sikkerhet forutser et valg, så vet vi andre bedre.

Ha en super duper tirsdag og sjekk Monticello for oppdateringer.

4 kommentarer:

Windingstad sa...

Det er sikkert ikke slik at journalistenes politiske ståsted er uvesentlig.

Men fra et journalistisk perspektiv er det uansett mye bedre stoff på den demokratiske siden. Ikke bare det at de har en svart og kvinnelig kandidat. Men duellen ligger på et helt annet dramaturgisk nivå enn den republikanske.Ta hensyn til at demokratene generelt, og de aktuelle kandidatene spesielt, er særdeles populære også blant norske lesere. Og du skjønner hvorfor (også) norske medier fokuserer mest på disse.

Når det gjelder de republikanske kandidatene, så innehar de tross alt flere standpunkter som samsvarer med det amerikanske stereotypet. Og kreasjonisten Huckabee, som ønsker å får religion inn i den amerikanske grunnloven (!), gjør ikke sake n "bedre".

Sean Spenn sa...

Jeg synes media har vært ganske snille mot McCain denne gangen, men det forandrer seg nok fremover.

Steffen sa...

Hei, jeg vil bare gi deg et tips, som ikke omhandler denne saken. Gir det her siden jeg ikke har noen epost-adresse på deg.

http://www.offshore.no/nyheter/sak.aspx?Id=20201

Hilsen Steffen Grøhn

Eirik sa...

Nå er jo USA ikke akkurat verdensmestre på skole heller, siden du drar frem det...