Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, januar 13, 2010

Please don't help

hablog stiller et spørsmål som jeg også har lurt litt på. I AMK-saken, der en kvinne døde mens ambulansepersonell ikke kom til på grunn av at familien var aggressiv, så blir det både hevdet språkbruken til den tyrkiske familien bare er et uttrykk for en fremmed kultur, som AMK må lære å forholde seg til. Kommer man fra et annet sted enn Europa er altså "horeunge" og "forpulte fitter" en vanlig språkdrakt?

Hva slags uttrykk for fordommer er det egentlig? At mennesker som ikke har europeisk kulturbakgrunn rett og slett er mer aggressive og ubehøvlet enn andre? Som hablog håper jeg at de fleste med innvandrerbakgrunn vil betakke seg for denne formen for sympati.

Det er naturlig at man kan bli aggressiv når man er bekymret og redd, bare tenk på om noe skjedde med en av dine nærmeste og du følte at du ikke ble hørt når du ba om hjelp. Det er et godt stykke unna det å mene at aggressiv oppførsel og uakseptabel språkbruk er noe som er generisk for innvandrerbefolkningen. "Please don't help", som det heter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Er ikke Tyrkia Europa da?

t!g

Runar sa...

Geografisk sett er det bare Tyrkia vest for Bosporos som ligger i Europa.

Mike sa...

Nå har vel vi her sørpå fordommer for det gode norske uttrykket "hæstkuk" også. At man sørpå kan bli dømt for å bruke uttrykket mot politiet, viser tydelige kulturforskjeller (siden man nordpå ikke reagerer på det engang).

http://www.nettavisen.no/ibergen/article720422.ece

Maestro sa...

Norge er et av de vanskeligste landene å få ambulanse i, og de folka på AMK kan være ganske provoserende med sine spørsmål. Jeg erfart dette på kroppen i to tilfeller, et der faren til dama trengte øyeblikkelig hjelp og AMK krevde at vi skaffet personnummeret hans før de kunne sende en bil. Og gang nummer to der en fyr var slått ned på gaten. De foreslo da at jeg som forbipasserende kunne kjøre vedkommende til legevakten selv.

Fred Rune Rahm sa...

Helt enig med Vamous. Det å gjøre dette til en sak omkring fremmedkulturelle blir helt feil Vi er vitne til allmennmenneskelige reaksjoner. De fleste vil kunne miste hodet og bli mindre diplomatiske i en slik situasjon.

Anonym sa...

Son Finnmarking kan jeg bare påpeke at man ikke bruker uttrykket hestkuk når man snakker med 113, dersom man har behov for hjelp. Faktisk.

VamPus sa...

Anonym: jeg finner ikke referanse til det på Wikipedia, men mener å huske at definisjonen på europa som område oppsto omtrent samtidig som det ottomanske riket - definert både av religion og kultur. Europa primært kristent/katolsk, det osmanske riket primært muslimsk. Så Tyrkia defineres faktisk som utenfor Europa, men er interessant nok kandidat til EU-medlemsskap. Verden endrer seg :-)