Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, januar 14, 2010

Søker ansatt som møter på jobb

Om man lurer på hvor sykelønnsdebatten står i Norge og hvor fortvilet små bedrifter er over arbeidstakeres holdninger, kan man jo se på syltetøyprodusenten Lisa som søker ny lagerarbeider:

- Arbeidet er fysisk og du må ha god helse. Det betyr noe løfting, stabling, skriving, lesing, til og med tenking og ikke minst nøyaktighet, underlig nok også fremmøtevillighet ved arbeidstidens begynnelse.

Brutalisering av arbeidslivet. Ingen tvil om det.Les saken hos E24.

6 kommentarer:

Marianne sa...

"Oi, shit. Her må jeg faktisk møte opp om morran, og det gidder jeg ikke. Får ikke røyke inne på lageret heller? Nei, da gidder jeg i alle fall ikke!"

Hva tror de om folk? At alle som tilfeldigvis kan å kjøre truck er stokk dumme?

nessie sa...

Jeg har ganske mange ganger sagt til NAV at jeg er interessert i å ta truckførerbevis pga jobbmulighetene. Ikke trenger man å høre godt heller.

-ormen, fortsatt uten trucklappen

Dr. Kjetil Kristensen sa...

Denne var artig.

Underlig at dette helt fundamentale aspektet ved et arbeidsforhold, at det er et bytteforhold - en form for sosial kontrakt - hvor arbeid byttes mot betaling, ikke får mer oppmerksomhet.

Hele debatten er asymmetrisk - og både rettighetsspørsmålene og pliktspørsmålene må problematiseres og belyses (jeg ser foreløpig mer av det første enn av det siste).

Dessuten blir presisjonen i eventuelle tiltak lav når man ikke klarer å enes om en felles virkelighetsbeskrivelse, og hele tiden blander kortene i forhold til evne (kan / kan ikke jobbe) og motivasjon (vil / vil ikke jobbe). Dette er synd, for ulike situasjoner krever ulike tiltak.

Mathias sa...

Har man en jobb, får en værsågod møte på jobb, helst aldri et minutt for seint. Sykefraværet kunne nok vært lavere hvis folk hadde hatt noe mer vilje. Men når en får lønn fr første dag, er det ikke rart folk sykemelder seg. Behagelig!! Uten lønn i hvertfall første dagen, burde vært en selvfølge. Om man er litt småforskjølet, så stiller en i hvertfall på jobb. Er man lengre syk, f.eks. har en influensakule, så skal man ikke svi økonoisk. Men en småforskjølelse bør man stille på jobb uansett.

Anonym sa...

En del av problemet skyldes en forstokket fokus på tøyse-begrepet "arbeidstid".

Så lenge jobben blir gjort tidsnok, betyr det lite NÅR den blir gjort.

Hvem bryr seg om NÅR på dagen (eller natten for den del) Leonardo malte Mona Lisa?

Når du kjøper et kilo mel på Rema, betyr det noe når på døgnet hveten ble sådd, høstet, fraktet, malt eller posepakket?

Det er bare noen få jobber hvor arbeiderne i det hele tatt trenger å eie en klokke.

Hilsen klokke-hatende drage lun

Anonym sa...

Til klokkehatende drage lun!

Det eksisterer faktisk uhyre få jobber (om noen?) som ikke på en eller annen måte stiller krav til nøyaktighet om tiden. Når vår venn Leonardo avtalte med Mona Lisa at hun skulle potretteres, måtte begge forholde seg til tidsaspektet. Dersom Leonardo foreslo at hun skulle ankomme klokka 10 på formiddagen på grunn av lyset, ville det passe dårlig dersom hun først ankom sent på ettermiddagen. I et klokkehatende samfunn ville Leonardo møte stadige problemer ved at fargehandleren ikke hadde staffeli og pensler til salgs fordi leverandøren ikke brydde seg om å holde sin avtale om leveranser. Før Mona Lisa rakk å sette sin fot innenfor Leonardos ateliêr ville husverten ha kastet ut denne, også på den tid, berømte kunstneren fordi han lå etter med husleien, osv., osv.

"Når du kjøper et kilo mel på Rema, betyr det noe når på døgnet hveten ble sådd, høstet, fraktet, malt eller posepakket?". For i det hele tatt at det skal være mulig å finne et kilo mel pent pakket i sine poser på denne klodens butikkhyller, så betyr det at helt kobbel av mennesker av høyst ulike yrker har samordnet sin gjøren og laden i pakt med og avhengig av at alle i kjeden gjør sin jobb etter avtalt tid.

"Arbeidstid" er det stikk motsatte av et tøysebegrep. Bare det å ytre seg negativt om tiden på et medium som internet som er så avhengig av datamaskinens nøyaktige klokker, forteller hvor langt ute på jordet denne dragen faktisk befinner seg!