Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, februar 13, 2007

Diktatorpresidenten

I rekken av statsledere med selvinnsikt sikter diktatorpresidenten Robert Mugabe seg inn i teten med sitt syn om at det er at vestlige land har sabotert økonomien i Zimbabwe som hevn for hans såkalte "landreform". Mugabe omfordelte jorda til politiske støttespillere som ikke dyrker jorda effektivt, hvilket førte til at Zimbabwes økonomi kollapset. Det er i grunn nesten imponerende å gjøre om et land fra å være en viktig mateksportør i regionen, til å være plaget av hungersnød. Legg på 80% arbeidsledighet, hyperinflasjon, priskontroll som effektivt fører til mindre mat på markedene, tvangsflytting, raseringen og brenningen av fattigstrøk som berørte 2 millioner mennesker - et voila; Robert Mugabe. Mannen som får bestevennen Hugo Chavez til å se ut som en pingle i forhold.

Denne kjernekaren fyller år 21. februar og selvsagt skal den utpinte befolkningen betale for dette. For spesielt interesserte er Mugabe født i Fiskenes tegn, hvilket skulle gjøre han til "Virkelighetsnær, fornuftig, snill, vurderende og planmessig." Men også en tendens til å være humørsyk, uberegnelig og trang til å føle deg som martyr.

Right.

28 kommentarer:

Rambukk sa...

..-or left.

IvarE sa...

Vel, ALLE de såkalte sosialistiske eksperimenter rundt om i verden har jo opplevd det samme. Dog kanskje ikke like raskt og ikke FULLT så ille. Nevner f. eks. - men på ingen måte begrenset til - Sovjetunionen, Kina, Vietnam, Nord-Korea, Cuba, Nicaragua, Tanzania, osv., osv.

Milton Marx sa...

Si meg hvem dine venner er, og jeg skal si deg hvem du er...

Gretten sa...

Det kjekke er at UiO hadde/har en utvekslingsavtale med University of Zimbabwe og man skal ikke være den store brøkregneren for å fatte hvem som kommer hit på utveksling fra Zimbabwe da. Husker under en forelesning i et kurs som har jordfordeling i u-land som tema, der jordfordelingen er et vikitg virkemiddel i fattigdomsbekjempelsen. Utvekslingsstudentene fra Zimbabwe så ikke noe galt i Mugabes reformer. Det var på sin plass mente de, siden europeiske bønder hadde utnyttet landets ressurser i evigheter. Dette var riktignok i 2004.

Jeg håper de nå sitter og tenker gjennom hovedessensen av det en meget forarget foreleser sa i etterkant av disse uhyrlige påstandene om at Mugabe (indirekte) ville redde landet. Reality bites!

Gretten sa...

Avtalen med University of Zimbabwe var i perioden 2002 til 2006 og finansiert med 3,2 millioner kroner fra NUFU. Bare sånn for ordens skyld.....

IvarE sa...

Noen bare VIL simpelthen ikke lære...

Anonym sa...

Det er mye som tyder på at vi vil få økende sosial misnøye og kanskje borgerkrig i Zimbabwe. Blant annet har ikke Mugabe penger til å betale soldatene lenger.

http://www.mg.co.za/articlePage.aspx?articleid=298750&area=/insight/insight__africa/

http://www.news24.com/News24/Africa/Zimbabwe/0,9294,2-11-1662_2067579,00.html

Dersom det bryter ut borgerkrig i Zimbabwe, kan denne også spre seg til Sør-Afrika.

Her er forresten en artig video fra 1994, som viser hvordan Zimbabwe ble ’solgt’ foran valget i Sør-Afrika.

http://www.africancrisis.org/ZZZ/ZZZ_News_010229.asp

IDI AMIN jr RV-MEDLEM sa...

Jeg foreslår at Kristin Halvorsen foretar en eksteraordinær bevilgning til feiringen av Mugabes
83 ÅRS bursdag.
Jeg reiser ned for å fere all omelletten som er laget, skallene som er knust snakker vi ikke høyt om i Norge.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1639511.ece

Feiring med champis sa...

Jeg reiser ned for å feire all omelletten som er laget, skallene som er knust snakker vi ikke høyt om i Norge.

Si meg hvem dine venner er sa...

http://www.payvand.com/news/06/nov/Ahmadinejad-Mugabe2.jpg

K.H. sa...

Fyller aar 21 februar? Hva med fylte? Saa vidt jeg vet har han ikke vist seg siden pavens begravelse og det begynner aa bli en stund siden...

Valgte diktatorer sa...

Hei
, har dere lyst til å diskutere saken vi her tar opp? Har du noe mer konkret å komme med enn den vanlige Stalin/PolPot-smørja, som ingen her har støttet, og som har svært lite med Hugo Chavez å gjøre.

Hvis ikke foreslår jeg at du lager din egen blogg hvor du kan kjefte ut alle de fæle "sosialistene" så mye du vil.

Herodotus sa...

Alle savner Mugabes venn og våpendrager Joshua N'komo som pleide å skjære vekk huden på underansiktet til "opposisjonelle" så de fikk et stygt flir. Dette er et av de uhyggeligste diktaturene siden keiser M'tesa styrte landet på samme trivelige måte på 1800-tallet og bødlene ble overarbeidet med alle de skulle torturere til døde. Men regimet er sikkert helter i de rødgrønnes øyne. Sukk.

Per sa...

Den ekstreme venstresiden har bare en målestokk for hvem som regnes som helter og ikke:

Mot USA og Israel: Bra.
For USA og Israel: Dårlig.

Hva de står for forøvrig regnes som uinteressant. Det overordnede er om de er for eller mot USA og Israel. Så får det bare være om de torturerer til døde sin egen befolkning...

Shogan sa...

Nåja, litt edruelighet er avogtil på sin plass, selv her ute blant dere i blåland. Så vidt jeg vet er det vel ingen, hverken røde, grønne, blå eller kombinasjonsfarger som har støttet eller uttrykt sympati for Mugabe etter at det klikket for han.

Forøvrig passer det kanskje også å minne på om at for tyve år siden var han vår store helt og forbilde i Afrika.

Zeeno sa...

Denne debatten bærer jo preg av å vøre utrolig nyansert. Det er min første tur innom bloggeland, da jeg jo har lest at Vampus og gjengen representerer noe viktig i samfunnet. Mulig Vampus gjør det, men herregud for en debatt!

1) Det må gå an å skille mellom den fryktelige statslederen Mugabe har utviklet seg til å bli, og denen jordreformen. Personlig mener jeg jordreformen han gjennomførte ikke hører noe steds hjemme, men det gjorde heller ikke måten engelskmenene tok seg til rette. Engelskmennene har drevet en systematisk undertrykkelse i store deler av øst-afrika. Mens vi i andre deler av afrika har sett at tidligere kolonimakter sakte men sikkert bidrar til av-kolonisering, har Zimbabwe blitt hengende igjen.

2) Når folk på venstresiden, hvor jeg forøvrig ikke befinner meg, sier noe fint om Mugabe er dette fra tiden FØR jordreformen, og FØR den verste undertrykkingen. Legg forøvrig også merke til at Mugabe var Thatcher sin beste venn i Afrika, selv om torturen begynte på 80-tallet. Det var først under jordreformen at engelskmennene ble sure. Altså - torturen og mangelen på demokrati på slutten av 80-tallet plaget dem ikk enevneverdig før noen hvite landeiere mistet jorda si.

3) Sammenligninger med Chavez blir bare tull selv om de har klemt hverandre på noen bilder. Chavez tok jord, og lot staten beholde. Mugabe tok jord, og later som om han privatiserer, dog med afrikanske eiere. De tilhører to verdener.

3) De som trekker inn SV, Kristin Halvorsen osv. er like dumme som de som trekker inn Høyre når en snakker om Pinochet.

Hvis dette er standarden på debatter på dine sider Vampus spår jeg at bloggene på sikt uvesentliggjøres. Det blir like viktig for demokratiet som debattene om Morten Gamst Pedersen på VG nett.

Svartmaling sa...

Zeeno takk For at du griper fatt i dette.
Som du ganske riktig påpeker var det mye urealistisk håp og tro i forventningene til den demokratiske utvikling på 90-tallet.

Noe som forundrer meg er din påstand -- 80-tallet plaget dem ikk enevneverdig før noen hvite landeiere mistet jorda si.--

Selv du mener vel det er et betydelig tilbakeskritt å velge en næringspolitikk som bidrar til kapitalflukt og at nøkkelkompetanse forsvinner i et land som en gang var
Afrikas viktig matprodusent ?

Virkningen av landreformen i Zimbabwe, har skadet evnen til den kommersielle landbrukssektoren til å skaffe utenlandsk valuta hardt.[3]

1. november 1989 la en tidligere mindre minister, Denis Walker, frem en rapport i London for Conservative Monday Clubs utenrikskomité om landreform i Zimbabwe. I hans siste del sa han, med tydelig innsikt, at som hendelsene har vist at «når jorda er omfordelt, vil de kommersielle gårdene bli brutt opp og de gjenværende hvite gårdbrukerne vil bli redusert gjennom eksil og fengsling. Zimbabwes regjering, som allerede moralt sett er konkurs, vil gå mot økonomisk kollaps.»

Ut fra din indignerte reaksjon er ganske lett å forstå at du elsker Otto Jespersens harselas med Bondevik.

Zeeno sa...

Jeg uttaler meg ikke om hverken næringsutvikling eller kapitalflukt. Jeg mener virkelig at hva engelskmennene sier i denne sammenheng er nesten irrelevant. Mugabe var i følge både engelskmenn og nordmenn det afrikanske håp i lang tid. Interessen kjølnet litt fra resten av Europa utover 80-tallet da han viste seg å være en drittsek. Engelskmennene reagerte sent på torturen og udemokratiske valg. Det var ikke før landreformen kom i gang at engelskmennene ble pissed.

Poenget her er at fremstillingen av hva som har skjedd i Zimbabwe er unyansert pga. engelskmennenes rolle. Unyansert betyr selvfølgelig ikke at jeg mener Mugabe er en hyggelig kar, men Englands rolle her er at noen av "deres folk" mistet eiendom og makt. Dette preger deres holdninger til hele situasjonen, og de spyr ut informasjon. Denne informasjonen skille rikke mellom de ulike komponentene i forholdene vi ser i Zimbabwe i dag. Det er ingen som setter noe som helst kritisk søkelys på tidligere hvite landeiere i Zimbabwe.

Jeg mener en bør ha et nyansert syn på det som skjer i Zimbabwe. Selv om en mener Mugabe er en kødd, og begår noen av vår tids mest motbydelige handlinger, går det faktisk an å mene at den undertrykkelsen og utnyttingen hvite i Zimbabwe har stått for ikke er noe særlig.

Diskusjon om undertrykkelse på blogger blir ofte en diskusjon om hvem som er verst. Resonnementene holder vel ikke alltid vann heller:

Per er sosialist, og synes folket bør eie land.. Chavez er sosialist. Chaves annekterer land. Mugabe annekterer land. Mugabe torturer mennesker = Per liker Mugabe, og synes tortur er greit.

Svartmaling - jeg synes egentlig OJ sin harselas med Bondevik var litt morsom. Jeg har imidlertid enda større sans for Bondevik.

February 10, 1982 sa...

Internettet er et godt hjelpemidel til å dra ned buksa på reaksjonære venstreekstremister.

Return to Britain

On February 10, 1982 he delivered a letter to Margaret Thatcher at 10 Downing Street highlighting the political situation in Zimbabwe.

Walker entered into a number of small business concerns, such as (in April 1988) Fax Network International Limited, based in Chingford (in March 1999 this company was renamed Computer Systems UK Ltd).

Svartmaling sa...

Kritikken av de hvit jordeierne er viktigere for deg enn at befolkningen til Mugabe sulter?


Noe som forundrer meg er din påstand -- 80-tallet plaget dem ikk enevneverdig før noen hvite landeiere mistet jorda si.--

Selv du mener vel det er et betydelig tilbakeskritt å velge en næringspolitikk som bidrar til kapitalflukt og at nøkkelkompetanse forsvinner i et land som en gang var
Afrikas viktig matprodusent ?

Om du at så store problemer med lese noe annet enn kritikk av tidligere koloniherrer . Hvorfor ikke presentere en HOLDBAR KRITIKK OG FORKLARNG på hvorfor SV og RV mener det er bedre å låne penger av Kina enn verdensbanken ?

http://pub.tv2.no/nettavisen/na24/naeringsliv/article853377.ece

Zeeno sa...

"Kritikken av de hvit jordeierne er viktigere for deg enn at befolkningen til Mugabe sulter?"

Hvorfor må ting være så forbanna svar-hvitt? Jeg prøver å si at ting er UNYANSERT. At Mugabe er en kødd kommer svært godt frem overalt. Og det er bra! At hvite jordeiere i tiår etter tiår utnyttet og undertrykket befolkningen med god støtte fra sentrale britiske politikere komme rikke spesielt godt frem.

Nei - jeg synes ikke det er viktigere å få frem hva de hvite landeierne har gjort, fremfor at befolkningen sulter. Hvorfor vil du ha meg til å velge?

En annen person her påstår at jeg visstnok er en ventreradikal reaksjonær. Jeg er faktisk god og blå i politisk farge. Alle vet at britene har et svært nært forhold til de hvite landeierne i Øst-afrika. Enkeltpersoner har selvfølgelig ropt varsko, også blant ledende politikere. Så lenge Mugabe støttet brorparten av de hvite landeierne, noe han åpent gjorde, så var ikke den britiske regjerningen særlig urolig. Når en derimot så utviklingen i andre afrikanske land som Tanzania begynte folk å bli urolige.

Zeeno sa...

Forøvrig er jeg ikke enig med hverken SV eller RV om så veldig mye, og har ikke behov for å forsvare dem. My God! er det mulig å mene noe uten å få klistra et partimerke i panna?

Da jeg gikk på ungdomsskolen lærte vi at når en skal mene noe i en tekst er det lurt å tenke "på den ene siden ......, men på den andre siden". Du burde prøve det en gang svartmaling :)

Svartmaling sa...

Beklage om jeg har vært så bombastisk at du ble skremt.

Jeg mener det er ganske enkelt å forstå at situasjonen er forskjellig nå i forhold til torturen og mangelen på demokrati på slutten av 80-tallet .
Du har fått økonomisk kollaps og matvaremangel i tillegg.Den gamle SV-lederen Finn Gustavsen skrev til og med en bok som het ”Blåmandag”, der han antydet at det vel egentlig hadde vært bedre da DDR fremdeles fantes. Problemet for SV var selvsagt at det som hadde vunnet ikke var noen ”tredje vei”. Det kapitalistiske systemet var så overlegent at Vesten hadde råd til å ruste opp, mens den sentralplanlagte økonomien ikke kunne holde tritt. Det var Vesten og kapitalismen som hadde vunnet.

Anonym sa...

Zeeno sa "At hvite jordeiere i tiår etter tiår utnyttet og undertrykket befolkningen med god støtte fra sentrale britiske politikere komme rikke spesielt godt frem."

Kai Bugge svarer: så flott da at de ikke lenger "utnytter og undertrykker befolkningen" lenger. Det får ikke hjelpe at de p.g.a. manglende "utnytting" nå mangler mat og at landet er kaotisk som følge av sammenbrudd i bl.a. jordbruket...

Sancta Simplisitas.

Kina uber alles sa...

Hvorfor ikke presentere en HOLDBAR KRITIKK OG FORKLARNG på hvorfor SV og RV mener det er bedre å låne penger av Kina enn verdensbanken ?

I Norge er det blitt populært å idyllisere det kinesiske fremsteget. Det er som om vi ikke vil se at Kina har kopiert Det Store Spranget med kapitalistiske metoder. Det er den samme eksperimentering med mennesker som under Mao. Menneskeliv betyr lite." Det Store Spranget med kapitalistiske metoder? Jeg tror ikke du vet hva kapitalisme innebærer, nemlig politisk frihet (fravær av initiering av tvang), og statlig beskyttelse av ens individuelle liv og eiendom. I Kina Anerkjennes Ingen Individuelle Rettigheter, Tvert I Mot Den Kineskiske Stat Sine Innbyggeres Rett Til Liv, Frihet og Eiendom Systematisk. Ja, det finnes visse såkalte frie økonomiske soner, men de er altså unntaket. "Kapitalistiske metoder" er frivillighet og handel. Ikke tvang og utbytting (dette marxistbegrep passer ironisk nok kun på økonomier som er tvangsdirigert): det du peker på som "kapitaliske metoder" er typiske sosialistiske metoder. Og at du i det hele tatt likestiller det groteske massedrap som var Det Store Spranget med "kapitalistiske metoder", er simpelthen obskønt. Det er tydelig at du ikke klarer å fri deg fra venstresidens demonisering av frihet og kapitalisme.

Ingen tilhenger av Kapitalisme i den propre betydning "et fritt samfunn som anerkjenner individuelle rettigheter" tenker i slike marxistiske og inhumane termer. "Merverdi"-begrepet finner du ikke en tilhenger av kapitalisme som forsvarer, for dette teoretiske konstrukt er jo instrumentelt i den utbyttingsteorien som Marx pådytter kapitalismen og det frie samfunn. Alt er jo konflikt og derfor utbytting hos Marx (som er en primitiv utgave av Hobbes). Marx bruker jo nettopp sin feilaktige klassekamp og utbyttings-teori for å pervertere og invertere de faktiske forhold: at kapitalismens frihet førte til den industrielle revolusjon, og at denne som for første gang i verdenshistorien hevet de store lag av mennesker over eksistensminimum.

Anonym sa...

Til Kari Bugge: Så undertrykkelse er greit så lenge de undertrykte får mat?

John Pilger og Robert Fisk sa...

Nei-nei-nei
Hva får deg til å tro det.
Men jeg mener potensialet for å demokratisere et samfunn er bedre når skolesystemet fungerer og barna får mat.

Derfor mener jeg kritikken av Mugabe bør være kraftigere i dag enn på 90-tallet.

Det samme argumentet brukte venstreekstremistene og Islamistene mot å røre ved den bestående samfunnsorden i Irak.

Axess WebbTV sa...

Dokumentär utifrån - Sydafrika: ny apartheid?
Allt fler illegala invandrare kommer till Sydafrika från Zimbabwe och andra afrikanska länder. De anklagas för brottslighet och för att skapa arbetslöshet. Särskilt hos Sydafrikas svarta befolkning, som en gång själv utsattes för apartheid, finns mycket fientliga stämningar mot de illegala invandrarna. Hur kan man förstå denna nya, växande rasism mot bakgrund av Sydafrikas tidigare apartheid?

Allteftersom Zimbabwe kollapsar ekonomiskt under president Mugabes styre söker sig många därifrån till Sydafrika, i jakt på ett bättre liv. Men ofta får de inget varmt välkomnande.