Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, august 02, 2010

Pølser og politikk

Beste måten å redusere PR-byråers innflytelse på er å forenkle, forbedre og informere. Ingen av dem paradegrener for norske politikere eller offentlig byråkrati.

Bjarne Håkon Hanssen har tatt til motmæle ovenfor tidligere kollegaer i Arbeiderpartiet, som til tross for at de holdt på å kveles av moralsk indignasjon har klart å frese frem sin skuffelse, forargelse og sinne over Hanssens involvering i barnehagesaken.

– Vil de rødgrønne ha andre regler får de lage dem. De har da flertall, så vidt jeg vet, sier han til DN.

Mens Bjarne Håkon Hanssen får kritikk for å hjelpe privat næringsliv å forstå og påvirke politiske prosesser, kan holder hans egne kollegaer i Arbeiderpartiet gjerne foredrag for organisasjoner og pressgrupper om det samme. Den ene er betalt av private interesser som ønsker å bedre eller hindre forverring av egne betingelser for å drive en bærekraftig og lønnsom virksomhet i Norge. Den andre får sin lønn fra skattebetalerne og hjelper pressgrupper å få oppmerksomhet om egne saker, gjennomslag for egne særinteresser og – norske organisasjoners store drøm – en egen post på statsbudsjettet. Det siste er altså tilgang til penger som organisasjonene selv ikke gidder drive innsamlingsvirksomhet for, eller organisasjoner som folk flest ikke frivillig ønsker å støtte.

Det er overhodet ikke noe galt ved at enkeltpersoner eller organisasjoner søker å påvirke i enkeltsaker eller politiske prosesser. Tvert imot. Det er viktig og en del av demokratiet som sådan. Som borgere gir vi ikke blankofullmakter til våre folkevalgte ved å stemme på dem ved ett valg. Vi er også forbeholdt den demokratisk retten å protestere, demonstrere – streike om så nødvendig – for å påvirke og endre beslutninger som påvirker vår hverdag.

Derfor må innbyggerne forstå de politiske prosessene, veivalgene og alternativene, hjulpet av kritiske medier og forskning. Ifølge stortingspolitikere hender det at bransjefolk ringer eller organisasjoner demonstrerer foran stortinget samme dag som et vedtak skal fattes. Da er som regel beslutningen allerede tatt. Skal man påvirke i prosessen må man engasjere seg på et langt tidligere tidspunkt.

Rådgivningsselskap som First House kan drive lukrativt nettopp fordi de fleste av oss verken forstår eller kjenner til de politiske beslutningsprosessene som påvirker vår hverdag. Otto von Bismarck skal ha uttalt at «Den som vet hvordan pølser og politikk blir til, får aldri igjen en hel natts søvn». Mens pølsepakningene fra Gilde er pålagt innholdsfortegnelse, så er den politiske beslutningsprosessen et mysterium for de fleste. Denne bloggeren sliter fortsatt med å forstå pensjonsforliket og de fleste andre sliter med å forstå hvordan et parti som KrF klarte å få statsministeren to ganger. I politikken oppheves alle tyngdelover. Og i mange tilfeller – rasjonell tenkning og logikk.

Ønsker man å bevare nattesøvnen bør politikerne begynne med seg selv. Sørg for et så åpent og tilgjengelig byråkrati som mulig, der borgerne enkelt kan følge politiske beslutningsprosesser og oppfølging i praksis.

Beste måten å redusere PR-byråers innflytelse på er å forenkle, forbedre og informere. Ingen av dem paradegrener for norske politikere eller offentlig byråkrati.

3 kommentarer:

Svein-Tore sa...

Jeg er enig i at det ikke er noe galt i det han har gjort. Mitt annliggende er mer at AP-folk mener at man ikke skal tjene penger på barnehagedrift i posisjon, men så mener de det motsatte utenfor. Dette dilemma synes jeg vel bare Tove karoline Knutsen har belyst. MEn jeg er ikke overrasket.Jeg omgås mange AP-folk som mener som Bjarne Håkon. Grasrota

Kamelryttersken sa...

Langt fra grasrota til Løvebakken, og dobbeltmoral er vel akkurat like skadelig om man er posisjon som i opposisjon?

Jorunn sa...

"Sørg for et så åpent og tilgjengelig byråkrati som mulig, der borgerne enkelt kan følge politiske beslutningsprosesser og oppfølging i praksis".
Kjempegodt sagt,VamPus! Dette burde alle sanne demokrater kunne applaudere!- helt uavhengig av parti.