Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, august 20, 2010

Guds gave til kvinnene

Danske Politiken har i dag en kronikk fra en kvinne som ble utsatt for overgrep på en festival. Hun spør seg selv selvsagt om det ikke var hennes egen feil. Hun sov alene i et telt, uten lås på teltet. Er ikke det en invitasjon til at mannlige festivaldeltakere bare kan ta seg til rette - gå inn i teltet, lukke teltluken bak seg og begynne å kle av henne mens hun sover?

Jeg skriver "selvsagt", fordi det er spørsmål alle ofre stiller seg. Det er kanskje ikke så rart, når mediene fremstiller overgrepet som at mannen oppfattet seg som guds gave til kvinnene:
En 26-årig mente angiveligt, at han var smuk nok til, at nogle kvinder skulle se ham, som han var født. Det var kvinderne ikke helt enige i, så de meldte ham til politiet.
Ha ha ha, liksom. Der fikk han den. Han trodde han var så pen at han kunne gå inn i først ett telt og forsøke å kle av en kvinne, og da hun fikk kjempet han av seg og kastet han ut, gikk han inn i neste. Og neste. Kvinnene var ikke enige i at han var så pen at han kunne voldta dem liksom. Ha ha ha.
Måske var det min egen fejl. Skulle jeg ikke have sat en hængelås på teltet? Er det ikke dumt at ligge alene? Ikke nødvendigvis rationelle overvejelser, men ikke desto mindre overvejelser, der har kværnet rundt lige siden.
Skal vi tro politiet, så er ikke tanken om at det er hennes egen feil helt irrasjonelle. Å sove alene i telt på festival er å utsette seg for risiko. Hadde han lyktes i voldtekt, er det ikke utenkelig at en jury ville frikjent eller gitt han mildere straff. Som vi vet - at han var påvirket av alkohol er formildende, om offeret var full er det hennes egen feil. Og hun sov alene. I telt.

Det første året jeg bodde i min forrige leilighet turte jeg ikke ha vinduet oppe om natten. Jeg er kvinne. Bodde da alene. I første etasje. Jeg har aldri hatt fornavnet mitt på verken ringeklokke eller postkasse, kun etternavn. Da sier det ingenting om hvem eller hvor man som bor der. Jeg tar forholdsregler. Kvinner gjør faktisk det.

Men ha ha ha, hva hjelper det vel at vi tar forholdsregler, når samfunnet rundt oss fremstiller forsøk på voldtekt som noe vittig. Når mediene ufarliggjør helt uakseptabel oppførsel i en lett og ledig tone, samtidig som offrene sitter skjelvende tilbake og legger skylden på seg selv?

Da han næste morgen blev fundet og ført til politiet, hørte jeg ham sige på vejen: »Det er en fejl, jeg er da sådan en rar fyr«. Pardon my french, men hvad fanden er det for et dumt og ulækkert svin, der gør sådan noget og ikke engang mener, han er netop det?
Han er formet av samfunnet rundt seg som sier det er i orden å oppføre seg som et dumt og ulækkert svin - bedre lykke neste gang. Kvinner blir voldtatt når de er svært berusede. De blir voldatt om de sovner på fest. Dumme ulækre svin benytter sjansen når de kan. I samfunnets øyne er de jo guds gave til kvinnene. Og da må vi jo ta imot, ikke sant?

Les også: Pene piker haiker fortsatt ikke

23 kommentarer:

Anna sa...

När saker som detta kommer så klart framfør oss i media, inser jag hur otroligt långt kvar vi har innan detta är ett minne blott. Dit där offret ikke näms i sin kønsroll, där øverfallaren inte näms i sin kønsroll.
Men, man får bita ihop, inse att vi måste fortsätta kämpa. Så kvinnor og men en dag ses som "människan" og ingen kan dømmas utifra køn.

Bra skrivet av dig! Du har en bra blogg.

VamPus sa...

Takk for det. Det tar tid å endre holdninger, spesielt når de er så integrert inn i samfunnet at man rett og slett ikke tenker over at det ikke er ok.

De som jeg oppfatter endrer holdninger radikalt, er venner av meg som får døtre. Da blir pappaene feminister over natten - deres døtre skal ha samme muligheter som gutter, ja. Så vi får håpe andre holdninger endrer seg også.

Jonas sa...

Hvorfor tror dere at denne personen er en representant for den generelle mann?

Hvorfor må det skje endringer i samfunnet. Når det er 5 mill mennesker i Norge og 5 milliarder i Verden, vil det alltid være noen som ikke følger normer, uansett hvor vellykket samfunn man har.

Er det noe vi bør endre på i samfunnet så er det denne selvjustisen vi opplever i voldtektssaker. Helt ærlig vampus, hvor mange ganger når man leser om en som er blitt frikjent for voldtekt tenker du "politiet klarte bare ikke å samle nok beviser mot fyren" istedetfor at han kanskje er uskyldig?

Hvorfor snakker vi ikke om de incestsakene hvor mødrene står bak. http://www.kalimunro.com/article_sexual_abuse_by_mothers.html

Skal vi hele tiden snakke om menn og kvinner og om at det er et generelt problem med mannen hele tiden, vil jeg selvfølelig poste her som et forsvar mot innlegget ditt, rett og slett fordi jeg føler at jeg må det.

Kvinner og menn har like rettigheter i dag, kanskje kvinner har flere. Jeg har opplevd å blitt fryset ut av stillinger av kvinner, fordi de ville ha venniner der.

Poenget mitt er at vi må snakke om individ, det er ikke et hemmelig brorskap av menn i samfunnet som prøver å holde kvinner ute, og det eneste som kan hjelpe kvinner er statsfeminisme. Vi er alle individer, og det er det som er den rette tankegangen. IKKE FEMINISME.

Vær så snill, ikke svar meg denne gang at jeg er en misogynist.

Jorunn sa...

Jeg tror et problem er at ikke alle forstår hvor fryktelig ødeleggende voldtekter er. Les f.eks. denne bloggen:

http://mindreverdig.blogg.no/1280081094_i_2006_drepte_du_en_j.html

hmmm sa...

og du er fremdeles imot at man skal lære verdier i skolen, vampus?

hmmm sa...

Disse holdningene vil ikke Vampus at skolen skal lære bort:

".. slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfridom, nestekjærleik, tilgjeving, likeverd og solidaritet, verdiar som og kjem til uttrykk i ulike religionar og livssyn og som er forankra i menneskerettane." (formålsparagraf for skolen)

I følge Vampus er det bare i hjemmet man skal få holdninger, drit i hvordan hjemmene til disse "Guds gave til kvinnene" er. Det viktigste er at staten ikke blander seg inn.

Så når Vampus klager over gutters dårlige holdninger, syns jeg det lyder hult.

Anonym sa...

Jonas,

Ditt innlegg kan jeg ikke la stå ubesvart.
Bloggeiers innlegg handlet om en reell voldtekt med kjent gjerningsmann som innrømmet forholdet. Ditt innlegg er i denne sammenheng usaklig.
At noen blir uskyldig mistenkt/dømt i slike saker,
-eller mødre som begår incest, er tema for en annen diskusjon. Det var ikke dette innlegget handlet om.

Selv om det alltid, som du skriver, vil være noen som ikke følger vedtatte normer, kan ikke samfunnet overse straffbare handlinger -og heller ikke gjøre offeret medansvarlig pga. f.eks. klesstil, at offeret er beruset etc. etc.
Forøvrig finnes det en slik holdning såvel bland enkelte kvinner som blandt enkelte menn.

Ingen, gjentar ingen har lov å voldta -eller vise en holdning som at offeret har seg selv å takke fordi hun ikke har fulgt diverse forhåndsregler. Ingen har lov å voldta meg selv om jeg går hjem i shorts, utringet overdel og en smule beruset i +30 gr.
For å avslutte: Vi kvinner vet at ikke alle menn er potensielle voldtektsforbrytere. Vi observerer også, som nevnt i bloggeiers innlegg, at mange menn endrer holdning til visse ting så snart de selv får døtre. Uten å generalisere...
Jeg er kvinne, og ja, jeg har lest og hørt om saker hvor kvinner lyver om voldtekt. I andre saker har jeg hatt mine tvil. Men, de fleste voldtekter er, dessverre reelle.

VamPus sa...

Jonas: Anbefaler rapporten om frikjenning i voldtektssaker, fra Riksadvokatens arbeidsgruppe som skulle se på etterforskning av voldtektssaker og behandlingen av disse sakene i rettssystemet, avslørte mangler i etterforskningen, utilstrekkelig avhør av mistenkte, manglende åstedsgranskning og høyst varierende kvalitet på rettsmedisinsk undersøkelse av offeret.

Hvis du føler at du må forsvare deg, så er det litt spesielt. Skulle anta at menn som vet at de ikke er overgripere heller ikke føler seg truffet.

Hmmm: Du kommer sjeldent med annet enn surmaget kritikk og påstander uten rot i virkeligheten. Kan ikke du begynne å lenke til ting du inni ditt hode mener at jeg har skrevet? Med snart 4000 innlegg på bloggen burde det være mulig for deg å finne.

Barn lærer faktisk verdier og holdninger primært hjemmefra. Til og med SVs Kristin Halvorsen har innsett at når skolen pålegges over 80 holdningsskapende kampanjer blir det fint lite igjen til å lære og lese og skrive. Hun går inn for å kutte i antall "verdiskapende" programmer. Mener du at det lyder hult når SV snakker om holdninger blant unge gutter da?

Siste anonym: Støttes!

Anonym sa...

Til hmmm:

Foreldre setter barn frivillig til verden. (I dagens samfunn finnes det noe som heter prevensjon).

Skal vi som foreldre fritas for alt ansvar/oppgaver som følger med det å sette barn til verden -og overlate all oppdragelsen til barnehage/skole ): staten?

Norge ligger langt nede på statistikken når det gjelder f.eks. mattekunnskaper. Flere går ut av skolen og kan knapt lese.

Skolens satningsområde burde i enda større grad gå ut på å gi barna kunnskaper i de enkelte fag -og foreldrenes oppgave være å oppdra, gi barna sunne holdninger og verdier. (Dessverre, jeg er klar over at ikke alle foreldre egner seg til denne oppgaven. Så får spørsmålet ved en annen anlednng bli: Hvordan løser vi det)?

Anbefaler deg og dine likesinnede, som ønsker å skyve ansvaret over egne barn over på andre, å bruke prevensjon neste gang -eventuellt være seksuellt avholden.

Det følger ansvar og forpliktelser med å settae barn til verden. Noe enkelte dessverre oppdager for sent.

(Samme anonym som svarte Jonas)

hmmm sa...

Vampus: hvis du ikke husker det du skrev, refererer jeg til din artikkel av 06.11.2008 - med etterfølgende kommentarer - med tittelen "Formålsparagraf for skolen".


Siste anonym: neida, hjemmet skal ikke fritas for oppdragervirksomheten, men som det er nevnt tidligere i denne bloggen: det finnes f.eks. imamer som mener at udekkede kvinner er som kjøttbiter det bare er å forsyne seg av. Hvilke holdninger er det barna til imamen får innprentet hjemme?

Arvid sa...

Skal vi se... Hvorfor dundrer Julian Assange (WikiLeaks) og dokumentaren om svenske ROKS (Kjønnskrigen) så hardt i mitt hode her ? Kan det muligens være for at ikke engang Julian er fritatt fra gale feministers mannehatende misbruk av rettssystemet? (I Sverige.) Vil du ha svenske tilstander VamPus?

bigboyen sa...

"Hvis du føler at du må forsvare deg, så er det litt spesielt. Skulle anta at menn som vet at de ikke er overgripere heller ikke føler seg truffet."

Fæl hersketeknikk, du bør holde deg for god til det. Samfunnet har to problemer i dag, det ene er at det skjer alt for mange voldtekter og det andre er at kvinner bruker seksualitet som makt. Både gjennom lovverket, gjennom rykter og gjennom trusler.

Det er ikke noe så ødeleggende for en mann som å bli beskylt for seksuelle overgrep, og det betyr også at det er maktvåpen som kvinner bruker. Noen nevnte wikileaks og det var ikke lenge siden en svensk minister trakk seg pga rykter om kjøp av sex. Og det er på toppen, jeg vet mange vanlige menn har vært utsatt for at forsmådde kvinner har laget rykter eller sågar anmeldt de - og det er ødeleggende.

Og ja man har et ansvar for sin egen sikkerhet, og jeg kan ikke fatte at et liberalt menneske mener at kvinner skal frasi seg retten til å opptre på en fornuftig måte. Om jeg blander meg inn i en slåsskamp mellom to i taxikøen, så vet jeg hvilken risiko jeg tar - men det betyr selvsagt ikke at det er greit at jeg blir slått ned. Men jeg kan ikke se oppfordring om å opptre fornuftig skal kritiseres, det er lov å ha to tanker i hodet på en gang.

Jeg har stor sympati og medfølelse med de jenter og kvinner som blir utsatt for overgrep, og de som har gjort det fortjener sin straff. Men samtidig så er det viktig å huske på at disse jentene og kvinnene skal gå videre i livet sitt, og jo mer fokus det er på at voldtekt ødelegger deg jo større sjanse er det for at de ikke kommer til å takle hverdagen sin eller ikke tør å gå etter sine drømmer. Det fins mengder av eksempler på mennesker som har gått igjennom grusomme overgrep som likevel har fått et godt, verdifullt og innholdsrikt liv. Det er faktisk viktigere å fokusere på enn å male på hvor grusomt et overgrep er, det tjener ingen andre enn de som søker makt gjennom å drive ekstremistisk kvinnekamp.

Anonym sa...

hmmm:
"Hvilke holdninger er det barna til imamen får innprentet hjemme"?

Les HELE innlegget mitt, hvor jeg bl.a. skriver:
"Dessverre, jeg er klar over at ikke alle foreldre egner seg til denne oppgaven. Så får spørsmålet ved en annen anledning bli: Hvordan løser vi det"?


Arvid:
"Gale feministers mannehatende misbruk av rettsystemet".
Hvem av oss er det du karaktiserer som gal/mannehatende fordi vi ønsker at straffbare handlinger skal få konsekvenser for gjerningmannen? Hovedinnlegget og mine svar handler om reelle voldtekter. (Hold dere til temaet og ta andre saker opp i en annen diskusjon).

bigboyen:
Hersketeknikk...? Jeg lurer også på hvorfor enkelte her har behov for å forsvare seg, vri på hovedinnlegget og vri diskusjonen inn på andre temaer som f.eks. incest begått av mødre, uskyldig mistenkte/dømte, forsmådde kvinner som lager rykter, sex som maktvåpen osv. Ja, det skjer, men som tidligere nevn, det er temaer som tilhøreren annen diskusjon. Ta den gjerne opp på egne blogger.
Det selvsagt ødeleggende å bli uskyldig mistenkt -ikke bare i voldtektssaker.
Det finnes drittsekker både blandt kvinner og menn. Men de av oss som mener å ikke gjør noe straffbart, behøver ikke gjøre diskusjonen til en lapskaus med hva kvinner og menn er i stand til å gjøre -men holde den til bloggeiers opprinnelige tema. Og for selv å gå ned noen nivåer, Bigboy, Bigboy- i hvilken betydning? Damenes Bigboy? Usaklig, ikke sant? Like usaklig som å knytte temaer til hovedinnlegget -som hører hjemme i en annen diskusjon.

Jonas sa...

Jeg er glad at du Vampus ikke kom inn på stortinget. Du er rett og slett ikke modent for det.

Anna sa...

Jag blir rädd før vissa av dessa komentarer här.
Vad är det som gør att när man "førsvarar" kvinnan måste man samtidigt "førsvara" mannen?!

Kan man inte få lov att tycka det är helt førfärligt att det existerar våldtäckter?
Att man som kvinna och mor är rädd!
Varfør inte inse fakta, kvinnor blir våldtagna, män är starkare än kvinnor, det sker! Hela tiden! Det är hemskt och vi måste gøra något med det.

Om man hade skrivit ett inlägg angående laksfiske och dess hemskhet hade väl ingen børjat skriva komentarer om grisens førfärliga tarnsport innan de blir bacon?
Barnslig jämførelse, ja, kanske, men det är så det känns ibland!
Ett barnsligt førsvar!

Jag vill kunna tycka en våldtäckt mot en kvinna är grymt, att det sedan skrives i media om det med negativ vinkling är ännu värre.
Jag vill kunna tycka det, utan att i samma andetag tycka synd om män som blir utsatta før hemskheter, det är, som sagt, en annan sak!

Anonym sa...

Jonas;

Jaha. Har man ikke mer å forsvare seg med/gått tom for motargumenter, kan man jo prøve å avslutte diskusjonen på en enkel og usaklig måte: Beskrive "motstanderen" som umoden.
Mange stortingsrepresentanter som burde vært til modning dersom jeg skulle karakterisere alle som har et annet syn eller annet politisk ståsted enn meg selv.

Jonas sa...

Anonym, jeg ser at du ikke sier noe om at Vampus indirekte anklager meg for overgrep med setningen "Hvis du føler at du må forsvare deg, så er det litt spesielt. Skulle anta at menn som vet at de ikke er overgripere heller ikke føler seg truffet."

Men kvinner tar kvinner sin side ved anklager om overgrep, sanne eller usanne. Forskjellen er at jeg vil ha et rettsvesen med rettferdighet, Anna og Vampus vil bare ha mest mulig dømt, skyldig eller uskyldig.

Petter sa...

Jeg skjønner ikke hvorfor dette skal være en "menn vs. kvinner" sak, slik Jonas gjør det til. Blogg-posten kritiserer såvidt jeg kan se to holdninger kommunisert i media: (1) At et voldtektsforsøk er noe man kan ta lett på og le av, og (2) at kvinner har ansvar for å "ta forholdsregler" så de ikke blir voldtatt.

Jeg kan ikke skjønne at noe av dette er kontroversielt engang, med mindre man mener at voldtekt ikke er et alvorlig overgrep. Hvis det ER et alvorlig overgrep er det åpenbart at man ikke skal trivialisere det. Og da skal ansvaret ligge på hver enkelt i å ikke forgripe seg på andre. I "hardcore" islam og noen andre livssyn er det kvinnenes plikt å dekke seg til å så de frister mennene til synd og utroskap. Dette er ikke et bredt akseptert syn i Norge.

Anonym sa...

jonas:

"Skulle anta at menn som vet de ikke er overgripere heller ikke føler seg truffet".

Kan ikke se at Vampus insinuerer noe annet enn at du ikke er en overgriper og derfor heller ikke har noen grunn til å føle deg truffet eller forsvare deg.

Men fortsett å vri på ting i stedet til å holde deg til det som faktisk står skrevet.

Personlig avslutter jeg diskusjonen med deg og sier meg forøvrig enig med Petter som virker fornuftig.

hmm.. sa...

anonym: joda, du hadde lurt inn en fin liten disclaimer, men resten var jo bare demagogi

Anonym sa...

@hmmm.......

Kjenner du til betydningen av ordet demagogi?????
Du vet kanskje betydningen av ordet å insinuere?

NN

hmm sa...

NN: fra wikipedia "Demagogi er således å argumentere ut ifra slående, men usaklige argument og en strategi å skaffe seg makt og innflytelse gjennom å appellere til folks følelser og fordommer, vanligvis gjennom å benytte kraftfull retorikk og propaganda."

eksempel: "Anbefaler deg og dine likesinnede, som ønsker å skyve ansvaret over egne barn over på andre, å bruke prevensjon neste gang -eventuellt være seksuellt avholden."

Anonym sa...

Den som følger bloggeverdenen vil vite at mange av de jentene som har vært utsatte for voldtekter havner på psykiatriske sykehus. Det sier seg selv at de hater de mennene som har påført dem så store lidelser.
Den kvinnelige bloggeverdenen forøvrig kjennetegnes i stor grad av "manneelskere". Påfallende mange skriver:"Jeg har verdens beste mann".