Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, august 18, 2010

Ordfører - for byen med det store hjertet?

Oslo er en mangfoldig by. Som hovedsteder flest tiltrekker byen seg både bygdas ambisiøse studenter og bygdas utstøtte. De kloke, de krevende, de ambisiøse, de søkende, de som forsker og finner, de streite, de skeive, de som trenger hjelp og de som vil klare seg uten. Finansmenn i mørk dress sitter på samme t-bane som trygdet trebarnsmor. De går kanskje av på forskjellig stasjon, men de er nå her – alle sammen. Oslo er en krevende by. Men vi tar imot folk med åpne armer - derav byen med det store hjertet.

Per 1. januar 2009 hadde Oslo kommune 29,9 % av innvandrerbefolkningen i Norge. Denne gruppen utgjør 26,4 %, til sammen 152 149 personer av over 590 000 innbyggere. Ber du et barnehagebarn på Stovner beskrive lekekompisen sin, så snakker han om den manglende tannen og håret som står rett opp, ikke at kompisen er muslim og har pakistanske foreldre. Snakker du med unge jenter på Grønland kan det hende du får høre om Moralpolitiet – som vel så ofte er de hijabkledde jentene i klassen, som muslimske menn i nærmiljøet.

Oslo har utfordringer. Samtidig som staten tapper Oslo for penger for å drive distriktsutjevning, kommer distriktenes ”huddled masses yearning to breathe free”. De siste årene har ikke befolkningsveksten i byen bare skyldtes innvandring (for det er hit de kommer, etter å ha blitt sendt til bygda), men at unge voksne vil at barna deres skal vokse opp her. De flytter ikke lenger ut av byen, slik de gjorde tidligere. Det gir et helt nytt press på barnehager og skoler. Samtidig er byen i ferd med å realisere det største byutviklingsløftet noen sinne – med utbyggingen av Bjørvika og Økern-området. Ansvarlighet og nøkternhet er ord som burde interessere alle som elsker byen vår i neste valgkamp.

Carl I. Hagen savner seg selv, som han sa til DN tidligere i år.

Hagen er en glimrende retoriker, en glimrende representant for refserne i FrP. En gallionsfigur for de misfornøyde, og en sjarmerende ringrev som aldri har samarbeidet med noen. Ei heller i sitt eget parti.

Ordførerembetet er mye, men det nytter ikke å møte opp med kun en nyslipt saks. Det er ikke bare snorer som skal klippes, men også broer som skal bygges. Mens ordførere på Vestlandet kanskje er mest interessert i å nettopp klippe snorer på nye broer, er ordførerembetet i Oslo å bygge broer mellom mennesker. Broer mellom utdanningsinstitusjoner til innovasjonssentra, fra kulturliv til næringsliv, fra frivillige organisasjoner til kommunens hjelpeapparat og ikke minst fra menneske til menneske.

Er det noe ordførerembetet i Oslo ikke er, så er det en plattform for sin egen figur, egne meninger og egen politikk – uavhengig av alle andre. Skal du være ordfører i Oslo må du være ordfører for hele byen, liten og stor, minoritet som majoritet, ufør som arbeidsfør, kommunalt ansatte som privat ansatte. Det er ikke nok å savne politikken.

Klarer du det, Carl?

18 kommentarer:

Geirronimo sa...

Selve politikken blir som regel filtrert uansett hvem som sitter og skal bestemme.. det gjelder både venstresiden og høyresiden, på både godt og vondt.

Polimer heler over hva oslo skaper sett i forhold til kysten - og se at oslo forbruker så sykt mye at jeg er skremt.

Det er lenge siden Oslo har vært noe annet enn en galionsfigur for gjeldende byregjering!

Vektern sa...

Carl klarer alt.

Konrad sa...

Hmm, tror ikke du har empirien på din side. Svært mange ønsker å flytte ut av byen av ulike grunner, ofte av hensyn til barna.
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/oslofolk-droemmer-om-aa-bo-paa-landet-2791967.html

Tilflytting har i stor grad med økonomisk opptur å gjøre. Folk flytter helst når det er gode tider, og Oslo har det største og mest varierte arbeidsmarkedet.

Jan Erik Fåne sa...

Der er jeg helt uenig!
Carl vil klare jobben på en inkluderende og proff måte. Både du og ham overvurderer hvor mye dette betyr?
http://fyfaane.blogspot.com/2010/08/mayor-carl.html

VamPus sa...

Konrad: jeg synes det er mer interessant å se på hva folk faktisk GJØR, ikke hva de sier. Utflyttingen fra Oslo har gått tilbake de siste ti årene. Det er ingen som hindrer noen i å flytte, så hvis ønsket er sterkt nok, så ville de gjort det.

JEF: (dere andre - se innlegget på blogggen hans) et ikke om vi er så uenige. Mitt poeng er at, spesielt i Oslo der vi har et utførende byråd - så er ordførerembetet for det meste representasjon. Men at en kandidat som vil ha vervet fordi han savner seg selv, fort kan "misbruke" embetet til å sette seg selv på dagsorden, ikke byen.

For øvrig ønsker jeg Carl velkommen til å prøve. Det kan godt hende at han med dette ønsker en statsmannsavslutning på sin politiske karriere og nettopp derfor ville fylle embetet på utmerket vis. Time will show!

Enonym sa...

Vampus:
Jo, det er endel som hindrer folk i å flytte. Bl.a. mulighetene for relevant/interessant arbeid. For min egen hjemby, så ser en at Herr Lund i lang tid har snikflyttet Statoil til Oslo. Og hva barn gjelder, så kan jeg selvsagt bare snakke for meg selv. Vi flyttet fra Oslo da vi fikk barn. Fordi vi ikke ønsker at barna skal vokse opp der.

Det er mulig du gjør det med overlegg, men det gir et veldig navlebeskuende inntrykk når du refererer til Norge utenfor Oslo som "bygda".

VamPus sa...

Enonym: En undersøkelse Nationen publiserte tidligere i sommer skulle liksomNationen med en undersøkelse underbygge at 6 av 10 ønsker å flytte på landet. Spørsmålet de hadde stilt var "Om du kunne velge helt fritt, uten økonomiske eller andre hensyn, hvor ville du helst bodd? I en storby, småby, tettbygd strøk, på et småbruk eller i et øde område?"

Men tar du økonomi (herunder jobb) ut av ligningen, så kunne jo spørsmålet vært "Om du kunne velge helt fritt, uten økonomiske eller andre hensyn, hvor ville du helst bodd? I en gratis 600 kvadratmeter designleilighet bak slottet, i New York eller en annen storby eller i en småby i Norge". Tipper resultatet hadde vært at de fleste Oslo-borgere hadde valgt enten en stor leilighet i Oslo eller bo i New York. Man kan jo ikke fjerne økonomi fra ligningen, da økonomi nettopp styrer mange av valgene våre. "Vil du jobbe eller vil du leve fett på statens regning på Bahamas". Bahamas, baby. Men siden alternativet ikke er tilgjengelig for meg, så jobber jeg. I Oslo. Hvor jeg også bor. Og elsker byen.

Konrad sa...

Vamp:
Joda, ingen tvil om at folk flytter til Oslo og en del andre byområder. Problemet er at tillegger folk bestemte motiver og bruker dette som forklaring. Det er vel bare Erling Fossen som er så naiv (eller ideologisk) at han tror folk flytter til Oslo fordi de vil bo urbant.

Enonym sa...

Vampus:
Jeg kan ikke se at din spørsmålsformulering er fundamentalt annerledes enn Nationens. Så jeg skjønner ikke poenget ditt. Mener du at de som svarte oppfattet spørsmålet feil?

IvarE sa...

@Vampus & Enonym:
Som svart i den aktuelle posten, "Om du kunne velge helt fritt, uten økonomiske eller andre hensyn, hvor ville du helst bodd? I en storby, småby, tettbygd strøk, på et småbruk eller i et øde område?"

- "Vel, da hadde jeg flyttet til en storby på timen!"

Bare så synd at det ikke finnes storbyer i Norge. Men Paris, Barcelona, München, London, New York, L.A., Roma, Berlin osv. er jo slett ikke å forakte...

geirronimo sa...

Tankeeksperiment:
hvis vi nå tar og lager en glassboble rundt hele oslo, og lot ingen komme inn eller ut...

-Jeg har en bestemt formening om hvor kloremerkene FØRST vil dukke opp; - innsiden.

Oslo forbruker, den genererer byråkrati, og det er pluss i BNP, mens vi som har levd litt vet at det reelt er minus...hele byen klipper håret til verandre, og selv om det ikke har noe med denne saken å gjøre: jeg driter laaang marsj i hvem som styrer/ ikke styrer denne byen. Uten olje er den konkurs :-)

Lev og blomstre!

Anonym sa...

Det er litt komisk at du skal hente frem det sitatet fra Frihetsgudinnen. De som ikke ønsker å bo tett-i-tett (huddled) skal altså flytte til Oslo...?

Innlegget ditt er veldig godt språklig. Men også veldig politisk korrekt. Fremstillingen om barnehagebarnet på Stovner stemmer den, men samtidig blir det en veldig ensidig fremstilling å kun trekke frem de. Vi har hatt SV i regjering nå i snart ti år, og de har prestert å ta inn innvandrere i en forrykende fart som vi aldri har sett maken til, mye fortere enn vi rekker å integrere. Man skal ikke være lenge på Grønland før man ser at det har vokst frem et parallelt samfunn.

Hvis du ikke har lest denne før, så vil jeg anbefale det VamPus:
http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/09/511447.html

Willochs innlegg var ikke politisk korrekt på den tiden, og det er i alle fall ikke det i dag. Men han har noen veldig gode og ærlige poeng. Og det er det som teller.

Anonym sa...

Her er linken i kort versjon: http://tinyurl.com/3x3ztju

VamPus sa...

geirronimo: Om du hadde låst meg inn i min egen leilighet - som jeg trives i - og kastet nøkkelen, ville jeg sikkert klort på døren for å komme ut. Blir jo meningsløst å sammenligne frihetsberøvelse med om man vil bo et sted.

Siste anonym: Sitatet fra Frihetsgudinnen henviser til "de sammenstimlede masser" - ikke trengsel eller hvordan menneskene har bodd før de kom. Det var ikke mangel på plass som førte til utvandringen til USA, men mangel på muligheter.

Me for president sa...

La falle det som ikke kan stå, og benytt statlig desentralisering som verktøy til å SLANKE det offentlige. Ti år med med som president, og jeg kan garantere at boligprisene i Oslo ville ha falt til et noe lavere nivå, at Oslos trafikkproblemer ville være mindre pga. lavere bilmengde, samtidig med at statens kostnader ville ha blitt betraktelig redusert - i tillegg til at Oslo kommunes forvaltning ville ha blitt slanket til et passende nivå.

Det gode ved Oslo, det som virkelig får frem lengselens tårer, er nedskjæringsmulighetene.

Me for president sa...

Og nei, Carl Ivar er for pinglete til å få gjort det nødvendige i Oslo

Anonym sa...

VamPus. Dette står i alle lærebøker om emnet.

Når frihetsgudinnen ble bygd _var_ grunnen til så mange emigrerte til USA først og fremst mangel på plass. Europa var _overbefolket_.

Folk i Norge (og Europa) fikk gjerne åtte unger på den tiden. Slik de hadde gjort i årtusener. Siden tidenes morgen hadde vi hatt en veldig høy barnedødelighet, og da førte ikke de åtte ungene til noe særlig befolkningsøking. Men når barnedødeligheten gikk ned, gikk folketallet RETT til værs.

Se denne:
http://tinyurl.com/357vu9h

Det var sånn en plassmangel i Norge at folk måtte skaffe maten sin ved å drive gård på en "fjellhylle". Det TV-programmet som gikk på NRK, "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu", der viser de mange av disse gamle gårdsbrukene. Men når man fikk åtte unger, og de fleste av de overlevde, så var det ingen fjellhyller igjen. Norge hadde ikke nok jord til alle. Og slik var situasjonen i Europa også.

Nesten alt dette er en følge av at vi fikk ned barnedødligheten.

Hvis det hadde gått flere hundre år mellom nyvinningene som gjorde at vi fikk ned barnedødeligheten, og oppfinnelsen av prevensjon, så ville verden hatt enormt mye mer enn de sju milliardene vi har i dag.

Jakob sa...

Som politisk interessert og journalistisk nysgjerrig har jeg ofte undret over hvorfor ikke resten av landet interesserer seg mer for Oslo-politikken. Det er faktisk ikke uvesentlig for landet forøvrig. Det er hovedstaden vår, det er dit mange av oss skal, det er der vi gjesteparkerer og benytter kulturtilbud, og det er ikke minst i Oslo vi kan høste fruktene av at landet er slik det er.