Fra et innlegg av statsviteren Rune Dahl Fitjar i Stavanger Aftenblad i dag:
(...) Bildet av «småbyfolk som fornekter Charles Darwin»og «de konservative teleevangelistenes blanding av Gud, penger og politikk» passer i hvert fall utmerket inn i norske mediers fremstilling av republikanernes politiske profil. (..)
Det er således mye som tyder på at norske mediers søkelys på Clinton og Obama ikke bare skyldes muligheten for at man kan få en kvinnelig eller en farget president i USA. Snarere ser det ut til å være en del av en bredere tendens i dekningen av utenlandske valg, hvor venstresidens kandidater framstilles i et mer positivt lys enn deres motstandere, og hvor venstresidens muligheter til å vinne valg overdrives. Denne skjevheten er åpenbart uheldig både for medienes troverdighet og for nordmenns forståelse av det politiske landskapet utenfor vårt eget land.
Tiltredes. Nå er jo de fleste nordmenn mer interessert i å sikre seg sine egne goder i "verdens rikeste land" enn de er i det politiske landskapet utenfor. At andre land velger å organisere seg annerledes enn å være verdensmestre i skatt, men dårlige på skole, er jo stort sett et mysterium for både folk flest og de som skriver for dem. For norske "objektive" journalister holder seg jo ikke for gode til å faktisk belære amerikanske velgere om hvordan ting bør være. Snertent.
Men som skrevet tidligere. Når norske medier med sikkerhet forutser et valg, så vet vi andre bedre.
Ha en super duper tirsdag og sjekk Monticello for oppdateringer.
4 kommentarer:
Det er sikkert ikke slik at journalistenes politiske ståsted er uvesentlig.
Men fra et journalistisk perspektiv er det uansett mye bedre stoff på den demokratiske siden. Ikke bare det at de har en svart og kvinnelig kandidat. Men duellen ligger på et helt annet dramaturgisk nivå enn den republikanske.Ta hensyn til at demokratene generelt, og de aktuelle kandidatene spesielt, er særdeles populære også blant norske lesere. Og du skjønner hvorfor (også) norske medier fokuserer mest på disse.
Når det gjelder de republikanske kandidatene, så innehar de tross alt flere standpunkter som samsvarer med det amerikanske stereotypet. Og kreasjonisten Huckabee, som ønsker å får religion inn i den amerikanske grunnloven (!), gjør ikke sake n "bedre".
Jeg synes media har vært ganske snille mot McCain denne gangen, men det forandrer seg nok fremover.
Hei, jeg vil bare gi deg et tips, som ikke omhandler denne saken. Gir det her siden jeg ikke har noen epost-adresse på deg.
http://www.offshore.no/nyheter/sak.aspx?Id=20201
Hilsen Steffen Grøhn
Nå er jo USA ikke akkurat verdensmestre på skole heller, siden du drar frem det...
Legg inn en kommentar