Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, mai 20, 2008

Vakreste damen

Den libanesiske kunstneren Zena el Khalil var nylig i Oslo der hun for første gang fortalte historien om hvordan bloggen hennes ble en stemme ut i verden under konflikten mellom Israel og Libanon i 2006.

Les intervju med henne her.

Jeg intervjuet henne utenfor Nobels fredssenter i en kjølig vårsol tidligere denne måneden. Et nydelig menneske, og jeg forelsket meg i henne tvert (And I say this with an unblemished record of staunch heterosexuality - George Costanza). Hun var så varm og oppriktig, stolt av byen sin og alt som skjedde der, at jeg sjekket billetter til Libanon dagen etter for å dra på ferie dit og besøke henne.

Så begynte idiotene å skyte på hverandre og så har vi det gående. Midt-Østen.

At jeg støttet Israel angrep da Hezbollah kidnappet to israelske soldater i 2006 er nå en annen sak. Det hadde jeg lyst til å diskutere med henne over et glass vin på en cafè i Beirut. Det er i hvert fall utsatt på ubestemt tid.

Nederst i intervjuet finnet du lenker til bloggen hennes og nåværende hjemmeside med kunsten hennes på utstilling. Les også profilen hennes for å se hva hun gjorde i New York etter 11. september 2001.

18 kommentarer:

Programsekretariatet sa...

Sterk blogg hun har.

Kari Jaquesson sa...

Hei Vampus. Kan du forklare med hvilken begrunnelse du synes Isarel hadde rett til å bombe og ødelegge så vanvittig i Libanon angivelig pga 2 soldater.Tro du virkelig at det er derfor de gjorde det de gjorde eller kan det kanskje tenkes at det at Libanon var i full oppsving - kanskje så mye at enkelte Israelere er vurderte å emigere dit (Israelske økonomien er ikke akkurat noe hyggelig tema) , at turismen hadde begynt å blomstre osv osv?
Kari Jaquesson

Welcome to Hezbollahstan sa...

HEI Kari Jukkesson.

Kan du forklare meg hvorfor du ikke kan forholde deg til saken.

Kari Jukkesson fikk ikke med seg alle nyhetene om Hisbollas innledende krigshandlinger i 2006.

Eight Israeli soldiers were killed and two others captured following a cross-border raid on Wednesday by the militant group Hezbollah — a move that triggered Israeli troops to move into Lebanon.

Hizballah-Style Democracy II: The Media sa...

Hei Kari

Om du har problemer med å orientere deg finns det massevis av blogger som omhandler Libanon.

Nostradampus sa...

Ja, ja. Hvis Israel tror de kan fortsette sin territorielle ekspansjon og skape "facts on the ground" uten at de berørte landene og deres sympatisører reagerer, så ønsker jeg dem lykke til.
Det kristne kongedømmet i Jerusalem varte bare i hundre år, bl.a. fordi de ikke så noe poeng i å slutte fred med nabostatene.
Slik Israel holder på nå er jeg ikke sikker på om de vil holde i 40 år til ...

Kalifatet sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Nostradampus sa...

Kalifatet: Så du mener at ettersom muslimene klarte å gi fra seg store erobrede landområder, så burde Israel klare det samme?

Ikke uenig med der der.

Eller mener du at fordi muslimene ble drevet ut av Spania med militærmakt, så bør Israel drives ut med militærmakt fra de områdene de okkuperer? Vi får vel håpe at vi slipper det, vel.

Annelandet sa...

Av alle rare programmer man kan se på om Midt-Østen, dumpet jeg borti matprogrammet til Anthony Bourdain, überkul newyorker på tur. Han og teamet havnet i Beirut mer eller mindre dagen før det smalt, og ble sittende fast på hotellet i en uke uten å komme noen vei.

Hele situasjonen ble så tragisk fordi Beirut var så på vei opp igjen, guidene viste entusiastisk fram mat og kultur (og hadde noen motforestillinger mot heltebildet av den drepte eks-statministeren osv. Interessant i seg selv)
Stemningen i byen var også tydeligvis delt etter drapene på de israelske soldatene: Fundamentalistene kjørte rundt og flagget og hoiet, mens de andre ristet på hodet og mente at dette kom de alle til å måtte betale for.

Noe av det sterkeste for Mr. Ikke-fullt-så-kul-lenger var å se hvor lite amerikanske myndigheter gjorde. Europeerne var raske med å fordømme bombingen, få sine egne ut osv, men Bush nølte. Libanesisk TV (?) var også slemme nok til å sende om og om igjen et klipp av Tony Blair som forgjeves prøvde å snakke til Bush - som var mest interessert i å spise en bolle.

Welcome to Hezbollahstan sa...

Kari Nostradampus Jukkesson.
Hva mener du vi skal gjøre med 5-kollonister som deg.
Vil du steriliseres ?

Av Europas befolkning på 380 millioner er 30 millioner i dag muslimer – et tall som ventes å bli fordoblet til 60 millioner i løpet av de neste 25 år.

When Israel commenced its bombardment of Lebanon on July 12, 2006, Prime Minister Ehud Olmert and his general staff declared that the air raids were provoked by Hizballah’s kidnapping of two Israeli soldiers that day. As the destruction piled up over the ensuing 33 days, then, Lebanese did not ask themselves, “Why is Israel bombing us?” Rather, the question in many Lebanese minds, those of ordinary citizens and analysts alike, was “Why did Hizballah provoke this? Why now?” The implicit answer -- that the Shi‘i Islamist party was acting in the interests of its friends in Tehran and Damascus rather than those of its constituents and compatriots in Lebanon -- has reverberated through the country’s political discourse ever since, with few bothering to recall the rhetorical and historical precedents for the abduction operation.

The bloody clashes that broke out between opposition and government gunmen on May 7 have sparked fevered speculation as well. That Hizballah militants could take over West Beirut came as little surprise. Many were astonished by the speed of the advance, however, and the low number of casualties left in its wake, as the reports of 50-caliber machine guns and rocket-propelled grenades, as well as small arms, reverberated in West Beirut for a second day. The pertinent question, then, is not “How could Hizballah do this?” but “Why did the Lebanese government choose to provoke Hizballah at this time?”

VamPus sa...

Kari: Militante aksjoner på annet lands territorium er terrorisme, evt å betrakte som invasjon dersom det dreier seg om det andre landets egen hær. I Libanons tilfelle valgte myndighetene å ikke gripe inn i Hizbollahs aksjoner og hørte akkurat på radio at siste ukens hendelser "var første gang Hizbollah rettet våpen internt i landet og ikke mot Israel". Hizbollah ble for øvrig trenet og finansiert av Iran og er for å innføre et islamsk styre i Libanon. Hva tror du det vil gjøre for kvinners rettigheter (eller rett og slett utviklingen av landet generelt). Utover det er Hizbollah dedikert til ødeleggelsen av Israel og dets folk. Staten Libanon gjør ingenting for å forhindre deres handlinger.

Mener du helt seriøst at en terroristbevegelse skal få gjennomføre militante angrep i andre land og søke beskyttelse bak grensene til sitt eget land, der myndighetene ikke griper inn og støtter deres angrep?

I så fall vil jeg gratulere. Da har du akkurat satt deg på samme moralske nivå som myndighetene i Sudan og deres støtte til Lord Resistance Army i Uganda.

VamPus sa...

Og til dere andre - det er fullt mulig å kommentere Jaquessons innlegg uten å bli vulgære. Har slettet en kommentar. De som ikke klarer å komme med noe annet enn personangrep mot andre kommentatorer blir slettet. Personangrep mot meg er så vanlig at det lar jeg passere. Sier mer om dere enn om meg..

spenn sa...

Israel angrep Libanon for å demme opp for turisme-lekkasje? Relativt nyansert, må jeg si.

Men seriøst, med Hizbollas siste trekk i Libanon burde det være klart selv for nordmenn at organisasjonen ikke lenger representerer de undertrykte, men selv har blitt undertrykker.

I forhold til 2006-krigen bør man også huske på at Hizbolla avfyrte tusenvis av raketter mot israelske sivile mål, hvilket naturligvis måtte medføre israelske luftangrep. Denne vissheten brukte Hizbolla kynisk i propagandaøyemed, ved å fyre av rakettene sine hovedsaklig fra tettbygde boligområder. Det kom også rapporter om at Hizbolla nektet sivilbefolkningen å flykte fra bygdene i sør-Libanon.

Verdenssamfunnet satte Israel på en stoppeklokke, bl.a. med henvisning til resolusjon 1701. Flott, men hvor mange av kravene til Hizbolla i denne resolusjonen er oppfylt?

VamPus sa...

Det er alltid en rørende omtanke for ekstremistene i Hizbollah i Norge. Og Hamas for den saks skyld. De er jo viktige bidragsytere til å opprette liberale demokratiske rettsstater.

Sukk.

Kosialist sa...

Er det virkelig noen i hele verden som ikke har fått med seg grunnen til at Israel gikk inn i Libanon?

Nei, det var ikke bare fordi to soldater ble kidnappet. Det var fordi Hizbollah samtidig som de kidnappet disse soldatene inne i Israel skjøt raketter mot sivile områder i Israel.

Med andre ord: Invasjon og væpnet angrep på en gang fra Hizbollah.

Simbad sa...

Kjære dere..hisbollahs "kidnapping" av denne israelske soldaten er da forlengst avslørt som et lattelig påskudd for å få en anledning til å invadere. For dere som ikke vet, er det flere grupperinger innad i både isarel og sannsynligvis hisbollah-styrte libanon som jobber på begge sider. For dere som ikke fikk med dere ISarelske kommentatorer i Doha-samtalene på bbc sommeren 2006 ble det RASKT avklart at "kidnappingen" var iscenesatt av flere elementer - og dette ble derfor lite brukt som argument fremover. DEt er DOKUMENTERT innrømmet på BBC programmet.

Vampus -dra til Beirut og drikk vin med denne bloggeren. Spør henne og forsøk se hva du forstår.
Det kan jo hende du får noen nye oppdagelser.
FRed*

simbad sa...

Spenn:

Om du tror dette landet ikke vil "lide" under verdens lands "ikke-dra-på-ferie-til" propaganda - så har du smertelig rett. Landet er BASERT på turisme, og ekspansasjonen frem til 2006 (da "opposisjonen Hisbollah" gikk til FREDELIG dialog i paralamentet - og dermed ble truet av USA og ISael (hvorforhvorfor, tro??)i forkant av ALLE hendelsene den sommeren) - var av det helt fantastiske slaget. Libanon er en SMELTEDIGEL av alle verdens kulturer og kunne vært en enkel brobygger til fred i landene rundt. Men idag er 1.4 millioner muslimer presset inn som flyktnigner i landene rundt libanon, - samtidig som mer enn 700 000 palestinske flyktinger lever landsløse (fordi libanon er PRESSET til å forholde seg til tidligere avlater som under oslo-avtalen) uten å få vende hjem - og nå tydeligvis uten å få engang gå til DIALOG med vertslandet.

Dere som er så ekstremt fremmedfiendltlige og eksrtremt redde for islam her inne, viser hva slags nettpublik Vampus har pådratt seg de siste årene fra 2004.. Det er paraplyene som skygger for rasjonell tenkning og kildekritikk vises ikke, men jeg ser med skrekk at det er lite forståelse og vilje for å se begge sider i disse hårreisende debattene.

For dere som ikke VET dette allerede, skrev NA24 i 2007 om "de norske kristne" som flyttet inn i utflyttede hus på vestbredden. Ja samme husene som isarelrene ble pålagt flytte fra, fordi de var stjålet av bøndene. Men norske kristne kan flytte ned. Og det gjør de. Samtidiig som antallet genuine kristne flytter FRA jerusalem på grunn av den stadig voksende MANGLSENDE viljen fra ISRAEL til å ta vare på menneskelige verdier!!!
DET ER SABLA ENKELT Å FINNE INFO!!

Så våre kristenfascister flytter inn sender penger til ekstreme sionister og driter langt i palestinerenes opprinnelige land. Virkelig barmhjertig i jesus navn, må jeg si.

Samtidig sitter blåhjerter i norge og fnyser av at det kan ligge blandede kort i bunken, og tar alt den ene eller andre siden sier som god, sunn norsk fisk.

Bon apetit

opposisjonen Hisbollah" gikk til FREDELIG dialog i paralamentet sa...

KJÆRE RETTROENDE simbad-


Man kjemper for vinnende ideer ?

http://www.dagbladet.no/kultur/2008/05/26/536369.html

Om man leser Ghaith Abdul Ahad beskrivelse av hvordan uønskede ytringer stoppes i Beirut, kan man forstå at Aslak Sira Myhre er en gutt som vandrer videre med freidig mot.
Som frontkjemper for vinnende ideer er han glad han har valgt å stille seg på islamistenes side.

Aslak Sira Myhre som militærstrateg kan sin
Mao Tse-tung

" Islamistene må kunne svømme i folkehavet som fisken i vannet". Geriljaarméen måtte ha en høy moral, den måtte være mobil for hurtig å kunne svinge mellom offensiv og defensiv kamp. På grunn av sin tilknytning til folket hadde styrkene et overlegent etterretningssystem.


http://www.guardian.co.uk/world/2008/may/10/lebanon.syria

An air of defeat hung over the Sunni areas. "The Shia have won," said one young man, in Tareeq Jedida area on the Sunni side of Corniche al-Mazra'a "They [the Sunnis] pay me $100 to fight, the Shia are fighting for their beliefs, and man, they have been fighting for 25 years, we can't match them."

Kosialist sa...

"Kjære dere..hisbollahs "kidnapping" av denne israelske soldaten er da forlengst avslørt som et lattelig påskudd for å få en anledning til å invadere."

Er dette uærlighet eller uvitenhet?

Jeg påpekte like før denne kommentaren at det ikke bare var snakk om kidnappinger, men også rakettangrep mot Israel.

"palestinerenes opprinnelige land"

Palestinernes opprinnelige land? Palestinere som egen gruppe eksisterte ikke før 1968, og Israel har en historie i området tilbake til jernalderen. Det har bodd jøder der i alle år, også før invasjonen fra den arabiske halvøy.

Hva var det om "opprinnelig land" igjen, sa du?