Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, juli 28, 2007

Hva Bono glemmer å fortelle om Afrika

I en stadig mer tabloidisert verden virker det som om mediene er avhengige av å få sine fakta fra popstjerner. Det kan gi et mildt sagt skrudd verdensbilde. Bra artikkel i LA Times:

It's a dark and scary picture of a helpless, backward continent that's being offered up to TV watchers and coffee drinkers. But in fact, the real Africa is quite a bit different. And the problem with all this Western stereotyping is that it manages to snatch defeat from the jaws of some current victories, fueling support for patronizing Western policies designed to rescue the allegedly helpless African people while often discouraging those policies that might actually help.
Via KEB på Facebook.

3 kommentarer:

IvarE sa...

For å plukke et annet sitat fra artikkelen:

But the fact remains that the West shows a lot more interest in begging bowls than in, say, letting African cotton growers compete fairly in Western markets (see the recent collapse of world trade talks).

Et av Afrikas største problemer er nettopp at Bono og Geldof og alle andre velmenende spiller på vår kollektive dårlige samvittighet. Og det er så mye lettere å gi penger enn å risikere velgere på å bygge ned importvernet.
Å dytte penger inn i systemet er den viktigste grunn til at Afrika fortsatt holdes nede, fordi bistanden:
- skaper handelsunderskudd
- hindrer innenlandsk produksjon
- direkte eller indirekte støtter inkompetente despoter.

Dumskapens Akse sa...

"The White Bands Burden"

Intervju med William Easterly på engelske Al Jazeeras Riz Khan show
http://www.youtube.com/watch?v=WoV-wtxyQKY

Anonym sa...

Jeg har nylig vært på jobb i Afrika og som mange andre som har gjort nettopp det så er jeg nå mer skeptisk til å pøse penger inn i form av u-hjelp.

Dette er rett og slett fordi jeg sitter igjen med et inntrykk av at de selv ikke er spesielt interesserte i å "utvikle" seg og bli som oss.

Egentlig er det ganske arrogant av oss i vesten å gå ut i fra at alle vil bli som oss og prioritere det samme.

En ting er å bekjempe sultkatastrofer, men å prøve å få dem opp på vår levestandard og levesett er fånyttes, la dem bare leve livet slik de selv ønsker. Vil dem fortsette med å lage kanoer av tømmerstokker og fiske nok til eget forbruk, så hvorfor ikke?