Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, juli 27, 2007

Norge "gir" penger til Mugabe

Fra E24:

Fordi Zimbabwes økonomi er kollapsen nær tvinger Mugabe alle offisielle transaksjoner gjennom den kunstig lave sentralbank-kursen. Det betyr at ni av ti kroner som går inn i landet på denne måten havner i Mugabes-apparatets hender.

Economist skriver i dag i artikkelen "Kroner for cronies" (Kroner til kamerater) at norsk statlig bistand utelukkende går gjennom sentralbanken. Det betyr at uhjelpen bare får en tiendedel av effekten den kunne hatt.

Øk for all del bistandsbudsjettet. Det er viktig å bidra til at ledere i land som Zimbabwe, Angola, Kina, Vietnam og Uganda, for å nevne noen, kan holde seg ved makten.

9 kommentarer:

Mathias sa...

Man kan alltid dikutere hvordan Vesten opptrer i forhold til mange diktatoriske stater i den tredje verden, men jeg tror nok svært mange har svin på skogen, enten det er snakk om salg av våpen eller såkalt u-hjelp som havner i feile hender. Det er besynderlig at penger som skal gå til gode formål havner i lommene til slike parasitter. Problemet er at man har en naivistisk tro på at man forener alle gode krefter bare man gir dem penger, men det finnes desverre slike parasitter som utnytter systemet ved å karre til seg så mange dollar som mulig før de blir styrtet i et statskupp, for så flykte til utlandet. Man ser jo bare alle verdiene Saddam-familien har i utlandet. Hadde man tatt ham før, eller latt være å støtte ham på noe tidspunkt. Da hadde man sluppet de lidelsene man i dag opplever i Irak. Under den første Gulfkrigen (1981-1988) mellom Iran og Irak, støttet Vesten både Iran og Irak med våpen. Og det var ikke bare USA, Storbritannia og Frankrike. Nei, Norge solge mye våpen både til Iran og Irak under denne krigen, og Kongsberg Våpenfabrikk hadde gode tider på 1980-tallet pga. denne krigen. Dette må vi betale for i dag, ved krigen i Irak, og konfliktene i Afghanistan. Utenrikspolitikken burde med ord vært litt mer langsiktig med hensyn til hvem man støtter og handler med, særlig våpen, og ikke bare tenke på kortvarig økonomisk gveinst.

Theo sa...

Den aktuelle Economist artikkelen er her. Sitat: But Norway's aid agency has gone even farther. Apparently it feels obliged by its principles of good governance to transact all its aid at the official rate, at times inadvertently handing most of its aid to the central bank.

Høres ikke særlig smart ut. Såvidt jeg har funnet ut har Norge bevilget ca 50 millioner til Mugabe i år, men 5 mill rekker vel langt for å hjelpe de fattige?

Per sa...

Jeg TRODDE faktisk at nissene som sitter i UD etterhvert hadde skjønt at Mugabe er en mann man IKKE gir penger. Men neida... jeg mener, HALLO??? Det er lovlig å bruke innsiden av hodet!!! 99,9% av resten av verden har vel forlengst skjønt at 99% av øvrige u-land er atskillig mer prisverdige mottakere for u-hjelp enn Mugabe (selv om det er mye galt som skjer andre steder også). Men Mugabe burde stå nederst på lista! Har fjolsene virkelig ikke skjønt hva slags system de støtter opp under og hva slags undertrykkelse de er med å finansiere når de bevilger penger til Mugabe??

Tufser.

lun sa...

Bakgrunnen er vel at mange av dagens maktmennesker var med på hat-kampanjen mot Rhodesia på 70-tallet og senere. De nekter fremdeles å ta inn over seg at gudene deres (Muggabe og Nkomo) egentlig var djevler.

Når Sør-Afrika er like ødelagt som Rhodesia er i dag, får vi samme problemet der, kanskje t.o.m. med avguden Mandela i spissen.


Hilsen PK-hatende drage lun

Mathias sa...

Dagens helter kan være morgendagens skurker, eller gårsdagens helter kan være dagens skurker. Det er Mugabe et eksempel på. Andre kan være Saddam, Khomeini, Bin Laden, Idi Amin (?), Hitler osv. Dette tydeliggjør behov for litt mer forutseende utenrikspolitikk som jeg skrev tidligere.
Problemet er at den politiske ledelsen i departementene er veldig topptung, hvor det bare er statsråden og rådgiveren som er politiske, mens resten er byråkrater. Kanskje vi skulle la flere lengre ned i systemet bli politiske f.eks. Byråsjefene osv., slik som i USA hvor store deler av departementene skiftes ut ved presidentskifter. Noe lignende burde vi gjort i Norge. Det hadde tydeliggjort mer at hva man stemmer har betydning for hvilken politikk man får.

IvarE sa...

Tell me: Why am I not surprised?

Carl Joakim sa...

Viktig debatt. God link. Men, for svingende: Bratholm hevder da at Economists opplysninger er uriktige, og at Norges U-hjelp ikke gaar gjennom sentralbanken! Man kan da ikke ha som premiss at Economist har rett og Bratholm tar feil om et faktisk forhold! Saksopplysninger, takk ...

jadusnakker sa...

Hmm.. ja Mugabe er en koselig kar. Jeg hørte han hadde plassert 130 mill.kr i en bank i Malaysia. Sikkert bare litt av tjuvgodset sitt. Jeg kjenner en som var i hans bryllyp.. Det varte tre dager til ende, og kostet: 80 mill kr..
Men etter det har jo den norske regjering hatt masse etterfylling...
Jeg bodde et år i det vakre landet, da var det på vei opp. Nå er det knapt noen vei lengre ned. Omtrent bare tilhengerne (egentlig bare sultne landsmenn) til Robert, det militære etc som får noe å spise. Omtrent all mat blir importert, så hva når dette også tar slutt? Folk går ikke på jobb, for bussen koster mer en de tjener. Skal jeg le eller gråte??
Men det virker som Mugabe er klar til å stikke til utlandet, når han snart får sine "tilhengere" på nakken..

Anonym sa...

http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article903379.ece