Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, februar 17, 2006

Keiserens lånte fjær

Etter at VamPus tidligere i uken omga seg med noen av byens løse fugler har hun blitt skremt ned i kjellerboden å ha lest medienes rolige og balansert fremstilling av den kommende fugleinfluensapandemien. Der sitter hun omgitt av hermetikk og flaskevann, mens hun hører på batteridrevet radio og venter på meldingen om at verden igjen er trygg (i tillegg har hun mistet mobilen denne uken...hjelp!). I motsetning til VamPus, virker Pusedyr strålende fornøyd med sin stabel av tunfiskbokser.

Den tredje utgaven av Helse- og omsorgsdepartementets Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa kan man lese om «Hønseinfluensa­utbruddet» i Hong Kong i 1997, der hele seks personer døde av de i alt 18 som var bekreftet smittet av fugleinfluensavirus, noe som "viste at en pandemisk influensatrussel kan oppstå uten forvarsel." Skrekk og gru. Videre står det at "Hele samfunnet kan bli rammet og mange samfunnsfunksjoner kan i verste fall stoppe opp." For å sette dette i perspektiv; i 1999 hadde vi 200 dødsfall i Norge på grunn av vanlig influensa. Sist gang vi hadde lignende "krisetilstander" var vel under SARS-epidemien i 2002. Selv med 813 dødsfall verden over (som forøvrig er 147 færre enn det antallet som døde av fallulykker i 1999 i Norge), så kan ikke VamPus huske at mange samfunnsfunksjoner stoppet opp i Norge. Eller vent nå litt... Har Oslo Sporveier endelig funnet en unnskyldning?

Takk til Robin for innspill, og våre tanker går til hans tante Bodil "som skotter engstelig bort på undulaten Pelle, og synes han virker litt tufs."

Oppdatert:
Forøvrig; pandemi følger "toneangivende" inn i listen over ord som er børstet støv av og brakt til heder og ære igjen for 2006.

21 kommentarer:

Agile sa...

Pusedyr kan ikke føle seg for trygg, tunfisk inneholder nemlig betydelige mengder kvikksølv m.m. (fra våre forurensede verdenshav)! Anbefalt inntak for voksne mennesker er maz tre bokser i uken..

Å miste mobilen er forresten kjipelig kjipt - i sær alle de naughty meldingene. Det er de man savner mest, der man sitter i kjelleren og mugler.. Huff og huff. Masse sympati pour le petit Vampstér nå...

Ps. Fred være med henne!

VamPus sa...

"Fred være med henne".. PING! Og der fikk Agile stjerne i boken ;-)

Anonym sa...

Du har min dypeste medfølelse og sympati for tapet av mobilen. Jeg har selv vært i samme situasjon, og jeg vet hvor tungt det er.

Ang. linken mellom sporveiene og pandemien vil jeg gjerne få føye til en annen teori. Snøfallet er bestilt av trafikketaten! Jeg tror ganske sikkert at de som brøyter bilene inne om natten er de samme skurkene som løper rundt om morgenen og gir folk bøter fordi de rett og slett ikke rekker å børste ut bilene sine før parkeringstiden er utløpt.

Tøffnos
http://hurbrasomhelst.weblogg.no

Ghost of Goldwater sa...

Hvem er denne Fred?

Agile sa...

And hence the GoG turned green-eyed... ;)

Fred være med henne!

seilern sa...

Jeg begynner å bli ganske sikker på at all den nervøsitet og engstelse som denne fugleinfluensagreia har skapt, trolig har tatt livet av langt flere mennesker enn de som har dødd av smitten.

Legg også merke til at all argumentasjonen om muligheten for en pandemi baserer seg på "hvis viruset muterer slik at det kan smitte fra menneske til menneske". Som vel alle vet, har dette ikke skjedd, og ingen kan garantere at det skjer heller! Og selv om en slik mutasjon skulle skje, så er det, som VamPus er inne på, slett ikke sikkert at konsekvensene blir spesielt store.

Elisabeth Ice Cream sa...

Når jeg hørte ordet "Pandemi" første gangen trodde jeg det var en slags fansy pansy matrett fra Italia. Jeg skammer meg. Jeg burde vite bedre.

erik sa...

Yap media overdriver ... Men når det gjelder departementets beredskapsplan er jeg glad de forbereder seg på worst case scenarios. Hvis ikke, så hadde vel den manglende beredskapen blitt kritisert også??

Milton Marx sa...

Milton bare smiler, og tenker at det er ikke bare er media som overdriver.

Er det noen her som fortsatt husker hva Y2K var?

geirronimo sa...

Det er ikke å kimse av, Vampus'. Da spanskesyken kom, døde det mange. Samme type influensa dette, men mer agressiv. Hvis den blir "airborne" hos mennesker, kan det bli tidenes pandemi. Med tanke på "fortetting" i byer, kollektiv transport, mange flere mennesker nå enn da, kan det bli ille...

Men om det er en opphausing fordi noen skal selge medisiner, kanskje ?
Vi ser slikt blant sosiologer som med gjevne mellomrom forteller oss hvor mye vold det er blitt, eller "eksperter" i kriser, forteller oss hvor mye kriser det er; tegn i tiden dette.....

geirronimo sa...

Det er ikke å kimse av, Vampus'. Da spanskesyken kom, døde det mange. Samme type influensa dette, men mer agressiv. Hvis den blir "airborne" hos mennesker, kan det bli tidenes pandemi.

Men om det er en opphausing fordi noen skal selge medisiner, kanskje ?
Vi ser slikt blant sosiologer som med gjevne mellomrom forteller oss hvor mye vold det er blitt, eller "eksperter" i kriser, forteller oss hvor mye kriser det er; tegn i tiden dette.....

Anonym sa...

geirronimo: Nei, spanskesyken er nok ikke den samme, for spanskesyken kunne nemlig smitte fra menneske til menneske. I tillegg var samfunnet ikke på langt nær så renslig og motstandsdyktig som det er i dag, vi har HELT andre hjelpemiddel til å beskytte oss enn den gang. At så få i det hele tatt har blitt smittet av fugleinfluensaen er jo et direkte bevis på at ting er annerledes i dag enn den gang.

For at dagens fugleinfluensa skal bli en pandemi, så må den først mutere, slik at den kan smitte menneske til menneske. Sjansen er nok større for at den vanlige influensaen skal bli mer dødelig enn den er.

Tine sa...

La oss se lyst på det! Munnbind er kjempefashion i hele sør-øst Asia for tiden. Du får vaskbare "Burblurry-" munnbind her for helt ned i 6 kroner. Det geniet som starter å importere dem inn til Norge kommer å gjøre store penger. Tenk på mulighetene! Det er det neste store innen fjortismote i norden, og kommer å ligge på alle ønskelister. Garantert.

Anonym sa...

Noen som husker "svineinfulensaen" som såkalt herjet for en del år tilbake? Den som ble kalt den vertste sjuka siden svartedauen? Ha ha, jaggumei tror jeg ikke de tok feil gitt. Nå er det denne flaksende epidemien som herjer og skaper pipende skrekk hos folk og fe. Tror alt sammen er overdrevet jeg.

Hilsen tse tse fluen som er medfølende med VamPus sin mobil som ble borte vekk. Jeg hadde iallefall fått helt hetta. (Grøss).

KEE, Skien sa...

Det hele er jo, i dag og antagelig i fremtiden, "bare" en skummel dyresykdom- som medfører en svært så høy dødelighet i fjærfebesetninger- og altså noe som av den grunn kan fort begrense både Norges og Europas oppdrett og levering av egg og kylling (noe jeg regner med at Vampus tar med knusende ro, veggis som hun er (eller har jeg bomma på det?)).

KEE

Herodotus sa...

Det er en fin tegneserie om pandemi her: http://europaeus.blogspot.com/. Den sier alt tenker jeg.

Donald Duck sa...

Jeg føler meg SYYYK!

VamPus sa...

Kee - VamPus er veggis, ja - synes synd på de stakkars pipippene som går rundt og snufser og nyser, nå. Sånn går det når de ikke tar på seg varme sokker og skjerf før de går ut.. Hører du det, Donald?

Mammons Verden sa...

Agile:
Har du ikke oppfattet at livet er farlig - at vi kan - nei vi vil DØ av det??
Selv liker jeg innholdet i sånne bokser kalt "Lofotpostei", "Svolværpostei" o.l., altså en blanding av torskerogn og torskelever.
Et bekymret familiemedlem kunne da fortelle at dette stoffet inneholdt svære mengder TUNGMETALLER, og det er fali det. Man fikk inntrykk av at boksen egentlig inneholdt tungmetaller tilsatt litt lever og rogn. Enjoy!
Vel, jeg lever fortsatt, uten følbar helseskade.
Da jeg var liten hadde jeg faktisk en kvikksølvklump ekstrahert fra et par-tre kvikksølvtermometre. (Alt det man fant på den gang gitt!) For en artig leke :-) Den levde sett eget liv uansett hva jeg prøvde å dresssere den til å gjøre.
Akkurat som miljøhyterikerne, å få dem til å legge fornuften til grunn er omtrent like umulig som å påvirke adferden til en kvikksølvklump - eller kvikksæølvamøbe kanskje.
Kvikksølvdamp, hva slags kvikksøldamp?

Anonym sa...

...som det gamle, og gode jornalistmantraet lyder når noe skurrer: Følg penga!
Jeg er nokså sikker på at om et par år, har dette viruset ennå ikke manifestert seg som noen "pandemi".
Er folk klare over at i mange år har den farmasøytiske bransjen ligget øverst på listen over verdens mest profitable selskaper? Vi snakker ikke snillhet her, men grådig profitt. De har verdens største lobby-stab. Den sveitsiske familien som eier mye av Roche, som produserer Tamiflu, eller tiramisu, som jeg kaller det, kan cashe inn etter ordrer fra 40 land, den nette omsetningssum av 8,5 milliarder kroner. Større svindler er gjennomført for mye mindre verdier.
PS: Liten notis i avisen i dag, etter høstens mange forsider om den ventede skrekkelige (vanlige) influensaepedemien, tusener vil dø! etc. Vaksinen "bommet". 500.000 nordmenn lot seg lure. Noen milliarder verdt det og. En liten notis. Det samme skjedde året før. Men det har vel nesten alle glemt.

Anonym sa...

What a great site American girl shoes