Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, februar 24, 2006

Tvangsproletarisert Reiten?

Stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland (Ap), mener at Hydros generaldirektør Eivind Reiten (sosialøkonom fra UiO, tidl statssekretær i Finansdepartementet, fiskeriminister og olje- og energiminister etc) er best egnet som postomdeler i et departement. Utbruddet ble møtt med spontan applaus på Aps gruppemøte på Stortinget. Klungland kan selv skilte med en imponerende erfaring som platearbeider og smører, og har en solid akademisk troverdighet (les: Maskin/mekanikk-kurs, Sveisekurs, Krankurs, Kjelekurs). Denne bakgrunnen har LO..unnskyld.. Arbeiderpartiet funnet ut at best kan nyttiggjøres i Finanskomitèen, så da er vel skattepengene våre i trygge hender.

Klunglands kommentar kommer selvsagt i sammenheng med Hydros planer om å legge ned virksomheten i Årdal. Flere Ap-politikere demonstrerer sin innsikt ved å kreve at Eivind Reiten får sparken. Skal vi se - hvordan var nå oppgavefordelingen mellom eier, styrets og administrasjonens i et børsnotert selskap, igjen? Selv skriver Hydro om sine omstillingsplaner;
"Hydro forbereder et omfattende omstillingsprogram ved selskapets norske aluminiumverk for å sikre grunnlaget for fortsatt lønnsom drift. De årlige driftskostnadene skal reduseres med 350-400 millioner kroner, uten at produksjonen reduseres. Beregninger viser at dette vil kunne innebære en reduksjon av inntil 800 årsverk."

Uten at produksjonen reduseres kan man altså greie seg med 800 færre ansatte, men sosialistene mener at Hydro (og andre selskaper) skal operere som aetats forlengede arm. Carsten O. Fives nettsted, Kommentar, skriver i ..eh.. en kommentar:
"Men hovedgrunnen til at industriarbeidsplasser forsvinner ut av Norge er at Norge er et for dyrt land. Vi har bevilget oss for høy levestandard og for stor offentlig sektor".

Ikke at våre politikere kommer til å ta dette innover seg. Ukeavisen Ledelse kommenterer at "den nye aktive eierskapslinja som de ”rød grønne” har varslet går ut på, er det for tiden ingen som kan si noe fornuftig om." Forhåpentligvis var det bare billig (noen vil kanskje si dyr) retorikk mot Høyre under valgkampen. Norge har ikke råd til sosialisters aktive næringspolitikk. Spesielt ikke om de ønsker å tvangsproletarisere næringslivsledere til postbud, og setter platearbeidere til å styre den norske økonomien...

Oppdatert:
En annen stortingsrepresentant for LO..erm..Arbeiderpartiet som demonstrerer sin innsikt i samfunnsøkonomi er Jan Bøhler. Han argumenterer mot salg av Hafslund på følgende måte:
"Ser vi for oss et lenger tidsperspektiv framover, blir det enda mer åpenbart at Hafslund ikke bør selges. For på lang sikt er det knapt noen annen bransje som gir tryggere inntekter enn strømselskaper. Så lenge det finnes regn fra himmelen vil kraftverkene produsere i hundre, to hundre, tre hundre, ja, i mange hundre år, og fornyede strømnett stå for forsyningen til deg og meg. Det er ingen investorer på noen børs som har et så langsiktig perspektiv på sine investeringer. Derfor vil de heller ikke kunne ta høyde for inntekter gjennom flere hundre år framover."

Kommunene pleide å være flinke til å balansere budsjettene med å heve strømprisen for befolkningen. Det alene burde være argument for at politikere burde holde seg unna..

21 kommentarer:

Anonym sa...

Annonser fra Google?
Faen, må få meg en blogg. Begynne med skriving. Nå.

VamPus sa...

Legen: ja, millionene tikker nok inn nå ja.. *sukk*

VamPus sa...

Utovertiss: enig med deg at den trenger en ansiktsløftning, ja... Jeg er helt ubrukelig på sånt, så jeg må nok søke profesjonell hjelp snart :-)

Milton Marx sa...

Politikere som har arbeidet som platearbeidere har Norge sett før...

Var det ikke Gunnar Berge, platearbeideren fra Rosenberg Verft, som gjennomførte vår siste (?) devaluering en gang på slutten av åttitallet - uten at landet hadde ledig eksportkapasitet og hele befolkningen var overbelånt og rentefølsom?

Milton Marx sa...

Til VamPus om kraftselskaper: Hvis man har en evneveik fetter som man gjerne vil tilgodese med en god slump penger; hvordan gjøres dette best?

Ved å gi vedkommende en sekk med penger og la han passe seg selv?

Ved å fordele pengene, slik at stakkaren mottar litt hver uke?

Det er greit nok å snakke finansteori etc. om eierskap, men slik teori bygger jo ikke på at selgeren av et selskap er komplett idiot. Mange kommuner oppfører seg imidlertid slik.

Dermed er det ikke sagt at et salg ikke ville kunne være riktig i enkelte tilfeller - f.eks. for å innfri gjeld.

Milton kjenner et lokalt kraftselskap, og her tror han faktisk at den beste løsningen ville være å overføre selskapet til en stiftelse som har til formål å støtte kultur og næringsliv innenfor dagens kommunegrenser.

Dette for å motvirke at politikerne roter bort pengene, og at pengene heller ikke går til dekning av komunalt pengerot i nabokommunen i tilfelle en kommunesammenslåing.

Anonym sa...

Politikere må gjerne ha bakgunn som platearbeidere. Det er ikke noen grunn til å forlange "akademisk bakgrunn" i et liberalt demokrati. Ikke at jeg tror VamPus gjør det, men hun beveger seg farlig nær i denne posten. det er mye galt å si om Klungland og resten av APs representanter, men å kritisere dem for manglende akademisk utdannelse er bare å skyte skivebom. Forøvrig var den forrige olje og energiministeren her til lands (Torild widwey fra Høyre) heller ikke særlig plaget med vitnemål fra høyere utdanning. Eivind Reiten er forøvrig tidligere statsråd for Senterpartiet.

Mathias sa...

Vampus! Først så trodde jeg det dreide seg Årdal, men så vinkler du det mot offenltig eierskap generelt. Dette du tar opp er en av hovedforskjellene mellom AP og HØyre, som ikke er særlig spesiell i denne saken. Det er en lignende sak i Bergen, hvor Høyre vil selge både Gaia-aksjer (aksjer i det største busselskapet i Bergen) og BKK-aksjer, AP, og partiene til venstre, sier klart nei. Men foreløpig har Høyre bøyet av ved å inngå budsjettforlik med AP. Men det er bare tidsspørsmål før et salg finner sted, så sant det politske terrenget ikke forandres frem mot neste kommunevalg.
Problemet med å plassere en platearbeider i Finanskomiteen er at de er politisk valgt, ikke fagpersoner. Norge har hatt mange finansministre som ikke har bakgrunn fra finansnæringen, som f.eks. tidligere finansminister Ræstad som var egentlig lensmann. Generelt kan man si at selv om de ikke formelt har kvalifikasjonene, kan de utmerket godt gjøre en god jobb, men det beste er å sette sosialøkonomer i finanskomiteen og som finansminister, men rekrutteringen er et problem, det er ikke nok sosialøkonomer på stortinget. Man kan ikke si at Kristin Halvorsen gjør en dårlig jobb, men mange er uenig om hvorfor hun fører finanspolitikken, men det er en annen sak.

Odd sa...

Jeg er glad for at vi endelig har fått et flertall som viser evne og vilje til å gjøre noe med det statlige eierskapet og ikke bare prater eller skriver avisinnlegg.

Både nærings- og statsministeren har vist seg som handlingskraftige politikere som ikke bare kommer med tomme løfter i valgkampens hete.

Jeg ser frem til litt skikkelig konkurranse på dører i Norge. Vi har bare èn, ja -1- dørfabrikk i Norge. Klart staten skal subsidiere en konkurrent!

Anonym sa...

Det er jo virkelig en perversjion av markedsøkonomien om staten skal gå inn og sponse en bedrift for dermed å sikre konkurransen! Det staten skal gjøre er å sikre like og gode betingelser, samt se til at næringslivet følger etablerte spilleregler og ikke dreper konkurrasen med karteller, prissamarbeid og annen faenskap. Men den "aktive" næringspolitikken til regjeringen er en oppskrift på tap av arbeidsplasser, fordi den kveler nyskapingen.

Sherwe sa...

Platearbeidere i finanskomiteén! Tsk, tsk! Hva blir det neste - stemmerett for alle? Eller stemmerett for kvinner? Ha, ha, ha!Uhyrlig!

Meg sa...

Men vampus da! Du glemte jo å ta med "Paragraf 20-kurs". :-)

Hadde bare noen vist hva det var for noe..

Anonym sa...

Hvor mye var det Larvik kommune (?) tapte på å selge sine andeler i et eller annet kraftverk? Høyre-luringene der i gården "investerte" i aksjemarkedet, budsjetterte med stor avkastning som skulle dekke deler av driftsutgiftene, og gikk på ræva så det sang.

Det var ikke mange økonomer som forutså at det skulle skje. Kanskje en platearbeider hadde gjort en like bra jobb.

Høyt utdannede folk driter seg ut daglig. Høyt utdannede folk med makt blir like korrumpert som alle andre. Høyt utdannede folk har en tendens til å utvikle et sneversyn som gjør dem uskikket til å ta avgjørelser. (Jonas er vel unntaket her ...)

Kosialist sa...

"PS! Jeg liker ikke reklame, så firefox sluker dem for meg. Firefox er et strålende produkt og alle burde benytte firefox ."

Snakk om reklame liksom... Mozilla Corporation i USA blir nok lykkelig over at massene gir dem gratis reklame og dermed store inntekter de kan stappe i lommeboka si.

It's Capitalism, baby!

Kosialist sa...

Neida, det går bra hvis folk bare slutter å tvinge Firefox ned i halsen på andre :)

VamPus sa...

1. Er det en menneskerett å bo i Årdal?
2. Selvsagt skal platearbeidere få bli politikere, gjerne for meg. Men akkurat denne platearbeideren mente altså at generaldirektøren i Hydro (med sin bakgrunn og utdannelse) passet best som postombærer i et departement..
3. Hvorfor skal politikere/kommunen drive kraftselskap? Hvilket moralsk argument brukes for dette? Oslo kommune hadde i sin tid et pukkverk utenfor Oslo som vel kostet rundt 30 mill per arbeidsplass. Er å drive pukkverk også en god kommunal aktivitet?

Odd; ja, er det ikke besynderlig at de holder på å gå i fistel når Høyre ikke redder Union, men lar både Union bli nedlagt og kommer ikke til å løfte en finter i Årdal heller. Nå er jo det positivt, men likevel. Retorikk og politikk henger ikke sammen. Men så er det sosialdemokrater vi snakker om her, da...

Anonym sa...

Det offentlige bør ikke eie Mc Donalds eller Hennes og Mauritz. Men det offentlige BØR eie den basale infrastruktur vei, vann, kloakk etc. inkl. kraftselskaper/strøm.

Jeg og Vampus og alle andre som har betalt for etablering og drift av all "strøm" i Norge. Ergo er de VI som eier det.

Så kommer plutselig noen blåruss og liksom selger det og eteblerer et "marked". Jeg sammenligner det med grovt tyveri. Og dette er et "fiktivt" liksommarket der man leker butikk.

Det første som skjedde da man "frigjorde" markedet og lagde AS'er o.l. var at direktørene unnet seg betraktelige lønnshopp for de var ikke bundet av de statlige eller kommunale lønnsregulativer lenger.

Og strømprisene gikk betraktelig opp over alt.

Pussig, virker ikke denne markedsmekanismen her??????

Norges borgere har betalt dette. De eier det. Og alle i Norge bør få strøm til selvkost. Ingen, (ikke kommunene heller) bør ha profitt av dette som ikke blir pløyd tilbake i selskapet.

VamPus sa...

Kraftmarkedet har vist seg å ha de minst bevisste brukerne - men dersom Brumle virkelig tror at det var bedre på den tiden politikerne brukte overskuddet fra kraftselskapene til å betale ned underskuddene på skakkkjørte kommuneøkonomier tror jeg du tar feil.

Men kanskje Staten bør kjøpe tilbake Telenor, da? Det er jo infrastruktur som bare det? Merkelig nok sitter man ikke lenger i over 1 år og venter på å få innlagt telefon, og neimenn om ikke prisen har gått ned også :-)

Milton Marx sa...

Brumle: Det er fiktivt å snakke om selvkost på strøm. Teoretisk sett kunne et offentlig kraftselskap selge strømmen til selvkost pluss en fortjeneste, eller gi den til deg for til ren "selvkost", og dermed gi avkall på fortjenesten.

Det siste ville kunne kalles subsidiering, og ville i realiteten bety at du fikk tilført offentlige resurser på bekostning av andre gode tiltak.

Subsidiering og eierskap er to forskjellige diskusjoner.

Eierskap av en klesbutikk og et kraftselskap er ikke så forskjelllig som du gir uttrykk for under forutsetning av at begge selskapene ledes profesjonelt. Hvis man begynner å rote subsidiering inn, sier man farvel til en profesjonell ledelse.

Billigere strøm til f.eks. industrien er egentlig å subsidiere ellers ulønnsomme arbeidsplasser, slik at man ikke får den industrielle omstillingen som landet trenger. Dersom arbeidsplassene i seg selv var lønnsomme, ville det jo ikke være nødvendig med billigere strøm!

Det er ingen lykke å skjære ned på sykehusbudsjettene rundt i landet bare fordi man insisterer på at et lokalsamfunn skal fortsette å produsere ett eller annet spesielt produkt, det være seg gjødsel, aluminium eller annet.

Miltons problem er at det i virkelighetens verden finnes offentlig eide selskaper. Hvordan kommer vi oss ut av den bakevja?

Hvis den offentlige eieren bare kunne holde fingrene fra fatet, var ulykken ikke så stor, men det hører vel til sjeldenhetene. VamPus' eksempel med offentlig eide strømselskaper som fungerte som skattefutens forlengede arm, er bare så sørgelig reelt.

Det er imidlertid problematisk å selge slike selskaper uten videre, for politikere som ikke viste ansvar som eiere, vil ikke vise ansvar ved forvaltningen av inntektene fra salget heller.

Det finnes eksempler på offentlige kraftselskaper som har spist seg feite og flotte som følge av høyere strømpriser enn nødvendig, for deretter å gi tilnærmet rentefri lån til finansiering av eierkommunens mer eller mindre nødvendige investeringer, som nytt kommunehus, før de deretter har ettergitt milliongjelden.

Eierkommunens nabokommune er enda verre styrt, kombinert med et dobbelt så stort folketall. Hva skjer med et slikt selskap i tilfelle en kommunesammenslåing? Skal kraftselskapet fortsette å "oppkreve skatt" i den ene av de sammenslåtte kommunene for så å fordele inntjeningen på den nye storkommunen?

Situasjonen er på flere måter uoversiktlig, og slik mener Milton at det alltid vil være når en kommune er engasjert i næringsvirksomhet.

For eksempel er et lån fra et kommunalt eid selskap til en kommune kun en papirtransaksjon som tjener til å skjule et prosjekts reelle kostnader. Ville det ikke være bedre at kommunen i saksdokumentene sa at kommunehuset vil koste x kroner finansiert til markedsrente, enn at den sier at alt blir så mye billigere, uten å si at lønnsomheten i kraftselskapet svekkes tilsvarende?

Det sentrale i alt dette er det som du har hørt så mange ganger før: Folk behandler andres penger annerledes enn de behandler sine egne.

Derfor mener Milton at kommuner skal og bør være fattige.

Anonym sa...

Litt på siden, men...

Det virker på meg som om endel "blåruss" kun har én resept på hvordan man skal styre bedrifter: Sparke så mange lavtlønte som mulig, ordne bonuser og fallskjermer til ledere, kjøpe dyre konsulenttjenester... Da blir det vel litt spørsmål om hvor mye styring etter forholdene det er , og hvor mye handelshøyskole-fundamentalisme som skal implementeres.

Jeg har aldri sett noen norsk bedriftsleder de siste tyve årene uttale: "Oi, vi har fått så mye å gjøre, vi må ha flere på gølvet".

:-)
Per

Milton Marx sa...

PCJ: Selv om man skal spise godt, øker man vel ikke kjøpet av dasspapir?

Det jeg mener å si er at man kjøper ikke noe før man har bruk for det. Dette gjelder også arbeidsinnsats.

Du sier at du aldri har hørt noen norsk bedriftsleder de siste tyve årene uttale: "Oi, vi har fått så mye å gjøre, vi må ha flere på gølvet".

Da har du ikke fulgt med i timen. Bak alle de fleste suksesshistorier ligger det økte ansettelser. Dersom samtligs oppdrettsanlegg skulle bli lagt ned over dagen pga. oppkjøp, sykdom, handelsrestriksjoner eller annet, ville du sikkert legge merke til oppsigelsene.

Men oppdrettsnæringa har først kommet i siget de siste 20 årene. Saken er vel snarere at man aldri legger merke til ansettelsene. De kommer ofte mer gradvis enn oppsigelsene, i tillegg til at pressen nå engang ser ut til å ville skrive om enhver dårlig nyhet, mens de gode nyhetene derimot må være bortimot sensasjonelle for å bli omtalt.

Logisk sett er det i det lange løp umulig å sparke flere mennesker enn man har ansatt - og landet har da vitterlig fortsatt lav ledighet.

Anonym sa...

That's a great story. Waiting for more. evista online dreampharmaceuticals.com http://www.gmc-lift-kit.info/uk-life-assurance-quotes.html Student abroad insurance us travel valium diazepam no presciption Free printable stationery christmas Insurancechicago farm insurance state general accident fire life assurance france Generic form propecia Individual dental insurance texas 2004 kia sedona ex service manual Automotive+license+plate+frames+manufacturer prequalified life assurance leads ladies watches Nude mature aspen Troy+meyers+flasks+orchids Equiptment for dental technician Wholesale cabinet supply maryland Canyon rv camping