Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, februar 11, 2006

Bloggprofeten

Dagbladet Magasinet bringer i dag et intervju med VamPus under overskriften "Bloggprofeten". Og bare sånn at det er sagt; ondsinnede karikaturer av profeten VamPus vil bli forfulgt og forsøkt ødelagt. Slik blasfemi og mangel på respekt for den fintfølende og sjenerte profete..erm..bloggeren er et hån mot ytringsfrihet og respekten for individet.

Skulle noen ikke toneangivende blogger forsøke å spre slik tegninger vil ..hm...skal vi se... bloggens navn bli tegnet med tusj på et papir og brent. Og så vil folkemengder, eller i hvertfall Pusedyr og VamPus, hoie rundt i gatene og rope "Ned med demokrati og krig og fred og sånn".

Bloggprofeten. Herregud.

47 kommentarer:

Tonje sa...

Gratulerer med flott intervju! Og fint bilde, attpåtil. Du gjør deg godt på trykk. :)

Ghost of Goldwater sa...

Dø, vantro blogg-skjøge!

'ække misunnelig i det hele tatt, neida...

Softtag sa...

Ære være Profeten. Det er nok vanskelig å være profet i eget land.

Jeg er uenig med deg i mye, men du har min respekt. Jeg vil ikke bli drept ved å være vantro! He he.

Jeg får håpe du slipper drapstrusler og den slags drit.

Softtag

Palode sa...

Vil bare stemme i med softtag i å håpe at det å komme ut av pseudonymiteten ikke har ført til trusler og sjikane.

Tenkte nok at du ikke likte å bli kalt profet ;-) Men du har jo mange fått mange tilbedere i det siste da.

lesoir sa...

Å DRITE I HOSTIA

”Jeg driter i hostia!” er et typisk spansk utsagn som utrykker sinne. Vatikanet har aldri uttalt seg i mot utsagnet, men det er fullt mulig at de kjenner til det. Det er sikkert ikke mange som tør å si ”jeg driter i hostia!” i Vatikanet, eller foran Sagrada Familia-kirken i Barcelona. Spanske aviser publiserer ikke ofte den frasen. Men de har gjort det.

I det landet jeg kommer fra, Nicaragua, forbinder de fleste ikke navnet Allah med den muslimske Gud. Lyden av samme ordet, derimot, assosieres og brukes ofte i et populært muntlig utrykk som ender med en grov vits. Vitsen sier ikke noe fornærmende mot Allah. Likevel pleier ikke avisene å publisere den. Men de har gjort det.

Å kunne ha muligheten til verbalt å bæsje i Jesus sin kropp (det er nemlig dette en hostie symboliserer for de katolske), fungerer ikke som et særlig godt argument til å forsvare ytringsfriheten. Verken i Nicaragua eller i Europa. For det finnes neppe mange kristne som føler seg krenket når den spanske naboen driter i hostia. Ergo er det ingen som ber naboen om å slutte å drite i Gud. Men her snakker vi om Vesten, og om en religion, den kristne, som har et nokså avslappet til sin Gud.

Raseriet skapt av Muhammeds karikaturer publisert i norske og danske aviser har sitt opphav i et annet type forhold muslimene har til sin Gud, Allah, og profeten Muhammed. Et forhold som den mer sekulær vestlige verden tydelig har problemer med å forstå.

De mest voldelige reaksjoner har kommet fra ekstremistiske grupper som vil benytte anledningen i sin kamp mot vesten. Ikke alle muslimene har reagert slik. Men å tegne Muhammed med en tent bombe som hode avspeiler kun mangel på folkeskikk og en del ignoranse.

Det som vi i Vesten ikke helt klarer å forstå er at Muhammed har veldig lite å gjøre med det at ektremistene påkaller hans navn like før de sprenger seg i lufta i tusen biter, enten midt på torvet i Jerusalem eller ved inngangen til en militær base i Bagdad.

At terroristene dreper i Muhammeds navn kan neppe skyldes på Muhammed. Det er heller ikke Vesten sin skyld. Derimot har vår vestlige og til tider ignorante journalisme mye av ansvaret for at mange i Vesten tror at profeten Muhammed står bak terrorismen som kommer fra ekstreme islamistiske grupper.

Men journalistene som tabbet seg ut i Norge og Denmark valgte heller å skjerme seg i den unektelige retten til ytringsfrihet. En ytringsfrihet som ingen har satt i fare. Muslimene forsøker ikke å styre hva som kan og ikke kan trykkes i norske eller danske medier. De reagerer i forskjellige grad mot en tåpelighet begått av mennesker som ikke kan skille ytringsfrihet og mangel på respekt for andres tro.

Det er en av flere misforståelser rundt ytringsfriheten: at mange journalister kjemper for den som om den kun er retten til å si hva man vil når man vil. Ingen ser lenger ut til å spørre seg hvor mye man tjener på det man sier, skriver eller tegner. I vår vestlige kamp for ytringsfriheten har vi mistet ydmykheten og evnen til å ta selvkritikk.

Det er denne mangelen på folkeskikk og ydmykhet som terroristene nå
benytter seg av for i alle muslimers navn å starte en voldelig kamp mot hele Vesten. Så lenge vi ikke klarer å forstå muslimers tro og skille ektremistene fra resten, så blir vi mel av samme pose for terroristene. Det betyr, vi blir alle samme mål.

Knut Stian Olsen sa...

Grattis VamPus...

Bloggprofeten... for en treffende beskrivelse...

;O)

Men jeg finner ikke den på nett. Er den ikke på nett? hvis ikke kanskje du har en kopi selv du kan sende meg på e-post?

dakoprince[a]gmail.com

lesoir sa...

...Ellers så høres du ut som en sta jente, Vampus.

Anonym sa...

Jeg antar at artikkelen ikke finnes på nett siden du ikke oppga noen link?

lesoir:
"Muslimene forsøker ikke å styre hva som kan og ikke kan trykkes i norske eller danske medier. "

Eh, jo. Se bildene fra dagens demo i DB,
slik jeg tolker det ønsker man å sette relgionen sin over loven ved å gjenopplive blasfemiparagrafen slik relgionen ikke kan kritiseres.

-mediekritikk

Anonym sa...

Hei VamPus. Endelig en med litt guts. Intervjuet i Dagbladet i dag var faktisk godt. "Det er nå vi må...." Det er rett og slett herlig å lese dine velformulerte kommentarer.

Johann

Anonym sa...

Imponerende og flott at VamPus har integritet og styrke til å stå rakrygget i denne stormen (in a teacup). Et lite spørsmål: er det noen som har funnet og sortert ut de mest interessante linker til norske websteder hvor representanter for de fornærmede og sinte norske muslimer gir uttrykk for sine meninger? Volumet av engasjement gjør at enkle google-søk blir for massive. Hadde vært virkelig interessant å se noen meninger fra the other side utover de mer penible enkle slagord om hvem som er stor / størst etc.

Anonym sa...

HeiDi, VamPus :
Stå på, og fortsatt la dine synspunkter komme her i din egen verden, som er ganske fornøyelig !

Anonym sa...

VamPus, please, legg av. Du har dratt dette langt nok. Vi har skjønt tegningen, we've got the point.

Du kan bedre enn dette.

ChrisChr/vgb

børge sa...

Gratulerer så mye! :)
Siden det ikke var noen link i innlegget ditt tar jeg det for gitt at intervjuet ikke er tilgjengelig på nettet (noe som jo er ganske tåpelig, siden det faktisk er snakk om et intervju med en blogger), og siden jeg har litt vanskeligheter med å få tak i dødt tre utgaven av Dagbladet for tiden siden jeg befinner meg i Peru så lurte jeg på om det er noen mulighet for å få se en scannet versjon av intervjuet. Vil du være så aller nådigst, o profet over de ringeste av alle bloggere..?

:)

Anonym sa...

Vår lille Ayn Rand.
Du er herved kåret til årets mest sexy kvinne.

La oss ta dette videre. Nettet er tydeligvis det eneste stedet som har ytringsfriheten i behold ennå.
Kan vi sette opp en side hvor man kan tegne/ lage collage av Muhammed og Allah?

DeVicious Kind Side sa...

EN KRENKET POETS FØRSTE EPISTEL

Magazinet
...

Høist Ærede Redacteur!

Jeg kan ikke se noget til billedene som jeg lagde ud paa Eders Næt, og desuden, ogsaa in som et vedlæg til Eders Papiraktige, men i øvrigt udmærkede udgivelse av samme. Hvor er saa mine bilder blivet av?
Udlægningen ble foretat av mig den tolvte januar d.aa.

Har nogle uartige beskæftigede i Eders velrennomerede bedrift
maaske forsynet seg grovt av billederne? Eller har maaske De en anderledes, og for mig, fuldt tilfrædsstillende forklaring paa denne utidige billedforsvindelse.

Naar det er siget, eller saget som den nye retsskrivningen byr meg at skrive.

Aa, den gør mig saa usigelig og inderlig forbandet! Tvi vøre! Og jeg har ogsaa langt stærkere udtrykk at udtale i sagen jeg nu skal berætte for Dem.

Jeg tror at De snarest bør la deres rædsel jage bort! Og gæninsette billedene av denne ydmyke brævskriver. Jeg vil likeledes stærkt benækte at det er mig som haer yppet disse Muslime til deres noget overilede reaksjoner paa at Deres høystærede avis nægter at sætte mine to billeder paa tryk.

Og jeg er villig til at gæntage dette, ogsaa i en aaben konfrontasjon med disse vildmænd. Maaske jeg paa et saadant vis kan stagge dem i deres voldelige forsæt? Men for at ungaa denne ulykksalige hændelse, og i yderste konsekvæns, at menneskeliv gaaer tabt...

Maaske Eders velrænnommerede avis ligevel skulle sætte paa tryk de to usle billedene av mig, som De nu har refuseret for syttende gang i rad. I saa tilfælle er det givetvis en lille mulighed for at disse troens vildmænder ophører med sine oprørske handlinge og afbrænning af vores flag.

Da vil jeg tilgive Dem og Eders tryksak, og Jeres efterkommere.
Saadan at urolighederne denne sag har faaet igang, umidelbart og sporenstreks vil bli at ophøre.

Saa nu toer jeg Eders hænder. Eller noget. Og haaber at billederne av mig, Poeten, ændelig kommer paa tryk i Eders avis. Hvis De undlater at udføre denne mænneskelige handling, saa kan jeg ikke svare for de konsekvænser dette vil faa ude i den store værden.

Billede 1 der undertægnede staar med en stor krummet kniv i sin høire hånd. Ja, billedet er vovet! Hihihi... Det er ikke svært for mig at indrømme. Enhver kan jo læt se at min listige plan er aa skjære af kvindernes sorte beklædninge med nævnte kniv, saa at jeg kan komme til deres lækre nøgne lægemer. Og maaske gennembore dem med mit hellige spyd?

Samt billede 2..med "Bombe som integreret del av mit hoved"

Venligst publisér vedlagde kopier af "Poetens Glæder",

Saa blir der maaske ændelig fred at faa her paa Frogner Vest.

Og i værden

Hilsen stærkt krænket,
og gentagne ganger refusert
av Eders avis,


"Poeten"

PS:
P.t. krænket og nedverdiget, og såret sådan.
DS

...

De to "billederne" nevnt i ovenstående epistel, finnes undert "Filer"
hehehe..

...Herr såkalte "Poet"


Nå får det være nok!

De gamle, onde djevelske mann! For attende gang;
hvorhvidt min parykk står bak frem eller ikke, ER FAKTISK
IKKE DERES SAK!! SKJØNNER DE DÉT??!!

Og de såkalte "billederne" de sendte var jo bare av deres
unge døtre. I fargesprakende kjoler og med tekstiler som
kanskje kunne strekkes til å dekke en hundrings?
Og med sengeblikk. Også De da, i forgrunnen med en
IKEA "Skär som Faen Gumman"-kniv?

Og det hjelper ikke å holde en "hångranat" fra Brio Toys R'ussr
opp mot Deres gamle tåpelige hode, Det er en BOMBE på
originalbildet. Med ei lunte! Som brenner! Bildet er forøvrig av
profeten - Krig følger med Ham - den ikke lenger SÅ veldig ydmyke...

P-R-O-F-E-T-E-N !!! IKKE poeten. Og drapstruslene mot meg
kommer IKKE fra frisøren min som er krenket over tupéen
jeg bruker. Eller fra noen som er interessert i Deres "tøisebilleder"
av Dem selv og Deres familie. Send dem til H... Eller til Titt & Lytt
om De vil. Ehh, den hamstergreia bli mellom oss, ikke sant?

Herren fortalte meg i en sangmanifestasjon at..
"I love Your Haaaaiiiiirr...jejeje..tralllallalalala..."
-Fritt etter Beatles/fritt etter herren
Og fysiske manifestasjoner av herrer tar jeg på alvor.
Det er litt verre med tegninger som andre har tegnet.

Og brev fra gamle ondskaspsfulle griser som Dem.
De er således en skam for alle poeter. Fy Dem!
Og jeg gjentar: Fy Dem! Det er ikke ofte jeg bruker
slike sterke uttrykk, men De er jo djevelen selv!!

Og det er IKKE djevelen selv som har bestemt hvordan
min ansiktsbehåring skal være. Nei vet De hva!?!?
Jeg har regningen fra designkonsulentbyrået ennå.
Så dér fikk De den!! Og fippskjegget mitt antyder IKKE
et slags hemmelig forbund jeg skulle måtte ha til den onde.

Han er tross alt bare en fallen engel stakkar..
Og han er jo på en måte en av oss. Og en leder..
Men nok om dét. jeg håper De skjønner at jeg IKKE
vil ha flere brev fra Dem.

Nå skal jeg ut og si unnskyld til en profet...
IKKE en poet!!!

Så De må ha meg unnskyldt

Med, ikke så veeeeldig vennlig hilsen

Selbjørn Velbekk

....

Gard E Abrahamsen sa...

Jeg forstod det for mange profeters år siden, og nylig har muslimene oppdaget det. Nå er det på tide at resten av gjengen også oppdager det: Massemedia er roten til alt ondt. :)

Knut Stian Olsen sa...

Eehhh... VamPus

Jeg løste problemet ved å gå på puben og låne avisa der.

;O)

cecelee sa...

Håper at du vil legge ut en link til intervjuet.

Bernt sa...

Pleier ikke disse artiklene å komme på nettet et par dager senere?

Anonym sa...

Hei VamPus
Det er vel ikke så langt mellom
Islam og Kristendom som man prøver å gi intrykk av.Vi har samme gud, forskjellig navn.
I følge koranen er Jesus den nest siste profeten, Muhammed er den siste(ca550 år etter).vil det neste problemet vårt da bli at alle avbildningene av Jesus i våre kirker må fjernes og hva med avbildningene av Gud?
Ps.Muhammed av bildet som en bomber.
Viss noen skriker:En selvmords bomber, på gata.Hva er det vi da snur oss rundt og ser etter,tenk etter...Det som har hendt i det siste har desverre ikke forbedret forholdet mellom muslimer og vestlige.

frk. kaos sa...

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne for å gjøre dette kort og enkelt.
I de fem-seks siste måneders løp har jeg vært fullstendig ute av stand til å skrive noe jeg har vært fornøyd med.
Frem til i går.
Jeg gjorde nemlig noe jeg har tatt avstand fra veldig lenge nå, fordi jeg rett og slett ikke orker å mene noe om noe, men så innså jeg altså til slutt at jeg ikke hadde noe valg. Samfunnsfag er et fag det er vanskelig å bestå i hvis man nekter konsekvent å lese noe annet enn tegneseriene og tv-programmet i avisene. Så jeg plukket med meg at par aviser og satte meg foran peisen og leste. Lenge.
Jeg endte etterhvert opp med Magasinet, og hva ser jeg ikke- Bloggprofeten.
Jeg ble mektig imponert, og mye av det du sa varmet hjertet.
Jeg har blogget i litt over ett år, men hadde vel egentlig gitt opp da jeg ikke klarte å få ut noe med snev av fornuft.
Så jeg vil vel egentlig si et ydmykt lite takk til deg, da du virkelig ble en stor inspirasjonskilde.
Takk-

Kosialist sa...

Gratulerer med et bra intervju. Det er morsomt å se en "blåblogger" bli vår første kjendisblogger, so to speak.

Herodotus sa...

Gratulerer med offisiell status som profet. Vi forventer nu noen mirakler slik at en katedral med tiden kan reises rundt et fra Deres legeme uttagne ben (ribben, lårben, arm) og Sankta Vampussa-tilbedelsen kan ta helt av.
Saligkåring rett rundt hjørnet!

Gard E Abrahamsen sa...

Som profet, kan vi vel forvente at du kommer med noen profesier i nær fremtid?

Anonym sa...

Hva med TV2? De ringte meg og ville ha en uttalelse i anledning Mohammed-oppstyret, men jeg henviste dem videre til deg.

Anonym sa...

Hei, VamPus. har nylig oppdaget siden din. Den er jo kjempebra. Skal spre den så godt jeg kan! Unner alle å lese dine fortreffelige skriverier.

Anonym sa...

Faren ligger i at venstresiden tar til seg Muhammed-protestene som sitt "uttrykk". Dermed kan vi sitte å slite med dette tøvet lenge. Sett søkelyset på imamene nå, og avslør deres hensikter !

Respekter likevel Islam...

Anonym sa...

Den virkelige ironien vil intreffe om 1300 år, når vampustilbedende kjemperoboter går til hellig krig mod de genmodifiserte rottene som har laget nedsettende hologrammer om den store bloggprofeten.

Kanskje.

Milton Marx sa...

Anonym: En venstreside som varige islambeskyttere ville være en gavepakke til de som ønsker en blå regjering uten sutrende mellompartier. Danske sosialdemokratiet har rast ned til 21,6% etter at lederne var for forstående til drapet på van Gogh. Ved et valg i dag ville det danske Folketinget få en enda blåere regjering.

Vi kan bare håpe at ryggmargsrefleksene kicker inn, og at venstresiden starter med "att skulla döda Hagen".

Høyre.... Tja... Hvor er høyre i alt dette? Har de lånt usynlighetskappa til Harry potter?

Hans Petter sa...

Det er en del spørsmål om lenke til Magasinet-saken (nei, ikke med z) her blant kommentarene, så til alles store glede (?) kan den nå leses på nett hos Dagbla'.

Nils sa...

Bare en liten kommentar: I det for øvrig veldig gode intervjuet sier du: ”en av dem tegnet blant annet profeten som selvmordsbomber.”

Dette er feil. Muhammed er IKKE fremstilt som selvmordsbomber i Jyllandsposten. Han er fremstilt med en turban utformet som en rund, gammeldags bombe med brennende lunte. Dette er en vanlig allegori som avistegnere bruker for å fremstille at en situasjon eller tanker som eksplosive. Jeg tolker bildet slik at tegneren vil ha frem at tegningene av Mohammed har et eksplosivt potensial, eventuelt at islam kan være en ideologi med eksplosivt potensial.

Selvmordsbombere har gjerne flate bomber festet i et bombebelte rundt livet, eller i en ryggsekk.

seilern sa...

Her er linken til intervjuet:
Bloggprofeten.

Eivind sa...

(Nå er jeg endelig lei karikaturdebatten, men fortsatt provosert ut av mitt gode skinn. Islamsk Råd, og andre, større islamske grupperinger, har de siste uker vist en fabelaktig til å uttrykke et unisont "krenket", mot den ynkelige vestlige verdens dødelig sårende frihåndstegninger. Ikke bare demonstrerer dette hvor skjør og sårbar denne religionen er, men den sier også hvor fanatisk kategorisk den er i sitt verdensbilde. Jeg spør bare; hva krenker mest, en tegning av "profeten" som viser en brennende lunte mot hodet hans, formet som en bombe, eller de daglige fanatikerne som sprenger seg selv og uskyldige i luften i Allahs navn? Hvorfor står ikke et samlet muslimsk opp mot dette? Det får vi aldri svar på.)

Nils sa...

Jeg vil oppfordre alle i Oslo som er mot krigen i Irak og for ytringsfrihet til å ta diskusjonen i dag kl 17, på Blå Kors i Storgata 38.

For info se: http://www.ingenkrig.no/

Anonym sa...

Flott intervju, og artig å se VamPus komme ut av skapet. Det er noen år siden vi sist så deg i norsk offentlighet. De årene har forresten det offisielle Norge brukt på å finslipe den politiske korrektheten. Dermed trenger vi sånne som deg. Og meg.
Hilsen kollega

Peder Bentsen sa...

Dagbladet påstår at du ikke ser ut som noen maktperson - har du tenkt å gjøre noe med dette? For eksempel kan du jo anlegge en fornærmet mine og holde et brennende flagg i hånden. Jeg tror ikke nødvendigvis et bilde av kakemonsteret på genseren øker maktfaktoren ;-)

Agnostiker sa...

Lurte bare på om det er så lurt å benytte seg av ironi som lett kan forveksles med hån av gruppen du prøver å nå frem til.
Er meningen å få frem budskapet blant likesinnede eller å skape dialog forståelse på tvers av grenser?
Til slutt lurer jeg på om du er imot all vold/kidnapping/trusler/brudd på EMK? I så fall, hva er forskjellen mellom USA og andre diktatur i forhold tilIrak krisen?Har du blogget noe om dette emnet?Eller er du selektiv angående hva du vil kritisere/forsvare?Etter min mening er du også ganske unyansert når du trekker frem hva som skaper mest fordommer mot islam i intervjuet.Bildene handler ikke om fordommer, men mangel på respekt, i følge islamister, så du blander kortene når du så kjekt avfeier det med at volden og trusler skaper mer fordommer enn bilden. Det er nemlig ikke samme diskusjonsemne.
Tygg litt på dette..og lykke til videre.

Haarball sa...

Sjekk ut denne blog posten, folkens. 900 kommentarer stor diskusjon om profet-temaet, hvor også mange muslimer bidrar. Meget interessant lesning.

Anonym sa...

Dette er fabelaktig, nå vet vi at er Vampus faktisk ER dødsfin!

Mathias sa...

Dødsfin? Vel, tekkelig vil jeg heller si.

VamPus sa...

Tonje: regner med at jeg kan stole på at du tar Skravlan ;-))

GoG: Vantro skjøge? Du bare flørter, du..

Peder: VamPus - ingen maktperson? *brenne Dagbladet*

Mathias: Tekkelig?
What do a girl have to do, etc..

Anonym sa...

Her finnes intervjuet på nett:
http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/02/13/457675.html

Du er kul VamPus :-) Stå på!

Mathias sa...

Vampus! Tekkelig = ganske bra. Normal. Men bildet var jo fint, men du burde ganske kostet på deg et smil.

Anonym sa...

...og hva med TV2, sa du?

Bottom Buzzer sa...

Yeah! Gratulerer med intervjuet! Jeg er nok ikke helt på linje med deg politisk sett, men jeg synes du er en modig dame som det står respekt av!

Jeg har forøvrig laget et bilde av Abu Laban som alle kan benytte fritt. Han driver jo med slikt selv, så han har vel neppe noe imot det.

Stå på!

Agile sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Agile sa...

For de som er helt analfabeter i å navigere og søke på nettet:

Smilende VamPus!>

Enjoy! Og hold hendene OVER dyna...