Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juli 06, 2006

By, bygd og byråd

Det er et sikkert tegn på agurktid når Erling Fossen aktiveres i en debatt om byens fortreffelighet. Dagbladet gjorde i går en heroisk innsats innen genren for kritisk journalistikk da de gravde opp en gjeng med mer eller mindre suksessfulle bygdeværinger som ikke ville la sine barn vokse opp i Oslo. I dag er debatten fulgt opp av en sommervikar (gud hjelpe meg, la det være en sommervikar) som ikke helt har fått med seg det parlamentariske systemet i Oslo.

I stedet for å gå til nærmeste park og spørre vanlige barnefamilier hva de synes om å la barna vokse opp i byen, har journalisten valgt å reklamere for to (bekjente av seg?)fra Oslo Arbeiderparti. Disse er i følge intervjuet (ikke på nett, s.12) "byrådsrepresentanter" i "Oslo Byrådsstyre". Dagbladet. Litt etterettelig. Litt venstrevridd.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Oslo er jo ett hull da... Denne bloggeren sier egentlig det meste som er å si om Oslo: http://www.peterandrej.com/2006/05/02/min-forakt-for-oslo/

Bare to kommentarer til artikkelen i Dagbladet:
1. Oslo er heller ingen fin plass for voksen å bo.
2. Alternativet er ikke bygde-Norge, men en pen, ren storby med ordentlige storbyaktiviteter... NY/LA/London etc

Akademikeren sa...

Helledussen, at de rotet med det politiske systemet i Oslo er det minste problemet. Mye verre er det at hele greia er en agurk med forutsigbarheter der man gjør som journalister sikkert lærer på høiskolen, ring noen du er sikker på at leverer varene. Det er så skoleflink casejournalistikk at jeg får fnatt.

Glad jeg klarte å slutte med å være wannabebladlus...det var gøy så lenge det varte...og heller begynte som fornuftig, reflektert blogger :-)

seilern sa...

Anonymous har neppe vært i Los Angeles når han slår denne "byen" sammen med NYC (jeg går ut fra at han mener byen, New York City, og ikke staten New York) og London. For LA er mer et vidstrakt tettbefolket område (både kommunen, City of Los Angeles, og det noe større County med samme navn) enn en by i klassisk europeisk forstand.

Min erfaring med NYC, LA og London er at disse er skitnere og har mer kriminalitet og annet negativt enn Oslo. Så jeg foretrekker å bo i Oslo.

PeterAndrejs uttalelser er forøvrig helt på feil jorde. Slottet ligger ikke i Carl Johans gate, Oslos parker gjør det heller ikke. Men saklighet er tydeligvis ikke den bloggerens styrke.

fabelfisk sa...

Det som er så fint, kjære anonym, er at vi lever i et (relativt) fritt land og dermed kan bo hvor pokker vi vil. Nå har dessverre ikke Norge noen større byer slik de du sikter til, men for min del må du gjerne reise dit og slutte å mase til oss som faktisk synes Oslo er et kjempefint småstorby-alternativ til mye annet.

geirronimo sa...

Et lite appropo:
Hver jævla Fredag, stikker 50 % av befolkningen til hytta si, som er plassert utenfor byen. Jeg stamper i den helvetes køen fra jobb hver bidige helg, og nå tilter jeg snart.

Hvorfor er folk så giret på å komme seg bort fra denne fortreffelige by hver helg???????

gnorhat sa...

Hele saken må bygge på en misforståelse - det er da ingen byer i Norge?

JK sa...

Vel. Oppslaget til dagbladet bekrefter jo at vi er godt inne i agurktiden. Og at norske kjendiser er like inngrodd i fordommer og klisjeer som alle andre. Å vokse opp i Oslo er nok vel så bra som å vokse opp på Balestrand, antageligvis enda bedre. Men egentlig burde alle snørrunger vokse opp på institusjon på Finnskogen og ikke slippes ut før de er veloppdragne.

Machiavelli sa...

Seilern later til å tale med stor autoritet om L.A., men jeg lar meg ikke imponere. Visst er L.A. en "sprawling" urban area, men det er da for faen Oslo også!?

Oslo er faktisk kjent som en av de større byer i Europa i utstrekning, men selvsagt ikke i folketall. Tilsvarende kan sies om f.eks. Bergen (rundt 2 mil fra sør til nord i den byen - imponerende for en by med kun 230.000 innbyggere).

L.A. har sitt hjerte i downtown L.A., som huser vestkystens aller høyeste skyskraper (First Interstate, som M har vært i). I likhet med Bergen har man en svær boligbydel nord for bysentrum, skjult bak åser osv. (Snakker om San Fernando Valley, med sine ca. 3 millioner innbyggere - Bergen har Åsane, fullstendig avskåret fra bykjernen, med sine 40k innbyggere; en av norges 10 største byer om den stod alene).

Fra downtown er det snaue to mil til Santa Monica og Venice Beaches + Malibu rett nord for disse. Underveis, dersom man kjører Wilshire Boulevard, så farer man gjennom både Beverly Hills og Westwood, samt like nedenfor West Hollywood, Bel Air og UCLA. Det er MEGET TETT BEBYGGELSE hele veien.

Sørover har man South Central, og lenger nede glir Los Angeles bykommune over i Long Beach bykommune - ingen merker overgangen, unntatt folk med seriøst nerdete kommuneadmistrasjonsgrenseoppheng (eller hva man skal kalle det). Det samme gjelder for øvrig overgangene til Beverly Hills, som lik Fredriksberg i Køben, er en egen bykommune inne i byen.

Vel dekker L.A. et enormt område, men det gjør også NYC, Chicago, London, Moskva, Mexico City, Tokyo m.fl. Det er faktisk slik verdens største storbyer gjør. Og før den innvendingen kommer: Ja visst er L.A. delt opp i mange bydeler (enkelte som altså administrativt utgjør egne enheter), men det er såmen også London, NYC (med sine Burroughs), Tokyo osv. også. L.A. er en av verdens største byer i folketall (drøye 14 millioner i metropolitan area, altså L.A. som vi kjenner den), men den kommer enda lenger oppe på rankingen over verdens største byer i utstrekning - hvor den kanskje er verdens aller største.

En av grunnene til det siste, er at L.A. snor seg rundt en rekke fjell og høyder. Det gjør imidlertid også Bergen, og ingen sier at Bergen ikke er en by for det.


M, som er glad i L.A. (og forresten i Oslo også)

Anonym sa...

Jeg har gått på UCLA - å sammenligne LA med noe i Norge er bondsk !!!!!!!!!!!!!!!!!

Løwe sa...

Vel, LA er den værste byen jeg noensinne har vært i - ville ikke bodd i Beverly Hills om jeg fikk betalt for det en gang. San Fransisco derimot; different ball game all together - tar nord-California når som helst over sør-California.

Oslo er da sjarmerende så lenge man har muligheten til å komme seg vekk med jevne mellomrom og definitivt bedre enn bygda: grenser mot barnemishandling å oppdra barn i 'indre fjellstrøk' hvor alle vet alt om alle.

Machiavelli sa...

"Jeg har gått på UCLA - å sammenligne LA med noe i Norge er bondsk !!!!!!!!!!!!!!!!!"

Er det meg du sikter til? Driter i om du har gått på UCLA (mellom Westwood og Bel Air, er det ikke?). Jeg har lånt et hus i Beverly Hills.
Kanskje du ikke er kommet ned fra dopen du sikkert prøvde mens du gikk der... Ei venninne av meg som gikk på UCLA bemerket at ALLE prøvde dop mens de gikk der.

En sammenligning med Bergen er relevant, da begge byer snor seg rundt fjell og fjellkjeder, og er langstrakte. Det er lov å sammenlikne mikro og makro, så lenge strukturene er noenlunde tilsvarende. Også Bergen har mange småsentra rundtom i bydeler.

Så hold den krampehippe "ownership'en" din av definisjonsmakt vedrørende LA for deg selv, jypling.


M

Machiavelli sa...

For øvrig synes jeg ikke LA og Bergen minner om hverandre på noe som helst nevneverdig vis. Jeg nevnte det kun som argument i forhold til topografi og hva som kan regnes som én by.

Men ikke heng deg opp i det du, med ditt lille, hippe, omtåkede UCLA-hode.

Anonym sa...

Hmmmm - jeg gikk på MIT også, etterpå, fikk fullføre min Bachelor der, og jeg har aldri prøvd "dop"...

Synes ikke at du forfekter et godt syn på UCLA - gikk ikke mange og soset rundt, slik du sikter til. Det var mange, svært dyktige studenter, og UCLA er fortsatt ranktet som bedre enn det beste Universitet i Norge.

Når det gjelder dop er det et personlig valg, og så lenge det ikke er med tvang, synes jeg at alle som tar den dritten skal stå personlig ansvarlig for det de gjør - også din omgangskrets.

Appropo - det er ikke så rent lite dop, hverken i Bergen eller i Oslo - Oslo har verdens høyeste dødlighet blant heroinmisbrukere...

Og topografisk kan du selvsagt sammenligne byer så mye du vil, men fjern hashtåka di, og forstå at ingen byer i Norge hadde klart å administrere byer med flere millioner innbyggere - til det er prisene i Norge for latterlig høye, og for dumt organisert...

Erling Fossen sa...

Til Machiavelli: Når det gjelder Oslo som sprawl. Du overser at bare 1/3 av Oslo er bebygd. De resterende 2/3 er skau som vi ikke får ikke vil bygge i (for å bevare markagrensa). Så det bebygde Oslo er Norges suverent tetteste område.

Erling Fossen sa...

Til VamPus: At noen i Dagbladet tenker Erling Fossen hver gang noen kritiserer Oslo er helt naturlig. Jeg er personlig fan av byrådsleder Erling Lae, men han må på grunn av sin posisjon være noe mer avdempet enn meg når han skal uttale seg.

Machiavelli sa...

"Til Machiavelli: Når det gjelder Oslo som sprawl. Du overser at bare 1/3 av Oslo er bebygd."

Gode Fossen, fint å se deg i debatten!

Jeg hadde tenkt på det faktumet du presenterer her faktisk, og vet at i forhold til Oslo som de facto en av Europas største bykommuner i utstrekning, så inkluderer det disse 2/3 utmark. For mitt vedkommende så jeg imidlertid på Oslo som byområde (Metropolitan Area), og hadde bl.a. en stor Oslo-reportasje i et stort, internasjonalt reisemagasin (muligens National Geographic Traveller) hvor Oslo ble beskrevet som en av Europas mest sprawling hovedsteder.

I forhold til sprawl i det metropolitanske byområdet må da definitivt Oslo-nære villastrøk m.m. i Bærum, Lørenskog m.m. tas med.

Og ellers var andre hovedsteder og storbyer (som L.A.) sammenligningsgrunnlaget, og ikke Norge - som nok i liten grad har byer og bystrøk som kan sammenlignes med befolkningstettheten i Oslo. (Vel å merke så er det jo stor forskjell internt i Oslo mellom eksempelvis øst og vest også da, på dette demografiske området).

Sprawlen i L.A. er selvsagt også noe varierende, og videst er den vel i Hollywood Hills, Beverly Hills, Bel Air, Malibu m.fl. (med svære privateiendommer langs lange, lange avenyer og drives) - men det er svært lite boligblokker eller rekkehus der. Selv i den verste ghettoen i Pacoima eller South Central, har man stort sett eneboliger (for det meste bungalows) og en liten hageflekk og front-drive.

Eier for øvrig ikke familien Løwenskiold mesteparten av Nordmarka (i Oslo)? Men det er vel snarere kommunen (med kommunereguleringsplaner etc.) enn den familien som setter skranker for videre utbygging?


M

Erling Fossen sa...

Machiavelli: Det bebygde Oslo med sine 640 000 innbyggere på rundt 150 km2 er sånn bobbob midt på treet i europeisk sammenheng. SSBs tettstedsdefinisjon - det sammenhengende urbaniserte område (kravet er at det er maks 50 meter mellom husene i minst en retning eller noe slikt). Da er Oslo nærmere 800 000, og stadig mer sprawl i forhold til europeiske byer. Osloregionen defineres også administrativt (de kommuner som er med i Samarbeidsalliansen Osloregionen, fra Halden i øst, noen Opplandskommuner i nord, og de nordligeste Vestfoldkommunene i sør, da er Oslo på rundt 1,6 millioner og veldig sprawl

Machiavelli sa...

Takker for meget bra info fra Fossen.


M

Anonym sa...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! dc eyewear http://www.hoylecardgames2003.info/Espresso-cappucino-makers.html bill smith studio fax Attwools awnings

Anonym sa...

Looking for information and found it at this great site... » » »