Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, juli 14, 2006

Misantropisk filantropi?

Sommervikarene har for lengst inntatt Akersgata, og ser ut til å boltre seg vilt med Dagbladets lederartikler. Trygve Hegnar skriver at velstående nordmenn neppe vil stille seg i kø for å gi til prosjekter som bistandsminister Erik Solheim anbefaler. De stoler ikke på den norske U-hjelpen og vil se resultater. Dette mener Dagbladet er et tegn på at han ikke forstår hva han skriver:

At han skal se forskjellen på bistand og omfordeling på den ene siden og tilfeldig veldedighet, gitt av sånne som han selv, på den andre.


Det Dagbladet beskriver som "tilfeldig veldedighet" (som ikke må forveksles med snill norsk u-hjelp som betaler for Mercedeser til regjeringen i verdens fattigste land ), er blant annet Melinda og Bill Gates stiftelse, som er kjent for sitt hovedfokus på vaksiner for fattige land og investeringer i vaksineforskning. Blant annet var stiftelsen en av initiativtakerne til GAVI - The Global Alliance for Vaccines and Immunization. En organisasjon som forøvrig mottar en fjerdedel av den samlede norske helsebistanden og som har varm støtte av statsminister Jens Stoltenberg.

En av grunnene til at "tilfeldig veldedighet" som Melinda og Bill Gates stiftelsen driver med er suksessfull, er nettopp at den er langt fra tilfeldig. Fordi man ønsker resultater og ikke driver med sosialdemokratisk avlat gjennom U-hjelp, er man nøye på å velge riktige prosjekter og å følge disse opp. Så når verdens nest rikeste mann, Warren Buffet, velger å gi bort mesteparten av formuen sin til veldedighet, så er det logisk at han velger den ene mannen i verden som faktisk har tjent mer penger enn han selv - nemlig Bill Gates. Det viser seg også at når gavene blir gitt mens giveren fortsatt er i live, så får pengene følge av et ressursterkt engasjement fra giveren.

At bistandsminister Erik Solheim er positiv innstilt og oppfordrer til økt filantropi også i Norge synes Dagbladet er "et knefall for rikingenes veldedighet." De mener også at vi "har bygget mye av vår velstand på å utnytte andres ressurser," noe som bygger på den utslitte sosialistiske myten om at summen av velstand er konstant (anbefalt artikkel). De rike har tydeligvis bygget sine formuer på å hate mennesker og deres "tilfeldige veldedighet" kan Dagbladet ha seg betakket for.

Kanskje sommervikarene i Dagbladet burde nøye seg med å rapportere badetempraturene på Huk.

15 kommentarer:

Kapitalismus sa...

Ærlig talt Vampus, hva forventer du deg av en avis som på ramme alvor legger ut en nyhetssak som det her:

http://www.dagbladet.no/dinside/2006/07/04/470618.html

Gleder meg til å se resultatet av den "kritiske" journalismen til Dagbladet...

missinglink sa...

Det virker nå som om ferievikarene i Dagbladet er der hele året. Hmmm ... hvor er de egentlige redaktørene?

Veldedighet kan være bra det, men det løser ikke de store problemene i verden. Dagbladet og Solheim burde heller satt fokus på duoen Støre/Riis-Johansen og WTO forhandlingene. Med en friere verdenhandel kunne verdens fattige bli .. ja .. litt mindre fattig ...

Hmm .. vet noen hvordan jeg skal få gitt kontonummeret mitt til Warren Buffet?

geirronimo sa...

missinglink, kunne ikke være mer enig. Dagbladet forfekter en særdeles dårlig journalistikk, som mesteparten av journalistene i Norge gjør...

"misantropisk filantropi" - hehhh...:-)

Anonym sa...

Vampus skrev:

Det viser seg også at når gavene blir gitt mens giveren fortsatt er i live, så får pengene følge av et ressursterkt engasjement fra giveren.

Den faktabiten var noe så inni hampen lik noe jeg leste her om dagen. *Plukke opp The Economist fra 1.juli 2006*.. *lese på side 67*

Jepp. Det var den.

VamPus sa...

Anonymous: faktisk tror jeg DN hadde en sak på dette for en stund siden, om Mohn i Bergen, men Economist har kjørt flere saker på Gates Foundation og moderne filantropi. Skal plukke opp siste nummer :-)

Anonym sa...

vampus:
men Economist har kjørt flere saker på Gates Foundation og moderne filantropi.

Jøss, jeg som trodde du hadde direkteoversatt sitat fra The Economist. :) Det var bare så forbasket likt.

1.juli er jo forøvrig ikke _siste_ nummer ;)

hønemor sa...

Det sier seg jo selv, det er bare å se på fordelingen av rikdom i verden i dag, at man ikke kan stole på steinrike kapitalister som fordelere... fint at noen føler de kan gi litt igjen, men det går faktisk ikke an å satse på rikingene i noen særlig grad. Tydeligvis ikke bare bistand heller, selv om det til tross for dårlig rykte har gjort mye ekstremt viktig opp gjennom årene.

Det er vel ikke noe å diskutere at mange har gjort seg rike på andres elendighet?? stikkord; kolonialisme, imperialisme, olje i afrika..

Synes forresten economist har tapt seg i sommer de og, hvem er sommervikarer der i gården?

Cody sa...

JEss.. du kan vel tenke deg hvor mye enklere landet vårt hadde blitt med litt StorPrivate som ruler alt:) De har forsøkt det i Mitøsten, - dels Asia og Nord-Europa har jo kjennskap til sånne "familieverdier".. JO - og deler av SaudiArabia holder jo pent med Monarkiets "trygge rolle" mellom Rike MEnnesker . - og det tok vel ca.to tusen år før de ble knust av større supermakter...

Akademikeren sa...

Mye av elendigheten kommer nok av to ting: Vi gir penger for å føle oss snille selv, ikke nødvendigvis for å oppnå noe - og fordi bistandsorganisasjoner blir et mål i seg selv. Hvem vil trydde fattigdom når man kan reise verden rundt på andres bekostning for å late som man bekjemper den? Ego og makt avler korrupsjon og alt det der. Gates & co er derimot vant med å kreve noe igjen -nemlig profitt - for det de vanligvis gjør, og dermed har de mye lettere fokus på å oppnå et definert mål.

Jeg er fortsatt for å gi bistand, men den må gå direkte i form av mikrolån og støtte til fx lokale skoler - ikke via korrupte statsapparater.

Og mens man er inne på korrupsjon; nå kunne jeg begynt å skrive noe om signaturbonusene Hydro og Statoil betaler i fx Angola, Nigeria og Aserbajdsjan, men det får vente til en annen gang...

Anonym sa...

Alt er til salgs, også ettermæle. Se på Rockefeller for eksempel. 1) Bygg en formue ved å utnytte titusenvis av mennesker på det groveste 2) Gi bort deler av formuen når man dør 3) Evig liv som "filantrop"!

Per sa...

Ser faktisk at sommervikarer til og med har inntatt Dagbladets debattspalter nå... Hva blir det neste?

(men rett skal være rett, debattinnlegget i dagens Dagbla' var ganske så godt skrevet...)

geirronimo sa...

Korrupsjonen tar mange former:

UDI-saken,Manuela Ramin-Osmundsen, fikk plutselig en ny stilling, oppretet helt for seg selv uten søknad på stilling, til 800 000 i året - en normal familiebil-størelse, ref. Enoksen...

Mange vil nok bli overasket - spesielt på "venstresiden" i norsk politikk - at det er i det offentlige det finnes mest korrupsjon i Norge idag...

Anonym sa...

What a great site
zoloft+ 2dplay free online game online pda fun internet games snoopy playing poker t-shirt payday advance cartridge wallets direct holiday insurance travel secretary home land security video graphics production software colonial heights middle school baseball jerseys equifax credit report car navigation systems find a financial advisor headset phone safety wireless homemade masturbation toy

Anonym sa...

best regards, nice info
Naked boy pissing http://www.pissing3.info/Wanna-pee-on-you.html Peeing japanese girl company home insurance owner top

Anonym sa...

Great blog!
I really enjoyed looking over your last post. Pet peeve #1 - People with a cellphone plastered to their ear while trying to drive. Don't they realize all they have to do is go to www.bluetoothbargains.comwireless cellphone headset get a wireless cellphone headset and make driving alot easier for all of us. Soon laws will require it! Well, keep the great posts coming and I'll be back to check it out.