Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, juli 26, 2006

Kampala

Vi lander på flyplassen i Entebbe uten større problemer, og fikk første møte med ugandisk byråkrati i pass/visumkontrollen. Uganda er et av de landene som bruker visumplikt (pris $30) som en måte å få utenlandsk valuta inn i landet, ikke på noen måte noen form for bakgrunnsjekk. Så er vel kanskje ikke innvandring fra Norge et spesielt overhengende problem. Når vi deretter støter på tidenes rushtrafikk (skru av motoren, kjøpe tre aviser fra gateselger) innser vi at selv i den skraphaugen av en doning som vi sitter i har vi det storveis i forhold til de fleste andre. Vi er jo bare tre i bilen, som etter ugandiske standarder antakeligvis hadde hatt romslig plass til en familie på åtte og en geit. Bensinmåleren står og vipper på tom, og det lokale tipset er visstnok å alltid praie en drosje i nedoverbakke. Det er ikke uvanlig å stoppe folk på scootere for å få dem til å hente en kanne bensin mot en neve dollar. Slik skapes arbeidsplasser i det landet Norge har gitt U-hjelp til lengst.

Den norske bistanden til Uganda for 2004 utgjorde 280 millioner kroner, noe som ble halvert året etter fordi landets president Museveni ser ut til å ha fått et litt anstrengt forhold til å gå av etter endt presidentperiode og at opposisjonen opplever å bli trakassert. Går disse pengene til fokuserte prosjekter for å støtte bygging av skoler, sykehus, veier eller annen infrastruktur? Nope. I sin uutgrunnelige visdom har norske myndigheter bestemt seg for å gi penger i direkte budsjettstøtte. Dette for at de korrupte og ineffektive myndighetene selv kan implementere sin fattigdomsstrategi og av demokratiutviklingen. Implementere sin fattigdomsstrategi? Det ser foreløpig ut som at de har lykkes med det. Grundig...

Forøvrig får man litt Havana-følelse av å sitte og spise middag ved siden av to feite middelaldrende tyskere med to unge pene lokale jenter. Det er sikkert ekte kjærlighet. Rørende.

32 kommentarer:

Yosh sa...

heh, artig.

kommer du til å skrive noe om LRA etterhvert?

John T. sa...

Jeg har hatt med meg tre ungdommer fra Uganda Young Democrats på biltur gjennom Lofoten. Flotte folk, altså. :-)

Machiavelli sa...

Re: Siste avsnitt.

Egentlig tror jeg at materialisme er grobunnen for de fleste ekteskap, samt en god del av de seksuelle relasjoner.

Man trenger for øvrig ikke dra til hverken Havanna eller Uganda for å se middelaldrende, lettere korpulente menn med mye penger og altfor unge damer ved sin side - det holder å ta en tur til Skybar på Oslo Plaza, eller The American Bar (rådyr! luksuriøs!) på Savoy Hotel i London... (at The Strand).

Kapitalismus sa...

Som en ekstremsportsfanatiker og studerende i Kampala sa til meg: Det er bare en form for ekstremsport jeg ikke vil bedrive, og det er usikker sex i Uganda.

Forhåpentligvis har tyskerne også forstått dette, uansett hvor nydelige disse lokale pigene skulle vise seg å være.

seilern sa...

Det med middelaldrende menn og pene lokale jenter hørtes kjent ut - fra Oslo! Jeg var på SüdØst i Trondheimsveien for en uke siden, og så et slikt par som drakk flaske etter flaske med hvitvin...

Whist sa...

Litt apropos, det var et nyhetsoppslag for noen år siden, om prostituerte i Nairobi som var i ferd med å utvikle immunitet mot HIV. Det kan jo tenkes at de unge pikene er på god vei, de også...

Frode sa...

Jeg skrevet om bloggen din på min Heidi. Beklager for litt negativ omtale, men se der likevell for definisjonen på "Vampus effekten".

* Claudia sa...

hei! Spennende å følge din reise i Afrika! - Hvilken nettavis vil du anbefale? Jeg vil legge ut en link til denne på sia mi:)
Enjoy Africa!

Nemi sa...

Fant du noen god bok til reisen??
Ellers kan jeg på det sterkeste anbefale "Buzz Aldrin - hvor ble det av deg i alt mylderet?" av den unge norske forfatteren Johan Harstad. En bok du sent vil glemme!!! Promise!

Anonym sa...

Vennene dine lager mye faenskap vampus...

http://fromisraeltolebanon.info

Nessie sa...

Den linken ovenfor burde vært utstyrt med en advarsel mot svært sterke bilder.

Peterandrej sa...

Off topic:

Men, det raser en liten debatt i bloggenorge om VamPus effekten. Du kan lese min kommentar om emnet på:
http://www.peterandrej.com/2006/07/28/kommentar-til-vampus-effekten/

Frode sa...

Eller hos den som startet debatten:

http://skrivendestunder.blogg.no/270706205021_vampus_effekten.html

og

http://skrivendestunder.blogg.no/280706093200_om_det__ta_en_vampus.html

Frode

Frode sa...

Det ble litt feil.. Jaja.. du finner det jo på bloggen min..

D-Man sa...

Anonymous, du gjør deg skyldig i å fremme propaganda.

Derfor du er Anonymous?

AUTONOM sa...

Fin beskrivelse, men bistanden er jo bare en dråpe i den monokulturelle, lettere åndssvake globale verdenorden vi lever under nå. Mener du feks, at befolkningen i Uganda burde leves som "oss" ( dette oss, er alltid en uklar definisjon ), eller hvor vil du hen? Bistand er destruktivt, enten man gir milliarder til Israel, en krigsmaskin på steroider av Europeisk skyldfølelse ( leser jeg enda en artikkel om holocaust nå, så spyr jeg uhemmet, som om et folk har monopol på lidelse...) eller man søler det bort på mennesker hvis samfunnstruktur er totalt uegnet for en teknokratisk infrastruktur.. Du er jo liksom liberalist, mener du at Uganda har mulighet til å utvikle seg til et velfungerende demokratisk og markedsliberalistisk samfunn, jeg mener really?

Peter Walseth sa...

Forstår jeg deg slik at du er en motstander av bistand?

Jada, jeg vet at handel er viktigst, men for et land som ikke har infrastruktur, utdanningssystemer og helsetilbud funker ikke handel alene!

Anonym sa...

Det er vel like mye kjærlighet der som blant mange norske jenter som blir sammen med rike menn som nødvendigvis ikke ligner på undertegnede.

Max anus

Anonym sa...

Det spm pgsaa er saa fint er at Museveni blei og er sponset av britene for folkemord slipper unna, men det gjoer vel ikke Heidi noe , da hun er er hoyrevridd monarkist og ikke liberalist. Eller hva, Heidi, du er jo innsatt i historie...Eller er du spyttslikker naar du er paa tur hos en som skulle vaert i domstolen i Haag for lenge siden. Det hadde vaert hyggelig om du kunne forsvart er heroin og diamant/pusher utifra ett synspunkt vi kunne forstaatt. Det kan du ikke...Er demokrati noe Vampus forstaar i traad med nazistenes ekspandering i oesteuropa i sin tid....

Anonym sa...

Tja, det er ikke godt å si hvordan det står til med stakkars Uganda. Vampus' sprudlende assosiasjonsrekke "drosje+skraphaug=geiter+mennesker" er jo uansett som å høre en hvilken som helst britisk kolonistfrue idet hun slutter leppene rundt morgenens første gin tonic.

Men Wikipedia skriver:
"Museveni was involved in the war that toppled Idi Amin's (1971–79) rule and the rebellion that subsequently led to the demise of Milton Obote's (1980–85) regime. With the notable exception of northern areas, Museveni has brought relative stability and economic growth to a country that has endured decades of government mismanagement, rebel activity and civil war. His tenure has also witnessed one of the most effective national responses to HIV/AIDS in Africa."

Så forutsatt at Wikipedia er inne på noe, så kan vi kanskje håpe at Vampus forteller oss hvilke handelsavtaler UD har kunnet friste det norske næringslivet med? Siden mannen tydeligvis har fått orden på noe, mener jeg?

VamPus sa...

Anonymous 2: Hm. Lurer på siden når jeg ble konservativ monarkist, kan du linke til en av mine tidligere poster hvor dette kommer frem? Dersom Museveni har gjort seg skyldig i folkemord er jeg også interessert i info om dette - særlig med tanke på at Uganda og Museveni er et av hovedsamarbeidslandene til Norge i forbindelse med U-hjelp. Kanskje noe for media? Dessuten er jeg her for å holde kurs for et av opposisjonspartiene - så du kan gjerne parkere fordommene dine et annet sted.

Anonymous 3: Det er mange - deriblant jeg - som mener at Museveni har gjort mye riktig, blant annet rett etter at han overtok. Nå gjør han derimot sitt beste for å strupe opposisjon og overstige (sine egne) grunnlover gjennom det som ser ut til å være et presidentverv som han ikke ser ut til å gi opp så lett.

Les gjerne Ny Tids artikkel om Museveni og forfølgelsen av homofile. Spør også deg selv om hvor de hundretalls av millioner av kroner som har gått hit har blitt av. Og - en av de tingene som han ble kritisert kraftig for i forrige valgkamp - hvorfor LRA har fått drepe, lemleste, voldta og kidnappe i Nord-Uganda så lenge...

Yosh sa...

Idi Amin ble jo primært styrtet av styrker fra Tanzania. militær hjelpen fra Gaddafi til Idi Amin kom aldri frem i tide.

grunnen til at det ikke er fred i områdene i nord er at LRA-geriljaen holder til der.

Grunnen til at LRA ikke er knust militært er at Uganda ikke har militær kapasitet til å føre en sånn type krig. skal man få vekk en gerilja må man ha mange soldater som beskytter sivilbefolkningen 24 timer i døgnet overalt i områdene dere geriljaen holder seg.

Anonym sa...

"Nå gjør han derimot sitt beste for å strupe opposisjon og overstige (sine egne) grunnlover gjennom det som ser ut til å være et presidentverv som han ikke ser ut til å gi opp så lett."

Vel og bra hvis han blir stoppet i tilløpet, men hvilke utenlandske selskaper vil tjene på at han blir sittende?

Anonym sa...

"...hvilke NORSKE selskaper..." skulle det være.

Machiavelli sa...

"Det er vel like mye kjærlighet der som blant mange norske jenter som blir sammen med rike menn som nødvendigvis ikke ligner på undertegnede."

Amen to that, brother..

alt til alle sa...

hehe... men imperialismen var ikke død.

er det ikke kjekt å trykke folk ned i søla med den ene hånden mens man med den andre strør smuler fra den enorme overfloden vår?

vi driver med "bistand" slik at folk som vampus skal få sove om natten...

Machiavelli sa...

Enig i dette, "alt til alle".

Egentlig ønsker man for alt i verden ikke at den tredje verden klarer å reise seg, for da er man redd for at de ville hevnet seg på vår vestlige verden - for århundrer med undertrykkelse. Denne frykten grunner seg i tesen om at på seg selv kjenner man andre, muligens.

For forestill dere et Sør-Amerika og et Afrika med like sterk økonomi og like sterk militær slagkraft som USA, Israel og vesten ellers. DER har du brobunn for mareritt for vestlige imperialister der!

Nei, best å holde dem nede i en slags klienttilstand - vi i vesten er sosialkontoret, de i den tredje verden er sosialklientene som får penger bare om de oppfyller våre vilkår. Og oppfyller man våre vilkår, går det ofte lukt til helvete, jfr. bl.a. Argentina sent på 90-tallet, som nettopp hadde gjort alt de kunne for å oppfylle alle vilkårene, inkludert full liberalisering av økonomien.

Et lærebokeksempel for liberalister som er i ferd med å miste sin religion...

Som salig Che Guevara sa det: Bistand bør gis som gaver, ikke som lån.

Men hei! Da ville jo vi i vesten mistet all moroa med å være master i et game of master and servant, PLUSS at vi måtte hjemsøkes av angst og mareritt om nettene over altså nettopp det scenarioet jeg skisserte ovenfor... ;-)


M

Ps. VamPus er skinnhellig og selvdiggende, og til de som maser om jantelov under VamPus-innlegget "In absentia": Janteloven i Norge er død. Get over yourselves.

seilern sa...

Til Machiavelli og hans meningsfeller: Det er synd at dere har så få meninger at dere må tillegge andre meninger de ikke har for å ha noe å si.

Riktignok er det en argumentasjonsteknikk som er vanlig i skoledebatter og slikt, men man burde kanskje vokse fra det etterhvert? (Jeg antar at machiavelli er over 15 år - er han det ikke, får han ha meg unnskyldt!)

Machiavelli sa...

Jaja, Seilern, jeg vet da godt hvem DU er. Et slik latterlig forsøk på hån og definering av folk hvis meninger man ikke liker, tas faktisk kun som et kompliment, når det kommer fra deg.

Sail on, sail on, Sailor...


M

PCJ sa...

Det virker som om endel her har et kvasireligiøst forhold til uhjelp, men hvis ikke det skal være en slags form for avlat eller straff av vesten må det jo være lov å spørre seg hva som virker og hva som i mindre grad virker. Dessuten, når enkelte kommentarer begynner å snakke om at ugandere ikke er kulturelt utrustet til å skjønne tekniske samfunn og slikt, blir ikke det en slags form for (skrekk og gru) rasisme, det og? Det samme kunne sikkert noen sagt om nordmenn på 1800-tallet, at man ikke må legge industri eller skoler hit, for vi passer best til å klatre i riggen eller trekke torsk opp av havet.

Anonym sa...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Acuvue contact lens package insurance Geauga county moving companies international

Anonym sa...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Camping plates cups and bowls gifts and collectibles figurines baccarat acuvue prom dresses nissan 4wheel offroad Black jack foundation sealer Black jack clipart Casinoclub.atspace.com craps link online White contact lens acuvue Buy prescription adderall drug order I dream of jeannie slot machine for sale Area rugs with olives baccarat ville