Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, juli 20, 2006

Labyrinten

Bokanmeldelse på 25 ord som er så Typisk Tor Andre: Labyrinten av Kate Mosse:

644 siders idioti du bør unngå med mindre du er en fan av Margit Sandemo og synes da Vinci-koden var genial. Du vil takke meg.


Forslag til god sommerlektyre som kan nytes på vei til Uganda og Nicaragua tas dog i mot med takk!

30 kommentarer:

Elisabeth Ice Cream sa...

Jeg har nettopp lest den. Den er ikke akkurat überfantastisk, men jeg likte den. Men jeg liker IKKE Margit Sandemo! Ush!

Øyvind sa...

Freakonomics er ganske spennende, ellers er jo Carl Hiaasen veldig morsom, prøv f.eks Farlig fiske.
Ellers finner jeg ved siden av meg nå en roman som heter Everyman av philp Roth, den handler om livet til en helt vanlig mann som vi følger i rekkefølge fra hans begravelse til hans fødsel.
Har ikke lest den enda, men virker ganske lovende.

John T. sa...

En søndag ved bassenget i Kigali av Gil Courtemanche. Handler om folkemordet i Rwanda, og er ganske så velskrevet. Og den finnes i paperback - perfekt for turer. Så sliter jeg meg gjennom Karl Ove Knausgårds bok "En tid for alt" som er svært velskrevet. Og for alle politiske sjeler "Trynefaktoren" av Torgrim Eggen, som omhandler Solidaritetspartiet, og alt snusk som der skjer. Se opp for både Trond Giske og Martin Kolberg i litterær forkledning. Og sist men ikke minst, for den lette underholdningen på flyet, Lars Saabye Christensens klassiker "Billettene".

Mihoe sa...

Underworld av Don DeLillo, eventuelt White Noise eller M.A.O av samme hvis du har lest den.

Selv har jeg mest lyst til å lese "The Devil Wears Prada" for øyeblikket.

Erik sa...

Les "Den store Gatsby"! En bok jeg som kulturmoralist mener alle bør lese.

løwe sa...

"Possession" av Maeve Binchly (excuse my spelling) er en av de beste bøkene jeg har lest på lenge. "Passion" og "Indescretion" av Jude Morgan er intellektuelt stimulerende, men medrivende og lettleste. "Mr Strange and Mr Norrell" war likefullt veldig morsom, og veldig engelsk. Phillip Pullman's "His Dark Materials" er superb da, spesielt hvis man verdsetter alle hans konnotasjoner til Milton's "Paradise Lost" og William Blake, og liker gode plot selv om det formelt sett er ungdomslitteratur.

Odd sa...

"A Heartbreaking Work of Staggering Genius" av Dave Eggers. At en debutant tør titulere debutboken sin det gjør den verdt lesningen (og boken er forferdelig bra).

Av mer politisk nerdelektyre kan "The Rise of Southern Republicans" av Earl og Merle Black anbefales.

I Uganda anbefales forøvrig utestedet Blue Garden.

kristin sa...

Marian Keyes' nyeste er en kommende klassiker, hvis du er på jakt etter lettere sommerlektyre. "Er du der ute?" slæsj "Anybody Out There?".

Thor F. sa...

Eirik Ingebrigtsen; Vesen.
Abo Rasul; Macht und Rebel.

TIG sa...

Karl Raimund Popper sin "The Open Society and its Enemies" skal være meget bra. Den er ihvertfal referrert til i The Constitution of Liberty (som du sikkert kjenner).

xyan sa...

Mye dølle forslag her as.
Gert Nygårdshaugs bøker om Frederic Drum er den Perfekte sommerlektyre. Morsomt, spennende og hvis det er så viktig, til og med lærerikt!
Honningkrukken er min favoritt.

VamPus sa...

Takk for innspill! "Mr Strange and Mr Norrell" var fjorårets svar på Labyrinten, spør du meg. Harry Potter for voksne, du liksom..*skuffet* Dave Eggers var glimrende! The Great Gatsby må definitivt plukkes opp igjen, mens folkemord tror jeg blir litt deprimerende i Uganda. Jævlig nok der fra før av...

The devil wears Prada er en genial tittel på en bok..

Softtag sa...

Hei Vampus.

Lenge siden jeg her lest bloggen din nå.

Vil du ha god sommerlektyre, så lytt på en proff. Jeg er sikker på at du vil komme til å like "Macht und rebel", av Abo Rasul/Matias Falbakken.

Den har saftig sammfunssatire, som sparker i alle retninger. Den er morsom og lettlest. Perfekt på fly og på stranda.

Vil du ha spenning. Les "Den Hemmelige historien" av Donna Tart. Dette er en av Helene Uris favoritter. Hennes nye roman har helt klart inspirasjon fra denne.

Her er det en gjeng gresk-studenter som er på jakt etter å miste seg sjøl i guddommelig-galskap, og følgende det får.

God tur

Softtag

Agile73 sa...

"Ensomme Nicaragua".

Uganda er forresten rimelig langt vekke fra Nicaragua - hvorfor akkurat disse to landene?

Og hvorfor drar ikke en relativt mørkeblå person som deg til USA-vennene og kapitalistene i Costa Rica i stedet for nær kommunistiske Nicaragua? :)

God tur for øvrig ;)

VamPus sa...

Har forsøkt å lese Macht und Rebel, men må innrømme at en sart sjel som meg ble meget rystet og prosjektet oppgitt...

Både Uganda og Nicaragua har valg til høsten og jeg skal være med og holde kurs for lokale partier i organisasjon og demokrati. Og sånn... :-)

Yosh sa...

representanter for Nicuragua var forøvrig på høyres landsmøte. bare synd de ikke kunne et ord engelsk :-)

Anonym sa...

blah blah bush blah blah... jess. uansett, fred og frihet vet du. til slutt kommer vi (og da mener jeg ikke din grådighet) til å vinne. fred og frihet.

Viking33 sa...

Kiterunner er uten tvil en av de mer geniale bøker jeg har kommet over de siste årene. For et raskt og fengende innblikk i afghansk kultur er den uslåelig. En av de få bøker som har etterlatt meg to steg fra å grine...

Agile73 sa...

"blah blah bush blah blah... jess. uansett, fred og frihet vet du. til slutt kommer vi (og da mener jeg ikke din grådighet) til å vinne. fred og frihet."

Jøssenam Vampster - du har jo fått en egen, vaskekte luni-stalker jo.. ! :)

Ellers imponert over demokratioppdragene dine ;)

"Ensomme Nicaragua" av Ane Hoel og (var det?) Mons Lie, har sosialistisk perspektiv, men bør være lesbar. Har den hjemme og leste nylig litt bakerst i den, hvor hissig korrespondanse mellom disse to på ene siden og en erkekonservativ kommentator i Aftenposten på andre siden, det hele fra midten av 80-tallet (hvilken gylden tid!!) er gjengitt.

De to forfatterne jobbet som helsepersonell i Nicaragua i flere år tidlig på 80-tallet.

Ellers er jo Somoza og Ortega to familienavn du absolutt bør kjenne inngående til før du drar... ;-)

Yosh: Imponert over at det fantes Nicaraguanske observatører på Høyres landsmøte! Og at de skulle velge et såpass kjedelig og lite begivenhetsløst et... De skulle vært der i fjor heller, da det var 11 statsråder til stede, m.m. ;)

Hvilket parti representerte de for øvrig?

Agile sa...

Sandinister og somozister, samt Iran-Contras skandalen (Reagan/Bush sr./Oliver North etc.) er også ting en vel bør ha god kjennskap til før en skal jobbe med Nicaragua.

Leste forresten akkurat i natt om hvordan CIA (i en av sine første intervensjoner i mellomamerika) sponset kuppstyrker i forhold til en godkar i Guatemala tidlig på 50-tallet, og rekrutterte og trente kuppmakerne innenfor Nicaragua og Honduras. Det viste seg temmelig snart etterpå at dette kuppet ikke var så lurt egentlig, men man kan jo ikke ha rett hele tiden heller...

Yosh sa...

nå er vel de fleste greiene CIA gjorde i latin-amerika (minus grenada) under den kalde krigen ikke stort å skryte av.

på en annen side, i en region hvor land går til krig på hverandre pga fotballkamper er det vel ingenting som egentlig kan gå særlig bra...

Anonym sa...

Så det hadde du fått med deg, Yosh?

Det var jo den ene gangen da, mellom Honduras og El Salvador på 50-tallet. Ikke stort å snakke om det.

Elvis Bling Laden sa...

hva med tegneserier? jeg koser meg med serien 'fables' om dagen, med snøhvit og pinokkio m. fler som flyktninger i en liten magisk bydel i new york. det får stå som anbefaling fra meg. eller forresten, du kan se om du kommer over romanen 'the disposessed' av ursula k. leguin. det er en moderne kommunistisk utopi. jeg trur jeg nevnte den for deg den kvelden på dattra, kanskje..?

KEE, Skien sa...

Dra med deg "changing planes" av Ursula LeGuin. En svært så leseverdig novellesamling- og med en liten twist rundt flyplassventing, noe du sikkert får mer enn nok av.
De fleste novellene er små stykker samfunnsatire og skråblikk på menneskenes videreverdigheter.

KEE

VamPus sa...

Da er Kiterunner og Ursula Le Guin på lista, og så skal jeg lete etter Anne Hoel-boka før jeg drar nedover. Og så bare nevner jeg for mobbingens skyld at Vektern - uten å ha lest denne posten - uoppfordret nevnte at han hadde lest Labyrinten og likt den WØ HØ HØ...

Akkurat nå: Fugler uten vinger av samme karen som skrev Kaptein Corellis mandolin.. vakkert..

Anonym sa...

Får korrigere meg selv: "Fotballkrigen" mellom Honduras og El Salvador gikk unna i 1969, ikke på 50-tallet, men den varte kun 100 timer. Så lang tid tok det for den brutale diktaturhæren til El Salvador (selvsagt USA-støttet) å knuse Honduras' pinglehær (dette var i dagene før Honduras ble ren vasallstat for USA, inntil slutten av den kalde krigen).

For øvrig startet det hele ved at det ble fyrt av fyrverkeri mot publikummere fra Honduras (kampen gikk i San Salvador), noe som resulterte i opptøyer i Honduras og at Honduras bortviste mange fremmedarbeidere fra El Salvador (arbeidsledigheten var høy i El Salvador, men mange av disse fant arbeid over grensen i Honduras). Deretter tok altså militærjuntaen i El Salvador affære, og dett var dett, som Fleksnes ville sagt det.

For øvrig noen ekstra bokanbefalinger til VamPus:

Sandinos Barn (1981).
Den Forbudte Freden (husker ikke årstall)
Mellomamerikabok av dansken Bjørn Førde - meget bra, informativ og to-the-point; kun 84 sider. Bakdelen er at den er fra 1990, men den gir likefullt et meget bra bilde av utviklingen fram til det.

Sluttelig "På skjulte stier", av nordmannen Henrik Hovland (1997).

Finnes mange andre aktuelle også, kan komme tilbake med flere.

Anonym sa...

"Forbuden Fred", var det. Av Vegard Bye, tidl. NORAD-direktør. Han har forresten også gitt ut andre interessante bøker om mellomamerika og Nicaragua.

Også finnes det en annen dansk bok, som heter noe sånt som "Mellem-Amerika: Når vulkanen våkner".

Anonym sa...

Jeg roter fælt. Også Mellom-Amerika: Når vulkanen våkner, er av Vegard Bye. (Derimot finnes en dansk bok som heter noe veldig lignende; kommer tilbake til den).

Og Hovland-boken heter "På skjulte stier", og dreier seg i all hovedsak om Guatemala. Den er imidlertid svært interessant, da den avdekker mye PK-tull om politikken i mellom-Amerika, samt diskrediterer Nobels Fredspris-vinner Rigoberta Menchu så til de grader, via grundig, case-by-case tilbakevisninger av utsagn fra hennes side, at han fint kan konkludere med at hun neppe ville mottatt fredsprisen, hadde Nobelkomiteen (bestående av bl.a. tidl. norsk statsminister Odvar Nordli (Ap) og Høyre-historiker Francis Sejersted; 1992) kjent til disse opplysninger da de vurderte hennes kandidatur.

Kommer tilbake snarlig med fyldigere litteraturliste.

For øvrig er det allerede nå klart at nevnte bok av Bjørn Førde (Nicaragua og dets naboer), samt Vegard Byes doku-roman "Forbuden Fred", bør være obligatorisk lesning for VampSter'en på flyet til Nicaragua (eller helst litt før - Pusen klarer jo neppe å sitte stille og edru på en interkontinental flyvning ;-)

Anonym sa...

best regards, nice info Bentley oaks subdivision Hair loss women stress induced leaving 401k with old employer One night paris hilton prozac Cod tramadol carisoprodol call centers in manila http www.careerjournalasia.com Refinance mortgage new jersey home equity loan21 Lasik eye surgery in chemung county Forex trading forex trading forex trading Braun coffee maker kf 600 eds 401k com Designing a paintball scenario photo peugeot 206 bleu turquoise Dell replacement batteries facts about the 2004 corvette convertible cellulite treatments chi retirement plan

Anonym sa...

Excellent, love it! » » »