Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, februar 06, 2009

Pekka for President?

VG skriver i dag at Per-Kristian Foss i møte med nominasjonskomiteen til Oslo Høyre har gitt uttrykk for at dersom partiet spør, så vil han takke ja til å være statsministerkandidat for Høyre.

Med den situasjonen man har på borgerlig side i dag, der samtlige partiledere ser på seg selv som utmerkede kandidater, kunne Per-Kristian Foss kanskje nettopp vært den kandidaten partiene samlet seg om. Da han gikk av som nestleder i partiet ifjor var det mange som uttalte at han var den beste lederen Høyre aldri fikk. Han nyter bred popularitet blant velgerne på høyresida og kunne derfor fjernet en av barrierene for samarbeid.

Da Kåre Willoch var statsminister, var Jo Benkow og deretter Erling Norvik partileder, så Høyre er godt kjent med en denne modellen. Men i dagens situasjon så er det ikke et parti alene som vil bestemme program eller posisjoner, det er faktisk i et kompromiss mellom de som utgjør regjeringsalternativet.

Men når denne saken kommer opp slik den har gjort, så er det grunn til å tro at alternativet skytes ned før det har fått momentum.

Jeg har faktisk tenkt tanken på Per-Kristian Foss som statsministerkandidat flere ganger selv. Nok en gang kan det se ut som at det ble med tanken.

28 kommentarer:

Sindre sa...

Hvorfor alt dette maset om statsministerkandidater og regjeringsalternativer?

Slik de "borgerlige" partiene har posisjonert seg i det siste virker det jo ikke som det vil være noe regjeringsdyktig alternativ til høyre for Ap etter valget med mindre Høyre får doblet oppslutningen sin.

Så kanskje Høyre burde fokusere på å skaffe seg flere velgere, i stedet for å drive forhandlinger i media om fordelingen av salgsinntektene fra skinnet til en bjørn de neppe kommer til å få skutt.

:-(

Vildo sa...

Resonnementet er søtt, det, men spørsmålet er vel om det har noen interesse. At Foss skulle "nyte bred popularitet blant velgerne på høyresida" er vel noe tvilsomt, i hvert fall dersom man mener at FrP også er en del av høyresida. Riktignok nyter han stor respekt på grunn av sine kunnskaper og erfaring; men etter hans senere uttalelser om regjeringssamarbeid med FrP, må man ha en særegen sans for svart humor for å kunne hevde at han er populær.

Spørsmålet om hvorvidt FrP skulle støtte en borgerlig regjering man ikke selv var med i, har vært oppe også ved tidligere korsveier. Men den gang vant de som fremholdt at man for all del måtte unngå en Ap-styre. Men nå er situasjonen en annen. Jeg tror begeret er fullt for de fleste FrP-ere. Dersom Siv skulle vrake en ny Bondevik II til fordel for fortsatt Ap-styre, tror jeg det vil bli møtt med rungende applaus fra hele partiet.

Strategisk, og på litt lengre sikt, vil det kunne være en riktig beslutning. Et ordtak sier at "den som ikke vil høre, må få føle".

Anbefalt lesning for Høyres ledelse: "Vildanden" av Henrik Ibsen

Anonym sa...

Hvis Høyre vil ha flere velgere, er ideen god. Spør velgerne, vi kan tenke (har tenkt -noen hver av oss). Bytt ut Solberg. Kjør fram Foss og Tetchner.
Solberg: Kjedelig, usjarmerende, vag, monoton. Herregud så lei jeg (vi) er den dama. Bytt bytt byttes

Solvik sa...

Hei VamPus, håper også at Per Kristian Foss blir statsminister/statsministerkandidat om noen år. Han blir det ikke nå, og det er like greit.
Nå bør Høyre sørge for å profilere politikken/forbedre politikken. Hvis den er som i dag, kunne Gud vært partileder og fortsatt slet partiet på meningsmålingene.
Gjerne debatt om kandidatene, men til rett tid.
At Høyre sliter er ikke Erna Solbergs feil.

Fredrik Mellem sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Fredrik Mellem sa...

Denne saken er jo et glitrende eksempel på tabloid sladder. Noe så helt uskyldig som en helt tilforlatelig uttalelse fra et "lukket" møte mellom partifeller.

Tabloidjournalistene klarer å gjøre det til en dypt alvorlig sak.

Ja - PKF er en av Høyres mest betydelige politikere, og gir et skikkelighetsinntrykk på folk. Hvis han drømte om å utfordre Erna, ville han neppe trådt tilbake fra ledelsen.

Storm i et vannglass. Ikke en gang det, men ingen vet: Kanskje klarer Akersgata å få lokale helter til å stå frem og støtte tanken. Da skal det nok ikke mye til for å være "Høyre-topp" tenker jeg.

Anonym sa...

Hvilken luring i Oslo Høyre er det som har kommet på den geniale ideen å lekke dette fra intervjuet?

De oppnår:
1) At fokus går bort fra Høyres politikk
2) At PKF må dementere og dermed ikke i stand til å utfordre sittende leder hvis valget går dårlig

Som leder av Løkka Høyre kan vel VamPus ikke mene noe annet, men for Høyremedlemmer utenfor gryta fremstår Foss som en snobbete og arrogant representant for finanshøyre i hovedstaden. Jeg tror ikke han har bredden som trengs for å lede partiet.

Nicolai G. sa...

Tror mye av problemet Høyre har hatt de siste 10-15 årene ligger i manglende valg av en no-nonsense erfaren og ikke minst klok leder. Jan Petersen var det ikke, man husker han nok best som den grå og usympatiske leder. Noe trekkplaster av en leder har heller aldri Erna Solberg vært, og for mange borgerlige velgere har Høyre vært like diffuse som Stoltenberg og Co. på pressekonferanse.

Foss burde blitt leder på nittitallet og han kunne sikkert sitte der fortsatt. Mannen har integritet og noe som kan samle fremmedgjorte velgere på høyresiden er stø kurs og nettopp integritet.

Bare synd denne eventuelle lederdiskusjonen kommer så sent, for Høyre fortjener en leder av Foss' kaliber. No-nonsense, integritet og visdom av godt gammelt Høre-merke, det er Per Kristian Foss.

Vildo sa...

Ja ja... Mine tanker går til Høyre, som debatterer Livet etter at de selv har latt pistolen gå av mot egen tinning. Hvil.

IvarE sa...

Foss er en aldeles ypperlig kandidat, og ville kunne samlet mange stemmer og mye samarbeidsvilje på en bred høyreside.

Hvis H bare kan få ut finger'n (og Erna kan svelge stoltheten) er det er ingen ting i veien for å allerede nå flagge ham som Høyres kandidat.

Både Frp og snørrungene i V og Krf kunne akseptert samarbeide (eller i hvertfall samtaler) med Foss som samlingspunkt.

Anonym sa...

Det må da være et tankekors for Erna Solberg at selv en homofil snobb fra Oslo vest er mer pop, selv blant Frp sine velgere, enn henne.

Vildo sa...

IvarE: Dessverre. Det er for sent. Ingen av Høyres etablerte toppolitikere eller lovende stjerneskudd kan gjøre regning med noen som helst form for karriere i regjeringskontorene, så lenge partiet vender virkeligheten ryggen, og søker tilflukt i KrF-pastorens svømmende blikk, eller Venstre-værens selvhevdende stanging mot både staur og folk. Det er patetisk å lese alle kommentarene fra Høyre-folk i Vampus' svermersfære. Beveger de seg i det hele tatt ute blant folk flest? Det virker ikke slik.

Lars sa...

Yeah, det hadde vært herlig med Foss som statsminister. Gjerne som partileder også. Høyre trenger noen som kan være tydelige på hva vi mener, ikke vinglete om hvem vi vil samarbeide med.

Anonym sa...

Enig med deg, Lars. Håper noen kloke hoder i Høyre leser dette.
At Høyre sliter, er ikke bare Solbergs feil, men herregud så mye det hadde hjulpet med et bytte. Det skyldes i hvertfall ikke henne at de fleste høyrevelgerne stemmer... Høyre. Nok er nok, det er på tide med et bytte -og nei, det er ikke for sent å ta til vettet. Få ledere med klare meldinger. Med Solberg ved roret fremstår Høyre som diffuse og dama er like lite karismatisk leder som Pettersen. Det hjeper for alle partier å ha en leder som er godt likt av velgerne. Vi lar oss sjarmere, dog ikke av Solberg. SORRY.

Harald sa...

Mulig denne saken har sitt opphav i "tabloid sladder", men du verden så matnyttig denne diskusjonen er!

Erna er ikke en reel statsministerkandidat hos folket. Som andre nevner her er hun vag og kjedelig. Hun har rett og slett ikke "ballene" som skal til.

Foss har derimot karismaen og gjennomslagsevnen som faktisk må til i denne posisjonen. Hadde det ikke vært bedre med Høyre i regjering enn Erna som "evig" statsministerkandidat?

Anonym sa...

Apropo homofil snobb: Island har fått en homofil (lesbisk) statsminister. Ingenting i veien for at Foss skal innta samme rolle. Vi lever i 2009 og stemmer ikke på legning men på dyktighet -og det hjelper med litt sjarm også. Ingen tvil om at det vil hjelpe Høyre med et snarlig lederbytte

Anonym sa...

Nå er det nå ikke slik at hårfarge, dialekt, kjønn, eller musikksmak burde få avgjøre hvilken kandidat som burde fremme ett partis politikk.
Høyre har i mange år vært preget av uklarhet og amatørmessig bruk av media. Populistiske fremgangsmåter som AP og FRP har brukt har vunnet frem. SV og SP har ridd på denne bølgen etter forrige valg. Politikken har blitt kynisk og overskriftsavhengig. Se på siste ukers saker! Se på Storberget! Jeg har har mistet mer og mer trua.
Skal Høyre komme fram i dette sirkuset med troverdighet, så må det en my klar stemme til. En som kan få folk til å lytte og fundere...og ikke kun lese overskrifter fra Oslopressen. Foss er klar, han er tro mot kjernen i politikken og han representerer Høyre som det partiet som det egentlig er. Liberalt, konservativt og med STORT sosialt ansvar (ulikt AP og alle deres valgløfter!!!!!!!!!!)
aaaah, blir så lei av raklamepolitikken til Sv, AP og SP

Anonym sa...

Dessverre tenker Solberg mere på seg selv og egen posisjon enn hva som tjener høyre mest. "Jeg registrerer at Foss sier veldig klart i fra om at jeg er partileder- og statsministerkandidat".
Altså forstår hun ikke Foss' høflighet, lojalitet og ønske om ikke internt bråk. Foss har sagt han er aktuell dersom Solberg tekker seg. Vel, så trekk deg Solberg. Du må forstå at Foss ikke kan si ting direkte, men du bør oppfatte meldingen. Vi trenger et "nytt" Høyre, nye stemmer i et parti som er mer enn modent for et lederskifte. å kjøre i det samme sporet med deg i spissen, tjener ikke partiet. Trekk deg, tenk på partiets beste, ikke at du selv skal sole deg i glansen av nye titler. Du blir aldri statsminister, men gud hjelpe som du ødelegger for partiet i mellomtiden. Klar melding som bør oppfattes.

Hva er Foss? sa...

"Foss er klar, han er tro mot kjernen i politikken og han representerer Høyre som det partiet som det egentlig er."

Foss er også klimahysteriker! Ikke sant Vampus?

Milton Marx sa...

Skal Høyre ha noen regjeringsfremtid, er det nødvendig at partiet begynner å se på hva Høyre og FrP tross alt er felles om - og jobbe der.

Slik det er i dag farer folkene i Høyres hus rundt som om de var på oppdrag for AP - med ett eneste fokus: Hva er det som skiller oss fra FRP.

Greit. Det er sikkert punkter man ikke vil bli helt enige om. Disse får man la ligge.

Så blir spørsmålet om Høyre har noen på lager som ikke kommer til å bli konfrontert med pinlige TV-opptak med uforsonelige uttalelser om FrP dersom partiet skulle velge å samarbeide.

Anonym sa...

Solberg gir ikke fra seg makten frivillig. Det hjelper ikke å komme med frasen om at "ledelsen i Høyre er valgt" når både velgerne og krefter innen partiet ønsker hennes avgang. Det er pinlig å oppleve Solberg nekte å gi fra seg makten og høflige partifeller som applaudererer samtidig som de er frustrert og fortvilet over ikke å bli kvitt dama.

Apellen går derfor til Foss: Ta ansvar og still opp som motkandidat. Det er Høyre det gjelder. Eventuellt er det kanskje andre i Høyre som bør oppfordres til å ikke være feige, men komme med utspill/forslag før landsmøtet. Verre er det ikke.

Gullstandard sa...

Jeg begriper ikke denne begeistringen for Foss !

Foss er en mann man ikke kan stole på . Han og Høire for øvrig gikk til valg på løfter om eiendomsrett og lavere skatter.
Deretter gjennomfører han SVs store fanesak, som er å doble beskatningen for bedriftseiere. Dernest har han den frekkhetens nådegave å late som om han har gjennomført en forbedring for næringslivet. Av alle ord som ikke passer på Foss er pålitelighet og integritet de første jeg tenker på.
Sjeldent har en enkelt regjering gjort større skade på eiendomsretten en Bondevik II.
Man kan forsåvidt si at Foss var en av de beste i Bondevik II, men så hadde han da også hard konkurranse.

Jeg foretrekker Jagland fremfor Foss, i enhver sammeheng.

Anonym sa...

@gullstandard,

men nå forholder det seg slik at Jagland (Ap),ikke stiller opp for Høyre, men er med i kampen om en stilling utenfor landets grenser.
Imidlertid er det slik at Solberg med fordel kan byttes ut med Foss (H)
Vi ønsker en bedre leder enn Solberg -som ikke har oppfattet at både partifeller og velgere mener det er på tide at hun trekker seg.

Som Harald sa: "Hadde det ikke vært bedre med Høyre i regjering enn Solberg som evig statsministerkandidat".

Er det jeg og andre som ikke oppfatter ting eller er det Solberg som er vag/diffus?

pk foss er en snik sa...

han ga ikke støtte til petersen, slik at bondvik ble statsminister

nå dolker han erna i ryggen (han kunne dementert dette kjapt med en gang, hvis han ikke har en statsminister i magen)

mannen driver sin egen posisjonskamp, han tenker ikke på partiets beste

Gullstandard sa...

Ja, anonym,. jeg vet at Jagland er Aps forhenværende statsminister.
Jeg vet i det hele tatt mange slike ting.

Men jeg foretrekker en regjering fra f.eks Arbeiderpartiet, ledet av en mann som du kan stole på og som har integritet, fremfor en regjering med Høire-folk som holder oss for narr, og later som om de står for noe annet enn det de gjennomfører i praksis.

Slik som Foss, Gabrielsen, Brende og til en mindre grad Solberg bar seg ad i Bondeviks regjering, foretrekker jeg altså en renhåret sosialistregjering som erklærer sine hensikter åpent. De ovenfor nevnte løy og holdt oss for narr, og opptrådte i alle de viktige symbolsakene som SVs forlengede arm.

Jeg gir i det hele tatt blanke f. i hvorvidt Høire får "bedre" ledere enn Erna. Det som interesserer meg er hvorvidt de legger om kursen fra "rettvenstre", og om de starter å være ærlige om sine hensikter sietdenfor å lure oss til å tro at de vil redusere statens makt.

Dersom de hadde valgt Clemet, Tetzschner, Lae eller lignende personer til ledelsen, ja da hadde jeg muligens hatt et håp.
Men sålenge do0bbeltbeskatningen, kjønnskvoteringen, røykeloven, barskogrovet og antidiskrimineringslovens foreldre fronter partiet er det ikke håp.

Jeg håper at Høire blir utradert ved valget, siden et sterkt Høire nu for tiden synes å være en garantist for at venstresiden hjertesaker blir gjennomført.

Anonym sa...

@gullstandard,

Sorry, mente ikke å være syrlig. Er bare så møkka lei av at ikke Solberg innser at Høyre er bedre tjent med at hun trekker seg.

slutter meg til ditt ønske i siste avsnitt om hvem du vil ha i ledelsen. Nesten enig med deg i ønsket om at Høyre skal gjøre ett dårlig valg for å innse at det må inn en ny ledelse. Det ønsket får vi oppfylt dersom det ikke blir et lederskift i mai.
Personlig tror jeg velgerne kommer til å gjøre et protestvalg for å få Solberg ut.
Dersom Solberg er sitert rett i media, trekker hun seg ved et dårlig valgresultat. Partiet må innse at det ikke hjelper å samle seg om en kandidat (Solberg) velgerne ikke ønsker.

@pk foss er en snik sa,

Om Foss: : "mannen driver sin egen posisjonskamp, han tenker ikke på partiets beste."
Tenker Solberg på partiets beste? Viser ikke meningsmålinger at velgerne ønsker et lederskifte, på samme måte som krefter innen Høyre gjør det? Hvis Høyre ønsker å krype oppover på målingene bør de lytte til velgerne og ikke være lojale ovenfor en sta Solberg.

Skjegg sa...

Gullstandard,
du ramser opp veldig gode partilederkandidater.

Etter Høyres forferdelige mangel på tilstedeværelse i debatten rundt forslaget om å forby krenking av religiøse følelser, er det åpenbart at den nåværende ledelsen må bort.

Clemet er min favoritt, men også de andre du nevner er veldig tydelige og bra folk.

Men du, hva er barskogrovet? Aldri hørt om. Ignorant og skamfull.

Anonym sa...

Som en som ikke stemmer Høyre må jeg si jeg er fornøyd med at dere klamrer dere til Erna. Hun er en dyktig politiker, men jeg tror Høyre ville blitt et større og mer respektert parti med Foss som statsministerkandidat.