Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, februar 24, 2009

Å stjele penger fra blinde tiggere

Skepsis-kjendisen James Randi mener at nordmenn bør være flaue etter at Märtha sto frem med englene sine og alt oppstyret rundt Snåsamannen. Med god grunn.

Det er ingen av de med overnaturlige evner som vil la seg teste vitenskapelig, med ulike grunner. De mener at vitenskapelige metoder vil ødelegge evnene dere, eventuelt at testene kun kan utføres på måter som er like pseudovitenskapelig som all "forskningen" de henviser til på overnaturlige fenomener.

Sjekker man ut de såkalte forskerne, som gjerne smykker seg med en doktorgrad eller fem og en fortid i NASA, så finner man som regel at doktorgradene er kjøpt til $50 på internett og NASA enten aldri har hørt om dem eller gitt dem sparken da de oppdaget hvor skrullete de var.

Høyre-politikeren Bengt Eidem reagerte kraftig på anerkjennelsen av Snåsamannens krefter. Han har selv erfart alternativ-industrien (som årlig omsetter for 2 milliarder kroner i Norge) på kroppen. Da det ble kjent i mediene at han var rammet av akutt leukemi så manglet det ikke på healere og selgere av naturpreparater som tok kontakt med han for å tilby "hjelp" til 600 kroner timen for behandlinger som nok måtte gjentas mange ganger.

Det er ren utnyttelse av mennesker desperate etter hjelp, og på samme moralske nivå som å stjele penger fra blinde tiggere. Allikevel legetimiseres alternativ-industrien av kjendiser og politikere som burde visst bedre. Man kan bli voldelig av mindre.

Henrik Fexeus har for øvrig skrevet en bok om hvordan kroppspråk kan avsløre hva andre tenker og hvordan man gjennom språk og kroppsspråk kan manipulere andre mennesker. Sjekk ut videoen nedenfor - tror du folk som kontakter dine avdøde slektninger, leser tankene dine eller spår deg helt rett har magiske evner - eller kan de bare være jævlig dyktige lesere av kroppspråk?

Vi vet jo at tryllekunstnere jukser, men når de samme triksene gjøres av en som kaller seg healer så virker det plutselig... magisk. Provoserende idioti.

11 kommentarer:

Cassanders sa...

Jeg har ikke sett eller lest Fexeus, men jeg går ut fra at han benytter de vanlige hovedmetodene:
"Cold reading" og "Hot reading"
http://skepdic.com/coldread.html
http://skepdic.com/hotreading.html

Fexeus forklarer imidlertid hva som skjer og hvordan, mens f.eks snås-kaillen bygger det inn i en slags avkristnet mystikk.

Jeg har forøvrig festet meg noen interessante utsagn fra sistnevnte.
Han har jo egentlig "gitt seg" i to omganger. Forrige gang i et "dokumantar"-program på NRK for en hel del år siden, og nå.

Både da og nå har han vist til "gamle pasienter" som han HAR, og som han vil prioritere fremfor NYE.
Dette mer enn antyder at "det kan være så som så med "helbredelsen", men at hans "behandling" tydeligvis trenger oppfølging og repetisjon.

Slett ingen dum forretningside :-)
Og før noen får apoplektisk anfall: Jeg tror ikke Snås-kaillen lyver når han sier at han ikke TAR BETALT for sine tjenester.

Jeg finner det imidlertid påfallende taust om sannsynlige gaver som ER GITT i takknemlihet i ettertid over (tydeligvis ofte midlertidig) opplevelse av helbredelse.

Cassanders
In Cod we trust

Anonym sa...

Det samme vil skje med positive resultater av Snåsamannen evner:

http://www.youtube.com/watch?v=-TG3O_xPfJs&feature=related

..nyheten ville skape et nytt paradigmeskifte! Og det vil ikke makteliten tillate..dessverre:

http://www.youtube.com/watch?v=dR38y2I5g5E&NR=1

Mihoe sa...

Uendelig enig med deg Vampus! Og som noen sa nylig: Den dagen man vet at disse behandlingsformene virker vil de ikke lenger omtale det som alternative - de vil bli en del av det "normale" helsetilbudet.

Anonym sa...

HEAR-HEAR!

Anonym sa...

"Sjekker man ut de såkalte forskerne, som gjerne smykker seg med en doktorgrad eller fem og en fortid i NASA, så finner man som regel at doktorgradene er kjøpt til $50 på internett og NASA enten aldri har hørt om dem eller gitt dem sparken da de oppdaget hvor skrullete de var"

Her er en av disse som faller utenfor denne "regelen":

Dean Radin played the violin from the age of five, and worked as a professional classical violinist for five years. He earned an undergraduate degree in electrical engineering from the University of Massachusetts Amherst, and both a master's degree in electrical engineering and a doctorate in educational psychology from the University of Illinois at Urbana-Champaign.

Mike sa...

Channel 4 i England har sent et program med Derren Brown, hvor han kontakter forskjellige trosrettninger og utgir seg for å være en av de. Om han ble spurt om det han drev med var juks, skulle han være ærlig og svare positivt på det. Problemet var at ingen spurte...

Legger ved en link til Channel 4, som har en beskrivelse av det. Youtube har også masse videoer fra dette programmet, og andre tilsvarende programmer.

http://www.channel4.com/culture/microsites/C/can_you_believe_it/debates/derrenbrown.html

VamPus sa...

Siste anonym: Åh. En fiolinist som kan bøye skjeer. Imponert.
Mike: *glise* - men på en annen side hadde jeg ikke tenkt på å spørre jeg heller, fordi jeg hadde antatt at mannen var gal, virkelig trodde på det (som vel strengt tatt er to sider av samme sak) eller var en lurendreier som ikke ville innrømmet det uansett. Så..

Anonym sa...

'Pianisten' imponerer deg kanskje ikke, men han har iallefall ikke kjøpt doktorgraden sin, og er ei heller oppsagt fra NASA.

Å være skeptiker er ikke å være avvisende til alt, da er en pseudoskeptiker. At noen (flesteparten?) er svindlere eller 'forvirrede' gjør ikke nødvendigvis alle til det.

B sa...

Ja og nei. Finnes mange falske folk, men hvorfor skjære alle over en kam? Var det snåsa-mannen som tilbød Eidem drikken? At en gjør noe falskt og feil, betyr ikke at nestemann gjør det samme. Ja, jeg har opplevd at såkalte healere ikke har fungert. Jeg har også opplevd at det ikke har fungert. Det er akkurat som falske og ekte profeter. De falske er farligst. Men hvordan skiller man dem fra resten?

Anne sa...

Vampus.. eg støtter deg i at alternativindustrien må ta å rulle inn på enkelte områder. Eg poster her ein link som kan vere til allmenn nytte å lese kva økologisk merkevarebløff angår.

http://anneviken.blogspot.com/2009/03/det-kologiske-bedraget.html

Merkevarebløffen er omfattande. God dag.

Øyvind sa...

"Vi vet jo at tryllekunstnere jukser, men når de samme triksene gjøres av en som kaller seg healer så virker det plutselig... magisk. Provoserende idioti."
Har lenge erget meg over akkurat det samme. Nesten alle voksne som ser tryllekunstnere forstår at det bare er det -- kunster med en naturlig forklaring. Men når de forlater salen og opplever ting de ikke forstår i det virkelige liv, da må det plutselig være gjenferd eller trolldom eller telepati. Forstå det den som kan.