Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 30, 2009

Det er håp!

Ifølge to nye rapporter kunne Afrika alene produsert nok mat til å fø verdens raskt voksende befolkning. En forutsetning er en rettsstat som sikrer privat eiendomsrett, i tillegg til politiske reformer som gjør det mulig å drive et effektivt landbruk.

Ifølge FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) strekker 400 millioner hektar dyrkbar jord seg over 25 afrikanske land. Den andre rapporten, som FAO har laget sammen med Verdensbanken (pdf), viser at 1,6 milliarder hektar dyrkbar jord kan legges til de eksisterende 1,4 milliarder hektarene som allerede er i bruk, og mer enn halvparten av de nye dyrkbare områdene er i Afrika og Latin-Amerika.

Så det er håp!

8 kommentarer:

Tor sa...

Det er håp, ja! Spennende rapporter du linker til.

I tillegg til å sikre privat eiendomsrett og politiske reformer som gjør det mulig å drive et effektivt landbruk kan vi komme langt med å støtte modernisering av jordbruket gjennom bistand.

Anonym sa...

Overasket?

Berit sa...

Aj, aj! Dette er bra! Jeg har en pågående debatt med en pessimistisk kristensosialistisk venninne med fortid i bistandsbransjen og nåtid i distriktspolitikken. Disse rapportene gir ammo og svar på om "den kapitalismen Høyre står for" (uttales med forrakt) er egnet til å redde verden, eller ikke. Nå skal rødvinen skvette rundt med FN-argumenter under neste høyrøstede debatt! Jeg har taket på henne nå, hehe! Takk for hjelpen!

Asle Skredderberget sa...

Joda, det er håp, selv om antall sultende i verden vil passere 1 milliard personer i løpet av året.
Privat eiendomsrett er vel og bra, men noe av det viktigste som mangler i Afrika er selve infrastrukturen.
Det er helt avgjørende for å få modernisert landbruket, som igjen er helt avgjørende for å få i gang den økonomiske veksten.
Mens andre regioner har klart å løse utfordringen med matproduksjon og hungersnød, er Afrika fortsatt langt unna.
Såkalte private-public partnerships kan være en del av løsningen.
Her link til mer info om hva Yara gjør i forhold til infrastruktur i Afrika (investeringer i såkalte Agricultural Growth Corridors), og som er høyt på agendaen i FN og World Economic Forum, men som ikke akkurat trigger noe interesse blant norske journalister.

http://tinyurl.com/lzg797

VamPus sa...

Problemet med infrastrukturen er politiske reformer. Nytter ikke å gi penger til veiprosjekter, når alle veiene forsvinner ned i byråkratenes lommer og motorvei reduseres til en parkeringsplass foran parlamentet.

Vi nærmer oss en milliard som sulter, dette er en tilbakegang. De siste 15 årene har det samme antallet blitt løftet ut av ekstrem fattigdom, men med finanskrisen ble rundt 200 millioner satt tilbake. Så vi har gått 10 skritt frem og 2tilbake, og kan gjøre det igjen.

Anonym sa...

Store areal som kan benyttes til produksjon av biodiesel - for å redusere klimagassutslippene...

Sjarmløs sa...

Håper du er ironisk her anonym, ellers kan Erik Solheim finne på å ta deg på ordet.

Jorunn Lauvstad sa...

Jeg tror at noe av det viktigste for utviklingen er bekjempelse av skatteparadiser.For hver krone som f.eks. sendes til Afrika som u-hjelp,har jeg hørt at 10 kr sendes tilbake til skatteparadiser fra korrupte ledere.FRP vil støtte skatteparadisene. Hvordan stiller Høyre seg til dette spørsmålet?