Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 02, 2009

Humbug sponset av skattebetalerne

Som en av dem som mores over at deltakerne i Jakten på den 6. sans stadig vekk ser overrasket ut dersom de går ut av programmet, så mores jeg litt mindre over skattepenger blir brukt på å omskolere sykemeldte til å bli humbugmakere som lurer andre for penger med evner som ikke finnes;
Vidar Sem-Jacobsen (32) begynner på Healer-skole til høsten. Prisen på 43 500 kroner betales av NAV.

Er dette virkelig å sette skattepenger til best mulig bruk? Aftenposten skrev tidligere at rundt 10 000 personer lever av såkalt alternativ medisin i Norge - altså behandling som ikke virker - mens helsesektoren mangler omsorgspersonell (Mangler helsearbeidere, har skrullinger).

Tidligere i år reagerte Høyre-politikeren Bengt Eidem kraftig på anerkjennelsen av Snåsamannens krefter av topppolitikere. Han har selv erfart alternativ-industrien (som årlig omsetter for 2 milliarder kroner i Norge) på kroppen. Da det ble kjent i mediene at han var rammet av akutt leukemi så manglet det ikke på healere og selgere av naturpreparater som tok kontakt med han for å tilby "hjelp" til 600 kroner timen for behandlinger som nok måtte gjentas mange ganger.

Det er ren utnyttelse av mennesker desperate etter hjelp, og på samme moralske nivå som å stjele penger fra blinde tiggere. Allikevel legetimiseres alternativ-industrien av kjendiser og politikere som burde visst bedre.

Og tydeligvis gjennom at NAV bruker skattepengene våre på å utdanne folk til humbugmakere.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Humbug? Ønsker du deg virkelig en verden uten healere, astrologer, spåkoner, homopater m.m.?

Hva med prester, predikanter og tilsvarende i andre relgioner? Mange vil kalle all relgion for humbug.

Hva med akupunktur? For skolemedisinen er akupunktur humbug på samme måte som aromaterapi.

IvarE sa...

Hvorfor ikke et brevkurs i lommetyveri og sjekkfalskneri?

Det hadde blitt myyyyyye billigere!

VamPus sa...

Gurimeg - tenk deg en verden uten prester og predikanter fra verken kristendom, islam eller hva det måtte være?

Imagine all the people - living life in peace - juhuu!

Ja, DET vil jeg ha!

Jeg er for å fjerne all støtte til humbugskoler, og til religiøse samfunn. Religion er en privatsak, og burde ikke støttes via offentlig budsjetter.

Sigrun sa...

NAV støtter visst mye rart, blant annet tolkeutdanning i dyrespråk.

Anonym sa...

Tro er jo den største helbreder visstnok. Men det er kanskje ikke så rart ettersom mange som plages av sykdommer, plages mer av de sykdommer som er psykosomatiske enn somatiske.

Det er ikke alt som kan fikses med noen piller eller en operasjon sånn en gang i blant.

Da kan det hende at enkelte utøvere av humbug er bedre egnet enn skolemedisinen.

Jeg tviler ikke på at andelen bløffmakere innenfor alternativ "medisin" er stor, men poenget mitt er kanskje at man ikke bør være så sneversynt. Da tro visstnok er den største helbreder.

nessie sa...

Telepatisk kommunikasjon med dyr :D Den skal jeg søke om! Tenk hvor interessant kattebloggingen vil bli etter 3 års utdannelse i dyrespråk.

Anonym sa...

Hm, jeg er aldeles enig i at dette er håpløst. Men hva er medisinen din imot det? Av saken fremgår det at det er en skjønnssak for den enkelte saksbehandler hva som kan støttes. Skulle det komme flere rettningslinjer til NAV-folkene får vi bare mer av den samme gammle NAV-krisa. Og jeg trodde liksom at Høyre, og du med dem, støtter lavnivå-avgjørelser? Tar jeg feil? (Det er selvsagt mulig å kritisere avgjørelsen uten å mene at systemet er uriktig, er det kanskje det du gjør her?)

alternativ sa...

Vampus ikke alternativ? Hun bruker jo svært gjerne alternative "forskere" i klimaspørsmålet.

Og i politikken er hun også så alternativ at hun støttet Bush' voodoo-økonomi (ja, det er et begrep - google "voodoo economics")

Så Vampus er egentlig ikke så langt unna det alternative som hun later som

indregard sa...

Jeg er enig i kritikken av humbugoperatørene, men sett fra NAVs synspunkt er jo det vesentlige poenget hvorvidt han faktisk får oppdrag. Jeg skulle anta at VamPus' liberalistiske sinnelag skulle foretrekke denne formen for etterspørseldreven statsfinansiering? Det er vel ikke statens rolle å velge hva folk skal tro på? Eller? Hæh?

Jeg skal innrømme at saker som denne gjør det vanskeligere å være tilhenger av ideen om at staten skal ha et ansvar for å skaffe folk inntekt.

Erlend sa...

"Tro er jo den største helbreder visstnok."

Denne "myten" blir vel avkreftet med hver eneste vellykkede dobbel-blind studie..

"Da kan det hende at enkelte utøvere av humbug er bedre egnet enn skolemedisinen."

Jeg kan komme på mange ting som er mer helbredende enn å bli fakturert 600 kr timen for å bli "behandlet" med krystaller eller helse-eurytmi. Du kan for eksempel stikke på rimi og kjøpe grøtris, så kan du behandle deg selv med varme grøtomslag. Det hjelper akkurat like mye, og du kan gi deg selv behandling hver dag i minst en måned til samme prisen. Og hvis du bare lærer deg å tro på den helbredende effekten av grøt vil du til og med få denne høyst ettertraktede placeboeffekten! For de som ikke har troen på grøtomslag arrangerer jeg kurs til 600 kroner timen.

Anonym sa...

"Denne "myten" blir vel avkreftet med hver eneste vellykkede dobbel-blind studie.."

Så placeboeffekten og den motsatte noceboeffekten er avkreftet? Du har ikke tilfeldigvis noen linker til det?


[…noe om grøtomslag…]

Jeg er særs skeptisk til healere, krystaller, magneter rundt armleddet og div. andre ting innenfor alternativ behandling.

Men poenget mitt er at mange faktisk tror at de er syke uten at de egentlig er det eller at de lider av noe som skolemedisinen ofte har lite varige hjelpemidler i mot, f.eks angstlidelser.

I enkelte tilfeller her kan f.eks faktisk en utøver av alternative behandlingsmetoder som f.eks en "healer" faktisk være til hjelp. Kanskje mest som en samtalepartner og beroligende fysisk kontakt.

Det finnes mange svindlere og sjarlataner innenfor alternative behandlingsmetoder. Jeg har ingen tro at disse kan gjøre med f.eks noe som kreft, virussykdommer osv. Men noen ganger finnes det kanskje bedre behandlingsmetoder enn de som finnes innenfor tradisjonell medisin.

Hvordan stiller man seg til f.eks akupunktur? Hva med psykoterapi?

Denne healeren får 43.500 kroner til et kurs. Etter kurset starter han sitt eget enkeltmannsforetak, og får noen klienter som han "helbreder". La oss si at en god del av disse klientene er personer som har vært langtidssykemeldt, men etter håndspåleggelse og samtaler faktisk er i stand til å komme seg ut i lønnet arbeid igjen.

Er dette samfunnsøkonomisk ufornuftig?

Jeg har ikke sansen for religion, av så mange årsaker. Det samme med healere, krystaller osv.

Men likevel, det er noen som finner frelsen hos Jesus eller blir sykdomsfri etter en håndspåleggelse uten at jeg tror i særlig grad at det var selve Jesus eller håndspåleggelsen som gjorde at de ble frelst eller frisk.

humbug sa...

"Jeg er for å fjerne all støtte til humbugskoler"

Steinerskolen også?
(Masse sprøyt med en dæsj alternativ pedagogikk)

Anonym sa...

Litt på siden av hovedtemaet her, men har sett på "Jakten på den 6. sans" et par ganger. Konkurranse mellom en gjeng med såkalt synske mennesker. Høydepunktet er avslutningen av hver episode der en av deltakerne ryker ut.
Hver eneste gang er samtlige av de synske like nervøse, og overrasket av programledernes konklusjon...

VamPus sa...

Kanskje han kan begynne med å heale seg selv?

Ang. Voodoo-economics: Voodoo-Lars er sannspådd
Venstre-lederen ble i 2004 karakterisert som en vaskeekte voodoo-prest av Ap-leder Jens Stoltenberg da han uttalte at lavere skatt ga høyere skatteinntekter og mer velferd. Nå viser skattestatistikken for de siste tre åra at Sponheim kan ha hatt rett.

Siden 2003 har staten økt sine skatteinntekter med over 100 milliarder kroner.

Ole sa...

Når det gjelder hva som er humbug og hvordan dette kan dokumenteres så vil jeg på det sterkeste anbefale boken 'Bad Science' som tar for seg Homopati og andre alternative behandlingsformers påstander om at de virker i en vitenskapelig sammenheng.

Forøvrig helt enig med VamPus, det er ikke statens oppgave å sponse folks private 'hobby', samme hvor idiotisk denne måtte være....

Ole sa...

Ja, nå glemte jeg selvfølgelig å legge ved linken. Den finner dere her:

http://www.amazon.co.uk/Bad-Science-Ben-Goldacre/dp/000728487X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1244059074&sr=8-1