Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, juni 03, 2009

Humbug i Hamar

Hamar "bugner" visstnok av bakgårdsbedrifter som driver med alternativ behandling, og Hamar Dagblad skal lage en artikkelserie om menneskene bak bedriftene. I denne artikkelen tar de for seg ørelys og fotbad.

Jeg tilhører dem som mener at det å tro at å tenne et lys over øret ditt gjør deg frisk er en diagnose i seg selv, men Hamar Dagblads utskremte ser ikke ut til å stille spørsmål ved metodene. Metoder som ifølge forskere verken virker, eller kan være direkte skadelige, når det gjelder ørelys, eller er blir oppsummert som ren svindel, som detox gjennom fotbad.

Gladsaken følges av en "faktaboks" blottet for fakta utover at Hamar Dagblad ønsker tips fra leserne. Her er ett: send en kritisk journalist neste gang.

Takk til Nessie for tips!

11 kommentarer:

Arne Nakim sa...

Det finnes så mange "mikrofonstativer" i media at det er til å få fnatt av. Og det er dessverre ikke bare i lokalpressen. Riksavisene, TV og radio begynner å bli like ille. Bare legg merke til hvordan politikerne slipper unna med tåkeprat som ikke gir svar på spørsmålene som blir stilt.

Fredrik Mellem sa...

Senere i år skal jeg egenhendig ta på meg å skrive utkastet til en ny kvakksalverlov.

VamPus sa...

Du får gjerne hjelp av meg..

Politikk i Enebakk sa...

Det viser vel at hvem som helst kan kalle seg for journalist.

Tor Erik Gregersen sa...

BA i bergen bedriver det samme under vignetten "mer mellom himmel og jord" eller noe.
Jeg tror årsaken er at journalister som alle andre yrkesgrupper har sine skrotnisser innimellom, og at faktasjekking stort sett er veldig oppskrytt. Det samme er forøvrig to kilder (når sluttet man med det egentlig?).

Hva med å samle dem og henge dem offentlig ut et sted? Ala Bad science http://www.badscience.net/

MissPop sa...

Jeg kunne ikke vært mer enge. Men studio fem burde også tenke seg godt om. Ofte er paneldeltagere og programleder nikkedokker for fornuftens fiender.

Arnfinn Pettersen sa...

MissPop har vel et aldri så bittelite poeng når det gjelder Studio Fems omgang med det overnaturlige, har hun ikke?

nessie sa...

Her er linken til den omtalte saken http://tinyurl.com/qqfk3z. Les gjerne resten av serien; krystallhealing mot depresjon http://tinyurl.com/ppct3e og kvantemedisin/homeopati mot det meste http://tinyurl.com/pdo347

Øyvind Strømmen sa...

Man må vel sette pris på slik kapitalistisk initiativrikhet?

Selv har jeg sterk tro på placebo. Placebo er gull verdt.

Anonym sa...

En lokalavis er oftere et mikrofonstativ for lokalt næringsliv enn riksavisene. Det virker som det er en stilltiende enighet i lokalavisene om at de eneste virksomhetene det er lov å være kritiske mot er offentlige etater, da disse ikke står i fare for å bli nedlagt av negativ omtale. Lokalavisene må ellers sørge for å beholde de abonnentene de har, og er trolig redde for å gå negativt ut mot lokalt initiativ, uavhengig av størrelsen på humbugfaktoren. Alternativvirksomheter er også potensielle annonsører, og det siste en avis vil er vel å støte annonsørene fra seg. På bygda er en mye mer sårbar for annonsørflukt enn i mer urbane områder, da befolkningsgrunnlaget er tynnere og potensielle annonsører færre. Så mye for en fri, uavhengig og kritisk presse ;)

Anonym sa...

Jeg er helt enig med Øyvind Strømmen. Hvorfor er det ingen som åpner en placeboklinikk?