Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, juni 02, 2009

Kulturkamp

Fra Asle Tojes blogg - en blogg jeg for øvrig anbefaler:

Siden 1970-tallet har ordet «intellektuell» i Norge vært synonym med «venstreintellektuell». Høyresiden hadde verken de rette spørsmålene eller de riktige svarene. Over tid ble de kulturradikale stemmende stadig mer dominerende til et punkt da Dagbladet i 2006 stolt erklærte at de ikke fant tegn til tenkende liv på høyresiden i Norge.

Tre år senere er Dagbladet i ferd med å gå under. De fleste vil se sammenhengen, selv om Akersgata ikke gjør det. Mitt poeng er at kulturradikalerne stadig oftere har gått tapene ut av de store debattene. Det går en rød tråd fra muhammedkarikaturene, via Piza-studien til hijabstriden.

Les hele "Kulturkamp. Nå!"

9 kommentarer:

IvarE sa...

"Venstreintellektuell" er da vitterlig en selvmotsigelse?

Gå i flokk, tenke i flokk, ikke skille seg ut, akseptere "sannheter" uansett hvor korttenkte de måtte være, forakt for økonomisk forståelse, osv.

Bjørn Stærk sa...

Ooh .. deja vu.

Spol tilbake til rundt 2002-3, da de amerikanske høyrebloggerne virkelig hadde fått fart på seg. En av dem skrev noe sånt som: En gang var det slik at venstresiden argumenterte utifra intellekt, og høyresiden utifra følelser. I dag er det omvendt, og den viktigste politisk tankevirksomheten skjer hos oss. Venstresiden kaller oss derfor ikke lenger dumme, de kaller oss onde, og det er et hederssymbol.

Det var en utbredt følelse av "det er vi som er de intellektuelle i dag." Deretter gikk det rett nedover, og det begynte med kommentarer som IvarE's rett over meg. Overmot => idébobler => flokktenkning.

Så la meg gjenta en gammel advarsel til de som føler seg inspirert av dette: Ikke la det gå til hodet på dere. Sagt på en annen måte: Gi en sosialist en klem i dag.

Dylan-sangen Toje siterer fra har nemlig også denne strofen: And don't speak too soon, for the wheel's still in spin, and there's no telling who that it's naming.

t!g sa...

Bjørn: Ikke dumt, men høyresiden har faktisk hatt objektivt rett (mhm, raddisuttrykk) siden 1920-tallet.

Jeg tenker ikke da på kulturkamp, men Den store systemdebatten, du vet den som definerer høyre- og venstresiden.

At venstresiden ikke har fått dette med seg får være deres problem.

Bjørn Stærk sa...

"men høyresiden har faktisk hatt objektivt rett (mhm, raddisuttrykk) siden 1920-tallet"

Virkelig en fantastisk side, denne høyresiden. Enda mer mirakuløst blir dette når en ser at "høyre" og "venstre" får nytt innhold ca hvert annet tiår, og med store variasjoner mellom ulike land. (I dag er det f.eks. ingen på norsk høyreside som vil drømme om å oppheve den sosialdemokratiske velferdsstaten, bare gjøre den mer effektiv. De samme tankene plasserer en på ytterste venstre i USA.)

hmm sa...

hmm..når det gjelder Høyre kan jeg ikke se at de stiller så veldig mange intellektuelle spørsmål..Det går stort sett på at hvis Høyre kommer til makta vil man spare noen hundringser i skatt

Så lenge Høyre fortsetter å være kalkulator-Høyre, vil de ha problemer med å bli ansett som "intellektuelle"

t!g sa...

Så høyresiden = Høyre?

Og da er vel politikk = partipolitikk?

For oss som ikke fremdeles heier på l'ancien régime er vel høyresiden den som har mindre tro på statens evne som frigjører.

Pleym sa...

Bjørn Stærk: " (I dag er det f.eks. ingen på norsk høyreside som vil drømme om å oppheve den sosialdemokratiske velferdsstaten, bare gjøre den mer effektiv. De samme tankene plasserer en på ytterste venstre i USA.)"

Du tar feil, Bjørn. Det finnes noen på høyreside som vil fjerne velferdssten, og gjenreise det personlige ansvar og de frivillig inngåtte avtaler.

Bjørn Stærk sa...

Pleym: "Det finnes noen på høyreside som vil fjerne velferdssten"

Det er riktigere å si at det finnes noen som ønsker at det er det norsk høyreside skal stå for. Høyre og venstre er relative begreper, bundet til tid og sted. I Norge i 2009 er høyresiden - altså den høyresiden som er tilstede i politikken - for velferdsstaten, man vil bare muligens kutte litt og privatisere deler av den.

Det er forresten jeg også.

Geirronimo sa...

I vårt moderne samfunn er jeg personlig lei av stigmatiserende debatter som går ut på å dele folk inn i "dårlig", "god" etc. Det er slik at seierherrene skriver historien, og slik er det bare.

Hvem har så "vunnet"? Det kan man diskutere til man blir blå(fargen som jeg liker så godt :-), men man ser jo virkningene av "sterk stat" og "sosialismen" og man bør nå gå over til å diskutere noe som er vettug - foreks. om man vil være kosmopolitisk eller ikke.

Det er nemlig plenty av "misantropiske" i dette landet - noe latterlig spør du meg siden vi er kjent for å være et "utfærsfolk".

Kan noen også være vennlig å forklare hva det er å være "intelektuell"?? Hva er isåfall "ikke-intelektuelt"??

-bønder!