Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, desember 06, 2005

En mørkemann går bort

FrPs tidligere helsepolitiker, John Alvheim, har gått bort og hedres i dag for sitt oppriktige engasjement for de svakeste i samfunnet. VamPus undervurderer ikke hva Alvheim har betydd for de enkeltmenneskene han stilte opp for. Men det går et skille mellom medmennesket og politikeren Alvheim. Som en markant debattant hevet han ofte sin harmdirrende røst for å understreke hvor uverdig, sjokkerende og rystende forholdene var i helse- og eldre-Norge. Samtidig er det få politikere som har gjort så mye for å forsterke det helsepolitiske regimet han selv kritiserte så sterkt. Hadde FrP fortsatt sin systemkritikk og fremmet alternative løsninger, kunne kanskje forholdene vært annerledes. Alvheim sørget for at dette ikke skjedde og VamPus mener dermed at han er medansvarlig for "de uverdige forholdene" til gamle og syke.

I Norge er det en vedtatt sannhet at kun et offentlig helsevesen kan levere de tjenestene befolkningen har bruk for. Det samme gjelder for de eldre. Vårt personlige ansvar for liv, helse og alderdom har forvitret gjennom at vi alle betaler skatt for å finansiere tjenester som vi kanskje, kanskje ikke, får bruk for. De færreste av oss har råd til å betale for alternative løsninger i tillegg. På tross av alle skandalene i eldreomsorgen, stoppeklokkedebatt, manglende omsorg og oppfølging så vil folk allikevel ha nettopp dyre og dårlige offentlige tjenester. Er det kun pengemangel eller skyldes det systemsvikt?

Alvheim var den fremste til å bli forbannet, fortørnet og eitrandes sint over forholdene i den offentlige helsesektoren, samtidig som at han bidro til å øse penger over et system som ikke fungerte. Han sørget for at FrP ble et utgiftsparti på høyresida. Hadde det ikke vært for nettopp Alvheim kunne vi kanskje hatt en konstruktiv debatt om helsesektoren i Norge langt tidligere. Nå som han er borte vil kanskje til og med FrP være lydhøre for en diskusjon, med mindre de skal hedre hans minne med å fortsette sin utgiftspolitikk for "de gamle og syke".

16 kommentarer:

Mathias sa...

Jeg skal ikke forsvare John Alvheim, men jeg syntes det er litt respektløs å hamre løs på ham den dagen han dør. Du kunne latt være, litt medmennskelighet kan man forvente!

VamPus sa...

Alvheim kommer vel neppe til å bry seg, og VamPus regner ikke med at hans familie og venner er lesere av VamPus Verden. Og dette er ikke litt respektløst - dette er helt respektløst. VamPus har alltid ment at Alvheim var en kristenkonservativ mørkemann, og i dag er en utmerket anledning til å skrive det.

Men VamPus erkjenner også at han var et varmt medmenneske for mange, noe som skrives helt først i innlegget faktisk!

Anonym sa...

Anbefaler dere å lese nekrologen på http://www.liberaleren.no/arkiv/002734.php

Jeg tror forøvrig at den gamle "grinebitteren" utmerket godt tåler litt røff omtale fra gamle motstandere:-)

Mathias sa...

At ikke hans slektninger leser det kan du ikke vite, for han kommer fra et lite sted, som heter heter Alvheim, ytterst i Øygarden, nord for Bergen, så du vet ikke hva han de driver med på fritiden, gjør du vel? Derfor bør du utelate det negative, og bare beholde det positive. Det negative bør du vente 40 dager med, som er den vanlig sørgeperioden. Ikke akkurat det at jeg sørger, men du forstår!

Anonym sa...

Alvheim Schmalvheim. Det jeg syns er gøy, er at folk som bekjenner seg til høyre, skriver høyresiden med a! ;)

Var det gøy i går?

Mathias sa...

VamPus! Dersom det smeller i dørene og skuffer åpnes og lukkes i natt, så er det sikkert Jonnyen som går igjen. Det betyr ulykke å skrive sånne innlegg samme dag som en dør!

Anonym sa...

Du vet ikke om han kommer til å bry seg eller ikke. Kanskje han HAR fått med seg at du har skrevet om ham? Du kan jo ikke vite om det finnes et liv etter døden, åndeverden etc.

På hvilken måte var han en mørkemann?

Anonym sa...

Helt enig ang. Alvheim, VamPus! Det er dessverre ikke alle som husker hans overgang til FrP - fra KrF da han ikke ble nominert på topp til Stortinget fra Telemark.

Mathias, dine synspunkter om at det bringer ulykke å si eller skrive spesielle ting, tyder på at du lever i en fjern fortid, der overtro heller enn kunnskap og vitenskap bestemte verdensbildet.

VamPus sa...

Mathias; VamPus sov faktisk bedre enn hun pleier i natt, så da har vel den godeste Alvheim forskånet seg over henne.
Martin; Alvheim hadde en slem tendens til å ønske sine politiske motstandere til helvete - gjerne gjennom svoveltaler og illsinte angrep. Han var ingen hyggelig mann å ha med å gjøre dersom man var litt liberal (dvs f.eks synes det er greit med innvandring, homofile etc)..

Anonym sa...

"Vårt personlige ansvar for liv, helse og alderdom har forvitret gjennom at vi alle betaler skatt for å finansiere tjenester som vi kanskje, kanskje ikke, får bruk for."

Det er jo faktisk nettopp dette som danner vårt samfunns sikkerhetsnett dersom man skulle være av de få som skulle være så uheldige at de ville trengt slike tjenester.

Typisk høyretankegang å på død og liv skulle privatisere alt mulig. Jeg er ikke uenig at privatisering _kan_ ha gode ting for seg, men på den andre siden finnes det flere områder hvor konkurranseutsetting kun resulterer i et dårligere tilbud med tilsvarende nedgang i kvalitet.

Anonym sa...

Sjekk ut denne linken: http://martindrange.abcblogg.no/071205152839_sverter_alvheims_minne.html

Anonym sa...

Joda, interessant tankegang det her, gjør det bedre for de fattige eldre ved å innføre et system hvor fattige eldre ikke får noen offentlig finansiert hjelp i det hele tatt.

Mads sa...

Stort sett kunne det ikkje brydd meg mindre kva meiningar anonyme personar måtte ha, men dette er eit unntak; eg er einig med første kommentar.

Anonym sa...

Alvheim var en kristenkonservativ mørkemann?
I alle dager, lever vi i den samme verden? Om det var noe Alvheim ikke var, var det dette. Riktignok var han troende, men om alle troende politikere hadde vært like flinke å ikke blande inn dette i sitt politiske virke hadde det vært et fremskritt.
Tør jeg minne VamPus på at det var Alvheim som frontet den såkalte Mehmet-saken. I de fleste spørsmål om bioteknologi og stamcelleforskning var Alvheim tvert imot en meget progressiv og liberal mann. At han var aggressiv og skummel i debatter får nå være så sin sak.

P. S.
Alvheim omtalte ved enkelte anledninger (blant annet ang. forskning på abortert vev) sine tidligere partikamerater i KrF som kristenfundamentalister.

EagleWolf sa...

John Alvheim var en engasjert politiker, men det var unødvendig av han å framstå så ofte som sint mann.

Anonym sa...

Looking for information and found it at this great site...
» »