Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, juli 16, 2010

Lov å tenke sjæl

Frustrerte velgere slakter stortingsrepresentantenes evne til å ta personlig ansvar etter etter flere episoder der informasjon om manglende evne til å tenke sjæl har kommet på avveie.

VG skriver at minst fire ganger de siste to årene har representanter opplevd at telefoner de leverer til reparasjon gis ut igjen til stortingskollegaer uten at private bilder, tekstmeldinger og kontakter er slettet.
- Jeg synes det er skremmende at dette skjer. Man skal kunne forvente bedre sikkerhet for landets nasjonalforsamling, sier FrPs Mette Hanekamhaug til VG.

Hun sier det er spesielt viktig med god kontroll når telefoner med privat og politisk sensitivt innhold kan havne hos politiske motstandere.

Er det mulig her å påpeke at vi som velgere må kunne forvente at våre folkevalgte behandler sensitiv informasjon på en litt mindre lemfeldig måte?

Dersom man leverer fra seg en mobiltelefon med alt innhold til noen andre, så er det fortsatt en selv som er ansvarlig for dette. Enig med Tiram her - Det er lov å slette bilder fra telefonen sjøl, heller enn å stole på IT-avdelinga.

15 kommentarer:

Undre sa...

OMG. Jeg hadde vært så flau over å ikke ha husket å slette/skjønt at jeg burde slettet privat informasjon på telefonen at jeg iallfall ikke hadde gått til avisa med saken.

VamPus sa...

Nuvel, jeg kan jo forstå at man kan tro at en ødelagt telefon ikke blir levert ut til andre - men uansett bør man slette all privat info før man gir vekk pc eller mobil.

Samantha sa...

Kan det være så vanskelig å anskaffe en mobiltlf. til privat bruk, og bruke den andre til det den er beregnet for; nemlig arbeidet? Jeg ville aldri finne på å lagre personlige opplysninger på en telefon stilt til disposisjon av min arbeidsgiver.

Anonym sa...

Hvordan skal man slette all sensitiv data hvis telefonen ikke virker?


t

Anonym sa...

Alle på Tinget uansett parti skulle hatt flere tlf.En til familie,en for venner,en kun for sitte eget parti og en til alle
partiene.TORDIS

krs sa...

Jeg tror jeg med ganske stor sikkerhet kan si at _ingen_ av representantene på stortinget vet hvordan de sletter noe fra en mobiltelefon eller en datamaskin (det er i praksis samme sak).

Hvis du tror noe er slettet fordi du trykket på "slett" knappen tar du feil.

Kort fortalt sletter du bare det som kan sammenlignes med oppføringen i en innholdsfortegnelse når du "sletter" noe på en pc eller mobil. Leser man derimot "hele boken" er alt innholdet fortsatt der.

Jeg er derfor enig med Mette H. Stortingets IT-avdeling _må_ vite bedre, dette er virkelig pinlig og amatørmessig. En kunne muligens forsvart dette i en privat bedrift der telefonen kun skulle brukes i jobbsammenheng, men at datasikkerheten må være bedre for stortingspolitikere trodde jeg var åpenbart.

Thomas R sa...

...som Anonym sier:
Hvordan slette sensitivt materiale hvis telefonen ikk fungerer?

IT-avdelinger og andre som gjør service har taushetsplikt mht. hva som ligger på pc'er, mobiltelefoner osv (med noen unntak).

Det er helt hårreisende hvis det sitter en gjeng og manipulerer riks-politikk på denne måten.

Milton Marx sa...

Enig med Anonym t, KRS og Thommas R.

For meg handler ikke denne saken om hvem som har unnlatt å slette, men at det sikkert er mange som gjøre det. Man må forvente at man har bedre sikkerhet på Stortinget, blant annet fordi man må vente at en mobil kan inneholde informasjon som offentligheten ikke skal ha tilgjengelighet til, eller som kan gjøre representanter sårbare for press, enten vi snakker spionasje eller utpressing.

Jeg vet ikke hvordan jeg sletter ALL informasjon på min telefon slik at IBAS eller andre ikke kan hente det ut igjen - men så grundig slettet bør alt innholdet på slike telefoner være før de kasseres eller bytter bruker.

Undre sa...

Får man f.eks. ikke slått på mobilen kan jeg skjønne at man ikke får slettet ting, men dette er snakk om stortingsrepresentanter og de bør ha vett på å begrense informasjonen som ligger på deres telefoner i utgangspunktet. Hva om de mister mobilen? *KåreharkConradi*

Og, nei, jeg skjønner heller ikke hvorfor de ikke sørger for å slette mobilminnet grundig før de leverer ut igjen mobiler til andre. Men, altså, det er lov å bruke hue'.

Milton Marx sa...

Undre: Hva kunne være interessant i forbindelse med en mobil, dersom man ellers skulle være kinesisk etterretning eller annet i samme stil?

Denne karen i Høyre som fikk mobilen, er sikkert skummel nok i seg selv, men det er ikke poenget. Poenget er at man kort og godt ikke kan ha en sikkerhetsfunksjon på Stortinget som ikke tar jobben sin seriøst.

Denne saken handler ikke om hva representantene bruker telefonen til - der kunne det sikkert utropes mange syndere - men om at man har slappe sikkerhetsrutiner.

Det finnes mange betente situasjoner i verden, og mange sensitive spørsmål, som Tibet, Iran, Gaza, Kongo, BP etc. Folk har kontakt med alt fra dissidenter til antitrustforkjempere og miljøaktivister. Ønsker vi at slik informasjon lekker ut?

Hva om regjeringen er like slepphendt? Ønsker vi at miljøvernministerens pikante mobilbilder lekkes til kineserne eller BP? Ønsker vi at Støres personlige affærer blir kjent for iranerne?

Poenget er blant annet at de som virkelig har interesse av å "ha noe på" norske politiske ledere trolig er dyktige nok til å hente frem det som de fleste av oss er i stand til å slette uansett. Det er derfor at det er viktig at sikkerhetsfunksjonen sørger for bedre sletting.

Milton Marx sa...

VamPus: Ville denne saken blitt til noe dersom det hadde vært en traust Høyre-, AP- eller SP-representant som hadde tatt den opp, og ikke denne unge FrP-damen?

Her er det noen som får pes som faktisk burde fått skryt.

Bernt sa...

Hvorfor de ikke bruker egne telefoner til private ting? Guess what... de er faktisk rasjonelle mennesker (smartere enn man skulle tro) og de ringer selvsagt for skattebetalernes penger når de først har muligheten.

Jeg synes fokuset i mediadekningen burde vært på godene deres, ikke uinteressante agurknyheter om at Mette H. ikke hadde tatt nakenbilder. Hvis avisene gir oss en komplett liste over alle godene til stortingsrepresentantene, så vil de faktisk ha gjort noe nyttig.

Undre sa...

Milton: Ikke lat som jeg er dum. Denne debatten handler like mye om naive stortingsrepresentanter som om en useriøs tjeneste. Det skal være en ryggmargsrefleks for stortingsrepresentanter, og spesielt de profilerte, å være forsiktig med hva de lagrer på mobilene sine.

Milton Marx sa...

Undre: Kan vi være enige om en ting: At de færreste av oss - og nok også politikere - vet hvordan vi reelt sletter noe hinsides alle gjenfinningsmuligheter?

Denne posten handlet om at «åh så teit hun er som ikke sletter», samtidig med at det reelt ikke er noen som sletter på en betryggende måte. Den som retter søkelyset på et problem, utropes til idiot av de som enda ikke fattet at problemet eksisterer.

Kritikken er ikke at hun har lagret noe på mobilen, men at hun ikke har slette det hun hadde. Ingen har kritisert alle dem som har hatt unødvendige ting på mobilen, men slettet disse før mobilen ble innlevert - til tross for at de ville kunne bli gjenfunnet.

Derfor handler dette om en sikkerhetsfunksjon som ikke har fungert. Hanekamhaug har faktisk gjort landet en tjeneste ved å gjøre oppmerksom på dette, og vist seg å være et aldri så lite hakk skarpere enn diverse moralister som føler seg akk så dyktige, fordi de tror de har slettet noe.

Dag Kvello sa...

Som det allerede er nevnt:
Hvordan slette noe fra en telefon som ikke lar seg slå på ?

Det er jo ikke sånn at hun leverte inn mobilen på "Mobilfiksern" i Storgata, men til Stortingets interne IT/Sikkerhetavdeling.

Bare det at de får seg til å levere hennes telefon til en annen er jo hårreisende.
Det er jo ikke sånn at hvis du leverer bilen din på en garanti-reparasjon så må du passe på at ikke en eller annen idiot gir bort bilen din til en annen kunde.

Mobil er en ting, men det samme gjelder jo for Interne PC'er.
Hvis du har ett problem med den og må levere den inn for reparsjon på IT avdelingen så er det vel ikke sånn at du formaterer disken før du leverer den inn ?
Det ville jo i så fall gjøre det umulig for IT-avdelingen å finne ut av hva som var problemet.

1) Du kan aldri overlate til sluttbruker å ha ansvar for Backup/Restore.

Det er Service/IT Avdelingens ansvar.

2) Du kan aldri overlate til slutt-bruker å ha ansvar for sikkerheten på "firmaets" enheter (PC/Mobil/Laptops osv)

Det er Service/IT/Sikkerhetsavdelingens ansvar ene og alene.

Ved Stortinget (når du brukere deres duppeditter) så FORVENTES det at de har full kontroll på logistikken og sikkerheten ved service/reparasjoner.
Det kan ALDRI være brukers ansvar.