Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, desember 08, 2011

En drittsekk av gangen

Tidligere i år skrev jeg om at jeg har politianmeldt sjikane og trusler ved flere anledninger, noe som genererte en god del oppmerksomhet og debatt, særlig etter en kronikk av Torgrim Eggen. Nå kan jeg glede dere med at en av avsenderne er tatt og dømt for forholdet. 

En av grunnene til at jeg skrev om saken den gang var ikke så mye at jeg var utsatt for det, men fordi jeg kjenner så mange kvinner som har opplevd å få ekstremt truende eller sjikanerende meldinger, og som blir fortalt av politiet at de ikke bør snakke om det i offentligheten fordi det ofte bare blir verre. De som sjikanerer er som trollene på Internett - de vokser av oppmerksomhet og blir bare inspirert til å fortsette sjikanen. Det er mulig at Internett-troll best håndteres ved å ignorere dem. Men jeg mener bestemt at troll i samfunnet bør tas opp og vises frem - fordi de sprekker så sannelig i solen.

Snakk om det. Synliggjør dem. Vis dem frem.

Uakseptabel oppførsel bør slås ned på enten det er Internett, via sms eller i det virkelige liv. Vi legitimerer oppførsel når vi ikke reagerer. Så lenge "uakseptabel" oppførsel ikke har noen konsekvenser, vil de som står bak den bare fortsette og inspirere andre til det samme. Jeg aksepterer det ikke. Det burde ikke du heller.

Det viste seg at mannen sjikanerte mellom 40-50 kvinner på østlandet. Noen kjente, andre ikke fullt så kjente. Dersom man skal tro statistikker over hvor mange kvinner som har opplevd overgrep og voldtekt, så betyr det at det er ganske sannsynlig at den fremmede mannen kan ha sendt grov seksuell sjikane til en som har opplevd å frykte for sitt liv på grunn av et eller flere overgrep. Tål du så vel den urett som ikke rammer deg selv.

I Sverige utviklet taggen #prataomdet på Twitter seg til en kampanje for å snakke om overgrep av ulike slag. Tidligere i høst traff jeg Mia Gundersen som sa at dersom folk hadde forstått hva en voldtekt gjør mot offeret, så hadde vi vært mer sinte, mer opprørte og snakket mer om det.

Seksuell sjikane er ikke voldtekt. Men tåler vi det ene, så tåler vi vel litt til. Når debattene raser om hva som er en voldtekt og om kvinner som sovner på fest også har ansvar så visker vi ut grensene for hva som er akseptabel oppførsel og hva som ikke er det.

Jeg er glad for at mannen er dømt. Jeg fikk spørsmål om jeg hadde bedt om erstatning og svaret er nei. Min tanke var at han skulle få en klar beskjed om at det han holdt på med ikke var greit. Nå angrer jeg litt. Det er som når politiet først bryter opp en slåsskamp på byen og så lar de som slåss gå uten annet enn en pekefinger. Det er gjerne de samme som slåss hver helg. Gi dem en bot på 10 000 hver eneste gang, så har de ikke råd til å gå ut på byen og sentrum blir bedre for oss alle.

Men i denne saken så er det kanskje greit. Å få et navn på mannen hjelper også. Men jeg kommer til å fortsette å anmelde. Hver eneste gang. Gjør verden til et bedre sted gjennom å bekjempe en drittsekk av gangen.

Det føles litt godt!

14 kommentarer:

Christoffer Schjelderup sa...

You go girl!!!

nessie sa...

Når han sjikanerte 40-50 kvinner og mest sannsynelig sendte alle sammen flere meldinger i uken blir det en hel del meldinger tilsammen.. Lar folk flest det virkelig gå år før de anmelder hundrevis av sjikanerende meldinger samt trusler om å "ta deg"? En statuerer jo like godt et eksempel om at man lar seg mobbe. Leste et sted at jo tidliger en handler jo større er sjansen for å få stoppet en stalker.

Anmeld etter femte meldingen sier jeg, men jeg er tydeligvis noe for meg selv.

Espen sa...

Supert, Vampus!

Nina i Trondheim sa...

Flott! Slike ting skal ikke ties ihjel, de skal fram i lyset så trollet sprekker.

Juanitas Blog sa...

Kunne ikke sagt det bedre selv!

Ove Kristian Furelid sa...

Bra VamPus at du gjør det rette. Det er ikke bra at visse ekle griser får lov til å sjikanere uskyldige kvinner og det i ganske lang tid. Vi trenger fortsatt kvinnekamp siden det er mange saker som trenger oppmerksomhet selv om vi har oppnådd en del. Stå på alle kvinner som opplever slik drittoppførsel slik at det blir mindre av ufyselige menn som gjør sånt selv om det kanskje bare blir noe prosent mindre hets!!!

Anonym sa...

Gratulerer, og well done!
Og selvfølgelig, du har min fulle støtte til å fortsette jakten :-)

Cassanders
In Cod we trust

Anonym sa...

"Tål du EI så inderlig vel...?

Marit Elisebet Høines Totland sa...

Då får me tru at jentene møter ein drittsekk mindre. Bra! Og kanskje han ved å få kjenne straffen har begynt å forstå at det noko av alvoret.
Høyrte ein valdtektsmann i eit program seia at han avr komen til at det tross alt "er ein person inni der". Har skrive om det: http://marittotland.blogspot.com/2011/11/tenk-at-det-er-ein-person-inni-der.html

~SerendipityCat~ sa...

Veldig bra at du og andre går foran med et godt eksempel og viser at det faktisk lønner seg å anmelde!

Kari sa...

Jeg er fullstendig enig med deg! Å akseptere slik oppførsel er å gi et signal om at det - ja, er akseptabelt rett og slett.

Det er dessuten sjokkerende at man faktisk får råd om å "gå stille i dørene" for ellers vil det bli verre. Men det er gjerne den vanlige førstereaksjonen.

Slike råd er en uting, som jeg mistenker er en like stor følge av trange budsjett og manglende handlerom som av riktig vurdering av situasjonen. Hadde man hatt budsjett nok, hadde man gått rett inn og prøvd hver sak. Atskillig flere hadde blitt straffet (og uskyldige evt renvasket, for noen liker å beskylde andre også..). Og ikke minst - atskillig flere hadde blitt beskyttet mot fysisk og psykisk vold.

Om man ikke vil anmelde ved første trussel bør man etter min mening rapportere/ få loggført episoden - og evt. bevis. Både for å markere at man ikke tolererer slikt og også fordi politi/lensmann kanskje reagerer raskere og med noe bakgrunnsinformasjon hvis det faktisk SKJER noe - enten det er med en selv eller noen andre.

Etter min mening viser trusler en intensjon, og da kan det jo faktisk skje noe. At vi lar det bli ok å true, og at vi blåser det av med at hun/han sikkert ikke GJØR noe, kan vi gjøre oss selv og neste mann/kvinne en alvorlig bjørnetjeneste.

Jeg har tenkt over ordtaket "du skal ikke tåle så inderlig vel" mange, mange ganger i de siste årene. Og har kommet til at det er minst like viktig at man ikke skal tåle så inderlig vel det som skjer med en selv. For det gir signaler, som du sier.

Men akk så vanskelig å gjennomføre noen ganger - av tusen grunner. Å lese slike historier som dette, kan gi flere mot til å reagere med anmeldelse eller i hvertfall gå i kommunikasjon med politi/lensmann eller andre som er de rette å snakke med.

Bra gjort!!

Jeppe sa...

Gratulerer. Viktig fordi allmennprevensjonen kan funke her, i motsetning til mange andre straffebud. Tipper dette stopper mange drittmeldinger.

Anonym sa...

Flott gjort å belyse dette.
Som det sies her fra før; Slikt må ikke ties ihjel!
Har selv pr nå ikke opplevd sjikane slik det beskrives her - heldigvis!

Men vet i hver fall hva jeg skal gjøre dersom det skjer!

Anonym sa...

Jeg er helt enig i dette innlegget, og har skrevet en liten støtte til dette innlegget basert på egen erfaring hva disse "drittsekkene" angår. Det omhandler en litt annerledes situasjon men med mange av de samme elementene. Drittsekkene BØR vises frem, og de BØR slås ned på, uansett.
Link til innlegg "Silence is Golden?": http://purplebedroomstories.blogspot.com/2012/01/silence-is-golden.html