Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, januar 10, 2006

Bondeviks moralske forfengelighet

Er det virkelig bare VamPus som reagerer på at tidligere stasminister Kjell Magne Bondevik får millioner i støtte for å skape en profilert lekestue for seg selv og tidligere KrF-kollegaer? Oslosenteret for fred og menneskerettigheter har et budsjett på 8-10 millioner i året, og skal bidra til internasjonalt freds- og forsoningsarbeid. Hvor mye av dette som vil utgjøre lønnen til Kjell Magne Bondevik, styreleder Thorbjørn Jagland, tidligere statsråd Einar Steensnæs (kr.f.) som direktør i 40 prosents stilling og tidligere politisk rådgiver Øystein Mjærum (kr.f.) som stabssjef på heltid. I tillegg kommer lokaler og drift, samt fem-seks andre medarbeidere.

Bondevik er inspirert av USAs eks-president Jimmy Carters fredssenter, og det tror VamPus gjerne på. Som president var Carter en av de mest tafatte presidenter i nyere historie, og har et ettermæle som en lite visjonær leder uten konkrete meninger. The Carter Center har heller ikke imponert med sine tohundre ansatte, til tross for at de fikk Fredsprisen i 2002. Minner ikke så lite om Bondevik, faktisk. Senterets navn minner også om den beryktede Osloavtalen, som skulle føre til fred og forståelse mellom Israel og Palestina, også er forbundet med nederlag og ikke høster noen internasjonal anerkjennelse.

Mener virkelig Bondevik at hans "nettverk" som tidligere norsk statsminister kan utrette mer enn eksisterende organisasjoner? Er ikke dette å fragmentere opp økonomisk støtte slik at mer penger brukes på å administrere organisasjoner enn på faktisk hjelpearbeid? Kunne ikke Bondevik & Co. heller donert pengene til noen som har greie på hva de driver med, som Røde Kors eller Leger uten Grenser - og spare oss for sin selvtilfredse moralske forfengelighet. Finnes det en Gud gjennomskuer han nok også pompøse middelaldrende menn med et stort behov for mental Viagra i form av medaljer, titler og medieoppmerksomhet.

For nettdjeveler: hverken domenet oslosenteret.no eller oslosenteret.com er kjøpt...

28 kommentarer:

saccarina sa...

Det var vel bare et tidsspørsmål før Bondevik gjorde noe slikt. Nå har han fisket etter FN-posisjoner og leflet med pop-og filmstjerner i lengre tid uten å få større uttelling for det, så nå måtte han skape sin egen plattform. Og finansgutta stiller opp.

Han sliter nok med en liten dose stormannsgalskap.

Anonym sa...

Leger uten grenser? Ja, det høres jo liberalt nok ut, men de gjør jo ikke noe annet enn å utsette gjensynet med skaperen, hvis man tror på noe slikt. Kan man ikke heller gi pengene til de fattige selv, slik at de kan velge hvilke helsetilbud de vil benytte seg av?

Og - Røde Kors? VamPus?! Du mente sikkert Blå Kors - det virker som en bedre match, etter hva jeg har oppfattet.

Anonym sa...

Verken Røde Kors eller Leger uten Grenser (som for all del er to av de viktigste organisasjonene verden har) jobber direkte med fredsarbeid. De jobber primært med å rydde opp igjen i kaoset andre (eventuelt naturen) har skapt, og (for Røde Kors' del) med å fremme respekt for lover og regler for oppførsel i krigstid.

Røde Kors holder seg jo langt unna fredsprosessene og alt som smaker av politikk, nettopp for å få tilgang til ofrene på begge sider. Leger uten Grenser er en utbrytergruppe fra Røde Kors (og Bernard Kouchner, han som brøt ut, har siden brutt ut av Leger uten Grenser igjen og lagd enda en organisasjon) som i motsetning til Røde Kors ikke vegrer seg for å fortelle hva de syns om politikken.

Fredsarbeid er noe helt annet enn nødhjelp. Nansensenteret, for eksempel, jobber mer med praktisk fredsarbeid.

Anonym sa...

For nettdjeveler: hverken domenet oslosenteret.no eller oslosenteret.com er kjøpt...

Takk for tipset ;) oslosenteret.com og oslopeacecenter.com er nå i boks

Anonym sa...

Apropos web-adresser; er det virkelig ingen som er interessert i vampus.no og vampus.com ?

VamPus sa...

Marion: siden ett av de første oppdragene Bondevik har skaffet seg er å "redde flere nyfødte barn" så synes jeg faktisk at pengene kunne gått til Røde Kors eller Leger uten Grenser. Ja, det ER forskjell på fredsarbeid og nødhjelp, og jeg stiller meg sterkt tvilende til om Oslosenteret kan bidra til noen av delene.

Anonym sa...

La oss nå endelig ikke gi denne syklubben en eneste sjanse. Døm dem nord & ned før de i det hele tatt har prøvd. Skal vi innføre lovforbud mot bruk av private penger på slike ting også, når vi først er i gang?

JantePus på sitt beste ...

Anonym sa...

Og jeg som drømte om å få se VamPus i sjakett!

VamPus sa...

Krigsrus: Vel, jeg må jo si at du er overmåte optimistisk med den mest upopulære statsministeren i norsk historie koblet med en tidl statsminister som er politisk kastrert som stortingspresident - sammen er de kanskje krutt?

Said: Sjakett? *forvirret*

Anonym sa...

Det stilige er jo at Bondevik ikke klarer å skjule hvor tøft han synes det er å ha berømte venner. "Jeg fikk en telefon fra Kofi Annan her om dagen, og jeg snakker fortsatt med Bob Geldof og hunden hans" etc etc.

For all del, Bondevik kan gjerne klare å utrette noe med senteret sitt, men det smaker litt legacy-building av dette. Det må smerte at Gro er den norske eks-lederen som blir tippet til toppjobben i FN.

Er forresten enig i det du skriver om Carter. Makan til vinglepetter skal man lete lenge etter. Carter skiftet mening så ofte at amerikanerne presterte å velge Reagan, som ikke hadde skiftet mening siden tidlig på 60-tallet.

Mathias sa...

Bondevik er en selvgod oppblåst blære. Hadde han bare vært fra Bærum, hadde det vært toppen av kransekaken. Takk og pris at han er møring, som muligens gjør han et lite hakk mer folkelig enn om han var fra Bærum.

Anonym sa...

Hm. Hadde det vært meg som lanserte et fredssenter, hadde formålsparagrafen og strategien blitt lagt ut på oslosenteret.no umiddelbart etter pressekonferansen.

Jeg er helt enig i at "redde flere nyfødte barn" i det minste er i gråsonen mellom nødhjelp og utvikling, og i alle fall på nivået før fredsbygging. I følge Vårt Land skal Bondeviksenteret jobbe med "freds- og forsoningsarbeid med vekt på religionsdialog". Kanskje dét er nok å gape over for fem, seks personer?

Anonym sa...

Bondeviks oppblåsthet og selvgodhet er det vanskelig å være uenig i. At dette skulle forverres av at han var fra Bærum er vanskelig for en vestlending å forstå...men nå er jeg ikke så ofte i Bærum da. Intuitivt vil jeg tro at fordelingen av blærethet er noenlunde tilsvarende der som i tja....Loddefjord (der jeg har vært mye oftere).

Til VamPus, ikke bare den mest upopulære statsminister, men ironisk nok den eneste som har ledet oss i krig X 2.

........øh, må skynde meg å for ordens skyld legge til at jeg støtter helhjertet begge krigene. Skulle bare hatt et enda klarere mandat til å bombe gørra ut av dem det gjaldt, så hadde jeg vært fornøyd.
Sånn.

Knut Albert sa...

Ja det var jaggu litt av en fallskjerm!
Det er også verdt å legge merke til at de fleste sponsorene er helt eller delvis eid av staten, og det er da jeg virkelig kjenner kvalmen stige i halsen. Det tar seg ikke ut at en avtroppende statsminister stikker sugerøret inn i statskassa før han har brukt opp ventelønnen sin.
Stormannsgal og forfengelig? Har dere lagt merke til at Bondevik alltid må legge til "..som jeg personlig har møtt flere ganger ..." om alle ledere, om det er paver eller presidenter.

Anonym sa...

Dette er jo til og med privat finansiert - kan han ikke gjøre hva han vil? Hvis det faktisk kommer noe konkret ut av det, desto bedre.

Nei, jeg klarer ikke bli sint på Bondevik pga dette. Det virker som mannen får kritikk bare fordi folk misliker han, ikke pga hva han faktisk gjør.

Anonym sa...

Forøvrig, var ikke Bondevik-hatet i stor grad medieskapt? Pressen var jo de som var minst snille med mannen, og norsk venstreside med kristenhatere hang seg på. Det er veldig lett å demonisere kristne i dagens Norge...

Dette er selvsagt fort glemt nå som de samme kritikerne syter over behandlingen SV får i media...

VamPus sa...

Det er selvsagt et pluss at senteret er privat finansiert (hvor lenge varer det), mitt poeng er at jeg 1) synes Bondevik er en selvopptatt jålebukk, og 2) at pengene kunne blitt brukt bedre et annet sted. Om halvoffentlige og private selskaper ønsker å sløse bort midlene sine på noe de tror er politisk korrekt må de gjerne gjøre det...

Cracked actor sa...

Hm. Hva kunne vi egentlig vente oss? Dersom det hadde blitt tatt i mot veddemål og dersom "fredssenter med interreligiøs profil" hadde vært et alternativ, så tror jeg det ville gitt rimelig lav odds...

Fred er i grunn en ganske all-right merkelapp å bruke på virksomheten sin. Det er mer sjvung over 'fred' enn 'AFP-plassen for KrFere.' Jeg lover ikke å spise noen hatt dersom presten skaper fred rundt omkring, men jeg kan, som enkelte andre, at en superidealist som Bondevik vil lykkes veldig med arbeidet. Hva motivasjonen hans var? - Vel, han har vel storkorset fra kongen? En Nobel-medaljong ville nok gjort seg på sjaketten...

Forøvrig er det helt feil å kalle Bondevik for møring. Han er hverken sunnmøring eller halvtrøndersk nordmøring. Han er romsdaling. Her er det viktig å kjenne forskjellen!

Anonym sa...

Hva er alt dette tullet med at Bondevik er selvopptatt, blærete, leflende for den ene og andre,

Anonym sa...

(Denne gutten kan ikke engang håndtere en enkel html-genrator på vampus sin blogg. Skjerpings!)

Som sagt, kan alle dere som mener Bondevik er en jævla jålebukk, finansguttas sjefshore, Geldof, Annan og Blairs kjæledegge, kvalmende, selvopptatt, forspist, osv. helt konkret forklare hva det er som beviser dette?

At Bondevik forklarer at han fremdeles snakker med Geldof er jo kun å konstantere fakta. "Jeg snakker med Geldof". Det hadde faen også jeg sagt hvis jeg snakket med Geldof.

Kanskje det er en grunn til at Geldof snakker med Bondevik? Kanskje Bondis ikke er en selvgod horefant? Kanskje Bondevik er en dyktig statsleder, en erfaren politicos, en som har lykkes, en som rett og slett har litt mer potens enn oss stakkarere som sitter her og blogger.

Vi norskinger fatter ikke helt dette her med internasjonal politikk. Vi tror at fordi Bondevik er foraktet i Norge, så er han foraktet i resten av verden. Men kanskje det ikke er slik. Når Bono i sommer fortalte til TV2 at Bondevik er en statsleder som har mye mer internasjonal handlekraft enn mange andre statsledere han kjenner til, og la til at Bondeviks kristne tro er en viktig faktor for hans politikk, kvitterte TV2-reporteren med å spørre Bondis åssen det var å få autografen til Bono. Hva faen gir du meg?

Til dere som surrer om at pengene burde brukes på noe annet: Selvgode, oppblåste, misunnelige jålebukker! Kan ikke Stein Hagen og Røkke selv bestemme om de vil donere bort noen mill til Bondis? Kan man ikke starte noe nytt, tenke sjæl her i landet, stikke hodet fram, bygge noe stort, flott og ikke minst rikt uten at folk roper om at pengene burde gå til de fattige? Herregud, om vi bare visste hvor mange milliarder "til de fattige" som har gått rett i lommen til korrupte afrikanske despoter. De fattige trenger ikke mer av vår navlebeskuende naivitet!

Da er Bondevik sitt alternativ mye bedre. Heller enn å waste nye milliarder på afrikansk korrpusjon og borgerkrig kan Bondevik kanskje se til at noen av disse borgerkrigene i det minste får litt norsk publicity. Kanskje det kan føre til noe godt. Heller ti Bondeviker i Sudan enn hundre røde kors på taket!

Anonym sa...

Vel Carter var vel tatfatt på den måten at han startet ikke krigen i hytt og pine. Jeg kan jo skjønne at det er vanskelig for enkelte blåbloggere, emn allikevel.
Hva er det så galt med T BONDEVIK STARTER ET SLIKT SENTER?? Han har kunnskap og kompetanse som burde være bra å ha i slikt arbeid?+ eller er høyrefolket fortsatt gretten for at Jan Pettersen ikke ble satsminister i 2001.

Anonym sa...

Hei Bjørn!

Innimellomm alle invektivene dine, sier du at Bondevik er et offer for janteloven. Ikke enig. Bodevik ble upopulær fordi det virket som han ga blaffen i sitt partis politikk så lenge han satt i posisjon, fordi han virket unødig moraliserene og belærende på veldig mange, og fordi han ser ut til å ha en slags gutteaktig stolthet/glede av å møte/kjenne berømte mennesker (noe han svært ofte gir uttrykk for i media).

Det virker kort sagt litt teit.

Og derfor tror gjerne nordmenn at det ligger et vikarierende motiv eller to og lurer bak Bondeviks initativer. Det synes ikke jeg er så viktig om det gjør, og jeg synes for all del at det er fint at Bondevik ønsker å engasjere seg.

Men jeg gidder heller ikke å legge meg på ryggen i Mandela-worship fremfor Bondevik, samme hva Bono sier. Sorry, ass.

VamPus sa...

Begrepet "stasminister" kom ikke av seg selv (og det var vel venstresida som var først ute og brukte det) - regjeringen Bondevik er beryktet for å ha utdelt fleste medaljer og utmerkelser til seg selv. Trykker du på siste linken i innlegget (medaljer, titler etc) finner du Hegnars kommentar til dette.

Som sagt - at senteret foreløpig ikke finansieres gjennom offentlige midler er bra - men du kan jo selv gjøre en kjapp beregning på hvor mye av 8-10 millioner i året går til lønn og driftsutgifter for et kontor med ca 8 ansatte. Hvor mange "nyfødte barn i Afrika" klarer Bondevik å redde for WTO med resten av pengene?

Anonym sa...

VamPus skrev: "... finner du Hegnars kommentar til dette."

Hegnar, ja! _Der_ har du et godt eksempel på en "selvgod, oppblåst blære", og en "en selvopptatt jålebukk". "Kvalmende" er han også.

Når lanseres Hegnar's Fredssenter? Eller må mannen få St.Olav først?

Anonym sa...

Dette senteret bør få et nytt nave.
Det må være dekkende for personlighetene som skal gi tyngde til organsasjonen, samtidig gjenspeile en historisk arv.

The Chamberlain Peace Center!

Anonym sa...

Nice site!
[url=http://qujdwcuv.com/gaof/orxn.html]My homepage[/url] | [url=http://uasaukbj.com/finq/keij.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Nice site!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Great work!
http://qujdwcuv.com/gaof/orxn.html | http://wmoqushk.com/lvmc/akwi.html