Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

torsdag, september 08, 2011

Lar voldtektsofre stå i kø

Er det viktigere å bruke et offentlig institutt til DNA-analyser enn å løse alvorlige kriminalsaker?

Aftenposten skriver i dag at det er en dramatisk økning i anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo. Samtidig tar det fra to til seks måneder å få svar på DNA-analysene av biologiske spor hentet fra offrene.

- Med mindre vi ber om ekstraordinær prioritet, slik vi gjorde i april, da det var fire voldtekter i løpet av en uke, tar det fra to til seks måneder å få svar på DNA-analysene, sier Hanne Kristin Rohde, leder av vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Dette skjer samtidig som at regjeringen nekter politiet å bruke andre analysemiljøer enn Rettsmedisinske Institutt (RMI). Det private laboratoriumet Gena i Stavanger sier de kunne analysert biologiske spor i løpet av tre til fem dager. Dette tror ikke justisminister Knut Storberget på.

– De har bare to ansatte, og kan neppe ta mange av de prøvene politiet har behov for å få analysert, sier Storberget til NRK.

Etter at regjeringen nektet å bruke private analysebyråer har blant annet Gena måtte redusere sin kapasitet. Gena ble for øvrig internasjonalt akkreditert for sin virksomhet før Rettsmedisinsk Insititutt, så det er ikke kompetansen det står på. Det er viljen.

Tidligere i år tok en 14 år gammel jente livet av seg etter å ha blitt utsatt for en gruppevoldtekt. Mens politiet fortsatt ventet på DNA-prøvene. Hva med å "kun" sende biologiske spor etter voldtekter til Gena, da, Storberget?

Så slipper voldtektsofre å vente i opp til seks måneder for å få en DNA-analyse som kan bidra til å både identifisere voldtektsmannen og få han dømt. Eller er det viktigere å bruke et offentlig institutt enn å faktisk løse saker?

10 kommentarer:

Ove Kristian Furelid sa...

Helt enig her, VamPus. Virker som om det absolutt må gjøre på en spesiell måte enn det å få det unnagjort slik at offeret kan få fortere hjelp. Skulle gjerne ha sett fortgang i sakene, men de tre t-tene: Ting Tar Tid er visst mer viktig enn det å løse saken på en kjapp og viktig måte.

Geirronimo sa...

Hvis dette skjer, er det en skandale - hverken mer eller mindre!

Jens Fossum sa...

Å bruke private aktører for å lette offentlige prosesser er noe som den sittende regjering har stor motstand mot.

For meg virker det like meningsløst at vi ikke kan bruke private helsebedrifter i større grad for både DNA testing, røntken, enkle operasjoner og mye annet.

Løftet om 100% barnehagedekning kunne rett og slett ikke gjennomføres uten private barnehager.

Motstanden mot dette fører til belastninger på enkeltindivider og samfunnet generelt.

Det er frustrerende å vite at personer som har blitt voldtatt må vente så lenge på resultater når det finnes et godt alternativ.

Koppe sa...

Jeg må si meg uenig. Her snakker vi om ting som vil bli lagt fram som nærmest absolutte og uomtivistlige beviser i retten(i motsetning til f.eks ekspertvitner som psykologer, hvis forklaring tross alt kan tillegges liten vekt). Feil med DNA prøver, kan føre til justismord! Derfor er det viktigere at det gjøres ordentlig, kontrollert og med klare ansvarsforhold... enn at det gjøres raskt og billigst mulig.

Ove Kristian Furelid sa...

Koppe: Riktig at det må gjøres på en sikker måte ja. Men man kunne lett ha brukt flere personer hvis flere dna-prøver må analyseres.

Jorunn sa...

Hvis offentlige løsninger velges på grunn av rettssikkerheten,så må i hvert fall kapasiteten økes krafttig slik at det blir mulig å gi svar på 2-3 dager.
Vi vet fra Utøya hvor viktig det er at mennesker i dyp krise får psykisk hjelp og avklaring av de ytre omstendighetene så raskt som råd. Det samme gjelder selvsagt her.

Anonym sa...

Jorunn - så du mener at det offentlige skal staffe opp etter det høyst spesielle som skjedde på Utøya??

Jorunn sa...

Anonym. En voldtekt kommer i samme kategori.Også her opplever mange at de er i livsfare. I tillegg kommer den dype krenkelsen av hele personligheten som det er vanskelig å arbeide seg ut av.

Karsten sa...

"– De har bare to ansatte, og kan neppe ta mange av de prøvene politiet har behov for å få analysert, sier Storberget til NRK."

Og det har ikke noe å gjøre med at den samme Storberget ikke gir dem oppdrag?!? Gi mannen et gavekort på exphil!

Karsten sa...

"– De har bare to ansatte, og kan neppe ta mange av de prøvene politiet har behov for å få analysert, sier Storberget til NRK."

Og det har ikke noe å gjøre med at den samme Storberget ikke gir dem oppdrag?!? Gi mannen et gavekort på exphil!