Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, oktober 07, 2011

Grensen snart nådd?

Politikerne i Strømstad har antakeligvis et lite lager av champagne hjemme for å feire hver gang norske politikere snakker høyt om skatter og avgifter.

Gjennom noen av verdens høyeste skatter og avgifter, feilslått bosettingspolitikk og uvettig vern av norske landbruksvarer har norske politikere skapt formidabel vekst i næringslivet, med nye arbeidsplasser og positiv befolkningsvekst som resultat. I Strømstad, Sverige.

Det nye statsbudsjettet gjør at svenskene kan juble. Igjen. Regjeringen øker matmomsen for tredje siden de  tok overregjeringsmakten. Tidligere i sommer publiserte Statistisk sentralbyrå tall som viser at nordmenn handlet dagligvarer, alkohol og tobakkfor 10,5 milliarder på dagstur til utlandet i fjor. Hovedorganisasjonen forhandel og tjenester (HSH) i Norge mener handelslekkasjen har flyttet en omsetning verdt rundt 9000 arbeidsplasser over til Sverige. Vi handler mest i våre naboland, og for svimlende 4 milliarder norske kroner i den lille svenske grensebyen Strømstad. Strømstad har 6 300 faste innbyggere. Politikerne i den lille kommunen har antakeligvis et lite lager av champagnehjemme for å kunne feire hver gang norske politikere snakker høyt om å økeskatter og avgifter.

Allerede i 2005 viste en rapport om regionenes forutsetninger for vekst i Sverige fra Det svenske Institutet för tilväkstpolitiske studiers (ITPS) at en liten region som Strømstad og omegn vokste mer enn store byregioner som Stockholm, Gøteborg og Malmø. Av 72 regioner utmerket Strømstad seg som den som etablerte flest arbeidsplasser, vokste raskere enn andre regioner og hadde positiv befolkningsvekst på tross av fødselsunderskudd. Nyere rapporter bekrefter trenden. Strømstad har de seneste årene flere ganger blitt nominert til og fått prisen som Årets turistkommun og Årets ny företagarkommun. Prisene burde vært tildelt de rødgrønne.

kommunens hjemmeside finner man enkelt hva som driver veksten i den lille kommunen. Grensehandel og turisme.  Fra midten av juni til midten av august er gjestehavnen og de fem campingplassene overfylte. Rundt 85 prosent av gjestene er nordmenn.  Tross det lave innbyggertallet har byen to systembolag og et av Nordens største kjøpesentre, Nordby Shopping Center.  Systembolagets to butikker i Strömstad omsatte i fjor for 554 millioner svenske kroner. Nordmenns handel i Strömstad er større enn svenskenes totale grensehandel i Danmark.

Undertegnede er en av de mange som bidrar til det norske politikere så foraktfullt stemplet som harryhandel. De mener det er harry at vanlige norske familier sparer penger ved å handle mat og husholdningsartikler billigere, og kan bruke de de sparer på å betale lån, kjøpe ekstra klær til barna eller unne seg litt ekstra.

Strømstad og omegn er i det hele tatt en regionspolitisk suksess. Og det uten at den svenske Riksdagen har lagt forholdene spesielt godt til rette for det. Hvorfor skulle de det, når norske politikere gjør jobben for dem?

Norske politikere sørger for at Norge har Europas høyeste momssatser, en rekke særavgifter på ulike varer, strengt importvern for norske landbruksvarer og en fastsettelse av pris for melkeprodukter gjennom landbruksoppgjøret. Dette påvirker dagligvarehandelen,og ikke minst tilbudet til norske forbrukere. I tillegg kommer Europas høyeste alkoholavgifter, som regjeringen økte fra 1. januar i år.

Tall fra Vinmonopolet viser at salget av brennevin sank med hele 6.3 prosent i månedene etter avgiftsøkningen. Nedgangen tilsvarer over 100.000 liter. Vinmonopolet opplevde også en nedgang i salget av sterkvin med over 9 prosent i samme periode. Det er i overkant naivt å tro at dette skyldes at nordmenn drikker mindre. I løpet av de to siste årene har grensehandelen på Systembolaget økt med 20 prosent. Samtidig er det grunn til å tro at Vinmonopolet taper andeler til organisert kriminalitet, som finansieres gjennom blant annet smuglervarer.

Det norske samfunnet taper næringsutvikling, arbeidsplasser og milliarder i moms og avgifter på varer nordmenn i prinsippet kunne kjøpt på lokalbutikken. For ikke å snakke om miljøbelastningen på millioner av kjøreturer over grensen for å handle det samme man i kunne kjøpt lokalt.

Det burde være naturlig for politikerne å jobbe for og snu denne utviklingen, og føre en politikk som sikrer arbeidsplasser og verdiskapning i Norge. Praksis er imidlertid det stikk motsatte. Men i tillegg til en skatte- og avgiftspolitikk som fører arbeidsplasser og investeringer ut av landet, fokuserer norske politikere på å tviholde på en unaturlig bosetting gjennom investering som ikke kan forsvares med noe annet enn nostalgi. Typisk skal staten bruke en halv milliard kroner på å knytte sammen syv bygder med Norges største molo, bru, tunnel og kai i det som ifølge VistaAnalyse er Norges minst bærekraftige kommune, Torsken. Kommunen har til sammen 911 innbyggere. Tenk på det neste gang Arbeiderpartiet snakker om at skattelette er å stjele fra fellesskapet.

Grensehandelen er med andre ord bare en av flere utfordringer som bare blir større jo mer norske politikere tviholder på det særnorske – enten det er bosetting, skatte- ogavgiftspolitikken eller vern av landbruket.

Grensen burde vært nådd for lengst.

10 kommentarer:

Caspar sa...

Hei - jeg kunne ikke sagt meg mer enig i det du skriver. Imidlertid synes jeg at Høyre har vist at de vil opprettholde den samme landbrukspolitikken, da partiet tradisjonelt har regjert sammen med eller med støtte fra Senterpartiet. Jeg ser frem til at Høyre tar et oppgjør med norsk landbrukspolitikk og overføringene til distrikts-norge, og at dette blir omsatt i praktisk politikk.

Bjørn H Morstad sa...

Heidi, jeg lurer på om vi som bor en times tid nord for Sinsenkrysset omfattes av begrepet "unaturlig bosetting"? Og ja, Høyre har en stor utfordring mht til å komme opp med en god landbrukspolitikk. Men, norsk mat er ikke for dyr, den er for billig. Som et resultat av 30 års feilslått landbrukspolitikk. Gjenreis Bunads Høyre.

Anonym sa...

Hei!
Fint innlegg, Vampus. En annen særnorsk ordning som gir utfordringer er formuesskatten. Les min mening om den her:

http://yngvesaetre.com/2011/09/29/fjern-formuesskatten/

Og til Bjørn: Bunadshøyre lever!

Ove Kristian Furelid sa...

Jeg bor ikke så langt unna Sverige og kunne ha handlet mer der (for eksempel tobakk) og spart penger. Det er en kjempebutikk og et kjøpesenter som vi kan velge imellom. Med norske priser på matvarer, alkohol og tobakk så er det nok naturlig at folk reiser over grensen for å handle billigere ja.

VamPus sa...

Caspar: Enig med deg, ser frem til det samme...
Bjørn: Vet ikke om det er mer bunadshøyre vi vil ha. Får dere betalt for å bo der, en times tid fra Sinsenkrysset? Hvis ikke, så er det vel neppe "unaturlig bosetting" :-)
Yngve: Helt enig. Og bra at fagforeningene begynner å innse det!
Ove Kristian: Det er jo alltid en avveining mellom"convenience" og pris. Det er en grunn til at vi betaler 30 kroner for en halvliter brus på Deli de Luca fordi den er på veien enn å gå på Rimi ti minutter unna...

pøh sa...

http://www.na24.no/article3244267.ece

"Nesten alle andre i Europa skattes hardere enn oss på lønn."

sutrekopper!

sutrekopper2 sa...

Det at vi har så god økonomi og sterk krone at vi kan kjøpe ting billig i utlandet, burde vi ikke sutre over.

Latvia har lave avgifter, spør dem hvor glade de er for det, og hvor mye de kan kjøpe i Norge for Latviske lønninger.
Eventuelt så kan avgifts-sutrerne flytte til Latvia

Ove Kristian Furelid sa...

Til Sutrekopper. Jeg vet ikke hvor mye avgifter dem har i Sverige eller for eksempel i Danmark, men dem har ihvertfall ganske så mye bedre kvalitet på veiene disse nabolandene våre. Alltid deilig å sitte på en buss til for eksempel Danmark og nyte de velpleide veiene de hele tiden oppgraderer.

sutrekopper sa...

Javel, veistandarden er noe bedre i Sverige. Er det alt du har å klage på? Du ville nok likevel ikke flyttet til Sverige, og tatt imot svensk lønn! Slutt med klagingen folkens! :-)

Nils Svendsen sa...

Alle restriksjonene på alkohol gjør at jeg til enhver tid sørger for å ha et lager hjemme med øl, vin og sprit. Så egentig sørger restriksjonene til at jeg har større tilgang til alkohol, ikke mindre. Uten restriksjoner måtte jeg jo ha satt meg i bilen. Nå kan jeg bare gå til kjølern.