Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, januar 13, 2009

De marginaliserte?

Apologetene er i full gang med å forklare bakgrunnen for at ungdom gikk amok i forbindelse med de såkalte fredsdemonstrasjonene i forrige uke. Marginalisert ungdom med krigstraumer er en av teoriene fra psykolog Magne Raundalen. Eller som 15-åringen Tony Andre Thorstensen sier til NRK.

- Jeg var med for å skape kaos egentlig, sier Tony Andrè Thorstensen. - Fordi vi plutselig fikk mulighet til å gjøre det vi ville, selvølgelig møter jeg opp da. Og litt for å støtte Palestina.

- Jeg bryr meg ikke egentlig. Det er jo ikke mine butikker som blir ødelagt. Folk velger selv hva de gjør.


via hablog.

Oppdatert: Aftenposten skriver at 55 av de arresterte i forbindelse med demonstrasjonene er etnisk norske.

Knut Olav Åmas skriver i en lesverdig kommentar i dag:

Det jeg selv så, på noen få meters hold der i tåregassen i opptøyene både torsdag og lørdag, var tilsynelatende ressurssterke tenåringer med Midtøsten-bakgrunn, nesten alle i dyre merkeklær, men med jakkehette og Palestina-skjerf som maskering over ansiktet. Det var de som gikk amok og ramponerte alt i sin nærhet.
(...)

Vi befinner oss ikke lenger på den legitime politiske kritikkens område. Vi har krysset grensen til rent destruktiv voldsutøvelse og hatkriminalitet. Det spiller ingen rolle at det eventuelt ikke finnes noen ideologisk bakgrunn for den. Poenget er at hatet er et faktum, hos unge mennesker som har gått over grenser ingen ville trodd. De har skapt dyp frykt blant norske jøder, en av landets minste, men aller mest utsatte minoriteter gjennom historien. Historien er blitt samtid for dem, nok en gang.

Den gjentatte påstanden om at voldelige opptøyer er de involverte minoritetsungdommenes eneste måte å bli sett og hørt i samfunnet, holder ikke. Mediene er vidåpne for deres fortellinger og deres versjoner, det samme er politikk og organisasjonsliv. Det finnes også en rekke lavterskelmiljøer som kan fange opp selv de mest ressurssvake. Men mye tyder på at mange av voldsutøverne har ressurser og energi nok – til det de vil.


Det finnes ingen unnskyldning.

21 kommentarer:

ak sa...

Marginalisert ungdom med krigstraumer??? Hvilken planet kommer Raundalen fra?

VamPus sa...

Sosialdemokratiet Norge?

Anonym sa...

Identisk med han som ble intervjuvet på Dagsrevyen i går?

Langt intervjuv hvor vedkommede bekreftet at de ikke var med i den politiske demostrasjonen, men at den ga vedkommede og andre anledning til å ha det litt gøy og at dette gjør de ved neste anledning også. Vandalismen og alt annet ga han blaffen i, ikke hans problem. Han fikk ha det kult. Husker jeg riktig, sympatiserte han ikke med noen som helst. Men gud så kult dette var å være med ¨på.

Fri innvandring????

AtteVetDuHva? sa...

Oi... Nå er jeg spent på hvor denne debatten ender. Rett etter opptøyene, leste jeg kommentarer på blogger rundt omkring at disse innvandrerene burde sendes hjem. Noen holdt en knapp på henretting.
Jeg er fortsatt imponert over hvordan mange klarer å bagatalisere det hele som pøbelstreker. At det på en måte ikke er mulig at det ligger noe til grunn. Noe har gått galt. Kanskje myndighetene må ta en titt på seg selv?

Arnfinn Pettersen sa...

Guttungen er ufyselig og amoralsk, mangler empati og fremstår som skremmende enkel i hodet.

Men han er femten år og selv om det betyr at han i lovens forstand er ansvarlig for sine handlinger, har han (får vi tro) foreldre som har ansvar for ham og lærere som skal lære ham opp til å bli et skikkelig menneske.

Disse har tydeligvis ikke gjort en god jobb. Selv om vi bør holde drittunger som ham ansvarlig for sine handlinger, bør vi vel også spørre oss hvordan han har endt opp som den han er og hva vi kan gjøre for å hindre at flere ender som ham?

(Vi bør for all del ikke spørre Raundalen ...)

Arnfinn Pettersen sa...

Vi bør dessuten spørre oss hva vi kan gjøre for å sørge for at han kommer på bedre tanker.

AtteVetDuHva? sa...

Arnfinn Pettersen: Enig med deg på flere punkter her. Men jeg regner med at 15 år gamle Tony Andre Thorstensen ikke står som ofisiell talsmann for hele gruppen. Massesugesjon er ikke noe nytt fenomen, heller ikke at det finnes noen råtne epler i kurven. Han må selv stå til ansvar for sine handlinger ja. Men avfeier vi hele denne gruppens handlinger som pøbelstreker, er jeg redd vi taper. Stort.

IvarE sa...

@AtteVetDuHva:
Å kalle det pøbelstreker er på ingen måte å bagatellisere dette!
Å prøve å unnskylde pøbelen er derimot bagatellisering av værste sort!

AtteVetDuHva? sa...

@IvarE :
Jeg prøver på ingen måte å unnskylde pøblene. Er bare lei av at enkelte har en oppfatning om at dette kommer ingensteds fra. Det finnes en grunn til at hundrevis av individer reagerer som de gjør. Hva disse eventuelle grunnene er, vet ikke jeg. Men fokuset burde vel ligge i å finne årsaken til problemet. Synes du ikke?

Ghost of Goldwater sa...

"...unge mennesker som har gått over grenser ingen ville trodd..."

"Ingen ville trodd" er en grov usannhet; en del av oss liberale mennesker har i mange år påpekt det åpenbart problematiske i å bedrive import av folk med et idegrunnlag som er inkompatibelt med sivilisasjon. Det finnes nok av "innfødte" religiøse og politiske idioter i dette landet om vi ikke frivillig skal slippe inn flere.

IvarE sa...

@AtteVetDuHva:
Jo, nettopp. Og grunnen her er som gutten selv sier at han ser muligheten til "å slå seg løs litt". Rett og slett lyst til å lage faenskap. Som det var skrevet over er det pisspreik å hevde at denne gruppen ikke blir hørt.

Ikke kast bort tiden på å produsere grunner til å synes synd på dem!

Anonym sa...

..da snakker vi ikke om samme person. Vedkommede som ble intervjuvet i Dagsrevyen var av utenlandsk opprinnelse, så eldre ut enn 15 år og hadde neppe det norskklingende navnet som oppgis her. Men begge omtalte bekrefter jo uansett at de deltok fordi det var kult.

Vi er langt på vei enige ellers, men hvorfor er egentlig Vampus for fri innvandring når vi stadig får bekreftet hva det medfører å slippe folk fra enkelte kulturer til landet?

I flg. en beregning, vil det f.eks. være flere muslimer enn nordmenn i Norge om ? (husker ikke) år. Disse fam. får ikke gjennomsnittlig 1.5 barn, så hvor skal dette ende.
Fri innvandring = mere utnyttelse av regjeringens snillisme og trygdesystemet, arbeidsledighet, mere kriminalitet, gateopptøyer, konflikter mellom forskjellige kulturer, mere politi for å passe på, ødeleggelser osv. osv. Dette koster samfunnet mye penger -som heller burde brukes til eldreomsorg, flere sykehjem, aldersboliger OG opprusting av en god del skoler hvor bl,a. elevene vegrer seg for å dusje, gå på toalettet, sitter i klasserom som de blir syke av pga. dårlig luft osv. (Viser bl.a til reportasje på TV før jul). Ingen voksne ville funnet seg i slike forhold på arbeidsplassen. (Litt avsporing av debatten kanskje...)

Hvorfor fri innvandrig? Det fargerike "fellesskapet" er fargerikt, men ikke noe fellesskap når man utøver vold og kriminalitet i det landet man selv søker fred i.

AtteVetDuHva? sa...

@IvarE:
Som jeg skrev, vi vet ikke hva årsakene til opprøret var. Vi vet hva grunnen til 15 år gamle Tony Andre var...
Rasismedebatten har gått for fullt i Norge de siste årene, dette har ligget og ulmet lenge.

@Anonym:
Hvor vidt jeg er for eller imot fri innvandring skal jeg ikke uttale meg om. Det fargerike felleskapet er som du sier fargerikt, men, det er ikke rart det ikke blir noe fellesskap slik holdningene til majoriteten av nordmenn er nå om dagen.

ak sa...

Ghost of Goldwater:
"Ingen ville trodd" er en grov usannhet; en del av oss liberale mennesker har i mange år påpekt det åpenbart problematiske i å bedrive import av folk med et idegrunnlag som er inkompatibelt med sivilisasjon. Det finnes nok av "innfødte" religiøse og politiske idioter i dette landet om vi ikke frivillig skal slippe inn flere.

Enig!!

Anonym sa...

AtteHvetDuHva

Rart at nordmenn får slike holdninger når vi, sjokkert sitter å ser på hva som skjer i Oslo. Sånn oppførsel er uakseptabelt uansett kjønn, hudfarge, kultur.

VamPus sa...

Femti av de anholdte er av etnisk norsk opphav. Og så? Slik oppførsel er uakseptabel uansett hva din bakgrunn er. Jeg er ikke en av dem som mener at du skal få lavere straff for en forbrytelse fordi du har hatt en kjip barndom. Jeg er for individuelt ansvar, og det er individuelt ansvar det også handler om her.

Flere drar frem at jeg er for fri(ere) innvandring. Det er jeg. Det er en menneskerett å forflytte seg. Problemet er at vi bor i et sosialdemokrati der rettigheter ikke er knyttet til plikter og integreringspolitikken ser ut til å bestå i å lære opp migranter i hvordan bruke NAV - ikke motivere den enkelte til å klare seg selv. Dette er en systemfeil og jeg nekter å la det gå utover mennesker som ønsker å skape et bedre liv for seg å sine.

Anonym sa...

Enig.
Vi kan ikke bare åpne grensene og tilby sosialhjelp, men tilrettelegge på andre måter slik at disse kan intregeres i samfunnet på en bedre måte.

Men, det er vel et annet problem også: (Mange) Norske arb.givere overser søknader fra kvalifiserte søkere med et "fremmed" navn (les. utenlands opprinnelse). Folk med universitetsutdannelse står i oppvasken fordi de ikke heter Ola eller Kari. Skal vi ha fri innvandring må politikken forandres og folk må få stillinger de er kvalifisert til. Inntil dette skjer: Nei til fri innvandring.

Anonym nr. 2

Anonym sa...

Abid Raja mener minoritetsungdommene som deltok bør slippe med påtaleunnlatelse. "De føler avmakt over sin egen livssituasjon i tillegg til situasjonen på Gaza".

Akkurat,ja. Problemet er bare at det er ikke det de intervjuvede har gitt uttrykk for.

Selv føler jeg avmakt over egen situasjon og .... løpe ut å avreagere, hvor f.. finner jeg murstein og ...

Anonym sa...

Greier du å se forskjellen på unnskyldninger og forklaringer? sorry vampus, men jeg tviler på at du har møtt særlig mange 15-åringer fra Oslos mer fattige områder... om vi ikke forstår hvorfor får vi heller ikke endra noe som helst. da skaper vi gjengangere, med økt forakt for systemet og samfunnet.

AtteVetDuHva? sa...

@Anonym:
Enig! Det ser ut som det er hele problemet her. Skille mellom unnskyldning og forklaring...

Anonym sa...

Det finnes ingen unnskyldning. Men om vi ikke ser på årsakene så dømmer vi oss selv til reprise på reprise til reprise.