Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, januar 23, 2009

Ikke et reklameskilt for samarbeid

- Ønsker du en Høyre – FrP-regjering?
- Ja.
- Da foreslår jeg at du holder deg laaangt unna Høyre-folk og ikke prater med dem.
- ????
- Du oppsummerer alle forestillinger Høyre-folk har om FrP-ere og er ikke et reklameskilt for samarbeid, for å si det sånn.

Etter en totimers debatt om hvordan muslimer (innvandrere) vil bli berørt hvis FrP kommer til makten hadde undertegnede fått nok av FrP-erne som deltok fra salen og var overhodet ikke mottakelig for er lengre foredrag om Hamas charter fra en av de mer fargerike representantene for det mulige regjeringspartiet.

Debatten var i regi av Liberalt Laboratorium, og i panelet satt blant annet tidligere leder for Pakistansk Studentersamfunn, Usman Rana, og FrPs utsendte, Ombir Upadhyay. Det ble en selsom debatt, for å si det mildt. Undertegnede har jo vært en varm tilhenger av et regjeringssamarbeid mellom Høyre og FrP, men hvis gårsdagens debatt er representativ for kunnskaps- og toleransenivå i sistnevnte så kan Erna Solberg lukke den døra godt igjen for min del. Og sette en stol under låsen.

Upadhyay, som selv er hindu, la ikke fingrene mellom når han skulle beskrive muslimer, til trampeklapp fra fremmøtte partifeller:

  • De topper voldtektsstatistikken (feil – de fleste voldtekter utføres fortsatt av hvite, norske nordmenn – men i Oslo topper menn med ikke-vestlig bakgrunn statistikken)
  • Muslimer oppdrar bevisst barna sine til å hate andre som ikke har samme gud som dem selv
  • Kriminalitet og islam er knyttet sammen – ref. A-gjengen og B-gjengen i Oslo
  • TV2 hadde en reportasje der barn ropte Allah U Akhbar på en skole i Oslo – det viser bare hvor radikaliserte de er
  • Ingen lærer seg norsk og ingen vil integreres

Dette i etterkant av at han fremholdt at FrP ikke vurderte folk etter grupper, etnisitet eller religiøs tilknytning. Det meste av faktaene som ble presentert var basert på at ”alle vet”, ”en jeg kjenner” eller ”jeg hørte at”. Noen av de mer fargerike innspillene kom også fra salen, der de fremmøtte FrP’erne stort sett hylte ”dere” til Usman Rana – som Grünerløkka FrPs sjarmtroll av en leder da hun fortalte at på Grünerløkka roper ”sånne som deg” hore etter henne. Sånn er det nemlig. I bydeler med mye innvandrere. Selv vakler jeg hjem over Løkka både sent og tidlig, men har aldri fått tilrop fra noen.

På tross av at salen besto av voksne mennesker, måtte panelet flere ganger oppfordre til at man oppførte seg som nettopp det – og ikke hyle når andre snakket eller snakke i munnen på den som har ordet. Det var virkelig et dypdykk i folkedypet, og grunnene til at jeg i sin tid meldte meg ut av partiet ble nok en gang krystallklare. Dannelse er virkelig ikke oppskrytt.

Da, som nå, kjenner jeg allikevel nok FrPere til å vite at det finnes mange bra folk i partiet, men da, som nå, er det ikke godt å si hva som er mest representativt – formann i Kristiansand FrP eller Asle Toje. Muligens ingen av dem. Forrige gang noen stilte spørsmålet, resulterte det i en partikrig der nær halvparten av medlemmene meldte seg ut.

Mens man til stadighet krever av muslimer i Norge at de skal ta avstand fra volds- og terrorhandlinger utført av ekstremister i andre land, så er det sjeldent jeg ser FrP-ere ta avstand fra partifellers oppførsel og uttalelser. Det er kanskje ikke slik at den som tier samtykker, men man legitimiserer holdninger og oppførsel som får folk med et minimum av dannelse til å ville reise seg og gå. FrP må gjerne si at de ikke kompromisser på sin egen politikk – hvilket betyr at de forventer at potensielle samarbeidspartnere legger seg langflate for dem. At selve kjernen i et samarbeid nettopp er kompromisser ser ut til å ha gått dem hus forbi.

LibLab har publisert en rapport som tar for seg hvordan den generelle befolkningen er dypt uvitende om holdningene hos våre muslimske landsmenn. I denne skriver de blant annet om resultatene av landets første meningsmåling blant muslimer i Norge. Resultatene, som lå til grunn for dokumentarfilmen ”Muslimske meninger,” viste at muslimske nordmenn i gjennomsnitt er mindre opptatt av religion og mer positivt innstilt til det norske samfunnet og dets normer enn mange eksperter hadde forventet. Dessverre skapte ikke dokumentaren videre debatt – enkelte kommentatorer antydet at resultatene var ”for gode” til å være nyhetsverdige, ettersom de viste at muslimske nordmenn ikke er så forskjellige fra nordmenn flest.

Men dette hjelper jo ikke dersom FrPere som Upadhyay foretrekker å generalisere på bakgrunn av anekdotiske erfaringer, og helt seriøst mener at å påstå at muslimer bevisst oppdrar sine barn til å hate andre er en udiskutabel sannhet. Han hadde jo selv hørt en muslimsk gutt på seks år si til en annen at ”du har en annen gud enn meg”…

Det kom ikke noe klart svar på hvordan muslimer vil bli berørt om FrP kom til makten. Men siden det åpenbart er en en-til-en sammenheng mellom religion og kriminalitet og alle muslimske barn oppdras til å hate alle andre, er det vel grunn til å tro at FrP vil ønske å gjøre noe med muslimer som gruppe.

23 kommentarer:

IvarE sa...

Men kjære deg:

Dette er jo det vi andre (du skryter jo av at du ikke har TV) opplever hver jæv.. dag, fra alle partier, i en hvilken som helst tv-debatt.

Kunnskapsnivå er lik NULL. Dannelse legges igjen hjemme. Generaliseringen er 100%. Alltid. Fra alle sider.

Hva er problemet???

VamPus sa...

Jeg er i en god del debatter, og det er sjeldent det ramler ned på dette nivået. Men du har muligens rett - og det bekrefter at å hive ut TV'n var et godt valg...

Anonym sa...

Bra kommentert.

Og det at både TV-debatter og andre politiske debatter ofte ender opp som ropekonkurranser og usaklige og stigmatiserende forenklinger og generaliseringer er iallefall sterkt medvirkende til at jeg håper jeg aldri blir mer innblandet i politikk enn jeg allerede er.

Er forøvrig ekstra redd for Frp etter de siste oppslagene om angiver-reglen. Det å være skeptisk til eget parti er tydeligvis ikke lov? Hjelpemeg.

Anonym sa...

"...muslimske nordmenn i gjennomsnitt er mindre opptatt av religion og mer positivt innstilt til det norske samfunnet og dets normer enn mange eksperter hadde forventet."

Ja, ikke bare eksperter, helt vanlige norske etniske nordmenn finner resultatet overreskande men samtidig også positivt, vil jeg påstå. For hvem er det ikke norske media stadig har kommet trekkende med for å avsi et eller annet når en sak har handlet om personer med bakgrunn fra områder der muslimer er enerådende? Da får automatisk en eller flere obscure skikkelser med jobb og verv i denne religionen rikelig med taletid i eteren. Hvorfor ble ikke de katolske prestene avkrevd forklaring og gitt medietid da det ble avslørt at en rekke norsk-vietnamesere drev en stor illegal virksomhet som stred mot norsk narkotikalovgivning? Irrelevant, sa du? Ja, like irrelevant som at hver gang en muslim gjør et eller annet så skal denne personens handling tolkes ut i fra vedkommendes religion. Alle andre personer i Norge, etnisk norske så vel som indere, vietnamesere osv. blir avkrevd at man selv skal stå for sine egne handlinger.

Hvis norske medier og norske myndigheter slutter med å anse muslimer som noen som ikke kan snakke for seg selv og slutter med invitere alskens imamer og representanter for diverse muslimske organisasjoner til mikrofonene og såkalte "dialogmøter", så vil "folk flest" slutte med å tro at her har vi å gjøre med et folk som er så opphengt i religion at de ikke er tilsnakkendes.

-A.

John T. sa...

Hive ut TVen er vel greit nok, men hva med å hive ut FrP?

Modernisert og global sa...

velkommen etter Vampus, frp er ikke et borgerlig parti, for min del er saken grei, blir det samarbeid mellom Høyre og Frp, så melder jeg meg ut av Høyre!

MortenM sa...

Jeg får håpe frustrasjonen din er kortvarig. Om FrP kommer til makten vil også muslimer nyte godt av lavere skatter, mer valgfrihet i samfunnet og en bedre kriminalitetspolitikk akkurat som alle andre. Bortsett fra de kriminelle da, som en finner i alle samfunnslag og med alle mulige opprinnelser.

nessie sa...

Hm. I mitt nærområde er rundt halvparten av beboerene innvandrere, på den lokale skolen er 60-70% av barna 2. gen innvandrere. Jeg har *aldri* opplevd noen form for trakassering eller sjikanering fra hverken barna eller foreldrene. De få gangene jeg opplever plagsom adferd fra andre er det fulle etnisk norske ungdommer. Og like etnisk norske pensjonister.

Hjorthen sa...

Bra VamP!

Erlend Sand sa...

Når jeg leste dette ble jeg stolt av Sponheim. For å si det sånn.

Kan ikke Høyre bare innse at de ikke _kommer_ til å ligge med Frp de neste 10 årene og derfor like greit kan bygge en retorikk med sentrum rundt dette først som sist?

dn sa...

Husker Dagens Næringsliv hadde en kul kommentar: FrP er ikke et høyrepopulistisk parti, FrP er et populistisk parti

Tor sa...

Du kommer med mange gode argumenter her.

Når det kommer til innvandrervoldtekter er det også viktig at vi husker på at statistikken gjerne dreier seg om antall annmeldte voldtekter. Med mindre jeg tar feil utføres de fleste voldtekter av venner, familie, ol, ikke av menn som overfaller kvinner på gata - men disse annmeldes skjeldnere. (Men for hva jeg vet kan det såklart hende at dette forekommer betydelig hyppigere i innvandrermiljøer)

Anonym sa...

Er ikke det å dra debatten ned til "innvandere" lavmål? Er dette virkelig det politiske Norge's viktigste saker? Om dette er der streken skal stå om et Høyre/FRP samarbeide så kommer jeg til å stemme på AP. Se på bystyret i Oslo og alle skjønner at Høyre og FRP kan samarbeide helt ypperlig om nødvendig!
Oslo har flest innvandere i hele Norge og de velge å bo en i by som er ledet av et byråd som faktiskt består av H/Frp

Anonym sa...

Godt VamPus!

Som lyseblå vestlending lar jeg meg også skremme av FrP. Det er ikke overraskende at sånne holdninger finnes både på Grünerløkka og i utkantstrøk, men det er trist uansett.

Dersom H og FrP danner regjering alene, tilhører jeg ikke lenger dette partiet.

Anonym sa...

Grøss. Nå blir jeg bare NØDT til å stemme Frp. Om ikke annet så på pur faen overfor snobbete Høirefolk med "pene manerer". Gid hjelpe, er det rart landet går til helvete i en skinntøffel..

Zaphod sa...

Bra pusen!

For min del mistet jeg all respekt for Frp og Siv Jensen etter at Søviknes hadde voldtatt en mindreårig på et landsmøte, og Siv Jensen gråt krokodilletårer på riksdekkende TV.

Hvis det finnes en liten mulighet for at en stemme til Høyre vil kunne bli til en stemme til Frp, Siv Jensen, Terje Søviknes, et al. kommer jeg til å stemme på Venstre neste gang ...

Runar sa...

Hm, nå har vel strengt tatt slike episoder ingen ting å gjøre med politikken, og de fleste partier har vel hatt sine uheldige episoder / råtne egg opp gjennom. F.eks. Mehaug-saken i KrF og Valgerd Svarstad Hauglands horrible håndtering av denne. Nå stemmer ikke jeg KrF, men det har med politikken å gjøre, og ikke Medhaug-saken. Synes det blir litt merkelig når enkeltepisoder brukes som argument for partivalg, for man kan finne "et eller annet" i alle partier og med de fleste personer dersom man leter lenge nok.

Zaphod sa...

Mulig det Runar, men Mehaug saken endte med at Jan Birger Medhaug mistet alle sine verv i Krf, og ble kastet ut.

I Frp får slike saker ingen følger. Det er en stor forskjell. Vil du virkelig la disse menneskene danne regjering, og ta viktige avgjørelser på dine vegne?

Runar sa...

Men Medhaug var uskyldig! Han ble blankt frifunnet i alle rettsinstanser. Men KrF ventet ikke på at retten skulle si sitt - på bakgrunn av anmeldelsen fratok de ham alle hans verv i KrF, og han ble forhåndsdømt av Valgerd Svarstad Haugland. Uskyldig til det motsatte er bevist gjaldt visst ikke der i gården. Synes du ikke en slik forhåndsdømming, hvor en partileder og et parti hever seg over norsk lov og rett, er minst like ille som om Siv Jensen gråter krokodilletårer på riksdekkende TV?

Forøvrig bør du passe deg med ordbruken også i Søviknes-saken. Han ble ikke dømt for voldtekt, og jenta var 16 år, altså over den seksuelle lavalder. Jeg forsvarer ikke fyrens handlinger i det hele tatt - både tatt i betraktning hans høye verv i FrP og at han var gift, så burde han slett ikke hatt sex med denne jenta. Men etterforskningen ga ingen indikasjoner på at noe straffbart hadde skjedd - at det var umoralsk kan vi være enige om.

Forøvrig ønsker jeg at politikere (uansett parti) skal ta færrest mulig viktige avgjørelser på mine vegne. :-)

Anonym sa...

Grunnfjellet og deres manerer er ikke så viktig i et parti. Det er ledelsen som bestemmer politikken.

Anonym sa...

"De fleste voldtekter utføres fortsatt av hvite, men i Oslo topper ikke-vestlige menn statistikken".

I Oslo er det flere ikke vestlige menn enn ellers i Norge. Det sier derfor seg selv at de fleste voldtekter utover i landet blir begått av nordmenn, av den enkle grunn: Det er få eller ingen ikke vestlige menn bosatt f.eks. i nord norge. Putt en like stor andel ikke vestlige i andre byer som det %-vis bor i Oslo i forhold til nordmenn, så får vi se hva statistikken da viser på landsbasis.

Anonym sa...

PS!

Anonym 26. jan. kl.20.41:

GRØSS. Når ble det snobbete å oppføre seg som normale mennesker med normale manerer?

Gid hjelpe. Er det rart ting går til helvete når man ikke kan snakke (diskutere/argumentere) på en normal måte, men må skrike og kakle i munnen på hverandre så ingen hører hverandres argumenter? Du forteller jo at du hører hjemme i det samme undermåls "kaklekoret".For en gal, gal verden..

Samme anonym som ovenfor

Shoaib sa...

Bra Vampus