Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, januar 30, 2009

Når tro trumfer viten

Den siste uken har det kommet frem at landets helseminister, Bjarne Håkon Hansen, kontaktet Snåsamannen for å få hjelp mot sønnens kolikkplager. Hansen er ikke den første helseministeren som stiller seg positiv til alternativ medisin. Tore Tønne, helseminister under Jens Stoltenbergs første regjering, tok til orde for mer bruk av alternativ medisin. Partifelle Helga Pedersen sier at hun ikke ville nølt med å ringe Joralf Gjerstad, og i går gikk lege og stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) ut og fortalte at bønnevers kan stoppe blødninger.

Behandlingen ble brukt av så mange et det ble åpenbart at den ikke hadde noen virkning og dermed drept av sin egen suksess. I en kommentar om Snåsamannens effekt skriver Dagbladets Astrid Meland at Snåsamannen virker. Det er den såkalte placeboeffekten som slår til når Snåsamannen utfører sine mirakler. Med andre ord er det en naturlig, vitenskapelig forklaring på fenomenet - altså «ikke overnaturlig». Dessuten presiserer loven som regulerer alternativ behandling, at medisinske inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko for pasienter, kun skal utøves av helsepersonell. Det vil si at healere og sjamaner stort sett kun har lov til å praktisere på mennesker som ikke er alvorlig syke. Dermed er en mulig forklaring at behandling startes i en sykdomsfase hvor man er i ferd med å bli bedre og at bedringen tilskrives behandlingen. De fleste av oss har tross alt vært syke en eller annen gang i livet og blitt friske. Uten både skolemedisin eller Snåsamannen. Kroppen har en fantastisk evne til å hele seg selv.

Les hele kommentaren her.

44 kommentarer:

Anonym sa...

"Med andre ord er det en naturlig, vitenskapelig forklaring på fenomenet"

Så placebo effekten er forklart? Det var nytt... Placebo effekten er noe legene setter på en effekt de ikke kan forklare. Å gi navn til et fenomen er ikke det samme som å forklare det

t

MortenM sa...

La folk beholde livsløgnen sin. Vi kan ikke ta fra de den.

Igjen viser Hansen sin gode evne til å starte debatt om tema som ikke opprører folk til vanlig.

Anonym sa...

Mitt program (ønskeliste) som engasjert velger er klar i god tid før valgkampen. I neste stortingsperiode ønsker jeg meg et placebodepartement.

Det kan gjerne få spesielt ansvar for valgløfter, og det bør være et viktig departement for politisk homeopati (dvs tiltak hvor virkemidlene er kraftig fortynnet).

Anonym sa...

Enig i at placebo-effekten kan ha noe å si. Men den kan for eksempel ikke brukes til å forklare at spedbarn som er uvitende om hva som skjer blir friske. Som for eks. barnet til Hansen.

Pingla sa...

@Anonym

Placeboeffekten kan ikke forklare hvorfor puddingen til Hansen sluttet å skrike. Men det kan heller ikke en telefon til en magiker.

Jeg finner det skremmende at en så stor andel befolkningen gir seg hen og drømmer seg vekk fra virkeligheten. Er dette fordi mange har et negativt syn på tilværelsen og griper derfor etter halmstrå som kan gjøre livet litt mer spennende?

Eller er det en del av "barnetroen" og for mange Margit Sandemo bøker som gjør at de lever i en fantasiverden?

Anonym sa...

"Placebo-effekten er noe legene setter på en effekt som de ikke kan forklare". Nei, da er det snakk om ukjente årssakssammenhenger. Les deg heller opp på begrepets egentlige betydning, f.eks på
http://arsethica.org/2008/02/07/hva-er-placebo/

Anonym sa...

The placebo effect is a medical phenomenon in which a physiologically inert treatment, or placebo, improves a patient's condition relative to similar patients who receive no treatment at all...The placebo effect is a pervasive phenomenon in medicine, but its scientific basis is not well-understood.

http://en.wikipedia.org/wiki/Placebo

Erlend sa...

Det burde være IQ-tester for å slippe inn på stortinget:

"Jeg tror på":
[ ] Snåsamannen
[ ] Julenissen
[ ] Påskeharen
[ ] Jesus

Alle som får mer enn 0 poeng burde finne seg noe annet å gjøre.

-Erlend

Anonym sa...

Jeg tror også at placeboeffekten er et blindspor i denne saken, jeg tror at enten var dette helt tilfeldig eller så hadde det rett og slett med vippestolen babyen satt i (nei, jeg tuller ikke):

Vippestolteorien

Den kan i det minste underbygges.

Anonym sa...

(slenger på en "å gjøre" i første avsnitt)

spenn sa...

Herlig, vi har nådd det punktet at agurktiden starter i januar...Såhh, noen som vet om Snåsanissen kan kurere overtro?

t!g sa...

Det er jo store likheter mellom politikere og altnernative behandlere. Begge lever av å lyve, og begge tror på det selv.

Anonym sa...

Selv foretrekker jeg et liv med uforkarlige mirakler fremfor alternativet. Det blir nemlig for kjedelig uten.
Dessuten, Margit Sandemo og Snåsamannen selger flere øker og appelerer nok til flere nordmenn enn leger og viteskapsmenn som har denne placeboforkaringen.
At stortingsrepresentanter også tror på mirakler viser at de representerer folket. Det er jeg takknemlig for

Anonym sa...

Placebo effekten. Håper bl.a. du, første anonym, så på Grosvold i kveld, hvor nettopp en lege uttalte seg om placebo effekten og utfra denne forklarte "fenomenet".
Også Hansens sønn ble nevn: Nettopp når foreldrene er fortvilte, stresset og ute av seg, og kolikksmertene er på sitt værste, forsøkes i fortvilelse siste utvei: Snåsa mannen.Etter samtalen roer foreldrene seg fordi de tror Snåsa mannen kan hjelpe, foreldrenes ro "smitter" over på barnet. I tillegg: De ringte da kolikksmertene var på topp, etter en stund avtar smertene uansett og snipp snapp snute... Altså intet unaturlig fenomen: Foreldrenes ro "smitter" over på barnet og smertene var på retur uansett. Kolikksmerter varer ikke evig. Vanskeligere er det ikke.

wow sa...

Har Vampus plutselig blitt en forkjemper for mainstream-vitenskapen nå da? Selv så holder hun seg da stadig til det alternative når det gjelder klimadebatten..

Cassanders sa...

Slike "uforklarlige hendelser" følger som regel "Cassanders lov om mirakler".

"Et mirakels omfang og grad av uforklarlighet er proporsjonal med avstand i tid og distanse"
(de største mirkalene skjedde i bibelsk tid, "i gamle dager", og/eller på en eller annen fjern misjonsmark....eller "på TV" :-) )

1. korollar: Dess bedre kontroll over "forsøksbetingelsene", dess mindre mirakel.

Når det gjelder religiøse mirakler, BØR troende spørre seg: "hva er det egentlig gud har i mot folk med amputasjoner og dårlig tannhelse?"
Kreft, migrene, gallesten og allehånde plager kan angivelig kureres ved å påkalle gud i bønn, OG IKKE MINST: folk står frem i hopetall og beretter som Snås-kaillen"informantene" og Pølse-Hansen om "underet" som har skjedd.
(Og en kan også merke seg: det er HELT i hht bibelens ord: EN SKAL KUNNE BE OM ALT!!!! og du skal få hjelp.
.......men altså ikke amputerte lemmer....ikke karies :-(

Cassanders
In Cod we trust

Cassanders sa...

Til 1. Anonym

Det kommer an på hva en mener med "forklart".
"ALLE" aspekter ved fenomenet "placebo" OG "nocebo" er ikke klarlagt. (Nocebo er en "speilvendt" variant av placebo: en forventning om smerte).
Men en har i dag ganske god forståelse av mekanismene(sic) som er involvert. Hvis f.eks leger sier noe annet er de simpelthen ikke faglig oppdatert.

Vi har for øvrig forskningsmiljøer i Norge som er langt fremme på dette, bl.a. i Tromsø.

Jeg gjorde et søk på Placebo, Nocebo på Google Scholar.

her: http://www.psychosomaticmedicine.org/cgi/content/abstract/65/5/786

finner du en relevant artikkel. Dessuten finner du andre nyere arbeider som har sitert den nevnte artikkelen nederst på siden. Det burde i grunnen være nok å lese titlene, men hvis du behersker stammens språk kan du med fordel lese abstract'ene også.

Cassanders
In Cod we trust

Nils sa...

Haha, alternative tannhelsetjenester har også vært en av mine kjepphester! Ennå ikke hørt om noen som har fått virksom akupunktur mot karies eller tannpine. Selv ikke Homeopati med kvantumeffekter nytter mot hull i tennene. Her trengs klart mer forskning, hva er det som gjør kjevepartiet så motstandskraftig mot healing?

PS: Ryktene sier at om de rødgrønne vinner valget, vil det opprettes et 'Ministry of Magic', jeg nominerer J.R.R. Tolkien som ny minister, selvfølgelig via et medium...

Anonym sa...

Det er jammen tydelig at ingen her har opplevd noe som helst av vanskelige, vonde eller jævlige ting som gjør at man faktisk leter etter andre løsninger på sykdommen el. hva problemet nå er, enn det som finnes innenfor tradisjonell skolemedisin. Wake up people. Dere har mye å glede dere til!

Tove

Cassanders sa...

@Anonym/Tove
Hva vi personlig har opplevd vet du vel nokså lite om? Jeg er en voksen mann. Jeg har for lengst opplevd nok til å vite at døden er en uavvennelig del av livet, sykdom og lidelser likeså.

Jeg har også opplevd nok til å vite en hel del om når det er viktig å kunne håpe, og når det er viktig å gjøre det beste ut av situasjonen slik den faktisk er.
Sjarlataner bidrar sjeldent til noen av delene på en god måte.

Cassanders
In Cod we trust

Anonym sa...

@Tove,
Ingen her har opplevd noe alvorlig fordi vi ikke løper til alternative behandlere.
Blir ganske forbannet over å lese noe sånt. Du gjør meg til løgner, fordi det du påstår er at det feiler meg ingenting så lenge jeg ikke oppsøker alternativ hjelp. Jeg har en sykdom som gjør at jeg 4 ganger årlig må på sykehus for behandling, i tillegg lider jeg av noe annet som kan utvikle seg. Ikke kom å fortell at jeg eller andre har noe å glede oss til. Høres ut som om vi er heldige som er så "farlig" syke at det kvalifiserer til å løpe til diverse kvakksalvere å bli loppet for tusenvis av kroner (gjelder ikke Snåsa mannen som ikke tok betaling) i tillegg til belastningen det er å være syk.

Forøvrig kjenner jeg personer som har oppsøkt både healere til ingen hjelp. Flere har kontaktet diverse spåkoner uten at noe de har kommet med har stemt med virkeligheten.

Wake up people! Ikke la dere lures og loppes. Trenger dere omsorg så søk det hos noen andre enn falske hjelpere som bare er ute etter det du har på kontoen

Anonym sa...

Så ikke Grosvold, hva med et resyme? Uansett, poenget er at folk blir friske 'uten grunn'.
Beste forklaring gitt her er at det er tilfeldig: placebo ble gitt på akkurat rett tidspunkt hvor pasienten likevel ville blitt frisk av seg selv.
Tilfeldig er ikke en god vitenskaplig forklaring i mine øyne

spenn sa...

Overtro utgjør i realiteten en mental krykke. Greit nok. Det kan utvilsomt være rasjonelt å tro på noe irrasjonelt.

Selv om det sikkert gjør godt for sjelen å tro på Snåsanissen så er det noe uhøflig, nesten urenslig, å lufte sine rasjonelle behov for en irrasjonell tro.

Det fines ting man ikke forteller til andre, det finnes ting man ikke engang forteller sine nærmeste venner. Til slutt finnes det ting man ikke engang forteller seg selv.

VamPus sa...

Siste anonym: Nettopp. Og de aller fleste har vært syk i løpet av livet, og blitt friske, uten å ha kontaktet verken lege eller snåsamann. Kroppen helbereder i de aller fleste tilfeller seg selv - ref. forkjølelse, hodepine, oppkastsjuke etc..

Simon sa...

Særlig hodepine, oppkastsjuke kan vi erfare at kureres av seg selv, ikke sant ? Sånn litt utpå ettermiddagen...

Simon sa...

Gratulerer med dagen, forresten. Sånn i anledning hodepine osvosv.

Sondre R. sa...

Det er forunderlig hvordan enkelte tror Placeboeffekten kan testes mot anekdotisk bevis.

Placeboeffekten er når man tar en healer som "helbreder" en stor gruppe med en viss lidelse, en testgruppe som ikke mottar behandling, og en gruppe som blir healet av en "falsk" healer.

Hvis det da viser seg at den "ekte" healeren ikke har høyere effekt enn den "falske", da er forskjellen mellom den "falske" og de som ikke mottok noen behandling - placeboeffekten.

Det har blitt gjort noe forskning her, spesielt på homeopati, akupunktur og noen variasjoner av healing. Resultatene er så klart entydige - de fungerer ikke.

For det er så klart hele definisjonen på alternativ medisin:

Det er behandling som enten ikke har beviste resultater. Eller behandlinger som har blitt bevist at det ikke fungerer.

Takk for flott innlegg Vampus!!

Anonym sa...

@Anonym som ikke så Grosvold:

Poenget er jo nettopp at folk blir friske av seg selv (uten healer), nettopp fordi de fleste smerter går over av seg selv. Har aldri hørt om healere som har helberedet f.eks. kreft, svulster etc. etc. Mens det er utallige historier om folk som har blitt bedre av kolikksmerter, hodepine, vond rygg osv., altså ting som uansett forsvinner av seg selv. Folk kontakter healere når ting er på det verste og da er det bare en utgang uansett: Smertene er snart på retur, med eller uten healer. Mere hokus pokus er det ikke.
Det finnes også mennesker som ved "mirakler" har klart seg uten hjelp av healere. Det viser bare at kroppen noen ganger reparerer seg sånn helt av seg selv

Anonym sa...

GRATULERER M/DAGEN i dag
3.febr.

Anonym sa...

Viser til Wikipedia igjen: "The placebo effect is a medical phenomenon in which a physiologically inert treatment, or placebo, improves a patient's condition relative to similar patients who receive no treatment at all."

Mao. placebo effekten er forskjellen på helbredelse i gruppen som tror de får medisin og gruppen som ikke får noe i det hele tatt.
Det kan dermed ikke forklares med naturlig helbredelse fordi disse gruppene skulle da hatt lik helbredelsesratio. Så spørsmålet er da: hvorfor blir placebo gruppen 'friskere' enn kontrollgruppen?

Se det vet vitenskapen lite om.

Marillionmac sa...

Synes nå det er bra at folk kan beholde sin tro.
Dessuten skaper det litt liv og røre :-)

Kom til å tenke på noe helt annet. Lurer på om Vampus dukker opp på Depeche Mode konsrt i Arvika i Juni. Hmm. tanken bare datt ned i meg.

http://alenepappa.blogspot.com/

Sondre sa...

Nei... vitenskapen vet ikke lite om placeboeffekten. Eksempelvis er det ingen placeboeffekt i sykdommer som aids, benbrudd eller kreft.

Derimot er det en sterk placeboeffekt spesielt i stressrelaterte sykdommer.

Det er mye interessant med styrken av effekten. For eksempel er store sukkerpiller mer effektfulle enn små; fargerike mer effektfulle enn hvite m.v.

Men er dette en diskusjon om placeboeffekt på sukkerpiller, "healere" og tebladlesere? Nei, dette er en diskusjon om at hele Norge har gått bananas på grunn av en tilfeldig sjarlatan av en kvakksalver som hevder han kan helbrede syke og se inn i fremtiden.

Herre gud kan du vær så snill og tre ned og fri oss fra denne galskapen.

Halleluja, Amen

Anonym sa...

siste anonym,

en bekjent fikk feildiagnose, kreft. La seg ned i depresjon, ga opp livet og døde etter noen år, selv om diagnosen etter kort tid ble avkreftet. (Negativ tankekraft)

Andre "kjenner noe", tror de er syke fordi de legger merke til hvert eneste lille uskyldige sympton. Når en healer forteller at du er helbredet for noe du i utgangspunktet ikke feilte, blir du "frisk" av noe som aldri feilte deg, fordi du ikke lengre bruker energi på å bekymrer deg for hvert lille uskyldige sympton. Når mennesker kommer opp i årene, kjennes ting i kroppen, uten at det nødvendigvis er sykdom, men tegn på at man ikke lenger er 30 år + - Undertegne var syk og deprimert deler av en sommer fordi jeg trodde det feilte meg noe alvorlig, ble sendt til røntgen. Resultatet kom etter 14 dgr. og fortalte at det var noe ufarlig. Dagen etter var jeg frisk og kommet til hektene, uten hjelp av healer, fordi kroppen ikke lenger var anspent og hjernen fylt med negative tanker om lidelse og død.

"Falske profeter" koster penger og mange får økonomiske problemer pga kvakksalvere som ikke helbreder noe som helst, men blir rike av desperate folk som i fortvilelse prøver alle muligheter.

Hva med mannen som etablerte seg på Majorstua for mange år tilbake, solgte "vidundervann" som skulle hjelpe for det meste, tjente seg rik og ble avslørt da TV 2 eller var det NRK fikk vannet analysert.

Hvis healere o.a. kan hjelpe, hvorfor blir ikke virkelig syke/døende kurert? men bare de med smerter/sykdom som uansett går over av seg selv? Derimot tror jeg man kan bli "frisk" av "innbilte" sykdommer som tapper en for energi og livslyst enten det er en lege som avkrefter mistankene eller man tror på en healer. Andre blir kvitt anspenthet og ting som har "satt seg i kroppen" ved å snakke om problemene som fører til nevnte plager. Stenger man ting inni seg bli man syk over tid. Det å få omsorg,forståelse og snakke ting ut av kroppen hjelper, enten det er med en god venn, psykolog eller t.o.m. en "kvakksalver" som tar seg godt betalt.
Placebo effekt er når man selv tror man feiler noe, får noe man tror hjelper for noe som ikke er virkelig.
At det er en effekt på stressrelaterte sykdommer ser jeg ikke på som hokus pokus. Det å få en pause ved å sette seg ned enten det er hos en healer eller et kafebord med en bekjent gir en pause i hverdagen.
Det er utrolig hva vi lar oss lure til bare vi er desperate nok. Tenk på alle slankepiller vi sluker i tilfelle det skulle hjelpe. Innse at det finnes mennesker som tjener seg rike på å lure andre. Verden bedrar og vi lar oss bedra.

Anonym sa...

siste anonym,

en bekjent fikk feildiagnose, kreft. La seg ned i depresjon, ga opp livet og døde etter noen år, selv om diagnosen etter kort tid ble avkreftet. (Negativ tankekraft)

Andre "kjenner noe", tror de er syke fordi de legger merke til hvert eneste lille uskyldige sympton. Når en healer forteller at du er helbredet for noe du i utgangspunktet ikke feilte, blir du "frisk" av noe som aldri feilte deg, fordi du ikke lengre bruker energi på å bekymrer deg for hvert lille uskyldige sympton. Når mennesker kommer opp i årene, kjennes ting i kroppen, uten at det nødvendigvis er sykdom, men tegn på at man ikke lenger er 30 år + - Undertegne var syk og deprimert deler av en sommer fordi jeg trodde det feilte meg noe alvorlig, ble sendt til røntgen. Resultatet kom etter 14 dgr. og fortalte at det var noe ufarlig. Dagen etter var jeg frisk og kommet til hektene, uten hjelp av healer, fordi kroppen ikke lenger var anspent og hjernen fylt med negative tanker om lidelse og død.

"Falske profeter" koster penger og mange får økonomiske problemer pga kvakksalvere som ikke helbreder noe som helst, men blir rike av desperate folk som i fortvilelse prøver alle muligheter.

Hva med mannen som etablerte seg på Majorstua for mange år tilbake, solgte "vidundervann" som skulle hjelpe for det meste, tjente seg rik og ble avslørt da TV 2 eller var det NRK fikk vannet analysert.

Hvis healere o.a. kan hjelpe, hvorfor blir ikke virkelig syke/døende kurert? men bare de med smerter/sykdom som uansett går over av seg selv? Derimot tror jeg man kan bli "frisk" av "innbilte" sykdommer som tapper en for energi og livslyst enten det er en lege som avkrefter mistankene eller man tror på en healer. Andre blir kvitt anspenthet og ting som har "satt seg i kroppen" ved å snakke om problemene som fører til nevnte plager. Stenger man ting inni seg bli man syk over tid. Det å få omsorg,forståelse og snakke ting ut av kroppen hjelper, enten det er med en god venn, psykolog eller t.o.m. en "kvakksalver" som tar seg godt betalt.
Placebo effekt er når man selv tror man feiler noe, får noe man tror hjelper for noe som ikke er virkelig.
At det er en effekt på stressrelaterte sykdommer ser jeg ikke på som hokus pokus. Det å få en pause ved å sette seg ned enten det er hos en healer eller et kafebord med en bekjent gir en pause i hverdagen.
Det er utrolig hva vi lar oss lure til bare vi er desperate nok. Tenk på alle slankepiller vi sluker i tilfelle det skulle hjelpe. Innse at det finnes mennesker som tjener seg rike på å lure andre. Verden bedrar og vi lar oss bedra.

Kata Wagner Berg sa...

Enig i at placebo-effekten kan ha noe å si...tro kan flytte fjell.

Spørsmålet da er vel..kan man tro så hardt at det funker på andre også :-)

Anonym sa...

Vampus,

Merkelig så stille det ble hos deg. Leser du ikke aviser?

Anonym sa...

@Kata,

tror ikke vi kan tro så hard at det i seg selv hjelper andre, men at en kombinasjon av vår tro (overtro) og en beroligende adferd kan roe ned en person som er engstelig for noe, på samme måte som vi kan stresse opp hverandre.

Vi vet at stress og negative tanker i seg selv kan fremkalle ulike sykdommer og symptomer.

Vi blir på en måte det vi sier til oss selv at vi er. Et positivt livssyn, tro på at vi selv kan og en positiv instilling til andre bringer oss lengre i livet enn om vi stiller oss negativt til alt og alle.

Ha en fin dag folkens.
Forøvrig:
Dette er tydeligvis et tema som intresserer.
Hilsen Klara Klok

Anonym sa...

Placeboeffekten er ikke forklart.
Derfor er placeboeffekten fortsatt gjenstand for forskning.

Å si at placeboeffekten er en psykologisk effekt er ikke å forklare den. Det er bare en spekulativ beskrivelse av fenomenet man observerer.

En forklaring innebærer forståelse av den underliggende mekanismen. Forståelsen vil dernest gjøre oss i stand til å gjenskape effekten i laboratoriet.

I neste omgang betyr det en ny type medisin, en medisin som på effektivt vis setter igang placeboeffekten og derigjennom helbreder pasienten.

Dette ligger enda langt fremme i tid.

Anonym sa...

En av grunnene placebo effekten ikke er særlig nevnt ved alvorlige sykdommer er at det er lite forskning på dette pga det etisk problematiske ved å bevisst gi falsk medisin til pasientene.

Anonym sa...

Er vel ikke vanskeligere enn å teste Snåsamannen eller hans likemenn ved å be de f.eks. fjærne en svulst.

Fjase sa...

Det ligger i den mennesklige natur å søke svar på alt som skjer rundt det.
Siden tidenes morgen har alle hendelser blitt tilskrevet noe.
F.eks; Før ble sola tilbedt som en gud fordi mennesket hadde ingen god forklaring på hva det var.
Deretter "visste" mennesket at om vi bare ofret nok andre mennesker ville dette tilfredsstille gudene og gi gode avlinger. Dette fungerte jo HELT utmerket i mange år for visse indianere i sør-amerika. DVS før det sluttet å "virke" og en uungåelig naturkatastrofe som tørke slo inn og ødela det meste av avlinger. - Naturlig forklaring gitt.
Galileo brukte vitenskap til å forklare noe som tidligere ikke var mulig å forklare ut i fra datidens tankesett.
Men selv om overtrua den gang "vant" forsvant ikke Galileos viten fra historien. Vi vet idag at Sola ikke kretser rundt jorda. At jorda ikke er universets midtpunkt og at utrolig mye av datidens religionsbaserte viten var feil på så og si alle punkter.

Så er vi her igjen da. Vi vet fortsatt ikke alt om alle hendelser i verden. Det finnes ting som er vanskeligere å finne en forklaring på. Og HVER blodige gang vitenskapen ikke umiddelbart finner svar så kommer en liten gjøk frem og roper "åndelig kraft" og så videre. Og igjen så har vi denne fordummende forklaringen som så mange godtar uten videre fordi denne forklaringen vil jo bevise at det finnes mer mellom himmel og jord og det passer enkelte utmerket fordi da føler de at også deres liv har en mening.

Enkelte her påstår at Placebo ikke er forklart og trekker da umiddelbart likhetstegn mellom placebo's helbredende kraft og det åndelige. Igjen er det selvsagt ingen andre beviser enn deres egen overbevisning om at siden det ikke lar seg forklare ved hjelp av vitenskap så må jo dette være guds/åndelig/insert proper spiritual thingy here/etc. kraft.

Også i regjeringa vår kommer denne misantropiske tolkningen til syne. Når vår helseminister står frem og får førsteside i en av våre tabloide aviser med at snåsakaren helberedet hans sønn gjennom telefonen så er det på tide å rope varsku. En helseminister bør vel egentlig ha et minimum av fornuftighetens ben i nesa, noe vi her får demonstrert at enten mangler fullstendig eller i beste fall er knekt.

Samme regjering forsøkte seg jo også på en aldri så liten snikinnføring av ny "blasfemiparagraf" men dette ble heldigvis sablet ned med brask og bram av den opplyste masse.


Om verden går til helvete sitter nok de alternative medisin-tilhengerne på første klasse.

Øyvind Bye sa...

hvorfor er det så usannsynlig at noe overnaturlig kan skje? det er jo tusenvis av mennesker som har opplevd overnaturlige ting, ikke bare sykdommer som kom til å gå over snart av seg selv uansett, men kroniske sykdommer osv. til deg som lurte på amputerte ben kan jeg fortelle deg at slike mirakler også skjer, men ikke like ofte som andre mirakler av forskjellige grunner. Tannplager kan også bli helbredet.

Healing og helbredelse ved bønn er forresten to forskjellige ting.

Heito sa...

Virkelig bare intelligente mennesker her gitt. For to hundre år siden ville de vel benektet dette med elektrisitet, siden det ikke var målbart og ikke kunne bevises vitenskapelig. Knefall for det mekaniske univers: Åndskrefter finnes ikke for dem. Ja ja de om det.

Rob Onez sa...

Til Astrid Meland:

PISSPREIK !

Mvh
Rob