Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, september 30, 2009

Iam.not impressed

I går deltok jeg på Tabloid i debatt om den nye tjenesten Iam.no med styreformann Odd Harald Hauge i selskapet, Christian Meyer fra Norsk senter for informasjonssikring og Gisle Hannemyr fra UiO. Lanseringen av tjenesten har først og fremst vært en vekker for hvor mye informasjon som finnes offentlig tilgjengelig om hver enkelt og hvordan dette kan brukes i en gratistjeneste. Men det som slår meg er at tjenesten, og kanskje mest lanseringen, er konsekvent dårlig i alle ledd, mens selskapet selv ikke forstår hvorfor de blir kritisert.

Iam.no kombinerer informasjon fra offentlige, norske databaser med søkeresultatene fra nettet og lager automatisk en profil bakgrunn av dette. De publiserer ikke informasjon som tidligere ikke har vært tilgjengelig. Når voldtektsofferet «Silje» plutselig finner sitt hemmelige nummer tilgjengelig, så er det fordi mobiloperatøren fjernet sperren på nummeret hennes i januar og det da har vært tilgjengelig for de som virkelig vil finne henne. Iam.no gjorde det bare enklere.

Derfor er jeg litt enig med medierådgiver Andreas Hardhaug Olsen som mener at reaksjonene mot tjenesten er absurde:

- Det Iam.no gjør er å samle informasjon som allerede ligger tilgjengelig, og sette det i et system. Dette kan hvem som helst gjøre selv ved å gå inn på skattelister.no, Google eller Gulesider.no. Hvis man absolutt skal ta noen for dette, bør man rette fingeren mot lovverket, mener Hardhaug Olsen.

Offentliggjøring av skattelistene (som kommer 21. oktober) er langt mer problematisk enn Iam.no, for ikke snakke om innføringen av Datalagringsarkivet. Ironisk nok har ikke nordmenn flest nevneverdig motstand mot å bli overvåket. Hvis du ikke har noe å skjule, har du ingenting å frykte, mener de. Mange av dem som i går klikket i vinkel over å få en profil med offentlig informasjon hos Iam.no ser heller ikke ut til å ha spesielt høye terskler for å meddele omverdenen hvor de er og hva de driver med på twitter, blogg eller Facebook. Grensene for hva som er offentlig og privat informasjon er med andre ord i ferd med å bli utvisket, med sosiale medier som det største viskelæret.


Men forskjellen burde være åpenbar. Det ene er frivillig gitt informasjon, det andre er ufrivillig tatt informasjon. Skytsen må allikevel rettes mot myndigheter som mer enn gjerne vil registrere alt fra småbåter til hvem som tar abort, offentliggjøre informasjon om inntekt og formue. Og apropos ironi – med all offentlig registrering og tilgjengelig informasjon – NAVs system for utbetaling av trygd, sykepenger, barnebidrag etc? Jo, basert på... tillit. Men det var en digresjon.


Så hva med Iam.no ? Styreleder Odd Harald Hauge er glad for all den negative oppmerksomheten nettstedet har fått de siste dagene. Slik bygges nemlig merkevare, mener han.


Hadde jeg vært annonsør, investor eller på noen annen måte tilknyttet selskapet hadde den uttalelsen alene gjort at jeg pakket sakene mine og løpt så fort jeg kunne. Hvilket også ser ut til at annonsørene gjør. Dette er åpenbart folk som ikke klarer å lese markedet, og selv når markedet svarer i STORE FLAMMENDE BOKSTAVER så er reaksjonen smilende at «jammen, vi har fått 1 million brukere allerede». 1 million brukere som er så forbanna at de ringer inn drapstrusler? En hver annonsørs drøm, det.


Det er bare tre måneder siden Eniro skapte nettstorm da de publiserte fødselsdato på telefonkatalogens nettsider og snudde etter at rasende brukere forlangte det. Dersom Iam.no hadde noen oppvakte ansatte ville de kanskje tenkt seg om før de da lanserte en tjeneste som inneholder navn, adresse, sivilstatus, roller i næringslivet, kart med en pin plassert der du bor i tillegg til alder.


Det er fascinerende at de da ikke forutså reaksjonene. Dette handler ikke om å ha det juridiske på sin side, det handler om å tirre på seg samtlige engasjerte nettbrukere og skremme vettet av resten. Et selskap du ville investert i?


Legg til at du med enkle grep kan ta over en annen persons profil, legge ut bilder og manipulere informasjon, at de automatisk genererte søkene kan føre til ubehagelige tilfeldigheter som de to mennene som hadde lignende navn, bodde i samme fylket – der den ene var straffedømt, og at det havnet på profilen til den andre.


En smilende styreleder som avviser problemet med å fortelle at «det bare er å logge seg inn og endre informasjonen», samt kontakte samtlige registre for å reservere seg, har åpenbart ikke skjønt hva de driver med. Å tvinge folk til å bli brukere av systemet sitt for å endre feil informasjon, og dermed måtte godta deres retningslinjer som bruker, er helt på trynet. Ikke bare det – når vi nå har sett de mange eksemplene på feil i profiler og at folk boikotter tjenesten – hva er da nytteverdien for brukere og annonsører?


Null. Niks. Nada.


Problemet med Iam.no er ikke at de samler data i en profilside. De kunne lett invitert oss som brukere til å ta profilen vår, aktivisere, korrigere og publisere denne, med et positivt fortegn. I stedet velger de å publisere uten vårt samtykke og tvinge oss til å bruke det for å korrigere alle feilene de presenterer. Det er en ræva måte å tilby en tjeneste på. Rett og slett.


Iam.not impressed.


PS! Morsommere blir det jo at min profil ser slik ut etter at jeg har levd store deler av livet mitt på internett i fem år. Her er google-søket. Hva er nyttigst?

24 kommentarer:

PAR sa...

Passende reaksjon: Rull Odd Harald Hauge i tjære og fjær, og jag ham nedover Karl Johan. Da får vi merkevare så det holder!

Morten sa...

Skal ikkje den frie marknaden ordna dette problemet automatisk, da? Det har visst ikkje skjedd enno...

seilern sa...

Jeg fant ikke meg selv på iam.no, kanskje fordi jeg ikke er i telefonkatalogen?

VamPus sa...

Morten: Du tenker på det frie markedet "staten legger ut informasjon om deg enten du vil eller ikke"?

Om tjenesten Iam.no er det frie markedet er i ferd med å gjøre nettopp det. Beklager at det ikke var tydelig nok i innlegget, trodde "annonsører trekker seg" og "brukere forbanna" var så innlysende at selv sosialister ville forstå det, men nei.

Hadde Iam.no folka giddet å ta kritikken fra brukerne på alvor hadde de hatt en sjans til å snu seg og komme ut av det, men nei. De mener jo at all negativ omtale bygger merkevaren deres, så da kommer nok markedet til å hamle opp med dem, ja.

Hva tror du?

Milton Marx sa...

Jeg synes egentlig det er helt greit med en slik tjeneste - men det er sikkert lett å si når man ikke selv står der.

Det skjer at jeg vil finne ut et og annet om en gammel kjenning - og sånt er jo denne tjenesten fin til.

Jeg er egentlig også enig i at iam.no burde burde være fornøyd med all denne flamingen. Når skrikingen gir seg, er nettoresultatet at tjenesten vil ha flere brukere enn dersom den skulle vært etablert via diverse PR-fremstøt.

Folk hadde kanskje reagert negativt uansett, og da er det like greit å ta den store stormen nå, og bare vente på at denne tjenesten går inn den vanlige hverdagen som alle andre tjenester.

Jeg brukte tjenesten for et par dager siden. Jeg ville finne ut hvordan det stod til med en gammel klassekammerat. Det viste seg at det hadde gått bare bra, og jeg satt nok igjen med et mer komplett inntrykk enn om jeg bare hadde googlet.

Det er jo først og fremst dét som denne tjenesten gjør: den gjør det lettere for oss latsabber.

VamPus sa...

Milton; det er derfor jeg sier at måten de har gjort det på er dårlig. Med et mer positivt utgangspunkt (frivillighet vs. tvang) så kunne de kanskje fått en god start og fått en positiv viral spinn i stedet for negativ. Men kanskje styreleder vet/skjønner noe jeg ikke vet/skjønner - at tjenesten er så genial at det ikke gjør noe om alle hater deg fra dag 1..

Anonym sa...

FREKKHETENS NÅDEGAVE

Gi oss mail.adr. til iam på din blogg og la oss bombardere de med mail. Oppfordrer andre bloggere til å legge ut mail adr. så har vi en aksjon i gang. Gjelder også dere som er på Twitter......

Anonym sa...

PS. På Tabloid skrøt de av 1 mill. brukere allerede. Ha. Disse såkalte "brukerne" er oss som har vært inne for å sjekke hvilke oplysninger som er oppgitt om oss selv på iam. Forfatt en mail vi kan bombardere de med.

Anonym sa...

FREKKHETENS NÅDEGAVE

Send e-mail til: post@iam.no

Anonym sa...

Send til oddharaldhauge@gmail.com

Der fikk jeg svar ihvertfall og de har tilogmed fjernet profilen min :)

George sa...

Ser ut som jeg har vært ganske flink med å beskytte meg selv mot slike tjenester; iam.no har nemlig ikke en profil for meg i det hele tatt.

Jeg synes det blir litt søkt å klandre iam.no for å samle sammen data som ligger fritt tilgjengelig. Hvis du vil ha personvern, må du sørge for at du har det selv. De fleste legger alt for mye informasjon om seg tilgjengelig på nettet uten å tenke over det, og dette blir "straffen" for å være så uforsiktig.

Alt som skal til for å slippe unna iam.no ser ut til å være å reservere seg mot opplisting i telefonkatalogene. Det er ikke vanskelig.

Hvis du er så dum at du har en offentlig Facebook-profil, ja, da har du vel egentlig bare deg selv å takke om det dukker opp masse bilder av deg selv på iam.no.

Roberth sa...

Slik jeg ser det er det flere betenkeligheter med hva iam.no driver med.

For det første er tjenesten spesielt rettet mot personopplysninger (opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en enkeltperson): Personopplysninger samles inn og behandles (enhver bruk av personopplysninger, som f.eks. innsamling, registrering, sammenstilling, lagring og utlevering eller en kombinasjon av slike bruksmåter) og samles i et personregister. Selv om man eventuelt har samtykket til at de ulike aktørene iam.no bruker, kan offentliggjøre disse opplysningene, har man ikke samtykket til at iam.no kan bruke dem. Jeg er derfor sterkt i tvil om at dette er lovlig (efter personopplysningslovens §8). Om det så er lovlig, skal vel også de som registreres varsles (§20), og dette er vel heller ikke gjort?

I mitt syn eier man egne personopplysninger. Å leve i et samfunn betyr at man må utlevere personopplysninger for ulike formål, men man har da også en forventning om hva de skal brukes til. Selv om man finner opplysningene på nettet, betyr ikke det at de kan brukes til hva man vil.

Et annet spørsmål er opphavsrett. Ulike registre er faktisk beskyttet av opphavsrett, og kopiering av slike strider mot åndsverksloven. Jeg aner ikke hvilke avtaler iam.no har gjort med eierne av ulike databaser, men ...

Kristian Severin Skeie sa...

Jaja, her tutler og går det i det samme skvalderet ser jeg. Men søren også, at jeg ikke fikk være vennen din på facebook ;-) Det var noe dritt.

IvarE sa...

Det som i høy grad er ulovlig, er "Å tvinge folk til å bli brukere av systemet sitt for å endre feil informasjon, og dermed måtte godta deres retningslinjer som bruker"

For det defineres som såkalt "negativt salg".

VamPus sa...

George: Nettopp derfor skriver jeg "Derfor er jeg litt enig med medierådgiver Andreas Hardhaug Olsen som mener at reaksjonene mot tjenesten er absurde:

- Det Iam.no gjør er å samle informasjon som allerede ligger tilgjengelig, og sette det i et system. Dette kan hvem som helst gjøre selv ved å gå inn på skattelister.no, Google eller Gulesider.no. Hvis man absolutt skal ta noen for dette, bør man rette fingeren mot lovverket, mener Hardhaug Olsen. "

Severin: Som profesjonell fotograf som bruker nettsidene dine til å skaffe deg oppdrag så er jeg fortsatt imponert over at du kun bruker kommentarfeltet i andres blogger til å spre dritt og sure kommentarer. Eller - jeg er kanskje mer imponert over kundene, som allikevel velger å bruke deg som fotograf.

Snirkelsnorkel sa...

Jeg kan gjerne dele min egen historie her: I ca. tre år ble jeg kraftig "mobbet" på nettet, blant annet i form av nettsider laget til dette formålet. I samme periode fikk jeg flere truende oppringninger og tekstmeldinger, noe som fikk meg til å skaffe meg hemmelig nummer. Trakasseringen tok endelig slutt for ca. et år siden, og de aktuelle sidene forsvant. Helt til nylig, da jeg gikk inn på min egen "profil" og fant både det hemmelige nummeret, adressen min og "informasjon" fra disse nettsidene.

Jeg er ikke bare forbannet, jeg er rasende. Jeg kan legge til at styreleder Trine-Lise Jagge har telefonnummer 97406500, og bor i Sundveien 18 på Malmøya i Oslo for dem som måtte finne dette interessant.

Anonym sa...

@Georg:

Jeg er ikke på Facebook, Twitter, har ingen blogg og har personlig aldri lagt ut opplysninger om meg på netter. At jeg står oppført i tlf.katalogen gir hverken iam eller andre rettigheter til å misbruke mitt navn/opplysninger om meg. Jeg akter fortsatt å stå oppført i tlf.katalogen pga seriøse personer som ønsker/trenger å kontakte meg.
Iam har lagt ut opplysninger uten min tillatelse -for å tjene penger. Jeg er inneforstått med hvilken tidsalder vi lever i, men har lov å protestere -og sette grenser. Det er spørsmål om hva vi skal finne oss i og hvor langt vi ønsker det skal gå når det gjelder misbruk på nettet. Og -hvor enkelt skal vi gjøre det for f.eks. kriminelle.

VamPus sa...

Snirkelsnorkel: Historien din er jo beklagelig, men du kan fortsatt ikke skyte de som samler sammen data som andre offentliggjør - herunder offentlige myndigheter (skatteregisteret), telefonkatalogen, etc. Som i eksempelet med voldtektsofferet - det var jo ikke Iam.no som hadde offentliggjort telefonnummeret, men mobiloperatøren som hadde opphevet sperren uten at hun visste om det. Hvem vil du klandre?

Anonym sa...

Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor all informasjon på død og liv må være offentlig. Jeg bryr meg ikke om hva du tjener - hvorfor skal du bry deg om hva jeg tjener?

Jeg koser meg på nett, og lever et aktivt nett-liv jeg som mange andre.
Heldigvis har jeg klart å skjule mine spor så bra at jeg ikke klarer å google meg selv engang. Stolt! :D

Snirkelsnorkel sa...

Så om du glemmer å låse bilen, kan du ikke klandre de som stikker av med den? Om du sovner beruset på fest, kan du ikke klandre de som "forsyner seg av godene"? I gamle dager fantes det noe som het anstendighet, som riktig nok ser ut til å være "spansk for skistav" i våre dager. Jeg ser ingen grunn til ikke å klage Trine-Lise Jagge (som forøvrig har telefonnummer 97406500, og er bosatt i Sundveien 18 på Malmøya) for å ha en forretningsmoral ikke langt fra Don Corleones.

Siden jeg har litt mer anstendighet enn fru Jagge velger jeg å la være å legge ut navn, telefonnummer og skole for barna hennes.

Yoshimi sa...

Helt enig. Jeg synes dette er et forstyrrende konsept. hvem er det som faktisk tror at dette er en god ide??

Anonym sa...

Heller ikkje imponert. Eg deler navn med 20tals andre i landet. På min profil var det oppført google-funn som ikkje var mine. Men på fleire av dei andre dukka det opp google-funn som er mine og som iam ikkje følte for å knytte til meg.
Jaja. Det innebærer berre at ein må ta all informasjon frå tenesten med ei klype salt- akkurat som med andre nettsøk.

Gnurkel sa...

Du er klar over at Høyre og AP er de eneste partiene som ikke svarte på spørsmålet om Datalagringsdirektivet på www.krevsvar.no ?

AP sier at de ikke har bestemt seg, men snakker vagt om at man ikke kan bruke reservasjonsretten uten at det får EU konsekvenser, pluss en skvett terror og narkotikafrykt.

Høyre er det eneste partiet i Norge som har gått inn for DLD! De ønsker det. I blogginnlegget ditt så kritiserer du DLD som skaper et storebrorssamfunn, men du kritiserer ikke Høyre som eneste aktive støtteparti for direktivet...ikke en kommentar engang.

Hvorfor ikke det?

VamPus sa...

Gnurkel: Kanskje fordi du lyver om Høyre? Høyre sterkt kritiske til EUs datalagringsdirektiv