Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, oktober 31, 2018

Ikke krenka, bare veldig skuffa

Førti, feit og ferdig... Foto: Meg selv

Man kan jo våkne hver dag i detta landet og føle seg krenka på vegne av seg selv eller andre. Siden jeg så sjelden gjør det så har jeg valgt denne dagen, akkurat denne dagen, til å bikke over. Skuffa eller krenka. Ett av to.

I et magasin jeg aldri hadde hørt om og som jeg aldri har lest, men det skal ikke være noen grunn til å ikke la seg krenkes, nemlig Travel News - The Scandinavian Travel Trade Magazine - er det et portrettintervju med tittelen "Frøken Cruise". Et portrettintervju med Anya Tonn beskriver henne slik:

"35 år gamle Anya Tonn er høy, slank og vakker som en maidag. Og som om det ikke skulle være nok, er hun bokstavelig talt bunkret opp med topp-utdannelse herfra til Shanghai – og tilbake. Det faktum at hun fremdeles er singel får forbli en uløst gåte for undertegnede, som uansett faller langt nord for den aldersmessige målgruppen…»

Hadde jeg vært Anya Tonn så hadde jeg kanskje vært ganske fornøyd. Men jeg er ikke Anya Tonn. Og jeg er alt annet enn fornøyd. For dersom jeg skal beskrives i portrettintervjuer etter denne ganske vanlige malen for kvinner, hvordan hadde det sett ut?

"45 år gamle Heidi Nordby Lunde er middels høy, middels feit og ser ut som hun har vært ute en vinternatt før. Og som ikke det er nok, har hun bokstavelig talt bunnet tabellen i utdannelse herfra til Sevilla - og tilbake. Det faktum at hun faktisk er gift får forbli en uløst gåte for undertegnedes, som da kanskje etter noen stive drinker kunne falt innenfor den aldersmessige målgruppen..."

Nå skal det sies at det å være over førti, feit og ferdig har sine fordeler. Det er for eksempel rimelig å anta at menn du snakker med gjør det enten fordi du er interessant....eller fordi de mest sjarmerende mennene allerede henger rundt verdens Anya Tonn'er. En del av mine samtaler i baren på konferanser kan i grunn tyde på det siste, når jeg tenker meg om. Nok om det.

Men jeg elsker det helt uforståelige i at en dyktig og flott dame er singel. Er det ingen der ute som har skjønt at her er et kinderegg av ei dame, flink, flott og formuende?

For det kan jo ikke være at en kvinne, gud forby, ikke mangler på tilbud, men faktisk ikke synes de er gode nok og derfor - forståelig nok - velger å være singel?

Ja, jeg er sur, gammal, humørløs feminist, så ikke gidd å skriv det i kommentarfeltet en gang. Jeg vet hva jeg ser i speilet. Jeg kan nesten høre facebook-høgre tilte i vinkel - skal man ikke få lov å... er det mulig å være så lettkrenka... nå har feminismen gått for langt.. bla bla bla gah!

Egentlig ikke så krenka. Bare veldig, veldig skuffa. i 2018. I verdens rikeste land. Selv de som sleper beina etter seg går litt fremover.
Beskrivelsen har fått Hovedorganisasjonen Virke til å reagere, som mener denne typen karakteristikker av kvinner i bransjen ikke hører hjemme noe sted.

Faksimile (skjermbilde) fra Travel News..
De mener karakteristikkene er irrelevante for historien journalisten skal fortelle og at de som bransje er opptatt av at kvinner som lykkes i bransjen skal få annerkjennelse for jobben de gjør uten å få denne type beskrivelser av hvordan man ser ut og personlige vurderinger av sivilstand. Travel News tar kritikk med fatning, og publiserer den på egne nettsider med kommentar om at de tar Virkes kommentar til det angjeldende avsnittet i intervjuet til etterretning.

Tror det kan tolkes som å legge seg flat fra en som faller langt nord for den aldersmessige målgruppen. Det er greit. Bare ikke la det skje igjen. Men det er vel ingen fare. For det er vel begrensa hvor mange Frøken Cruiser som er høye, slanke og vakre som en maidag det er å ta av.

Mon tro hvor mange flere kvinnelige ledere det hadde vært generelt om ikke Norge frem til 1959 hadde obligatorisk husstellundervisning for jenter, slik at jenter fikk færre undervisningstimer i teoretiske fag enn det guttene fikk, og dermed ikke hadde kvalifikasjoner for å nå opp i høyere utdanning. Og jeg som vokste opp med at jenter var dummere i realfag enn gutter fordi vi bare var dummere som kjønn, ikke at våre bestemødre og mødre ikke hadde fått samme undervisning som gutta. Det er først nå jenter er i flertall på høyere utdanning, og presterer like godt eller bedre enn gutta, vakre som maidager eller ikke. Skal se at om noen år så har Frk Cruise funnet Herr Line, og blitt Fru Cruise-Line, og får sønner og døtre som en dag blir intervjuet i Travel News som normalt flinke, samfunnsansvarlige og hardtarbeidende unge voksne. Se det du, det hadde vært noe.

Enn så lenge skal jeg la meg krenke i ny og ne, men også tilgi de som faller litt langt nord for den aldersmessige målgruppen. For snart er jeg vel der sjøl...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er - som du vet, Heidi - litt nord for den aktuelle målgruppen til å sverme rundt Anya Tonn, men selv jeg reagerer litt på at det fortsatt skrives omtaler på den måten. Dog skal jeg selvfølgelig passe meg for å påstå at journalisten kunne ha hatt en promille litt over det lovlige for å føre båt (0,8 til orientering!) da han skrev artikkelen.
- Rolf

The Orb sa...

Du er en tøff og uredd dame, Heidi. Hadde gladelig tatt en prat med deg i en bar når som helst, uansett kroppsvekt og giftering:-) Stå på og vær et forbilde for damer og menn i alle aldre som tør å ha sterke meninger!

Trond sa...

Patetisk portrettintervju, Heidi. Enig med deg. På den annen side er disse fordommene litt mer likelig fordelt på kjønnene enn man kanskje skulle tro. Forsøk å google f.eks. "kjekk direktør og likevel ungkar", "han er vellykket og kjekk men likevel singel", "ikke til å tro at han er ungkar og så kjekk", "up and coming og likevel singel" etc etc… Lykke til i gjennomgangen av treffene, selv når du luker ut alle treffene som jeg etter noe tid skjønte er relatert til noen TV-program-greier.:-)) Hilsen Trond R. Hole

Nils Rømcke sa...

Enig på mange punkter, men det sytemmer ikke at jentene på 50 tallet fikk mindre undervisning i teoretiske fag enn guttene. Jeg gikk på folkeskolen på 40-tallet og realskole/gymnas på 50-tallet. Vi gutta hadde sløyd mens jentene hadde håndarbeid eller husstell og alle hadde samme undervisning i realfagene. Men etter folkeskolen var det færre jenter som selv valgte realfag.