Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, august 28, 2007

Gjør byen trygg!

Trygg by er viktigst for velgerne, skriver Aftenpoften. Mja, mon det. Noen synes det er viktigere at det er prostituerte og tiggere i byens hovedgate, enn at Oslos befolkning føler seg trygg der. Andre vil gi et evigvarende våpenamnesti, som i praksis betyr at du kan gå på by'n med våpen ustraffet - for du var jo på vei til å levere det inn, ikke sant? De samme synes at tagging er urban kunst og vil ha det over hele byen.

Dessuten vet vi jo at politi i gatene ikke hjelper. Vi må satse på ungdomsklubber og kurrongbord i bydelene. Eller hva?

Hva med å fylle de 130 stillingene i Oslo som politiet mangler, i stedet for å spørre innbyggerne om hva de vil at politiet skal nedprioritere (den sjokkerer meg fortsatt)? Hva med å se på tiggere og prostituerte som vanlige mennesker som har det kjipt, men ikke trenger å oppføre seg så truende og klengete at vanlige folk ikke tør å gå i gatene? Hva med et tomåneders våpenamnesti, med påfølgende dobling av straff for å gå med våpen dersom de ikke leverte inn mens de hadde sjansen? Hva med nulltoleranse mot tagging?

Dække vanskelig, vettu - å fjerne kriminalitet dersom du avkriminaliserer det å være kriminell. Slik noen vil.

8 kommentarer:

Salt sa...

Den byen som virkelig har gjort det bra med å få ned kriminaliteten er New York. Man burde derfor se dit i større grad. Nulltoleranse for kriminell adferd er et viktig begrep der, og derunder kommer tagging.
Det handler om respekt for det felles rom vi alle skal oppholde oss i. Å gi taggere enkelte "godkjente" vegger, er som å si til butikktyver at de kan gå og stjele på enkelte godkjente butikker.

IvarE sa...

Ref. dagens "nye" valgkamp-diskusjon om at skjenketidene bør endres fra max 03.00 til 02.00 (eller 01.00)- Både Krf (og etter myyyyyye "nøding" Ap) hevder at reduksjon av skjenketidene vil medføre mindre fyllebråk i byene.

Jeg er jo så UTgammel at jeg begynte å gå på byen i Oslo den gang da Smuget, Scotchman, "Leoparden", Club7 og "Baronen" o.a. i sentrum fikk holde oppe til 05.00.
Jeg skjønner selvfølgelig veldig godt de som bor i nærheten, og som ønsker å sove godt (jeg bodde selv på Grünerløkka i den tiden, og det var ikke alltid like morsomt så lenge jeg selv ikke var ute) men fylle-volden og bråket økte drastisk den dagen skjenketidene ble innskjerpet fra 05.00 til 03.00. Med det resultat at alle stod i taxi-kø og kebab-kø på samme tid.

PS: Hvem i all verden spiser Kebab? Prøv en helt uten saus, og du vil være enig med meg i at det smaker adskillig mere spon enn en vanlig McDonalds.

Jeg har faktisk adskillig mere sans for den danske, og til dels franske, varianten der det er helt opp til utestedene selv å bestemme når de skal stenge.
Det blir roligere for de som vil sove, og det blir mindre vold.
PS: Ja, jeg har faktisk bodd både i Køben sentrum og et par steder i Paris sentrum!

Ghost of Goldwater sa...

Noe helt annet: Jeg reagerer på den avbildede valgbrosjyren. Det er prinsipielt helt uakseptabelt at uniformert politi stiller opp (evt brukes uten deres viten og vilje) i noe partis valgmateriell, like uakseptabelt som valgkamp i militæruniform. Våre offentlige institusjoner skal være fullstendig partinøytrale, og intet parti bør foreta seg noe som kan sette spørsmålstegn ved det prinsippet.

Anonym sa...

Trodde nulltoleranse for tagging ble inført for et par år siden jeg.

VamPus sa...

anonym: da har du ikke fått med deg de lovlige taggeveggene som Ap, SV, V og RV har satt opp i Oslo. Gjett tre ganger om taggerne sprer sin "urban kunst" til resten av området også..

Sean Spenn sa...

Jeg må ærlig talt si at Oslo-politiet gjør noen merkelige prioriteringer. I forrige uke gikk det f.eks. tre betjenter målløst rundt med narkobikkje til samtlige som satt i Sofienbergparken. Samtidig foregår det åpenlyst salg av heroin i nedre Karl Johan uten at de foretar seg noe som helst med det. Og hvordan de peser folk som tar seg en uskyldig pils i en park?
Etter min mening eksempler på prioriteringer som får meg til å stille spørsmål ved ressursmangelen i Oslopolitiet.

Per sa...

Det som ivare skriver om er jo ikke noe nytt, og en skulle tro at både Krf-ere og Ap-folk burde ha fått det med seg nå...

Men det er ikke første gang ideologi fungerer som skylapper for virkeligheten...

ared sa...

Vampus: du skriver mange gode kommentarer, men her har du feil på ett punkt; Det er altså ikke slik at det går 130 politibetjenter på ledighetstrygd og venter på jobb i Oslo. Nei - sannheten er nok at de ikke eksisterer.

Et akutt tiltak kan imidlertid være å oppmuntre tjenestemenn til å fortstte utover 57 år. En annen ting er at Oslo er underbemannet i forhold til andre byer i Norge når men regner antall innbyggere pr tjenestemann. Dette burde justisdepartementet kunne se nærmere på.