Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, august 06, 2007

Veiskille i Ap-politikken

Næringsminister Dag Terje Andersen er visstnok usedvanlig godt fornøyd med regjeringens håndtering av den såkalte Hydro-saken. I et nyhetsbrev fra Arbeiderpartiet, som jevnlig sendes ut fra partikontoret på Youngstorget i Oslo til journalister og andre interesserte, heter det at Hydro-saken «avdekker et veiskille i politikken».

Eller som Boye Bjerkholdt skriver: Gjennom sin hands-on approach, har Dag Terje Andersen bidratt til å redusere verdien av statens eierandel med over 3,2 milliarder på én dag.

DET skal han ha. Og styrelederen måtte gå av på grunn av en sak som styret står samlet bak, samt at Dag Terje Andersen har sagt at regjeringen vil respektere inngåtte avtaler - som opsjonsavtalen til Hydro.

Andersen understreker også at regjeringen vil fortsette å opptre like
ryddig.

Det var da betryggende.

16 kommentarer:

Fredrik Mellem sa...

Jada - og jeg har en sak om en av dine helters tilnærming til denne skandalesaken.

C. sa...

Det ser ut som uansett hvor galt de styrer, de rødgrønne, så er det den forrige regjering, eller folket som har feil. Og media de trykker "budskapet" som om det var bibelen selv....

Er det pokker meg ingen i Norge som har baller nok til å starte en avis kun for å provosere idiotene på venstresiden i Norge???

VamPus sa...

"Er det pokker meg ingen i Norge som har baller nok til å starte en avis kun for å provosere idiotene på venstresiden i Norge???"

Jeg trodde det var det blogger var til for, jeg :-D

Nicolas sa...

Er det nå så farlig om aksjeverdien av Hydro synker dersom man ikke skal selge seg ned?

Øyvind Strømmen sa...

"Er det pokker meg ingen i Norge som har baller nok til å starte en avis kun for å provosere idiotene på venstresiden i Norge?"

Tilbud og etterspørsel, vet du, tilbud og etterspørsel.

IvarE sa...

Nicolas:
Kanskje ikke så farlig for næringsministeren, nei, men de øvrige ca. 60% av aksjonærene burde jo kreve at Andersen personlig dekker tapet deres på tilsammen grovt regnet 2 mrd. :-D

Fredrik Mellem sa...

Ivare, Ivare. Du farer med mye rart i dag.

Det norske folk eier over halvparten av Hydro, gjennom Staten direkte og via folketrygdfondet.

Det er relativt klart at du ikke liker det, men Det norske Folk har organisert sine eierinteresser i deomkratiske forslamlinger, hvor flertallet bestemmer.

Du og Vampus kan kjempe for et nytt flertall i 2009, men inntil videre er det en rød-grønn eierskapspolitikk som er den rådende.

Ettersom denne eierskapspolitikken helt åpenbart er representert ved feil folk i en del bedriftsstyrer, må disse kort og godt skiftes ut.

At du blander den generelle børsnedgangen inn i dette, gjør jo at man lurer på poenget med å diskutere i det hele tatt.

IvarE sa...

Fredrik da, du må da klare å mobilisere litt humor, selv om heltinnen din tas i direkte løgn (og som du selv påpekte: Hennes løgner blir ikke sannere av at hun (og du) gjentar dem).

Opsjonene går ikke fra selskapets eller noen annens lomme. 210 mill tilsvarer en *utvanning* på ca. 40 øre per aksje.
Næringsministerens direkte inngripen i et selskap som faktisk ikke er statseid (i det øyeblikk *en* aksje er på andre hender, plikter staten å følge aksjeloven, akkurat som alle andre), kan han i hht aksjeloven personlig gjøres ansvarlig for tap som påføres andre eiere. Og han har altså påført de andre eierene et foreløpig tap på ca. 6 kroner per aksje, totalt ca. 2 mrd.

Fredrik Mellem sa...

Ingen problemer med å mobilisere humor, men litt alvor også: Problemet her er jo at flere presumptivt oppegående debattanter, både her og andre steder, later til å tro at ikke staten kan ha en eierskapspolitikk som avviker fra Rimi-Hagens, og at det nærmest ville være i strid med aksjeloven.

Dette er jo bare vrøvl! Selvsagt kan eiere, private eller offentlige, bytte ut sine styremedlemer, og blande seg inn i stort og smått i et selskap. Noenganger klokt - andre ganger ikke.

Det er en avsporing av en viktig samfunnsdebatt om vulgære bonuser og opsjonsordninger, når noen nærmest opphøyer tingenes tilstand til en naturlov.

Og btw: Hør med de største private investorene i Norge om de praktiserer et slikt passivt og naivt eierskap som Høyre gjerne forvalter fellesinteressene med...

geirronimo sa...

Andersen og Bjørnstad kommer sikkert til å sitte sammen og gurgle "statoil-engelsk" i styret til statoil-hydro om ikke så lenge likevel.

De kommer da til å proklamere at de KAN snakke engelsk og det de leverer er et språk som er helt nytt og fantastisk - alle i norge skal bable statoilensk - hvis ikke blir det sikket en straffeskatt et eller annet sted...

Simon sa...

Ja, fredrik. Det ER faktisk i strid med aksjeloven, en lov som statsministeren og annet ***** ynder å henvise til når det passer dem.

Nå ser vi at de blanke i god styringsskikk og viktige lover, når det passer statens interesser.

Staten eier IKKE Hydro, og kan ikke skalte og valte med den som en intern avdeling. Dette burde være enkelt å forstå.

Anonym sa...

Mye uryddig her. Staten som hovedaksjonær kan kun bedrive eierskapsstyring via generalsforsamlingsvedtak. Det kreves formell innkalling med minst 14 dagers varsel (eller lengre)og styret og daglig leder har møterett.

En privatsamtale mellom statsråden og styrelederen hvor hensikten er å presse førstnevnte ut er meget spesielt.

Verre er det at næringsdepartementet ble behørig varslet om opsjonsutbetalingene og ikke skjønte at dette ville bli politisk støy i Jantelovens Norge.

Milton Marx sa...

Det interessante her er Stydroils videre utvikling - ikke at noen har vondt i baken av at noen har fått for mye penger.

Sorry! Misunnelse, anstendighet, folkelighet etc. har intet med saken å gjøre.

Jeg tror at man kan stille spørsmål ved opsjonsavtalene, og hvordan de er vedtatt etc, men man kan ikke gjøre det på en måte som er totalt blottet for stil og i motsetning til alminnelig praksis.

Jeg tror opsjonsprogrammene og fallskjermene etc. ofte ikke først og fremst handler om bedriftenes ved og vel, men da kunne vel staten utøvd sitt aktive eierskap litt før? Har man problemer med store opsjonspakker, er det mulig for en majoritetsaksjonær eller større aksjonær gjøre noe ved dette - og det synes jeg kanskje de burde gjort, men da må den kjenne sin besøkelsestid. Den må hindre at denslags pakker i det hele tatt vedtas - hvis det anses i fellesskapets interesse.

Regjeringen har ved sin uforutsigelighet økt risikopremien ved å investere i Norge, og det er ingen tjent med, bortsett fra de stedene som som en konsekvens får økt kapitaltilførselen.

Per sa...

Måten Dag Terje Andersen presset Reinås til å gå av minner om mafiametoder. Norge er ikke tjent med å ha en regjering som svekker landets økonomi og omdømme utenlands på denne måten.

Men når kommunistpartiet SV sitter i regjering kan man kanskje ikke vente annet enn at det er misunnelse som styrer den økonomiske politikken.

geirronimo sa...

Andersen og Regjering lyver. De har hele tiden vist om beløp og avvikling. At det ikke blir stilt spørsmål rundt Andersen som person når man VET at han og regjering ble informert om avviklingen, er frustrerende.

Man holder avtaler selv om man taper på det! Det er urnorskt amatørmessig å prøve å endre allerede inngåtte avtaler for å berge eget skinn!

Andersen er en løgner

Milton Marx sa...

Iskwew har en temmelig grei gjennomgang av saken som anbefales.