Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, februar 08, 2006

Dialog med 24-karats drittsekker

Ønsket om dialog med 24-karats drittsekker rundt hele verden ser ikke ut til å ta slutt. Har du tid og anledning så kan du jo stikke innom Folkets Hus kl.19.00 i aften, for å høre på datteren til massemorderen Ernesto "Ché" Guevara fortelle om hvor fint det er på Cuba. Arrangøren, Arbeiderpa..unnskyld, LO i Oslo, skriver følgende i invitasjonen:

"Hun er tilhenger av Cubas sosialistiske system og den cubanske revolusjonen i 1959. Hun sier omverdenen har mye å lære av Cuba som gjør alt for folket, med fri skolegang på alle nivå, og gratis helsevesen for alle."

Jepp. Her tror VamPus vi har mye å lære. Landet som folk rømmer fra i biler bygget om til båt, fengsler sine dissidenter, skyter de som forsøker å rømme landet, tvangsbytter leger mot olje, forfølger homofile (Che var en beryktet homofob), og som har fått en betydelig forverret menneskerettssituasjon de siste tre årene? Det er interessant å se hvem Arbeiderpa.. oops, LO, velger å lære fra.

At kommunisten Gerd Liv Valla bruker en kvart million for å fly til Cuba for deretter få partivennen Jonas Gahr Støre til å stenge cubanske opposisjonelle ute fra 17. mai-arrangementet til den norske ambassaden er en ting. At de i tillegg invitererdatteren til en beryktet massemorder fortelle en glanset versjon av hvordan det er å leve i et undertrykkende regime er noe helt annet. Tim Worstall har klipp fra et nettmøte med Aleida.

Kapitalist har også to innlegg om dette og Dagbladet presterer i dag å trykke et rosende innlegg om forholdene på Cuba. Dersom det er så flott og Castro er så populær, hvorfor rett og slett ikke tillate frie valg?

86 kommentarer:

Anonym sa...

Hm.

Er vi enige om at målet er å gjøre verden bedre for alle som bor her?

Hvis ja, hvordan synes VamPus vi skal håndtere de 24-karats drittsekkene og folk vi ikke liker? Skyte dem? Fjerne ambassadørene vi har hos dem? Brenne flaggene deres? Ignorere at de finnes?

Dialog betyr ikke pludring. Det betyr ikke omfavnelse. Det er fullt mulig å opprettholde integriteten og verdiene uten å stenge av for kommunikasjon med verden. Jeg er ofte veldig uenig med deg, men jeg er på besøk her for å lære mer om hvem du er - og mer om hvem jeg selv er med det samme.

Anonym sa...

Marion, man skal tegne karikaturer av dem og latterligjøre dem.

Mammons Verden sa...

Hehe - kronikken i Dagbladet er skrevet av en "akademiker", en såkalt professor ved Høgskolen i Oslo.
Vi vet jo hva akademikere presterer, Kari Vogt og Thomas Hylland Eriksen er andre gode eksempler.
Hva er kravene til professorkompetanse ved HiO, forresten?

geirronimo sa...

Hm ,- kanskje diamantfruen fra Caribien passer alt for godt inn blant millionær Stoltenberg med FN'frue, og 25-millionær Støhre med familie ?

Blir kanskje skutt av dette utsagnet, men jeg hadde lyst å ytre det likevel, jeg :-)

Mammons Verden sa...

/Marion:
Dialog betyr ikke pludring\

You could have fooled me.

Jeg synes "skyte dem" låter som en plan. Iallfall mange nok til at de skjønner at vi ikke liker dem.

Denne venstreintellektuelle omfavnelsen av møkk tar visst aldri slutt.

Anonym sa...

Jeg føler meg ikke smart nok til å si noe her egentlig, ettersom andre er flinkere enn meg å uttale seg intelektuelt (feilstavet..?) Men denne siden er iallefall hvor jeg finner riktige meninger, fra begge sider. Får håpe jeg skrev ned alt riktig for verdensdiskusjonssamtalen (igjen..) med svigers i kveld!

Takk VamPus!

Anonym sa...

Jeg håper virkelig vi kan få lære mye og mer av flere massemordere på venstresiden. De er jo tross alt sosialister, så da er de ikke så gale som kapitalistene er; for de er jo kjent for å myrde ned den store kundemasse !

Man må også trå varsomt, med nemsom fot, man vet aldri om de blir fornærmet av kritikken. Kanskje de brenner en ICA-butikk eller streiker ekstra hardt til våren ??

Ilder'n sa...

Hehe godt poeng vampus..:) men du glemte en liten ting, tenkte jeg skulle nevne det i disse "ytringsfrihetsdager..."
Sensur av pressen er også en del av det såkalt "frie" Cuba...

Nice blog by the way:D Kult å se at du fortsatt er aktiv med politiske synspunkter, selv etter "Dolkesjø"..;o)

Anonym sa...

Jeg kan vel oppsummere hva jeg mener om denne saken med et spoersmal til alle her inne?

Hvor mange har doedd i gummibaat mens de flyktet fra USA til Cuba?

Brgds
Richard Paulsen

Anonym sa...

Herlig! Dette må jo være selveste brunbloggernes hovedkvarter! Heil Vampus - fortsett å angripe de som kjempet for folket som levde under det "demokratiske" Amerikas åk. Her er det kult å være!

Anonym sa...

En presisering:
Livet er så godt på Cuba at de som liksom "flykter" derfra, er egentlig badende langs våre utrolig vakre strender, med flyteringer, og så blir de tatt av strømmen.... For ingen vil til USA, det fryktelig kapitalistiske landet.

Og så tar vi en Che' dere:
"død over alle ekstremister" :=)

Anonym sa...

Hei, kanskje vi får høre om da USA skjøt ned et helikopter med 11 nonner i, ref. Gærne Borgen - som hvistnok nesten var vitne til dette......

Mathias sa...

Ifølge Amnesti eller en eller annen menneskerettighetsorganisasjon så ble ikke en henrettelse utført på Cuba i 2005 og man praktiserte ikke tortur heller i 2005, så situasjonen på Cuba er ikke så ille som man vil ha det til. Det finnes adskillig flere land i verden som er mye værrre, bl.a. USA. Men man har jo også mindre utviklede land som også fortjener å bli kritisert, flere av dem ligger i Afrika.

Problemet med Cuba er økonomien og tilgangen på allmenne nødvendigheter.

Steinbukken sa...

Dagblad-artikkelen viser hvorfor røster som VamPus sårt trengs i den politiske debatten i Norge. Jeg trodde jeg hadde lest det meste da jeg leste kommentaren fra Veslemøy et-eller-annet fra RV angående Nord-Korea, men maken til skjønnmaling av et undertrykkende regime som denne Breidlid presterer i Dagbladet skal man lete lenge etter. Bra jobba, VamPus, og som vanlig treffer du spikeren på hodet.

Steinbukken sa...

Til Trekker: Det er en bra holdning! Det ser ut som du betrakter verden med et åpent sinn, og ikke lar deg styre av dogmer og såkalte "sannheter". Du er klokere enn mange (meg selv inkludert, som av og til kan la tastaturet løpe av med meg, men som ihvertfall nå leser gjennom innleggene før de sendes!)

Anonym sa...

Det er bra Trekker, og andre som går inn i fascist-liberalistenes verden her med "åpent sinn" - tar dere inn over dere lenge nok den blåbrune propagandaen som spres på disse sidene lenge nok er dere klare til å spre det glade budskap selv. Men mellom innloggingene må dere ha litt frisk luft, så gå ut og slå ihjel en kommunist, særlig hvis han er litt mørkhudet. :=)

Steinbukken sa...

Mathias: Så USA, som er et demokratisk land hvor det er mulig for fattige individer å komme seg opp og frem og dramatisk bedre sin situasjon, er verre enn det undertrykkende og diktatoriske Cuba? Ja, du har sikkert rett, det er sikkert derfor cubanere i hopetall forsøker å rømme til USA...

USA er det land i verden som flest mennesker ønsker å emigrere til - hvorfor det, tror du?

Anonym sa...

Kommunisme er døden. Hva i alle dager skal en representant for et dogme-styre lære oss i Norge ? Må være å holde oss borte fra kommunisme !

Ha det klinkende klart, alle sosialister, det er ikke et eneste system som har drept så mange mennesker som sosialisme; gruppe-ismen, der du ikke bør skille deg ut !!!!

Odd sa...

Jeg hadde en interessant opplevelse da jeg stod utenfor som en del av en markering mot møtet. Den bestod ikke av å (blant andre ting) bli kalt nazist, men at den eneste personen som gav ubetinget støtte også var den eneste personen fra Cuba. Noe å tenke over?

Alpeluen sa...

Fint å se at du poster igjen, VamPus! Berømmelsen har som regel sin pris, og i ditt tilfelle synes denne å være kvaliteten på bidragene i kommentarspalten. :)

Brunblogger, fascist-liberalist, rasist osv... hei, folkens: plata deres er stuck! Kom heller med et par gode argumenter for hvordan Norges "progressive" fagbevegelse skal la seg inspirere av et av de heldigvis svært få kommunistregimene i verden, og mer konkret av datteren til verdens mest ufortjente ikon.

Hvis noen tenker på å si "for å få et annet synspunkt", ler jeg meg ihjel. Som kjent tolereres ikke andre synspunkter på Cuba.

Og forresten, ville ikke homofobe Fidel - som tilsynelatende fremdeles går i uniformen fra 1957 - vært et fascinerende prosjekt for homsepatruljen?

Anonym sa...

Helt enig med Alpeluen at det har sin pris å holde "åpen spalte" når man ser på kvalitetene på innleggene. Hans eget innlegg er et kron-eksempel. Floskler om Cuba, og bruk av Castros utseende og holdning til homser som et godt eksempel på hvorfor LO burde skamme seg over å støtte Cuba.

Men tenk på hvilket enestående mot disse menneskene har vist helt siden revolusjonen med å bevare sitt samfunnssystem av likhet og frihet på en øy plassert rett utenfor kysten av den hypermektige liberaliststaten USA, som tidvis regjeres av kristenfundamentalister som har "kill a commy for Christ" som sitt viktigste ideologiske slagord? Cuba fortjener all respekt.

Og til "angrepene" på denne bloggen: Det har vel ikke tengt inn under alpeluen at de enkle, velformulerte holdningene som formidles på denne websiden er ren brun-blå propaganda som lever av overforenkling, historieløshet og forhistoriske halvfascistiske holdninger? Selv om man blir kvalm av å lese her, må de som tenker for almenhetens skyld gripe inn med litt fakta fra tid til annen.

Mathias sa...

Jeg er helt enig med Marion, at å invitere Guevara til Norge betyr ikke at man "digger" styresettet på Cuba. Skulle man følge tankegangen ville det bety at dersom f.eks. Irans oljeminister kommer til Norge, så betyr det at den enhver sittende norske regjering skulle støtte regimet Iran? Jeg tror ikke veldig mange med nogenlunde "gangsyn" vil hevde noe slikt. Den beste måten for å forandre et regimet i et land, uansett om man snakker om Cuba eller Iran, eller andre land, er ikke å stenge ambassadene deres, det er ikke å slutt å handle med dem osv. Forandring skjer med dialog, og det man her prøver på. Dette gjelder særlig land hvor man har prøvd med isolasjon og sanksjoner før som Cuba og Iran. Dette har ikke hjulpet i det hele tatt. Unntaket er muligens Israel hvor man har prøvd med dialog i 50 år uten å lykkes, så da burde man kanskje vurdere andre metoder. Hva man skal gjøre med Israel, er jeg usikker på hva som må gjøres.

Videre, vet jeg ikke hvilken rolle Guevara har i forholdt til regimet på Cuba, men har hun en fremstående rolle, kan hun være en døråpner for dialog med cubanske myndigheter. Grunnen er at Norge siden 1998 har nærmest blitt "boikottet" av cubanske myndigheter, med det menes at det har ikke vært noen dialog, noe som det var før 1998, fordi Norge skiftet holdning fra å være dialogistisk til å være kritisk. Da sa cubanske myndigheter nei, de ville snakke med Norges utenriksminister siden den gang. Under Støre vil man jo ha en muligheter, da jeg anser han som en dialogist, i forhold til Petersen som alltid skulle "prakke" Høyrepolitikk på andre land, noe som er dømt til å misslykkes.

Mathias sa...

Steinbukken du burde lese boken "Amerikanske bilder" som er en billedkavalkade om hvordan klasseforskjellene er, hvordan negre bor, og at det f.eks. fantes da boken kom ut ren "slaveri-virksomhet" i USA. Boken kom ut på slutten 1970-tallet, men mesteparten av det som beskriver og foreviges som fenomen eksisterer fremdeles, med unnatak av slaveriet. At mange vil emigrere til USA tror jeg ikke er pga. sysemet først og fremst, men det faktum at det bor store innvandrergrupper i USA som lever nesten som i deres "hjemland". F.eks. bor det ca. 2 millioner iranere i USA og en stor del av de bor i California hvor de har egne tv-kanaler, egne aviser, egne forlag og en mengde bedrifter med bare persisk personale osv. Det er klart det på en side er bedre å reise til USA enn til f.eks. Mexico hvor det finnes kanskje bare en max.30-40 000 iranere. Dessuten fører jo USA en enmorm reklamekampanje for landet sitt med alle filmene produseres i Hollywood. Videre, mitt hovedpoeng er at mange blåbloggere overfokuserer på Cuba, når forholdene er like ille i mange andre land. En annen grunn til at cubanere flykter i hopetall til USA er jo at USA er Cubas naboland, det må du selv du forstå. I mange andre land er utvandring større til land som Spania og Frankrike som f.eks. Venezuela. F.eks. på Kanariøyene er 1/3 av befolkningen av venezulansk opprinnelse. Så hvor det enkelte folk har til vane å emigrere er som oftest tilfeldig og geografisk betinget. Det er ikke slik at "alle" vil reise til USA. Jeg hadde ikke reist til USA selv om jeg hadde fått betaling, men det kan jo hende at det skjer en gang ufrivillig hvis jeg f.eks. reiser til Canada.

Kosialist sa...

"likhet og frihet"

Kan noen forklare meg hvordan likhet og frihet kan henge sammen? Mennesker er ulike, det er et ubestridt faktum. For at vi skal bli mer like, mister vi automatisk frihet. Mennesker, som er ulike av natur, kan ikke bli mer like uten at de blir tvunget til det.

Dette "samfunnssystemet av likhet og frihet" består forøvrig blant annet av tortur, henrettelser, m.m. Ikke vil Cuba slippe inn humanitære organisasjoner heller.

Men at mange sosialister forsvarer andre sosialister, uansett hvor grusomme og onde de er, er jo ingen ny problemstilling.

Anonym sa...

VamPus - mine kondolanser med nivået på kommentarene.

Innlegg postet 6:25 om morgenen - jeg antar du ikke hadde lagt deg enda??

Anonym sa...

Hvordan ønsker du å ha politisk innflytelse i et land hvis du ikke demonstrerer gjensidig respekt for din samtalepartner? Raketter?

Microsoft har skjønt konseptet: Embrace and enhance.

Anonym sa...

Nei, jeg er enig med Vampus i at vi ikke bør invitere slike folk hit. Vi bør begrense oss til å invitere våre massemordere og 24-karats drittsekker, og eventuelt deres etterkommere, hit til landet! De som dreper og torturerer for å forsvare "friheten" må vi alltid berømme og belønne. Pinochet begynner vel å bli litt for gammel og svakelig nå, men det finnes mange andre av deres handlekraftige helter som skyter det nødvendige antall "kommunister", som kan inviteres.

Sitat: "Jeg synes "skyte dem" låter som en plan. Iallfall mange nok til at de skjønner at vi ikke liker dem."

Vampus, og alle hennes taleføre venner og meninsfeller, skremmer meg. Til deres glede og store tilfredshet, sjølsagt... ;-)

VamPus sa...

Alpeluen: Homsepatruljen for å freshe opp Castro støttes!!

Marion: tror vel egentlig at også du har fått med deg at det ikke er jeg som stiller meg bak drapstrusler eller trusler om vold. Liberalisme (tanken om frihet) er ikke forenelig med tvang eller trusler.

Har enda til gode å lese et godt argument for at undertegnede er brunblogger, men da er jeg i verste fall en femtekolonist siden jeg har jobbet aktivt mot rasisme tidligere. Men la oss nå for all del ikke forvirres av fakta..

Anonym sa...

Hei igjen.

Jeg antok at ironien i de voldelige alternativene jeg tilskrev deg var åpenbar. Beklager. Det var virkelig ikke meningen å gi inntrykk av at jeg oppfattet deg slik, det var mer en frustrasjon over mangelen på løsningsforslag i bloggposten din.
Det skal ellers godt gjøres å oppfatte deg som brunblogger. Hehe.

Det jeg lurer på er *hvordan* du foreslår at vi håndterer problemene hvis dialog ikke skal brukes?

Det er lett å ramse opp alt som er fælt i verden. Jeg regner med det er noenlunde overlapp mellom din og min liste. Det er ikke der utfordringen ligger. Én stk. strategi for effektiv styrking av demokrati på Cuba uten bruk av dialog etterspørres herved ;)

Anonym sa...

Mathias - sosialist - skriver:
"Ifølge Amnesti eller en eller annen menneskerettighetsorganisasjon så ble ikke en henrettelse utført på Cuba i 2005 og man praktiserte ikke tortur heller i 2005, så situasjonen på Cuba er ikke så ille som man vil ha det til. Det finnes adskillig flere land i verden som er mye værrre, bl.a. USA"

Hvordan vet "Amnesti eller en eller annen" at det ikke foregår tortur og mord/drap/avretting på Cuba ?? Hvordan vet den fyren det, når det ikke er pressefrihet, eller annen frihet fordenslagsskyld på noe område på CUBA!

Da jeg var på ferie der, i 2000, var vi "innmurte" i svære innhengninger som man bortimot ikke fikk bevege seg utifra. Hvis man likevel forvillet seg ut, ble man fotfulgt av en "kammerat" som passet på at du fikk se det du skulle se. Samma situasjonen i Kina, gitt!!

Ser ut for meg som om dette er et syndrom som kun rammer kommunistiske land....
- rare greier dere =============-.

Anonym sa...

Vampus: Har enda til gode å lese et godt argument for at undertegnede er brunblogger

Vel, her finner jeg ingen blåfilm eller annen porno (er ikke dette en blåblogg?) og bakgrunnen er brun. Om det ikke gjør deg til brunblogger, så vet ikke jeg.

Mathias sa...

Alt er relativt her i verden, ingen kan vel med vettet i behold mene at det er særlig rosenrødt på Cuba, men det finnes adskilig flere land man kunne satt fingeren på. Det virker som blåbloggerne fokuserer på Cuba fordi landet er kommunistisk, hva med Burma. Denne fokuseringen på cuba er mer ideologisk, enn utfra menneskerettighetshensyn, da det er like ille i flere land i Africa, og Vietnam og Burma, eller heller værre. Men dere blåbloggere mener det er bedre å sitte i fengsel i et høyrestyrt diktatur, enn i et kommunstdiktatur. Det jeg ber om er litt mer objektivitet. Dessuten er jeg ikke sosialist, men sosialdemokrat. At det er så vanskelig å forklare viser jo at flere av blåbloggerne er helt kørka i hodet. Å reise til Cuba gjør en ikke til ekspert på menneskerettighetsforhold såsant man ikke finleser menneskerettighetsrapporter og lignende. Men den anonyme brukeren har et poeng, man kan aldri vite om det foregår tortur eller henrettelser i et diktatur, og det sier denne rapporten jeg leste også. Men det er ikke meldt om tilfeller av dødstraff eller tortur på Cuba i 2005. Men uansett, gir det jo en indikasjon om at det ikke praktisereres så mye som i f.eks. Iran, eller USA.

Anonym sa...

Hei, VamPus. Jeg ville bare si at du skriver en svært, svært god blogg. Kanskje en av landets beste. Derfor er det også en plikt for oss som er uenige med deg i å påpeke at du gjorde svært uklokt i å offentliggjøre tegningene. Det har gått menneskeliv, og unger er redde for å gå på skolen. Det du gjorde, er ikke verden tjent med for å gå videre. Du sparket den tre steg tilbake. Men godt skriver du, uansett.

Kosialist sa...

Mathias, nå må du gi deg!

"Det virker som blåbloggerne fokuserer på Cuba fordi landet er kommunistisk, hva med Burma."

Eller kan det ha noe med at en forsvarer av Cubas sosialistiske system er i Norge for å "tale til folket" og skryte av det fantastiske systemet de har der borte?

Ærlig talt, hvis du ikke ser sammenhengen mellom at en forsvarer av systemet i Cuba er i Norge og at motstandere av slike systemer blogger om det, så burde du kanskje ta deg tid til å lese det VamPus skriver før du sparker i gang autosvar-roboten...

"Men dere blåbloggere mener det er bedre å sitte i fengsel i et høyrestyrt diktatur, enn i et kommunstdiktatur."

Nå er liberalismen fullstendig umulig å kombinere med et diktatur, mens sosialismen er en kollektivistisk ideologi, slik diktaturer er kollektivistiske av natur.

VamPus sa...

Den nytelsesbesatte: Takk for kompliment, og ja, jeg tar til meg kritikk (men mener dette var riktig å gjøre) - det er stor uenighet om riktigheten av å publ bildene - en god kronikk om hvordan reaksjonene har vært iscenesatt av islamske fundamentalister er å finne i dagens aftenposten.

Anonym i bold: jeg var på Cuba i seks uker i 2002, og kjenner meg ikke igjen i det du skriver. Bodde 5 uker i Havana, og hadde ikke følge av annet enn jinateros som skulle selge meg noe - men politiet var overalt og overvåket befolkningen. Spesielt ble svarte cubanere trakassert. Men ikke noe problem å bevege seg fritt, og relativt greit å snakke med folk også bare man var litt forsiktig hva man snakket om...

Knut Albert sa...

Siden man vil sitere Amesty, har jeg like godt sakset fra webidene deres om Cuba. Først dødsstraff (fra 2003):

Executed: Lorenzo Enrique Copello Castillo (m)
Bárbaro Leodán Sevilla García (m)
Jorge Luis Martínez Isaac (m)
Amnesty International is concerned that at least 52 people on death row may be
imminently executed, following the execution of Lorenzo Enrique Copello
Castillo, Bárbaro Leodán Sevilla García and Jorge Luis Martínez Isaac on 11
April. The executions marked the end of a de facto moratorium practiced by the
Cuban authorities since April 2000.


I årsrapporten for 2004:

Death penalty
No new death sentences were passed. Between 40 and 50 prisoners reportedly remained on death row at the end of the year.

Så fra i fjor sommer om forholdene for dissidenter:

Cuba: No dissent allowed
Fifteen people remain in detention following a recent government crackdown on dissidence on 13 and 22 July. Amnesty International is concerned that they may be subjected to harsh or disproportionate prison sentences solely for exercising their right to freedom of expression, association and assembly.
On 13 and 22 July, the Cuban authorities reportedly detained more than 50 people, including journalists and political activists who were organizing or participating in demonstrations.

While most of the dissidents were released without charge, at least 15 men remain in prison and are reportedly facing charges of “public disorder” or criminal charges under the Law for the Protection of the National Independence and Economy of Cuba, also known as Law 88.

On 13 July at least two dozen dissidents were apparently detained in Havana by Cuban police whilst participating in a peaceful memorial for the victims of the “13 de Marzo” tugboat disaster of 1994 in which some 35 people, including children, died when the vessel in which they were attempting to flee Cuba sank after reportedly being rammed by three other vessels, apparently acting under official instructions (see AMR 25/13/97 for more information).

On 22 July around 30 people were arrested as they tried to participate in an anti-government demonstration outside the French Embassy. Nine of them remain in detention and to Amnesty International’s knowledge some may face up to 20 years in prison if they are tried and sentenced under Law 88.

The Cuban authorities continue to suppress any form of dissent by methods such as harassment, threats, intimidation, detention and long-term imprisonment. Amnesty International has received many reports that trials for politically motivated offences or charges frequently fail to meet international fair trial standards.


Ikke så ille som man vil ha det til?

Anonym sa...

Det er på tide at noen tar et oppgjør med kommunistene og islamofascistene! Laissez-faire skal sette menneskeheten fri og verdiskaperne skal regjere! Stå på VamPus!

http://thestudyofrevenge.blogspot.com/

Anonym sa...

Vel Vampusen:

Det er 2 års forskjell, og turisme på Cuba har utviklet seg i takt med regimet's behov for midler - altså hurtig.

I 14 dager ferierte jeg i Caribien; var kun noen dager i landet Cuba. Elles var jeg på øya Hispaniola - Dominikanske Republikk - en øy absolutt verdt et besøk, og en kjempekontrast til Cuba - selv om øya har lidt under despoter som Trojio.

Det frie samfunn er fortsatt truet der, pga uroligheter i nabo-landet Haiti - fransktalende land. Men kontrasten i forhold til det ufrie Cuba var for meg veldig stort...

Mathias sa...

Som jeg sier, ingen henrettelser ble gjennomført i 2005, såvidt jeg kan se av engelsken du har klippet, det hadde jo vært kjekt å kunne lese det du skriver, derfor hadde det vært bedre at du klippet den spanske versjonen. Jeg baserer mine tall fra Human Rights Watch . Men du fatter ikke poenget, det er mange land som er værre enn Cuba. Litt balanse og objektivitet, jeg er ikke uenig i at forholdene er ikke så bra. Human Rights Watch om Cuba kan man lese følgende på spansk: Pena de muerte
De acuerdo con la legislación cubana, se puede aplicar la pena de muerte a toda una serie de delitos. Dado que Cuba no publica información sobre su uso de esta pena, es difícil comprobar la frecuencia con la que se utiliza. Sin embargo, por lo que se sabe, no se han producido ejecuciones desde abril de 2003. Noe som betyr at det ikke ble gjennomført henrettelse mellom arpil 2003 og januar 2005.

Men som sagt mitt poeng er balanse og objektivitet blant blåbloggere, som visstnok har Cuba på hjernen fordi det er en kommuniststat. Men det virker som dette er vanskelig å skjønne.

Mathias sa...

Kosialist har tydeligvis manglende evner i tekstanalyse, jeg har aldri forsvart Cubas kommunistiske system, jeg ønsker balanse og obsjektivitet og punktum. Men kosialist innbiller seg visst at APere er kommunister eller i det minste sosialister, noe som ikke er tilfelle. At blåbloggerne har Cuba som en besettelse er det jo ingen tvil om når de lukker alle øyner og ører for at det muligens er like ille eller enda værre i mange andre land. Hvorfor ikke bry seg om hvordan kvinner blir behandlet i Iran? Hvorfor ikke bry seg om alle de henrettelser som blir utført i Iran? Hvorfor ikke bry seg om hun mindreårige jenten som fikk dødsdom her for en tid siden? Hvorfor ikke bry seg om brudd på meneneskerettigheter i Burma, som såvidt meg bekjent ikke grove? Hvorfor ikke bry seg hvordan negre blir behandlet i amerikanske fengsler? Det er et hav av land og tilfeller å ta av, men hvofor i helvete skal blåbloggerne hele tiden mase om Cuba. Dette er og blir det man på gresk kaller MANIA. Grunnen for at de ikke bryr seg, er at det ikke passer blåbloggernes politiske agenda. Blåbloggere er opportunister de lux.

Anonym sa...

At Mathias ikke kan engelsk (men spansk) er ikke noe å skryte av. Kanskje man kunne spleise på en ordbok?

Before the Flood sa...

Du har nok rett Mathias, det er steder her på kloden det er verre å være enn Cuba. Det er dessverre ingen mangel på diktaturer omkring. Men av alle despotier er faktisk Cuba det eneste jeg kan huske å ha sett ukentlige annonser der norske organisasjoner arrangerer "arbeiderbrigader" for å støtte?

Og som det ble poengtert ovenfor, Cuba var i vinden nå på grunn av det omtalte besøk.

Du gjør et veldig poeng av at du er sosialdemokrat og markerer avstand til sosialistene, av ren nysgjerrighet lurer jeg da på hva dine partifeller ville lære på dette foredraget fra en bekjennende sosialist fra et sosialistdiktatur?

Mathias sa...

Om Bill Clinton eller George Bush (etter han går av i 2009) skulle komme til Norge for å holde foredrag om f.eks. det amerikanske samfunnsystemet så vil jeg si at jeg ville ha noe å lære, selv om jeg ganske uenig med begge to, særlig sistnevnte. Det samme kan man si om frøken Guevara. Man kan ikke heve seg over den høye stol, å si at av folk fra det regimet har vi ingenting å lære. Til tross for dårlige kår for menneskerettighetene på Cuba, så har jeg ingen tro på at det ikke finnes lyspunkter også. Det finnes. Å tro noe annet, blir som den norske presse som hver gang de rapporterer fra Latin-Amerika eller Iran, så er det noe negativ eller deprimerende. Jeg har den livsfilosofi at i neste alle regimer finnes det lyspunkt, ellers hadde de gjort revolusjon for lenge siden. Det var nettop det motsatte man håpet på når den nåværende president i Iran kom til makten; at enten ville liberaliseringen av Iran forsette, eller så ville det bli så ille at folket ville gjøre revolusjon, og sørge for regimeskifte i Iran. Til nå har ingen av delene skjedd, desverre, men man kan håpe. Du snakker om at man har arbeisbrigader til Cuba; det kan nok stemme, men man kan også reise til de såkalte kibutzene i Israel, som ikke er noe bedre. Jeg tror man ikke skal henge seg opp i slike små detaljer, men se mer på de store linjene i politikken "nasjonalt" og internasjonalt. De fleste regjeringer vi har hatt gjør av og til merkelige ting, som både motstandere og støttespiller ikke liker, det vil alltid skje, uansett om det er Bondevik, Stoltenberg eller en annen som er statsminister.

Anonym sa...

Tatt fra Wikipedia - vi står ikke inne for dette:

"Sosialismen oppsto som tankeretning med den industrielle revolusjonen tidlig på 1800-tallet som en reaksjon mot de grelle sosiale ulikhetene og elendige vilkårene for den framvoksende arbeiderklassen. Sosialismen utviklet seg siden i flere ulike retninger, med til dels svært ulike persektiver på hvordan samfunnet kan og bør endres.

De første som kalte seg sosialister var tilhengere av tankene til Robert Owen i England og grev de Saint-Simon i Frankrike. Av senere sosialististiske retninger har disse tidligste sosialistiske tenkerne ofte blitt omtalt som utopiske sosialister. De utopiske sosialistene utviklet visjonene om et idealsamfunn basert på felleseie og deling av arbeidets frukter. Deres strategi for samfunnsendring var i hovedsak opplysningsarbeid og etablering av små idealsamfunn i mindre skala for å vise at sosialisme kan fungere i praksis. De israelske kibbutzene kan sees som moderne uttrykk for ideer som ble uttrykt av de tidlige (utopiske) sosialistene.

Tilhengere av den utopiske sosialistiske tradisjonen tok utover på 1800-tallet sterkt avstand fra den framvoksende arbeiderbevegelsen og klassekamp som strategi for endring. Noen utviklet også forakt for det parlamentariske demokratiet, og en retning som ble kalt den tyske eller "sanne" sosialismen så på den autoritære prøysiske staten som noe nær en idealstat. Disse tankeretningene kan sees som tidlige forløpere til fascismen og nasjonalsosialismen - som igjen utviklet seg til Nazisme.

På midten av 1800-tallet vokste marxismen og anarkismen fram som nye sosialistiske tankeretninger. Begge framhever at veien til samfunnsendring går gjennom at den utbyttede klassen under kapitalismen, arbeiderklassen, organiserer seg politisk for å bekjempe det undertrykkende klassesamfunnet. En hovedforskjell på marxisme og anarkisme, er at mens anarkistene mener målet for arbeiderklassen må være å tilintetgjøre statens maktapparat fullstendig, mener marxistene at arbeiderklassen må overta statsmakta og bruke denne aktivt for å lede utviklingen framover mot et klasseløst samfunn hvor statens maktapparat etter hvert vil bli overflødig.

På slutten av 1800-tallet delte marxistene seg i to leire. De revolusjonære mente at overgangen fra et kapitalistisk samfunn hvor borgerskapet var den herskende klassen, til et sosialistisk samfunn hvor arbeiderklassen hadde makta, måtte skje gjennom en rask og sannsynligvis blodig revolusjon. Reformistene, anført av Eduard Bernstein, mente derimot at arbeiderklassen kunne og burde skaffe seg makt gradvis gjennom utvidelse av stemmeretten og innføring av sosiale og økonomiske reformer.

Den revolusjonære tradisjonen ble etter den russiske revolusjonen i 1917 dominert av ideene til Vladimir (Iljeniz Ujanov - aristokrat) Lenin. Lenin framhevet at en sosialistisk revolusjon kunne skje i tilbakeliggende land som Russland, men at revolusjonen da måtte gjennomføres av et eliteparti av profesjonelle revolusjonære. Etter revolusjonen utviklet denne tradisjonen, som nå tok i bruk begrepet kommunisme om seg selv, seg til et forsvar for at det kommunistiske elitepartiet også måtte ha en dominerende maktposisjon i den nye staten som ble utviklet. Under Josef Stalin ble denne tanken brukt til å legitimere undertrykkelse av all opposisjon mot ledelsen i kommunistpartiet, både i og utenfor kommunistpartiet.

Det finnes også en tendens innenfor revolusjonær marxisme, som særlig har blitt målbåret av Rosa Luxemburg, som er kritisk mot partidiktaturet som ble utviklet i Sovjetunionen og de seinere kommuniststyrte statene i Kina, Øst-Europa, Vietnam, Nord-Korea og Cuba,

Etter andre verdenskrig har det innenfor den reformistiske tradisjonen oppstått et skille mellom venstresosialister, som opprettholder marxismens opprinnelige målsetting om å avskaffe kapitalismen og privat eiendom over produksjonsmidler, og mer moderate sosialdemokrater som i dag framhever blandingsøkonomien som en ideell samfunnsform."

Forenklet kan man si at "ismen" representerer verdisettet, og det "sosiale" representerer gruppen og dets vekselvirkning mellom enkeltpersoner og flere grupper.

Det er innviklet, men det er klart at å kalle en sosialdemokrat for sosialist, selvsagt er en forenkling; Men slektskapet mellom de autoritære styrene, og bestemte styreprosesser i foreksempel LO er der; og de bør diskuteres!

Mathias sa...

Jeg kan engelsk, men jeg gidder ikke lese det på engelsk.

Anonym sa...

Fritt fra wikipedia:
"Sosialisme (fra latin socius - følgesvenn, kamerat) betegner politiske tankeretninger som framhever økonomisk utjevning og felleseie over samfunnets viktigste ressurser og virksomheter som overordnede mål for samfunnsutviklingen.

Sosialismen oppsto som tankeretning med den industrielle revolusjonen tidlig på 1800-tallet som en reaksjon mot de grelle sosiale ulikhetene og elendige vilkårene for den framvoksende arbeiderklassen. Sosialismen utviklet seg siden i flere ulike retninger, med til dels svært ulike persektiver på hvordan samfunnet kan og bør endres."

Det er selvsagt en forenkling å kalle en sosialdemokrat for sosialist. Men man skal ikke undertrykke de delene av sos.demokratiet som befester gruppens fortreffelighet ovenfor individet; og det er en annen retning av sosialismen; fascismen og nasjonalsosialismen.

Man kan også lett se forskjellige styreprosessers likhet med sosialismen , foreks. LO og dets Kongress, der alle underkaster seg kongressen, og risiskerer "straff" hvis man ikke "følger" den valgte lederen.

Det eksisterer flere eksempler på at den øverste leders ord er lov, og man må følge dette. Ta foreks. da AP skulle skape avstand til bla. kommunismen; de kastet ut alle fra samtlige ledende stillinger, som sympatiserte med, eller var i nærheten av å "like" Stalin for mye.

Idag er det selvsagt annerledes. Men når man fra Lo's ledelse inviterer en kommunist til å forelese, så er det viktig at dette blir debattert; det kan være en tilnærming vi ser og dette kan også skape fremtidige problemer for Norge.

Anonym sa...

Jättebra, Vampus! Grattis me' en ljuvligt racistisk blogg! Dom kubanerna är kommunistiska svartskaller hela gänget. Jag kände inte till den här bloggen före nu, men från och med nu skal jag verkligen hänga med!

Mamod Hamze sa...

Nå jeg vet hvorfor du har blitt beste blogger av VG & Co. Jeg aldri har hørt noen være av en hø.ektremist. Det er bare BUSH og tilhengere som snkker sån om andre mennesker. Heldigvis veien i Latin-Amerika går i fotspor til EL CHE. Se på virkeligheten.Når BUSH er frihetkjemper da er selvfolglig at EL CHE blir massemorder. Det var nytt.

Painting waves in clouds sa...

Kebra Negest said...
> Man kan også lett se
> forskjellige styreprosessers
> likhet med sosialismen , foreks.
> LO og dets Kongress, der alle
> underkaster seg kongressen, og
> risiskerer "straff" hvis man
> ikke "følger" den valgte
> lederen.

Er det ikke sånn fremskrittspartiet fungerer også, da?

Anonym sa...

Det er både vel og bra (og sunt) å kritisere... men man bør være en lille smule løsningsorientert iblant også.

Mathias sa...

At sosialismen går innfor sosial utjevning utelukker ikke at andre ideologier også kan ha samme mål, som sosialdemokratiet. Det samme forholdet kan man si er mellom konservativismen og liberalismen hvor begge legger vekt på individet, men de er ikke samme ideologi, men to ideologier innenfor samme retning. At AP og sosialdemokratiet tilhører venstresiden kan man ha grunn til hevde er feil, da det ikke er ufornuftig å mener at sosialdemokratiet og AP faktisk ligger mer inn mot sentrum. Grunnen for at AP ikke gjør dette, har med deres historie å gjøre som et tidligere nærmest kommunistisk parti på begynnelsen av 1900-tallet. Men som alle vet, så ble jo denne linjen forlatt for lenge siden. Videre har det jo med identitet å gjøre.

Mathias sa...

Det er ikke større problem å invitere Guevara enn å innvitere Bush. Begge er velkommen uansett om jeg ikke liker noen av deres ideologiske standpunkter. Uten slik kontakt, er ikke dialog mulig selv i dagens samfunn med internett og e-post.

Anonym sa...

Det var da voldsomt. 24-karats drittsekker!

Spiste vi kanskje hveps til frokost idag, -noen god dag kan det i alle fall ikke være?

Det er greit å ha meninger, men som alltid før, det er ganske viktig at meningene også er basert på et trygt fundament av kunnskap.

Det Cubanske spørsmål er ganske komplekst, på godt og ondt. Bildet er såvisst ikke tegnet i sort og hvitt. For de av oss som har bodd i området noen år, har fått med seg at her finnes mange avkygninger av gråtoner mellom det sorte og hvite.

Jeg sier ikke at du tar feil, men aggresjonen er ganske så forfeilet, og tjener absolutt til ingenting.

Skulle det være noen tvil, vil jeg gjerne få presisere at mitt eget politiske ståsted er klart til høyre for midtlinjen.

Skulle du være interessert, har jeg forøvrig en kommentar til et av dine senere utspill:

www.vgb.no/1432/perma/29827/

Lykke til videre

mvh
ChrisChr/vgb

Kosialist sa...

Mathias:

"Kosialist har tydeligvis manglende evner i tekstanalyse, jeg har aldri forsvart Cubas kommunistiske system"

Nå handler ikke alt om deg heller, vet du. Kanskje du kan vise meg hvor i denne diskusjonen jeg har påstått at du har forsvart Cubas kommunistiske system?

Eller er det flere her som ikke er helt stødige i tekstanalyse? ;-)

"Hvorfor ikke bry seg om hvordan kvinner blir behandlet i Iran?"

Det er mange som bryr seg om det, men man inviterer ikke iranske representanter hit for å fortelle nordmenn hvor fortreffelig det iranske systemet er.

Det er ikke folk fra Iran som kommer hit for å tale.

"Det er et hav av land og tilfeller å ta av, men hvofor i helvete skal blåbloggerne hele tiden mase om Cuba."

Jeg vet ikke hvor mange ganger man skal måtte svare på dette, men jeg kan jo gjenta det en gang til for sikkerhets skyld:

Cuba omtales fordi en representant derfra skal komme hit og fortelle nordmenn hvor fortreffelig systemet deres er.

VamPus sa...

Siste anonym: mulig jeg tar feil, men folk som henretter/dreper flere pleier da å gå under begrepet massemorder? Men jeg kan godt nyansere det - Che, mannen som ikke nølte med selv å henrette både med- og motstandere, ei heller gi ordre om det.

Pekka: du høres ut som en sosialist som bare er inne for å stemple bloggen som noe den ikke er. Forklar (igjen) hvordan en som har vært aktiv i anti-rasistisk arbeid, er for fri innvandring og er liberalist kan ha en rasistisk blogg. Gjerne med teskje - det er tydelig at jeg har litt vanskelig for det..

Og så mener jeg å huske at Cuba fikk sin frihet etter å ha vært spansk koloni etter krigen mellom USA og Spania i ..1889? 1890? Noe rundt der. Blant annet derfor USA har en base på Guantanamo i dag. Batista var en drittsekk, det var også diktatoren før han.

Mamod; det som er litt spesielt er at i de landene hvor USA har interveneret så har de også trukket seg ut igjen for å overlate en regjering å bygge opp landet til (forhåpentligvis) et sterkt og levedyktig demokrati. Dette til forskjell fra sosialistiske revolusjoner - blant annet lå jo hele Øst-Europa under Sovjetunionens kommunistiske imperialistiske klamme hånd. Likeledes på Cuba - USA bidro til øyas selvstendighet rundt 1890, og intervenerte vel noe senere også - men overlot til lokale myndigheter å forsøke å bygge en selvstendig stat.

Hvem som kommer ut som den største drittsekken i historien kommer ofte an på om man velger å se på en periode alene. Ser man kun på Cuba fra 1940 så ser man også feilgrep fra USA, men tar man med noen år før det igjen så får man kanskje en forklaring på hvorfor det skjedde.

Uansett så unnskylder ikke det at kommunistene tok makten i 1959 og aldri ga folket frihet. DET begynner tross alt å bli på tide.

Pleym sa...

Cuba ble fritt efter den spansk-amerikanskje krig i 1898.

Landet fikk styre seg selv fra 1902, med en grunnlov som inneholdt det berømte "Platt-amendmendt", om at USA når som helst kunne gripe inn hvis forholdene gjorde det nødvendig.

Grunnlov og kongressbygning ble konstruert efter mønster fra USA. Kongressbygningen i Havana har ikke vært i bruk siden kommunistkuppet i 1959. Tenk hvilke propagandanumre Castro kunne laget hvis han sto på talerstolen i noe som til forveksling lignet den amerikanske kongressen..

Anonym sa...

Kebra Negest mfl. : Jeg ser med stor interesse at dere har definert sosialismen, og forklart også linken mellom foreks. nasjonalsosialismen, sosialdemokrati, og fascismen.

Det som selvsagt mangler er virkningen av sosialismen. Andre har forsøkt å ta det opp, jeg ynder å gjenta det:

Mao's "store hopp" fra 1958-1961 førte til at 41-45 millioner mennesker døde. Yttringsfrihet ble undertrykt og vesten fikk ikke vite omfanget før lenge etterpå.

Cuba har gjennomført mange "små hopp", der bla. Norsk Rødt Fe, NRF, har vært innblandet (førde til sult-katastrofe) + mange flere helt idiotiske "vedtak" fattet av skjegget.

Så stilles det spørsmål fra sosialdemokrater på hvorfor liberalistene i Norge reagerer på at datteren til en "massemorder", noe Che var, kommer til Norge for å fortelle hvor godt de har det på Cuba ! Frekkheten lenge leve |.|

Mathias sa...

Vanlig retorikk fra amerikanerne er at de kaller sine motstandere som Che Guevara for enten terrorist eller massemorder, men for cubanere flest tror jeg faktisk Che Guevara er en helt tro det eller ei. Det er litt barnslig å drive på med denne retorikken og maset om Cuba, men er ikke damen reist tilbake da. Så da behøver vi vel ikke snakke mer om det mer vel..
Videre er det typisk for oksidentalister å definere hva som er godt og hva som er dårlig, som når Bush lager begrepet ondskapens akse. For Iran er sikkert USA ondskapens midtpunkt. Så man bør holde seg unna å fremstille dette som en objektiv sannhet, for her er det subjektiviteten som rår.

Anonym sa...

En sosialistisk massemorder er ingen massemorder! Han jobber bare i det godes tjeneste, og derfor er han en helt. Che Guevara myrdet ikke mennesker, han fjernet dem som sperringer fra revolusjonens sti.

Hilsen AP-veteran

Anonym sa...

Det er mye snakk om ideologi her, noe som kanskje er en mer forsonelig tanke enn at det finnes mennesker som er i stand til a drepe, fengsle og la sitt land sulte kun for a kunne beholde makten. Desverre er jeg redd for at det ike er tilfelle. Tror nok at i en rekke land brukes ideologi som en unnskyldning for fare frem som man onsker selv. I Europa og Nord-Amerika finnes det gjor det vanskelig for en statsleder a fa sa mye makt som f.eks. Castro. I en rekke land utenfor nord-Europa genereres det mye penger i politikken (les: korrupsjon), det betyr at konsekvensene av a tape et valg er STORE, og at man er villig til a ga til ekstremer for a beholde makten. Men som sagt, tror jeg ideologi har liten betydning i dne sammenhengen. Castro, Staling og Franco er eksempler pa autortaere ledere som har hatt klare ideologiske profiler erklaerte profiler, men som i praksis har vaert maktpolitikere. I forhold til Castro kan hans naere vennskap med Fraga (tidl. delstatsminister i Spania og eks-minister under Franco) vaere en kuriositet. Ideologisk skulle man tro at de var motpoler, men de fant hverandre i den praktiske gjennomforingen av politikken. (PS: SIer ikke at Galicia ble styrt som et diktatur, men det var klare autoritaere trekk i siste del av hans lederskap)

Anonym sa...

> Hvem som kommer ut som den
> største drittsekken i historien
> kommer ofte an på om man velger
> å se på en periode alene. Ser
> man kun på Cuba fra 1940 så ser
> man også feilgrep fra USA, men

Ja, det var jo ikke mange årene før de bombet Hiroshima, som de mente var en "militærbase" i følge meldingen fra presidenten på radio like etter bombingen.

Anonym sa...

Anonym skriver om USA:
"Ja, det var jo ikke mange årene før de bombet Hiroshima, som de mente var en "militærbase" i følge meldingen fra presidenten på radio like etter bombingen.
"

Totalt historiløst, Japan's øverste krigsleder tok "harakiri" -etter at keiseren hadde kapitulert. Generalen sa at ingen Japansk soldat skulle gi seg levende - det var 2 millioner av dem, og flere hundre tusen av allierte soldater.

Bombene ble sluppet, og drepte kanskje 50 - 60 000 direkte - dette vet man ikke. Ved slutten av 1945 var 140 000 døde. Og ettervirkningene var store.

Amerikanerne viste heller ikke om dette omfanget før år etterpå - mange hevder at USA ble skremt av senvirkningene....

Motstandere av bombingen mener at Japan var i ferd med å overgi seg. Man mener og det hadde vært mulig å demonstrere bombene uten å bruke de mot mennesker. Det argumenteres og med at USA hovedsakelig brukte de for å avskrekke russerne, da forholdet til Sovjet allerede var i ferd med å bli dårlig - les gjerne biografien av S. Montefiore om Stalin så forstår dere hvorfor.
( også "uløste historier" fra Scotland Yard's arkiver er verdt å lese - dekk-navnet til Stalin var der "Koba").

De som mener det var riktig å bombe hevder at Japan fremdeles var kampkraftig og at en invasjon av landet ville kreve hundretusener allierte soldater og millioner av japanske liv. En demonstrasjon av bomben kunne medført at de japanske styrkene var bedre forberedt om den faktisk måtte brukes. En forlengelse av krigen ville også koste liv i andre land som var okkupert av Japan, som Kina.

For krigsfanger i Japan; blant de omlag 900 nordmenn var det liten tvil; de takket bombene for å ha reddet deres liv.

Å trekke bomben inn i en diskusjon mot Cuba holder ikke. Bomben har heller ikke blitt brukt mot mennesker etterpå, og jeg håper den aldri blir brukt i fremtiden.

Anonym sa...

Mathias skriver:
"Det er ikke større problem å invitere Guevara enn å innvitere Bush"

- Alle kan snakke i Norge, det er et fritt land. Vi brenner ikke ned den Cubanske ambasaden for dette - juler opp Cubanere - eller brenner flagget deres - eller kommer med de grusomste trusler!

Men mange stiller spørsmål ved koblingen mellom LO - som liksom er ikke-tilknyttet-APpånoenmåte - OG Cuba's kommunistiske styre.
Jeg ønsker ikke et land - med den viten jeg har om kommunisme og sosialisme - nærmere tilknyttet mitt land!! Er det så fordømt vanskelig å forstå ????

Mathias sa...

Nei ikke vanskelig å forstå, men ikke legitimt.

Anonym sa...

USA skremt av senvirkningene av Hiroshima? Neppe. Snarere oppmuntret. Når det gjelder årsaken, så er det klart at avskrekking overfor Stalin var jobb nr. 1. Etter gud vet hvor mange år, så hadde de endelig begynt å høre på Churchill; Stalin er fullstendig og komplett genial og også komplett og fullstendig gal; han kan gjøre absolutt HVA SOM HELST. (Var det egentlig noen andre enn Churchill som skjønte at Hitler kom til å gå til grunne av seg selv, men at det stod en enda større gærning (og GENIAL sådan) bak ham? Neppe. Ingen tenker vel som britene på krigen etter krigen etter krigen. Det finnes ingen krig to end all wars...) Altså, førstemann til Berlin, dropp hva som helst over japanerne, jeg skal ikke ha denne mannen på dørstokken om fem år, da kan ikke kanalen lenger redde UK, og tyve år etter kan heller ikke Atlanterhavet redde USA. Og Norge selv var vel ikke mer enn enn noen måneder unna å bli Sovjetrepublikken (en av de baltiske, som ingen hadde hørt om før) Norge. (Vi hadde ihvertfall blitt jæ¤%¤ mye bedre i ishockey...)

Anonym sa...

Og folks, når det gjelder Cuba? Jeg mener - i dag - who cares? Den gang da; livsfarlig, ikke pga Castro eller Che, men på grunn av våre venner i øst. Hvor langt er det fra Havanna til Miami? som fra Drammen til Liertoppen? Striden mellom USA og Cuba og USA og Nord-Korea er i dag av like stor realpolitisk signifikans som striden mellom Aylar og Helene Rask (den er kanskje viktigere...) For oss andre (men selvsagt ikke for de stakkarne som blir torturert til døde innenfor) er det alltid greit å ha noen levende eksempler å peke på når det gjelder totalitære styresett i folkets navn (litt som at det alltid er greit at det jevnlig strømmer til nye danseband)

regards, J.

Anonym sa...

Vet ikke om vi kan kalle kroneksemplene av kommunisme for kommunisme (slik jeg forstår Marx). Disse kroneksemplene er jo bare diktatur (den nye bourgeoisie) under skalkeskjul, og derfor på (nesten) lik linje med våres "kroneksempler" på at muslimske demokrati ikke er demokrati. Eller, for den saks skyld, USA under Bush, hvor borgernes rettigheter blir kastet ut vinduet, massiv intern etteretning, folk som blir kidnappet av regjeringen "for rikets sikkerhet" og familien ikke får vite at det i det hele tatt har skjedd - altså en utvikling mot alt som vi forbinder med diktatur.

Diktatur har en tendens til å utvikle seg der det er krig - eller under skalkeskjul av at man er under et angrep som ikke er reelt, men lurer befolkningen til å tro at vi er det.

Hold nå de norske regjeringen under lupa, så de ikke innfører nye lover på grunn av karikaturtegningene. Det er den første unskyldningen de trenger for å ta det første steget mot diktatur. Og hvis det nå skulle skje et "terrorangrep", så se nøye etter reaksjonene fra regjeringen. Nye lover etter modell fra Bush?

Anonym sa...

Jo, men Bush kan kun virke i 8 år.
Det er demokratisk, og klokt !!!

Despoter går ikke av før de dauer, og da tar de som regel en mengde folk med seg....

Anonym sa...

Jeg søker snart politisk asyl i USA. Fortsetter trenden så er vi på vei mot diktatur i Norge og Europa. Yttringsfriheten har falt, muslimene krever respekt for "deres verdier" og politikerne logrer villig med. Vi er en nasjon av feiginger og ethvert rasjonelt menneske bør nå stille seg spørsmålet: På hvilket tidspunkt må jeg senest ha solgt unna verdisaker og kommet meg vekk? 30 tallets Tyskland minner veldig om dette. Nazistene ville ha "lebensraum", mens sosialister og islamister skal ha "respekt". Bør noen fortelle idiotene at respekt er noe man må jobbe for og ikke noe man kan kreve? En trist tid er dette.

Anonym sa...

Politisk asyl i USA, er du gær'n? Der er det jo værre enn i Norge! Prøv heller et litt mer demokratisk land, som Canada eller India.

Mathias sa...

Jajajaja... stakkars disse Høyre- og Frp-velgerne, de er det veldig synd på for tiden. Ja, stakkars ... det er ikke lett.

Anonym sa...

Da jeg var liten så jeg hvor farlig det var å bo i Oslo, og priset meg lykkelig for at jeg ikke bodde der. Det var jo mye slossing i gatene, politiet slo ned demonstrantene stadig vekk, og folk måtte okkupere hus, eller så hadde de ikke noe sted å være.

(Hver gang det var noe på nyhetene om Oslo, var det om Blitz. Og uten positive nyheter om Oslo, så måtte jo det være ALT som foregikk i Oslo, ikke sant?)

Anonym sa...

Om man er så dum at man svelger alt fra de man tror på, så er det dårlig stelt med en... Og det gjelder både sosialister og kapitalister.

At ikke alt er bra på Cuba er vel ingen hemmelighet, og at mange flykter derfra likeså. (Noen som har lyst til å forklare hvor bra det var på Cuba før Castro tok over? Eller USA sine baktanker med kontroll over Cuba?) Men at man dermed kan avfeie alle aspekter av et samfunn er tåplig. Cuba er blant annet (som dattera riktig påpeker) en ledende nasjon mht. helse og legedekning og en fabelaktig utdanningspolitikk. Hva kommer det av at Cuba og Castro får så mye pepper i en "kamp for ytringsfriheten" som så mange kaster seg inn i med ignoranse og kunnskapsløshet, mens land som Kina ikke på langt nær finnes verdig samme behandling? Skal ikke synke ned i sarkasmens verden her nå, selv om det frister veldig...

L.T

Anonym sa...

Heisann Vampus.

Til vanlig stor tilhenger av det du skriver, og også her skriver du bra. Problemet er at Cuba ofte svartmales litt for mye.

Jeg har vært på Cuba to ganger. Politisk har jeg inntrykk av å være like blå, eller hakket blåere, enn deg. Første gangen var jeg Rimelig Fuckings Skeptisk, men hadde lyst til å se Cuba med egne øyne.

Jeg ble imponert. Det første jeg la merke til var at man som turist får lov til å gå akkurat hvor man vil. Man får se de man ønsker, og trenger ikke å be om tillatelse til å dra dit man vil. Det er mye propaganda, men av en helt annen karakter enn hva jeg hadde forventet meg.

For å ta tingene du trekker fram:

- Båtflyktninger. Jepp, det er massevis av dem. De fleste økonomiske flyktninger. Pratet med både nordmenn som studerte i Havanna samt cubanere om dette. Mange var selvsagt politisk motivert - men de store flyktningestrømmene skjedde på tidlig nittitall. Dette var i den perioden hvor Cuba hadde det som verst. Koblingen med sovjet var borte - og Cuba var ekstremt lutfattig. Desperasjon som følge av fattigdom ser vi mange steder i verden, eksempelvis kan vi se på stormingen av de to spanske koloniene i afrika - eller meksikanere som prøver å snike seg inn i USA. Det som også er verdt å merke seg er at Cuba åpnet for at "de som ønsker å dra, kan godt få lov" på tidlig nittitall. Det var USA som sa 'stopp! nok er nok - nå innfører vi KVOTER!'.

- Fengsler sine dissidenter. Joda, de er bryktet for dette. Her setter jeg en knapp på at "vi i vesten" har det rette bildet. Den cubanske propagandaen er dog interessant. De har egne lokaler hvor bevisene mot dem henger til fri beskuelse for alle og enhver. Hvorvidt bevisene er sannferdige eller oppdiktede kan jeg ikke verifisere eller falsifisere. På Cuba er det dog rimelig "åpenhet" om saken - spørsmålet er om åpenheten er ekte eller ikke. Jeg velger å tro at bevisene er oppdiktet - men det blir veldig påstand mot påstand. Det er dog verdt å få med seg.

- Skyter de som forsøker å rømme landet. Akkurat denne må jeg bare rope "Bullshit!" når jeg hører. De tillater folk å mekke sin egen båt og stikke. Kapring med våpen, hvor de truer å drepe alle passasjerer og broadcaster dette åpent via radio? Her har jeg i tillegg en ikke spesielt regime-vennlig venn på Cuba som hørte på kaprerene på radio. Til og med han hadde god forståelse for dødsstraff for disse folka - samtidig som han hadde blandede følelser siden Cuba ikke hadde gjennomført dødstraff på en stund. Uansett - jeg regner dette punktet som like tåpelig anti-cuba propaganda som cuba har anti-vesten propaganda.

- Tvangsbytter leger mot olje. Jeg skummet artikkelen .. jeg så ikke helt hvor tvang kom inn i bildet? Uansett - interessant påstand. Mulig jeg skummet for fort - men kom gjerne med mer om dette.

- Forfølger homofile. Joda, de var ekstreme på det området. Det er fremdeles diskriminering - og "homse" er et av de mest brukte skjellsordene. Noe av det første jeg lærte meg som turist på Cuba var at det var Særdeles Viktig å kikke på de søte pikene. Hvis man IKKE gjorde som, cubanerene og kikket på og plystret på pikene så kunne man høre forskjellige varianter av "homse!" bli slengt etter en. Homofobien er rimelig sterk der. Samtidig, en sen kveld jeg var ute på byen dumpet jeg plutselig borti en _diger_ gjeng (ettpar-tre hundre) homser/transer som festet åpenlyst på Malecon.

Uansett, dette er ikke en unnskyldning for det som skjedde - men hvis vi ser på hvordan homser ble behandlet her i vesten på femtitallet.. En av de alliertes største helter under andre verdenskrig, nemlig Alan Turing, var homofil. Han ble avslørt som homofil på femtitallet, satt på hormonkur og masse faenskap. Det endte med at han sprøytet arsenikk i et eple og spiste det. Han orket ikke mer av forfølgelsen. Cuba har ikke tatt oppgjøret med sin sadistiske fortid på det området enda - noe de absolutt må presses til. Samtidig er det viktig å huske at vi som kritikere var nesten like fuckings jævlige bare 10-20 år tidligere.

- Siste punktet ditt om forverret menneskerettighetssituasjon de siste 3 årene .. vel, punktet er 3 år gammelt, så det må være 6-3 år siden. De siste tre årene vet vi lite om utfra hva du skriver. Det må også nevnes at den linken din er duplikat av "fengsler sine dissidenter" linken.

Var på Cuba i en måned mellom desember og januar 2004/2005. Cubaneren jeg bodde hos er på besøk i Norge en tur i neste måned. Gleder meg til å møte ham og få oppdateringer på hvordan ståa er der borte.


Til avslutning, dette er ikke ment som et brennende forsvar for Cuba. Det er mer en nok å gripe fatt i og kritisere Cuba for. Punktene du nevnte er dog ikke de jeg mener er mest dagsaktuelle. Hvis du har lyst - skriv en notis og vi kan sikkert diskutere det hele face-to-face på en café en dag.

Anonym sa...

Rune K. sier at det foregår overtramp på Cuba nå, i 2006. Videre skriver han:
"- Skyter de som forsøker å rømme landet. Akkurat denne må jeg bare rope "Bullshit!" når jeg hører."

Er det ok med mange tusen som "stikker av " fra "paradis", og som atpåtil må høre at venstresiden skryter av Castro ? Folket sulter, man, derfor stikker de.

Det er ikke "litt" brudd på menneskerettigher vi snakker om ! Det er massivt, og tenderer til galskap. All motstand er slått ned, ikke et eneste valg er holdt, og Skjegget mener at "man skal forsake for kommunismen".

Cuba har ikke
demokrati,
pressefrihet,
talefrihet,
religionsfrihet,
folk har blitt skutt/drept/lemlestet på det grovste fordi de er motstandere av skjegget, og homser blir internerte i egne konsentrasjonsleire...
For ikke å snakke om skjev fordeling av godene !

Hva fan vil du at folket skal lide, før det får følger for det svinet som utfører det, sitter på toppen og kontrollerer ? Du kan ikke bare "reise på ferie" dit for så å skjønne hva som skjer der! Samtidig sier du at "det er ikke så ille som folk vil ha det til" ?

USA har valgt hvert 4. år, hver president kan kun eksistere i 8 år. Skal feire jeg, når det blir slik på Cuba..

Hadde ikke politiet på Cuba vært så mektige, hadde dissidenten Castro blitt "fjernet" for lenge siden !

Mathias sa...

Vampus! Jeg tror du må friske opp dine historiekunnskaper. Cuba ble frigitt i 1898, som er et legendarisk årstall for Spania; den såkalte 1898-generasjonen i Spania.

Anonym sa...


Rune K. sier at det foregår overtramp på Cuba nå, i 2006. Videre skriver han:
"- Skyter de som forsøker å rømme landet. Akkurat denne må jeg bare rope "Bullshit!" når jeg hører."


Jeg må si jeg finner det morsomt at du trekker ut et sitat fra det jeg skriver, og later som du svarer på det. Du har dog helt rett i at jeg mener det foregår overtramp på Cuba også i dag.

Du har dog ikke kommet med et eneste argument mot det sitatet du siterer meg på...

Er det ok med mange tusen som "stikker av " fra "paradis", og som atpåtil må høre at venstresiden skryter av Castro ?

Jeg har ikke argumentert om dette. At venstresiden skryter av Castro er noe herk. Andre sin svartmaling av Cuba som et helvette på jord er OGSÅ noe herk.

Når det gjelder Castro selv, så var inntrykket mitt at cubanere ikke anså ham som den store drittsekken - men som en gærn idealist som vil redde verden uten å forstå en dritt av økonomi. Som om det vil funke.

Folket sulter, man, derfor stikker de.

Igjen må jeg rope "Bullshit!". Folket sulter ikke. Bare rasjonene alene er nok til å dekke en måneds matbehov. I tillegg får man kjøpt svinebillig mat på gata - og ja, den er billig for cubanere også.

Jeg synes det er helt greit å mislike Castro og regimet - men det er så forbannet teit å lese innlegg fra folk som helt innlysende ikke har den fjerneste anelse om hva de snakker om.

Det er ikke "litt" brudd på menneskerettigher vi snakker om ! Det er massivt, og tenderer til galskap. All motstand er slått ned, ikke et eneste valg er holdt, og Skjegget mener at "man skal forsake for kommunismen".

Jeg er enig i at det er massevis av brudd på det jeg vil kalle menneskerettigheter, men det der blir bare tåpelig.

Tenderer til galskap? Neh. All motstand slått ned? Neh - det er ikke tidl. østtyskland vi snakker om.

All motstand blir slått ned? Neh. Slett ikke all. En del - men å si at all motstand blir slått ned eller forfulgt er så langt fra sannheten som det går an å komme.

Cuba har ikke
demokrati,


Stemmer.

pressefrihet,

Stemmer, men de har trykket Castro med hitlerbart i Granma.. :-)

talefrihet,

Nå til dags har de i praksis det. Det var absolutt ingen jeg pratet med som var redde for å si akkurat hva de mente om regimet - uavhengig av hvor vi befant oss. Det være seg bartendere, politifolk, professorer, studenter eller hva som helst.

Helsike heller, jeg holdt foredrag på universitetet om hvordan studentene kunne snike seg rundt firewallene og proxyserverene - samt hvordan de kunne kommunisere kryptert med omverdenen.

religionsfrihet,

Det har de fått, såvidt jeg husker. Det var ihvertfall fri praktisering av de fleste religioner når jeg var der. Heck, det var religiøse festivaler når jeg var der.

folk har blitt skutt/drept/lemlestet på det grovste fordi de er motstandere av skjegget,

Jepp, spesielt tidligere. I langt mindre grad nå til dags.

og homser blir internerte i egne konsentrasjonsleire...

Ble.

For ikke å snakke om skjev fordeling av godene !

Du høres ut som en kommunist.

Hva fan vil du at folket skal lide, før det får følger for det svinet som utfører det, sitter på toppen og kontrollerer ?

Jeg vil absolutt ikke at folket skal lide, men jeg er drittlei av rabiate castromotstandere som ikke klarer å holde seg til fakta - men dikter opp ting etterhvert som det passer dem. Det gjør at debatten så syrlig at selv jeg synker ned på nivået at jeg sier du høres ut som en kommunist.

Du kan ikke bare "reise på ferie" dit for så å skjønne hva som skjer der!

Man får ganske mye ut av en måneds ferie. Det resulterer i at man rusler rundt og prater med drøssevis av forskjellige folk i alt fra relativt høyklasse-områder av cuba til slumstrøk.

Samtidig sier du at "det er ikke så ille som folk vil ha det til" ?

Det stemmer.


USA har valgt hvert 4. år, hver president kan kun eksistere i 8 år. Skal feire jeg, når det blir slik på Cuba..

Jeg også.

Til slutt, det må nevnes at det faktisk er en form for valg også på cuba. Du kan lese mer om det på wikipedia, hvis du faktisk gidder. Noe du burde så interessert som du ser ut til å være i Cuba.

Anonym sa...

Flott med litt fokus på Cuba!
-Er ikke enig at artikkelen i Dagbladet var "rosende", men han er alt for forsiktig med kritikken. Bekymrer meg mer over at det finnes så mange nordmenn med alt for positivt bilde av Cuba, selv om de har vært der. Det viser bare hvilken markedsstrateg Castro er.
Er selv gift med en Cubaner som er født og oppvokst med revolusjone i ulike stadier. Han blir olm i blikket når han ser Che Guevara T-skjorter.
Også myten om Che er for en stor del skap av Castro, egentlig var han bare et av mange barn som også den revolusjonen spiste.
Var nettopp tilbake på Cuba i tre uker og landet og situasjonen for den enkelte Cubaner er mer absurd
enn noen sinne. Folk flykter som aldri før. Landet håver inn stadig mer på turister, men Cubanere jobber på samme slavelønn de har hatt de siste 10 åra - dette burde vel LO fokusere på?
Håper Gerd Liv leser din blogg nå som den har fått så mye medieomtale.
Kunne skrevet og skrevet om urettferdighet på Cuba, men nøyer meg med dette i denne omgang.
Takk for fin blogg!

Anonym sa...

Rune K -
du skrev så korrekt at Cuba åpnet grensene i 94; "Det som også er verdt å merke seg er at Cuba åpnet for at "de som ønsker å dra, kan godt få lov" på tidlig nittitall. Det var USA som sa 'stopp! nok er nok - nå innfører vi KVOTER!'."
Dette visste markedsstrategen Castro at de til slutt måtte gjøre - for guds skyld - USA kan jo ikke ta i mot alle Cubanere. Og hva skjer videre, jo, USA blir den stygge ulven og Castro slipper kritikk for at Cubanerne virkelig reiste i hopetall..

Anonym sa...

Qruke skrev:
du skrev så korrekt at Cuba åpnet grensene i 94; "Det som også er verdt å merke seg er at Cuba åpnet for at "de som ønsker å dra, kan godt få lov" på tidlig nittitall. Det var USA som sa 'stopp! nok er nok - nå innfører vi KVOTER!'."

Dette visste markedsstrategen Castro at de til slutt måtte gjøre - for guds skyld - USA kan jo ikke ta i mot alle Cubanere. Og hva skjer videre, jo, USA blir den stygge ulven og Castro slipper kritikk for at Cubanerne virkelig reiste i hopetall..


Dette er absolutt mitt inntrykk også. Det som er poenget mitt er ganske enkelt å slå i hel enkelte hodeløse argumenter som har kommet i denne debatten.

Det hodeløse argumentet jeg prøver å slå i hel er nettopp det at regimet skyter de som prøver å rømme landet. Dét er jo ganske enkelt pisspreik.

Det er mulig de drev med slikt tidligere. Det bør de kritiseres for. Men det blir bare tåpelig å kritisere dem for å gjøre noe aktivt NÅ - når det er direkte løgn.

Og joda, Castro er en mester i å skylde på USA. Nå som jeg har kommet med noen "anti-anti-castro" -innlegg, så er det på tide å komme med noen hakket mer relevante anti-castro innlegg. Det vil dog være en del anti-anti-castro slenginger i disse også - slik at de ikke tror at jeg støtter dem.

1. Overvåkning.
Det er rimelig utstrakt overvåkning av innbyggerene på Cuba. Det er massevis av "angivere" - men til forskjell fra Øst-Tyskland er ikke disse ukjente og hemmelige. De er åpent medlem av partiet, og har ansvaret for å rapportere om stemningen og enkeltpersoner i området de bor. Det er garantert en del skjult overvåkning også - men det er verdt å merke seg at Cubanerene jeg har snakket med slett ikke frykter denne overvåkningen.

2. Ytringsfrihet
Cuba har ikke noen form for fullverdig ytringsfrihet. Folk er ikke redde for å si det de mener når de snakker med enkeltpersoner. De er ikke redde for at slengbemerkninger skal bli hørt. Det er heller ikke dette regimet er på jakt etter. Ytringsfriheten som mangler er retten til å arrangere egne demonstrasjoner mot regimet, retten til å organisere politiske partier, møter, osv. Det er dog verdt å merke seg at en del politisk aktivitet bare "ignoreres" og ikke slås ned på. Det er videre verdt å merke seg at til og med små demonstrasjoner ser ut til å tillates. Dette er langt fra godt nok - men hey - det er ikke en demonstat slik enkelte framstiller det.

3. Økonomien.
Cuba sin økonomi er rævkjørt fra ende til annen. Statlig styring av økonomien fungerer ganske enkelt ikke. Arbeidskraften er latterlig billig sammenlignet med produkter som er alt fra latterlig billige til latterligt dyre. En halv kilo frossen kjøttdeig av elendig kvalitet koster like mye på Cuba som på rimi. Videre, når folk ikke føler noen form for eierskap til det de produserer, så er de betydelig mer ineffektive. Jeg har sjelden sett så mye ekstrem organisert ineffektivitet som på cuba. De eneste stedene hvor ting fungerte skikkelig var private paladares, samt det enorme svarte markedet.

Snakker om det svarte markedet. Det er ENORMT på cuba. Cubanerene handler massevis av gode produkter svinebillig på det svarte markedet. Har en mistanke om at 'svinnet' er helt /sinnsvakt/ i de statlige cubanske virksomhetene.

4. Propaganda.
Jeg har sjelden ledd så mye av morsom propaganda som på cuba. Anti-USA propagandaen er sinnsvakt morsom. Folk som misliker USA burde virkelig ta en tur for å lære å kvesse latterliggjørings-argumentene av USA. De har gjort det til en kunstform av ypperste klasse. Aftenposten-vitsetegnerene burde ta seg en læretur dit. Det er sykt hvor mye morsom propaganda det er å finne.

På den andre siden har man den ikke fullt så morsomme propagandaen. Den som er rent djevelsk, i mine øyne. Jeg var på Cuba under tsunami-katastrofen i Asia. Juventud Rebelde hadde på lederplass en lang artikkel som argumenterte for at den var forårsaket av amerikanske undervanns-atomubåter som eksperimenterte med forskjellige ting. De argumenterte _seriøst_ for dette(!) Snakker om misinformation. Snakker om djevelsk utnyttelse av katastrofer.

Heldigvis var det flere enn meg som reagerte på akkurat den. Fysikere jeg snakket med på universitetet i havanna ristet på hodet over det, og kalte det motbydelig. Det var rimelig mange som så rett igjennom det. Heldigvis.

5. Forfølgelse av entrepeneurship.
Denne er litt vanskelig å argumentere. På den ene siden er det absolutt en nødvendighet med mye politi som sørger for at den største industrien på Cuba ikke blir plaget for mye. Det er /bra/ med en del politi som hindrer jineteros å /plage/ turistene. Politiet holder seg også viselig unna hvis turistene ikke ser ut til å være plaget av dem (jineteros er mannlige selgere/svindlere/guider/whatever som labber opp til turister og vil være venner av dem, som vil selge dem noe, og så videre). En vanlig hendelse er at politiet ser at du er 'utsatt' for en eller flere jineteros og spør om du trenger hjelp. Denne biten synes jeg cuba takler ganske bra.

På den andre siden har man to typer taxi: Pesostaxi og dollartaxi. Turistene kan ikke bli straffet for å ta det de ønsker, men pesostaxi-sjåførene har ikke lov til å ta med turister. Da kan de bli, og blir de, straffet.

Dette er i mine øyne direkte tåpelig. Siden jeg var på besøk hos en cubansk kamerat som studerte på universitetet så dro vi rundt med det første vi fikk tak i. Vi hadde en hals-over-hode opplevelser med pesostaxi-sjåfører som ble forsøkt stoppet av politiet. :) Snakker om rallykjøring i Havanna sine gater. Han ba ikke om betaling i dollar en gang - på tross av risken han utsatte seg for. Vi betalte pesos-taxiavgiften og jeg tipset ham litt ekstra som takk for den ekstra risken han utsatte seg for. (Hvis noen lurer, straffen han risikerte var beslageleggelse av bilen og en sinnsvak bot, da han hadde blitt tatt for det samme to ganger tidligere samme måned ;).Og så noe å "kritisere" Cuba generelt for. Som følge av den dårlige økonomien og som følge av generell misnøye, så er det rimelig mye morsomt man kan opleve. Korrupsjonen i landet er ekstrem. Var innom en sigar-fabrikk. Sigarer kjøpt fra offisielle utsalgssteder er sinnsvakt dyre. Sigarer kjøpt på gata er av variabel kvalitet. Vel, det morsomme på sigarfabrikken var som følger:

Utenfor fabrikken var det 2 vakter, og like innenfor 2 til. På vei ut la disse merke til at jeg ikke hadde kjøpt noe. Han ene stoppet meg, og lurte på om jeg synes det var for dyrt der. "Yeah, kind of, but I didn't plan on buying today". Han kommenterte "follow me" og blunket til meg. Han og to andre av vaktene tok meg med inn i fabrikken igjen - og inn på vaktrommet. Opp med en liten dør, og oisann - de hadde visst stjålne sigarer til salgs - til 20% av den offisielle prisen.

Landets økonomi er truly rævkjørt - og korrupsjonen er helt ekstrem. Det virker ikke som om det er spesielt mange cubanere som frykter myndighetene... :-)

Mathias sa...

254 000 kroner kan umulig være flybillett tur-retur Cuba. Jeg tviler på at en billett koster 28 000 pr. person. Det må da være med hotell.

Anonym sa...

"Juventud Rebelde hadde på lederplass en lang artikkel som argumenterte for at den var forårsaket av amerikanske undervanns-atomubåter som eksperimenterte med forskjellige ting. De argumenterte _seriøst_ for dette(!) Snakker om misinformation. Snakker om djevelsk utnyttelse av katastrofer."

Denne er det faktisk langt flere enn Cubanerne som kjører. EMP - Electro Magnetic Pulses - som amerikanerne de facto eksperimenterer med (i mulig forsvarsanvendelsesøyemed), kan faktisk forårsake jordskjelv, også undersjøiske. Enkelte kanadiske forskere har blant annet påpekt dette.

Det ble blant annet observert en hel haug merkelige lysfenomener i himmelen over Manila natten før tsunamien.

EMP går ut på å skyte elektromagnetiske pulser opp mot himmelen, for å påvirke f.eks. vær, eller å skyte dem ned mot havbunnen, for å skape f.eks. bølger (noe som kan brukes mot motstanderes marineflåter, bl.a.).

Jeg gidder ikke å strekke dette innlegget lenger, da jeg ikke forventer at det havner i særlig fruktbar jord i akkurat denne bloggen...

Anonym sa...

Well done!
[url=http://mqpmotqa.com/ofiz/ngdq.html]My homepage[/url] | [url=http://aaxbtdyn.com/givi/lhcq.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Great work!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Good design!
http://mqpmotqa.com/ofiz/ngdq.html | http://nnwxramh.com/dypd/sazj.html

Anonym sa...

Very nice site! »