Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

søndag, mars 19, 2006

Fritt Ord

VamPus har tidligere skrevet noe om hvorfor den norske bloggsfæren ikke utgjør en trussel mot mainstream media foreløpig, men tror at sfæren i løpet av året vil komme sterkere på banen. Hun er invitert som innleder om blogging hos Fritt Ord og presenterer her noen av de mest kjente sakene som ble avslørt av, eller publisert først, i bloggsfæren.

Bill Clinton og Monica Lewinsky-affæren - ble først avslørt av den skandaleorienterte Matt Drudge ¨på hans blogg Drudge Report. En protestaksjon ledet av Drudge førte også til at CBS kansellerte sin planlagte serie "The Reagans" - der tidligere president Ronald Reagan ble fremstilt på et særdeles ufordelaktig vis.

Rathergate - den kjente ankermannen Dan Rather i CBS News måtte gå etter at han la frem falske dokumenter om George W. Bush' militære tjenesteperiode under den amerikanske presidenvalgkampen i 2004. Dokumentene ble i løpet av kort tid stilt spørsmål ved i forumet FreeRepublic.com, og ble plukket opp av bloggere som PowerlineBlog.com og Little Green Footballs. Igjen var det når Drudge Report plukket opp saken at den virkelig tok av.

Sassygate - i England måtte Albert Scardino, nyhetsredaktøren i The Guardian, ta sin hatt og gå etter at Scott Burgess' blogg The Daily Ablution avslørte at en av avisens skribenter, Dilpazier Aslam, hadde vært tilknyttet den ekstreme islamistiske organisasjonen Hizb Ut Tahrir. Dette var etter at Aslam hadde skrevet at 2. generasjons muslimer var mer "sassy" (frimodig) i sin kritikk av det britiske samfunn i samme artikkel hvor han pennførte at britene selv var skyld i bombeaksjonene i London. Hizb Ut Tahrir oppfordrer blant annet muslimer til å drepe jøder verden over. Selvmordsaksjoner og oppfordringer til drap er ganske så frimodig, ja..

Så vidt VamPus vet var det Muhammed-aksjonen som ga en bred dekning av en sak fra bloggsfæren i Norge, selv om flere har forsøkt å nå ut med kritikk av den svært så tendensiøse (fabrikkerte?) fattigdomsdebatten. VamPus skulle også gjerne sett at noen sjekket ut samarbeidet som SU har til FARC's ungdomsorganisasjon. Og så er det jo selvsagt moro å holde saker om Jens Stoltenberg i live..

Men ordet er fritt - bloggsfæren har sikkert mer å by på enn dette!

38 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg synes at selve blogg-mediet kunne bli brukt til mye mer.

Foreks. er det vanlig at tingretten i Norge dømmer den "sterke part" i kompliserte saker (øknomiske sådanne). Dette blir gjort fordi i lagmansretten får man 5 dommere, ikke 3 som i tingretten. Og dermed sikres en bedre, og mer kunskapsrik dømming. Men hva om tingretts-dommen ble stående ? Dette ble debattert for ca. 2 år siden, men det kokte bort i kålen.

Jeg skulle ønske at slike eksempler ble vist og at man dermed kan faktisk ane en hvis forfølgelse av den "sterke part" i Norge - Jeg har eksempler på slike "dømminger", og virkningen har enentydig vært negativ - psykiske plager, og fordømming i etterkant - ofte konkurs som følge av en slik "rettspraksis".

Elles, lykke til Vampus med "vervet"..

Ghost of Goldwater sa...

Greit å ta med at Drudge selv tar sterk avstand fra å bli kalt "blogger"...

Hjorthen sa...

Bjørn Stærk var vel den første bloggeren som fikk noe særlig oppslag i media den gangen han "avkledde" Dagsavisens bruk av såkalte eksperter på terrorister. Jeg husker ikke om saken kom på trykk, men den var ihvertfall hovedoppslag på Dagbladet.no en stund.

Men det var vel forsåvidt ikke noen stor sak, og førte vel heller ikke til så mye annet enn at Dagbladet fikk muligheten til å kaste litt lys på bloggsfæren. Jeg mistenker vel at oppslaget mest var et resultat av en strategisk beslutning med tanke på Dagbladets bloggsatsninger, selv om Bjørn absolutt gjorde en god jobb der.

Anders Brenna sa...

Jeg tror ikke det er mest hensiktsmessig å ramse opp X antall eksempler.

Presenter heller tankene dine om hva du selv tror. Det tror jeg er mer interessant for debatten.

Ha eventuellt eksemplene klar i bakhånd til diskusjonen etter innledningen.

Jeg skulle gjerne vært der og sett deg i aksjon, men jeg har et problem du effektivt har unngått, barn som må passes.

Lykke til!

Unknown sa...

Ghost har rett: Drudge Report er ikke en blogg.

Mammons Verden sa...

La meg legge til at den tiltagende skattekonkurransen fra gamle østblokkland, nå nye EU-medlemmer. Dette lukter det svidd av, men ingen media i Norge (med ett beskjedent unntak, nemlig vår egen blogg Dyrk Mammon ) har omtalt dette. Kanskje har de ikke oppdaget dette en gang. Skjønt, jeg tror de gjør sitt beste for å legge lokk på slike (for sosialdemokrater) ubehagelige fakta.
Forresten, noen har oppdaget dette. Jeg vet fra pålitelig hold at FrP har satt saken på dagsorden internt, og vil foreta en studietur til Baltikum. Det var Estland som åpnet ballet med flatt skattessystem og lave (og etter hvert enda lavere) satser.
En annen, og meget aggressiv aktør i så måte er Slovakia.
Til og med i Sveits skjer det ting, nemlig intern skattekonkurranse mellom kantonene.
Og nå har Singapore innført en strengere lovgivning om bankhemmelighet enn de har i Sveits.
So guess what, things are moving in the right direction.
Det er bare å gå inn på Dyrk Mammon og lese opptil flere artikler om dette der,
fom. den første artikkelen i 2006.

ToDolan sa...

hehe, du må passe deg så du ikke blir for mainstream nå som du blir tatt inn i varmen av kosemorgentv frittord m.m. nå da:-)

lykke til

Mysjkin sa...

Ja bloggsværen har utvilsomt mye å by på og tilbudene er mange.

Øverst på VamPus sin blogg står følgende tilbud: "Konkurssalg Brudesalong Aina K Brudeateljer i Oslo. Halv pris på alle varer."

Planlegger VamPus å gifte seg? Hvem er den heldige hannkatten? Uansett er det hyggelig at VamPus deler informasjon om forrykende gode tilbud med sine lesere. Jeg trenger en ny utslagsvask til kjøkkenet. Vet noen om noen gode tilbud fra for eksempel kjøkken- og baderomsspesialisten Comfort?

Mysjkin

Rambukk sa...

Rambukk velger å tro at den norske bloggsfæren er inne i en konsolideringsprosess, og at (deler av) den gradvis vil finne sin form og funksjon som et friere og, om du vil, mer toneangivende medium, med potensiale til å kunne fungere som en korrigerende og utfordrende "statsmakt".

Katte-, strikke-, pludre- og ultralydbloggene vil nok bestå parallellt.

Anonym sa...

Hjorthen: Bjørn Stærk var vel den første bloggeren som fikk noe særlig oppslag i media den gangen han "avkledde" Dagsavisens bruk av såkalte eksperter på terrorister.

Neh. Lars Ruben Hirsch - som sluttet før det norske blogmiljøet tok av, derfor vet dere neppe hvem han var ;) - var først, da han anklaget Aftenposten-korrespondent Arne Halvorsen for å ha plagiert en artikkel fra Newsweek. Men når jeg sier at han var først kommer det sikkert protester fra en enda tidligere blogg-generasjon. Det er vanskelig å være først på nettet ..

Men: Verdt å huske på at denne typen saker er uvanlige. De aller fleste av oss, inkludert meg, tar oss ikke tid til å grave fram nye saker, til å gå foran, vi tar det vi får servert og tyner det for det det er verdt, omtrent som ekstramagene til kua.

Anonym sa...

Jeg kommer og hører på deg i dag. Blir spennende.

Anonym sa...

Reklame for brudekjoler på siden til VamPus. Jeg trodde VamPus var motstander av slikt kliss.

Anonym sa...

For ikke å snakke om Trent Lott's demise - artikkel om det av Jay Rosen her: http://journalism.nyu.edu/pubzone/weblogs/pressthink/2004/03/15/lott_case.html

Hjorthen sa...

Bjørn Stærk: Verdt å huske på at denne typen saker er uvanlige. De aller fleste av oss, inkludert meg, tar oss ikke tid til å grave fram nye saker, til å gå foran, vi tar det vi får servert og tyner det for det det er verdt, omtrent som ekstramagene til kua.

Det er riktig, bloggernes rolle er som regel kommentatorens rolle, og sant og si så er det vel ikke så mange av oss som fyller den rollen spesielt godt? Egentlig så er det vel ikke så mange som prøver så veldig hardt heller?

Vi har jo en stor mengde aviser, magasiner og ukeblader her i landet, og det er ikke noen mangel på kommentarspalter i den jungelen der. Hvordan skal bloggsfæren kunne konkurere der?

De som til en viss grad har klart er jo nettopp Bjørn Stærk og Document.no, og det er vel fordi de representerer en litt alternativ tilnærming. (og utrolig nok har klart å etablere ihvertfall en viss grad av debattklima som gjør at man får kommentarer som er interessante også, ihvertfall noen ganger)

Men faren er jo, mener jeg ihvertfall å se ganske tydelig på de store amerikanske bloggene, at bloggene med suksess nærmest blir som større eller mindre menigheter hvor man får lov til å komme med sine mer eller mindre godt underbygde sanheter uimotsagt og uten noe særlig til motforestillinger. Akkurat det er det vel ingen som blir så veldig mye klokere av? (Men man blir jo fankern ikke mye klok av Dagbladet heller så bare kjør på!)

Men det skal bli spennende å se hvordan dette utvikler seg, jeg er vel ikke så veldig optimistisk i forhold til de bloggromantiske visjonene som florerer der ute. Men det er jo ingen grunn til å gi seg!

Brockfield sa...

Hei Vampus. Jeg var og hørte deg på Fritt Ord i dag, og jeg synes du sa mye fornuftig om blogging.

Jeg satt imidlertid igjen med en følelse av at dagbladet.no slapp litt lett unna; årsaken til at de legger til rette for blogging er ikke et altruistisk ønske om demokratisering og kommunikasjon, men høyere klikktall.

Eller "Community --> trafikk --> annonseinntekter" som det heter på nett.

De færresten ser noe galt i å tjene penger på noe som også er samfunnsnyttig - men ett spørsmål dukker unektelig opp: Hva gjør dagbladet.no når folk er lei av å bli lokket inn på spekulativt utvalgte blogger fra toppen av forsiden til db.no? Hvilke kanaler skal bloggere da markedsføre seg gjennom?

Den lille elitist-darwinisten inni meg ser for seg at kun de beste bloggene, dem man oppsøker utenfor de store avisene, overlever. Kanskje de mest interessante bloggene allerede nå bør se på om de kan finne sammen på egne portaler?

Hjorthen sa...

"Den lille elitist-darwinisten inni meg ser for seg at kun de beste bloggene, dem man oppsøker utenfor de store avisene, overlever."

Nja...99 prosent av bloggene, kanskje mer, er varianter av sånne pludre, strikke, kose, katteblogger. Noen av dem har bemerkelsesverdig høye besøkstall, og de kommer nok til å overleve. Noen forsvinner, mens andre kommer til. Men joda, jeg tror nok man vil oppleve at blogger holdt utenfor VG og Dagbladets "community" vil ha en større stayerevne på sikt.

Men for dem som vil ha en seriøs bloggsfære med fokus på nyheter, mediekritikk og alternative tilnærminger så spørs det om ikke en eller annen form for samarbeid mellom de som er gode på dette vil tvinge seg frem. Hvordan dette eventuelt skal gjøres er jeg imidlertid ikke sikker på. En egen portal i tillegg til de allerede eksisterende vil vel kreve en eller annen form for redaktørfunksjon, ellers så er det liten vits? En gruppeblogg kan fungere, men trenger ikke gjøre det. Selv kunne jeg vel tenkt meg en tjeneste ala Depesjer.no, men kun med blogginnlegg. Spørsmålet er jo om det virkelig finnes nok gode blogginnlegg daglig til å gjøre det til en attraktiv tjeneste også for ikke-bloggere og andre medier?

Anonym sa...

Nå tror jeg det må skilles mellom proffesjonelle journalister som holder seg med en blogg og hverdagsmennesker som fører journaler fordi de har noe på hjertet.

Hjorthen sa...

"Nå tror jeg det må skilles mellom proffesjonelle journalister som holder seg med en blogg og hverdagsmennesker som fører journaler fordi de har noe på hjertet."

Forsåvidt. Men samtidig så er jo noe av det besnærende med hele bloggegreia akkurat hvordan det skillet blir visket ut.

Anonym sa...

Å være med på DB el. VGs utvalgte er neppe et pluss. Blogger av mange leses først og fremst fordi mainstream media mangler troverdighet pga sin sterke venstreslagside, uvitenhet og endog elendig formuleringsevne. Noen bloggere bidrar sterk til at venstremedia ikke kommer så lett unna med platthetene og omtrentlighetene sine som før.

Siden vi ikke har noen seriøse aviser i Norge, er blogger et kosttilskudd, men det er ikke tilstrekkelig fullkost. Vi må supplere med media fra andre land.

-Simon

Anonym sa...

Det anonymus sier stiller jeg meg helt og fult bak !

Venstresiden er for dominerende i media - sjekk forøvrig ut hvorfor på www.api.no...

Anonym sa...

Fin debattprestasjon i går. Jeg tror jeg er enig med et av dine poeng i debatten, men kan dessverre ikke garantere at jeg har forstått deg riktig. Du kan jo gi meg "grisebank" i kommentarfeltet hvis jeg har tafset det til...

Anonym sa...

Mammons verden - flat skatt (19 prosent) i Slovakia har vel ikke akkurat gjort susen.

Multinasjonale selskaper fortsetter internprising og bruk av skatteparadiser for å slippe unna selv 19 prosent, government revenue fra inntektsskatt falt med 21 prosent fra 2004 til 2005 - hvem tror du det går utover? Skattebyrden flyttes fra store selskaper og rike individer til arbeidere og mindre selskaper.

"going in the right direction" - ja, her kunne bloggerne bidratt med mye - eksempler er det nok av!

http://www.taxjustice.net/cms/upload/pdf/Tax_Justice_Focus-_Vol._1_No._3_-_Q3_2005.pdf

Solan sa...

Bloggsfæren kan også by på triste nyheter:

http://mutualist.blogspot.com/2006/03/chris-r-tame-rip.html

Anonym sa...

Jeg benytter Fritt Ord-dagen her til å bringe nytt fra de liberalistiske armeer i kongeriket.

Fra Dagbladet: Mandag skal kommunestyret i Åsnes diskutere kommunens lokkemat for å få nye innbyggere. Hjelp til flytteutgifter, gratis barnehage og nedbetaling av studielån er blant tiltakene lokalpolitikerne ønsker å se på. Frp mener det er greit, så lenge utlendinger holdes utenfor.

- Vi må ha en sortering, sier Kjell Eierholen i Åsnes Frp til NRK.

Han mener de som skal få nyte godt av lokketilbudene, skal være norske statsborgere som snakker norsk, har en jobb og har innrettet seg etter norsk lovverk.


- Vi vil ikke si ja til alle og enhver. De skal snakke norsk og følge norske lover. Hvis ikke kan vi ende med en dame med tre unger som drar med seg en moské, utdyper han overfor Dagbladet.no. (©NTB)

Likke til, Liberalister!

Anonym sa...

Til writer'n: Hvis du mener at Kjell Eierholen er en liberalist, så vet du lite om hva liberalisme er. Kanskje en kikk i et leksikon ville hjelpe? Jeg foreslår Wikipedia. Så kan du jo finne det ut selv!

Anonym sa...

Seilern: Fra fremskrittpartiets egne hjemmesider der de refererer i forbindelse med valget av Per Arne Olsen som 2. nestformann 2005.

- Det er en gang blitt sagt at jeg er den siste liberalisten i Fremskrittspartiet. Det er feil. Det er rett at jeg er liberalist, men jeg er slett ikke den siste. Når jeg ser ut i landsmøtesalen ser jeg en sal full av liberalister, kanskje med et par unntak på pressebenken, sa Olsen.
Per Arne Olsen er ordfører i Tønsberg.

Jeg tror han er inne på noe..Jeg mener: Han burde jo vite hva han snakker om.

Anonym sa...

Bare litt ekstra dokumentasjon, seilern:

Av 194 stemmer fikk Olsen 189, fem stemmer var blanke.
Det var vel de 5 ikke-liberalistiske folka da, tenker jeg.

Mammons Verden sa...

Writer'n:

- Det er en gang blitt sagt at jeg er den siste liberalisten i Fremskrittspartiet. Det er feil. Det er rett at jeg er liberalist, men jeg er slett ikke den siste. Når jeg ser ut i landsmøtesalen ser jeg en sal full av liberalister, kanskje med et par unntak på pressebenken, sa Olsen.
Per Arne Olsen er ordfører i Tønsberg.\

Man kan ikke vite mye om liberalismens grunnleggende prinsipper, og man kan ikke ha særlig kjennsskap til historien om FrP i dag knyttes til noe i nærheten av liberalisme.

Sannheten er nok at den (de) siste liebralist(er) forlot partiet etter landsmøtet på Bolkesjø i 1994.

I dag deltar FrP med liv og lyst i konkurransen om økte offentlige utgiftsposter, riktignok sier de at de ønsker skattelettelser, men det er vanskelig å tro på.
Oljepengene lar seg lett bruke opp, og etter dette vil det stadig være en uuttømmelig mengde formål staten kan (men ikke bør) bruke penger på.
Etter at oljepengene er brukt, må man øke skattene, slik også alle andre velferdsstatspartier vil.
FrP må også gjøre dette om de vil tilgodese sine grupper,
Velferdspolitikerne kan ikke overleve uten at de blinker ut en "svak gruppe" som de så lover gull og grønne skoger i bytte for stemmer.

Rambukk sa...

Rambukk vil oppfordre sine bloggefrender til å engasjere seg i det som nå utspiller seg i Jemen. Stikkord: Fritt ord, splitt og hersk, vikarierende motiver, forakt for grunnleggende menneskerettigheter. (Vampus og flere andre bloggere var tidlig på banen i denne saken)

Rambukk sa...

Writer'n: Hvis Kjell Eierholen er liberalist, er Rambukk sosialist (fasit: Rambukk er ikke sosialist)

Anonym sa...

Writer'n: Det er interessant at du ikke vil lese eller forholde deg til en ordboks definisjon, men kun til subjektive utsagn fra en FrPer. Jeg stoler noe mer på en ordboks definisjoner enn på Per Arne Olsens.

Anonym sa...

Seilern: Mener du å si at hele landsmøtet til FrP minus 5 personer ikke vet hva de snakker om, så er vi HELT på linje.

heheheheh

Anonym sa...

Tenk at jeg tok feil av Seilern og Writer'n i en tråd her hos le Vampster nylig.. Hvordan *kunne* jeg??

;-)

Anonym sa...

Good design!
[url=http://musivmhl.com/pwzz/kxui.html]My homepage[/url] | [url=http://ckegiucn.com/seml/pmeh.html]Cool site[/url]

Anonym sa...

Well done!
My homepage | Please visit

Anonym sa...

Well done!
http://musivmhl.com/pwzz/kxui.html | http://jmhaiwjh.com/hnju/wnnk.html

Anonym sa...

best regards, nice info film editing schools

Anonym sa...

This is very interesting site... Business continuity in the insurance industry back pain relief stretching video http://www.blackberry-7230-wireless.info food safety kitchen inspectors in ri Lesbian toys 003 02 meridia porsche new Lick wheelchair packages cruise ice cream maker machines Broadcast surveillance systems tenuate Small business pediatric dentists order ambien http://www.stopsmokingprogram8.info http://www.take-credit-card-over-the-web.info