Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, september 15, 2008

- Ingen skam å bli voldtatt

I dag er det sesongpremiere på Studio 5, og første program ble tatt opp i forrige uke der vår egen Martine Aurdal og den svenske bloggeren Blondinbella fortalte åpent om sine overgrep.

Blondinbella, Isabella Löwengrip, skrev om sin opplevelse, sinne og frustrasjon på bloggen sin i sommer. Hennes reaksjon førte til at Martine sto frem og fortalte om da hun ble voldtatt på skoletur som 16-åring. Reaksjonene Martine fikk etter at hun skrev om voldtekten i Dagbladet har ifølge henne selv vært positive, og hun har opplevd at andre jenter for første gang forteller om sine egne opplevelser til henne.

Isabella derimot fikk blandede reaksjoner på sin blogg. En blond jente i kort svart kjole på nattklubb i Italia måtte bare skylde seg selv. Dessuten blogget hun fortsatt om mote og uteliv på bloggen sin, så hun kunne umulig ha tatt det så tungt. Eller var det bare et PR-stunt for å få flere lesere?

Folkens - dette er holdningene i et liberalt demokrati i 2008. Samtidig vet vi at de aller fleste voldtekter ikke blir anmeldt fordi offeret er redd for å ikke bli trodd, det er ord mot ord, og hun var jo med hjem på nachspiel og da har hun lagt opp til det selv. At smarte, flotte og tøffe jenter som Martine og Isabella står frem er ikke bare modig - det er utrolig viktig. Både for at voldtektsofre skal vite at det er ikke de som skal føle skam og skyld, og at menn og kvinner som dømmer så lett skal få høre historiene til kvinner som ikke fremstår som offere - men ber om å bli trodd og respektert.

Jeg var der under opptak og var imponert over både Martine og Isabella. Programmet går på Kanal Fem kl. 21.30 i kveld. Tune in!

Isabella har blogget om Studio 5 - Jag gjorde en superduper innsats i dag ( og det gjorde hun virkelig, men sjekk første kommentar) - samt Våga anmäl! - Frk. Makeløs var også tilstede - så hyggelig!

Vi har vanligvis opptak mandag og tirsdag på Parkteateret. Vil du være publikum gå hit for informasjon og påmelding.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Kjempeflott at dere tar opp temaet i programmet. Og enda flottere at du tar dette opp i din blogg.

Anonym sa...

Dette er et viktig tema, som burde snakkes om, ikke ties om. Kudos til deg.

Simon T sa...

Har aldri forstått hvorfor jenter føler skam ved at andre har forgrepet seg på dem.
Men jeg vet jo at det er slik, og kjenner et tilfelle svært godt. Det er litt ubegripelig for oss andre, men siden det er slik er det viktig å snakke om det som om det er en selvfølge at voldtekt skal straffes, hver gang.
Forhåpentligvis endrer dette seg etetrhvert, men det går visst sakte.

Anonym sa...

<3

Heia Isabella og Martine.
Og heia Studio 5 for å kjøre en sak på det.

VamPus sa...

Jo takk takk - men kudosene bør gå til Martine og Isabella i dette tilfellet. Isabella imponerte som ei usedvanlig tøff og gjennomtenkt 17-åring, vi satt bare og måpte. Vi hadde litt flaks med publikum, stort sett bare jenter i 18-19 års alderen og temaet traff virkelig.

Nydelige damer - stolt av å få delta sammen med dem :-)

Anonym sa...

Her går jo tankene til din helt Sarah Palin. Var det slik at hun ville at voldtatte kvinner skulle betale hele regningen selv, eller var det bare mesteparten av støtten som skulle fjernes?

Og bor man i en verden der Palin får styre, kan man heller ikke fjerne et eventuelt embryo eller foster som resultat av voldtekt.

Men for all del, det er jo Palin som mener dette, så da er det jo helt greit! Ja, det er til og med noe å se opp til!

VamPus sa...

anonym: Flott at du skjønner tid og sted for kommentarer og debatt om amerikansk politikk. Særlig når du er så modig å stå frem under fullt navn.

Palin mener at voldtatte skal betale for hva? Lenke fra en seriøs kilde tas imot med takk.

Anonym sa...

VamPus, i og med at du ikke forsvarer dine egne selvmotsigelser i innleggene der de faktisk blir avslørt er det veldig fristende å ta det opp når det går.

Siden vi først snakker om voldtekt er det vel ikke så dumt å snakke om hva din store heltinne mener om saken?

Hva synes du om at voldtatte kvinner ikke skal få ta abort, f.eks.?

VamPus sa...

fortsatt anonym; Du mener du har rett til å lyve om at Palin vil at kvinner skal betale (for hva? behandling? politietterforskningen? hva mener Palin at voldtektsofre skal betale for), fordi hun er abortmotstander? Og jeg har skrevet det før - dersom man mener at livet er hellig og det starter ved unnfangelsen så ser jeg ingen logikk i å gjøre unntak for når et foster kan drepes.

Men takk for at du tar opp dette under en sak om en voldtatt venninne. Ditt fulle navn er?

Anonym sa...

Kanskje VamPus først kan svare på hvorvidt han synes Bidens syn på abort er det samme som Palins, som hun gir uttrykk for i "Forrykte meninger II"?

Der skriver VamPus:

"Men dersom det er meningene vi går etter, så kan vi vel ikke annet enn konkludere med at Demokratenes visepresidentkandidat er like forrykt som Sarah Palin."

Men er Biden for å omgjøre Roe v. Wade, slik Palin er?

VamPus sa...

FORTSATT anonym: Biden er ikke for å omgjøre Roe vs. Wade. Palin har et svært restriktivt abortsyn, der abort bare skal være lovlig dersom morens liv er i fare. Foran guvernørvalget gjorde hun det imidlertid klart at hun ikke vil ta initiativ for å andre abortloven.

Fortsett.

Dere andre har sikkert lagt merke til at jeg aldri har forsvart Palins abortsyn, da jeg selv har tatt abort og er for kvinners rett til å bestemme.

Men det er jo hyggelig at anonyme lesere ønsker å forsøple en voldtektsdebatt med å ta denne debatten her fordi at det er jeg som skriver om det. Så får heller de av dere (som jeg vet har vært utsatt for overgrep og voldtekt) ha meg unnskyldt.

Frøken Makeløs sa...

Wee, jeg var der! Var veldig imponert over både Isabella og Martine. Bra jobba! :-)

VamPus sa...

Så hyggelig at du likte programmet - ja, de gjorde en strålende jobb. Vi pleier ikke be publikum om å holde ting hemmelig altså, regner med at det hadde med medieplanleggingen før sesongstart og lansering å gjøre. Men sånt er jo en utfordring når man spiller inn programmer i forkant av sending.. hvilket jo også betyr at bloggere kan scoope oss om de vil - og gjerne det for min del :-))

Og ja - Blondinbella imponerte. Fikk ikke med meg Blondinbolla, Birgitte var sikkert supernervør for første program og et så alvorlig tema.

Anonym sa...

Voldtekt er en av de nedrigste forbrytelser jeg vet om. Tøft av jenter å stå fram og gi dette et menneskelig perspektiv og ansikter å forholde seg til.

Henrik Akselsen sa...

Har ikke ca. hver 4 norske kvinne blitt utsatt for en eller annen form for mishandling fra menn de siste 15 årene?

Jeg skammer meg på vegne av norske menn.

s sa...

Vampus, feil tråd og alt det der men jeg tipper "anonym" sikter til dette.

Palin Derangement Syndrome.

Lindkvist sa...

Jeg aner jo ikke hvilke kanaler vi har en gang. Så ikke finner jeg fem når jeg skal se på. Når og hvor går reprisen?

Lindkvist sa...

Jeg plumpet visst ut i en rekke kommentarer uten å lese dem.

Hadde gledet meg til å se programmet, men får det ikke inn. Håper det kommer en reprise på feks TV Norge. Tipper det.

Anonym sa...

spenn:
krøll med URL'en du la ut.
Prøv denne

Anonym sa...

Omtalte program går i reprise søndag kveld kl 23.55 på TV Norge. Virker som om alle program går i reprise på nevnte kanal samme kveld som de sendes på FEM kl 21.30. -Ros til kveldens tema og jentene som sto fram.

Shoaib sa...

Hei, Viktig tema du tar opp, og all ros til Martine og ikke minst Isabella. FIkk desverre ikke med meg programmet igår, men skal sørge for å få med meg reprisen.

Anonym sa...

@Vampus m.fl.
La det bare være helt klart: jeg er enig i at det ikke er eller bør være noen skam å bli voldtatt.
Og videre -for ordens skyld: jeg er selvfølgelig for at vi som samfunn må motarbeide forsøk på å velte skyld over på offeret.

Men på tross av at slike holdninger er internalisert hos betydelige grupper : "skammen" ser likevel ut til å "sitte i". Da bør en være interessert i forklaringer.

For eksempel: kan det tenkes at det ligger mer biologi enn sosiologi i dette spørsmålet?
Kan det tenkes at offeret føler skam/skyld HELT(eller delvis) UAVHENGIG av hva omgivelsene(samfunnet) måtte mene, -eller for å presisere, uavhengig av hva offeret FORVENTER at omgivelsene/samfunnet måtte mene?

Spørsmålet kan i så fall være knyttet til de biologiske prosessene som regulerer reproduksjonsatferd (hos H. sapiens). Mer konkret: det kan være knyttet til hunners muligheter til å VELGE (optimalisere) partner.


Et slikt spørsmål må en rimeligvis nærme seg forsiktig for å unngå de kjønnmessige minefeltene som ligger i tematikken.

En begynnelse kan f.eks være å studere voldtekt mellom samme kjønn. (Det begynner å bli noen studier på dette).

For å illustrere hvor vanskelig temaet er å diskutere uten å bli distrahert av følelsesmessige malstrømmer: Filosofen Michael Ruse har behandlet et nærtstående tema i boken: "The Darwinian Paradigm". Hans tilnærming var et takeeksperiment -lagt til en planet i Andromeda-galaksen, -med enkelte likheter og enkelte forskjeller fra jorden. Kapittelet hadde ett retoriske spørsmål: Is rape wrong on Andromeda"?


Cassanders
In Cod we trust

Anonym sa...

shoaib.... Sorry, programmet gikk i reprise MANDAG kveld kl 23.55 (altså i går 15.9) på TV Norge. Tror alle programmene som sendes på FEM kl 21.30 blir sendt i reprise på TV Norge nevnte tidspunkt samme kveld -i hvertfall en periode. Sjekk programsidene i avisene. Nytt program og nytt tema i kveld

Shoaib sa...

Oh, skjønner.