Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

tirsdag, januar 11, 2011

Appell mot datalagringsdirektivet

Her er manus til appellen som ble holdt foran drøyt trehundre demonstranter mot datalagringsdirektivet foran Stortinget i dag. Bra stemning generelt, og stort sett gode appeller frem til en eller annen t-skjorte-fyr som mente dette var første steget til konsentrasjonsleirene. Det er lov å sile appellantene. Dersom man ønsker å påvirke Høyre i positiv retning, bidrar verken kritikk av Høyre eller folk som har helt andre utfordringer enn direktivet...

Bidra konstruktivt. Argumenter faktabasert mot direktivet. Argumenter varmt for en liberal rettsstat. Og om noen - rett i hvert fall kritikken mot Arbeiderpartiet - det eneste partiet som uforbeholdent har gått inn for direktivet.

Here goes:
------------------------

Jeg har først lyst til å takke for invitasjonen, og bare nevne at dersom noen av dere har opplevd organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet! Som noe nølende i å delta eller arrangere demonstrasjon, så er det fullt og helt min feil. Jeg har en innebygget skepsis til å arrangere utearrangementer i januar, hvor de fleste av oss mest har lyst til å sitte inne. Jeg hadde glemt hvor mye det varmer å stå sammen om en viktig sak, og at i alle kamper så er det noen som går foran på vegne av de mange. Så på vegne av Stopp datalagringsdirektivet og ikke minst meg selv så takker jeg dere for påminnelsen.

For saken er viktig. Når myndighetene vil sette i gang den mest omfattende innhenting og lagring av informasjon noensinne om hvem borgerne har kontakt med, hvor de befinner seg når kontakten finnes sted og hvor ofte man har kontakt, ja – da har vi rett til å reagere. Noen sier at dette ikke er overvåking, jeg spør meg da om hva som er det.

Det er en sentral forskjell på å innhente og lagre informasjon i tilfelle vi alle skulle komme til en gang i fremtiden å gjøre noe kriminelt, og å lagre noe informasjon av faktureringshensyn og gi innsyn når noen er under mistanke.

Datalagringsdirektivet mistenkeliggjør hele befolkningen som potensielle kriminelle, noe som understrekes når politiet forsøker å ufarliggjøre direktivet med å si at ”det gjør det jo enklere for deg å bevise din uskyld”.

Sist gang jeg sjekket, var en rettsstat tuftet på det motsatte – nemlig ikke at du må bevise din uskyld, men at du er uskyldig til det motsatte er bevist. På en annen side, dersom politiet virkelig mener det de sier, så blir det jo enkelt å skaffe seg alibi ved å legge mobiltelefonen med en samtale på i en taxi og så gå av. Men jeg er jammen ikke sikker på om de som til en hver tid sørger for å ha et alibi, er de beste samfunnsborgerne.

I halvannet år har jeg deltatt aktivt i debatter mot politiet, egne partifeller, politiske medstandere og motstandere over hele landet. Tilhengerne har lagt seg på argumentet om at ”kan vi bare beskytte ett barn, så er det verdt det”. Legger man prinsippene til side, så kan vi ta en diskusjon på det. Å skyve barn foran seg i denne sammenhengen er provoserende, i all den tid rapporter fra statsadvokaten etter Lommemannssaken viser at politiet ikke en gang tar seg bryderiet med å ta imot anmeldelser av overgrep når foreldrene står på politistasjonen.

Politiet har allerede omfattende tilgang til overvåking gjennom dagens lovverk, inkludert frysing og utsatt sletting av data. Politiet vil fortsatt ha adgang til lagrede data ved skjellig grunn til mistanke. Teleselskapene vil fortsatt ha behov for å lagre data i fremtiden, selv om flere av oss går over på andre abonnementer enn rene tellerskritt. I Baneheia-saken ble juryen bedt om å se vekk fra trafikkdata og disse ble ikke brukt, ei heller fikk de stor betydning i NOKAS-saken. Men tilhengerne har et – hva skal man si – et like anstrengt forhold til fakta som de som kommenterer på VG nett har til norsk rettskriving. (oppdatert: kanskje med dette unntaket)

Politiet var sågar i dag ute i NRK og fortalte at sosiale medier kan føre til flere overgrep. Da kan det være verdt å ha meg i ”kan vi bare redde ett barn”-ideologien, at sosiale medier ikke omfattes av direktivet. Direktivet er feil virkemiddel, også når man ikke har et prinsipielt forhold til det.

Det er heller ingen korrelasjon mellom økt overvåking og trygghet. På strekningen mellom Oslo City og Oslo S sies det at det er rundt 500 overvåkingskameraer. Man må ha bodd i en hule lenge for å mene at Jernbanetorget er Norges minst kriminelle området.

La meg avslutte med at utgangspunktet for en liberal rettsstat er frihet fra statlig inngrep i borgernes rettssfære og grunnleggende friheter. Ethvert kontrolltiltak for å sikre vår trygghet, innskrenker disse frihetene. Trygghet er i denne kontekst ikke et selvstendig mål i en liberal rettsstat, men kun et middel for å sikre oss størst mulig borgerlig frihet. Hvis man snur på dette og gjør trygghet til hovedmålet, undergraves først frihetene og dernest selve tryggheten.

Kampen mot datalagringsdirektivet er samtidig en kamp for frihet og trygghet gjennom en liberal rettsstat. Takk for at dere deltar i denne!

18 kommentarer:

RuneAaH sa...

Tiltredes!

Ximinez sa...

En eller annen T-Skjorte-fyr? Det var vel ikke tilfeldigvis Armin Bahrami fra Nyhetsspeilet (med "bevissteskjorter")
Denne duden: http://sites.google.com/site/bevissteskjorter/_/rsrc/1291067305000/tee-s/obama.jpg

VamPus sa...

Ximines: Nyhetsspeilet, ja. Det forklarte saken. Har hatt en teori om at de publiserer nyheter fra en parallell verden, men de vandrer altså blant oss og ser ut som vanlige folk? Skumle saker...

Anonym sa...

Flott appell, VamPus!

Anonym sa...

Veldig god appell Heidi! Likte spesielt godt at du tydelig fikk frem at det er årsaken man legger til grunn for lagring som er problemet her, ikke lagringstid (fakturaformål vs. "i tilfelle det blir behov for det")
Synd med tullete demonstranter som skader sin egen sak uten å skjønne det selv. Håper de ikke skadet helhetsinntrykket alt for mye.

Anonym sa...

Veldig god appell Heidi! Likte spesielt godt at du tydelig fikk frem at det er årsaken man legger til grunn for lagring som er problemet her, ikke lagringstid (fakturaformål vs. "i tilfelle det blir behov for det")
Synd med tullete demonstranter som skader sin egen sak uten å skjønne det selv. Håper de ikke skadet helhetsinntrykket alt for mye.

Anonym sa...

Det er bra folks paranoia kommer til syne i offentligheten på denne måten.

Denne diskusjonen er utrolig politisk motivert, og det er svært tydelig at få har satt seg inn i spørsmål knyttet til lagring av data, -i det hele tatt.

Alt stopp datalagringsdirektivet, og motstanderne er mot, er at det er nettopp staten som skal lagre data om personer.

På sikt tror jeg datalagring vil finne sted på sikt, helt uavhengig av staten, -det gjør den i og for seg allerede i stor grad.

På langt nær de fleste av oss samtykker allerede til lagring av en hel masse data, -og hvis vi i tillegg blir truet i en eller annen grad, vil vi ønske å lagre enda mer data, og til slutt vil det bli et unisont krav om datalagringsdirektivet.

DLD kommer, kanskje ikke i 2010, men i en eller annen form i 2020, 2030 eller noe slikt. Internett som konstruksjon utfordres hele tiden, og vil aldri være tuftet på liberal politikk eller prinsipielle diskusjoner.

Unknown sa...

Fra datalagringsdirektiv til konsentrasjonsleire - does it get any realer than that? Skjønner du ikke at staten vil registrere alle inn i forskjellige grupper for dagen det blir unntakstilstand?

I en demo for den frie tanken så roper og buer 2-3stk like etter jeg introduserer meg og nevner nyhetsspeilet?

Så lenge ingen av dere "politisk korrekte" tørr å utfordre den godtatte allmennløgnen om 911 som ga grobunn for overvåkningsdirektivet aka Patriot act, så vil ikke folk flest der ute som er livredd muslims terrorisme ha frihet fremfor sikkerhet, 9-11 var en inside jobb - face youre fears or dissapear into a concentration camp.

“If Tyranny and Oppression come to this land, it will be in the guise of fighting a foreign enemy.” – U.S. President James Madison

Unknown sa...

VamPus sa...

Ximines: Nyhetsspeilet, ja. Det forklarte saken. Har hatt en teori om at de publiserer nyheter fra en parallell verden, men de vandrer altså blant oss og ser ut som vanlige folk? Skumle saker..


Hva slags nedlatende holdning er dette fra en såkalt frihetsforkjemper Vampus? Her setter du 50.000 måntlige lesere i en verden du fortsatt ikke har åpnet øynene til.

DLD er bare en ripe på overflaten.

Voks opp og se den virkelige verden.

Anonym sa...

Armin, det er alltid greit å holde seg til sak når man holder appell.
Her har du funnet noe "mainstream" er enig med deg i, jobb sammen med oss istedenfor å fjerne deg på den måten du gjorde i dag.

Trygve Vea sa...

Blir litt off-topic hva DLD-angår, men jeg synes det er fint at de fleste DLD-motstanderene valgte å bue når Armin fra nyhetsspeilet begynte å vrøvle. Det er ikke bra at Stopp DLD-bevegelsen blir assosiert med slike holdninger.


For å sette hvilket menneske Armin er i perspektiv, så trenger man bare lese http://www.fritanke.no/NYHETER/2010/Lurte_Nyhetsspeilet_trill_rundt/ --- Det er ihvertfall underholdende, om ikke annet.

Anonym3 sa...

Veldig bra appell Vampus!

Uansett hva utfallet blir er det oppløftende å se at så mange oppegående folk reagerer når prinsippene rettsstaten bygger på utfordres på denne måten.

Jeg tror Høyre har mye "goodwill" å hente fra sine kjernevelgere og andre, ved å si nei til datalagringsdirektivet. Saken er prinsippielt viktig og vil bli husket lenge.

Det dreier seg om våre grunnleggende borgerrettigheter, og det hadde vært illustrerende om AP ble stående igjen alene for direktivet.

galskapisystem sa...

Grunnen til at mange har nedlatende holdinger til Nyhetsspeilt og dets lesere er fordi dere trekker helt ville konklusjoner basert på indisier og ubekreftede rapporter.

Det er vanskelig å ta NS og dets følgespersoner alvorlige med deres fremtreden.

"Skjønner du ikke at staten vil registrere alle inn i forskjellige grupper for dagen det blir unntakstilstand? "

Akkurat. Og du har vel bevis for denne påstanden? Eller er det som vanlig ifra NS, en vill tanke basert på ingenting?

Jeg tror nettopp slike påstander uten bevis er grunnen til at NS får negativ oppmerksomhet ifra mange, rett og slett fordi det ødelegger troverdigheten til de få ting hvor dere er inne på noe.

Anonym sa...

Nuvel.Herr Bahrami kan jo ha lest litt historie og trukket linjer og tendenser inn i nåtiden? Mange har advart om katastrofer og annet uten å bli annet enn ignorert og latterliggjort før i teiden også.feks om diverse finanskriser før de kom....Det er jo ikke så rent sjelden at historien gjentar seg. Vær glad for nyhetsspeilets støtte.Jo flere jo bedre var det ikke? Dere har tross alt kun litt over 14000 underskrifter mot GOLIAT.. Hvis Bahrami skal bues ut og ikke komme til orde,hva er ytringsfriheten verdt,da? Man går sammen på tvers av motsetninger når det virkelig gjelder....sa bestefar om 2 verdenskrig.

Anonym sa...

"Det er lov å sile appellantene."


Tea Party Infiltrator FAIL
http://www.youtube.com/watch?v=urOV1QuewHs

TEA PARTY INFILTRATORS
http://www.youtube.com/watch?v=sJr-xxAySJg

Tea Party Infiltrator Exposed Posing as Racist at Rand Paul Rally
http://www.breitbart.tv/tea-party-infiltrator-exposed-posing-as-racist-at-rand-paul-rally/

Helene sa...

Helt enig med deg VamPus! Personvern er noe vi bør sette mer pris på, og nå i disse datatider er det ekstra viktig og ta vare på det.

Anonym sa...

Armin Bahrami og Nyhetsspeilet: Jeg skal prøve å forklare veldig enkelt hvorfor deres øvrige standpunkter og syn på verden ikke hører hjemme i en markering der vi prøver å stoppe DLD:
Vi er den bredeste norske politiske alliansen noen sinne. Folk med tilknyttning til alle politiske partier er representert, fagbevegelse, både ja- og neiside i EU-debatten, de fleste ulike yrkesgrupper mv. Eneste grunnen til at vi har fått til dette er at høyre- og venstreside, ja- og nei i eu-spm har lagt annen uenighet til side.
Vi har stort sett kun 1 ting felles: At vi ikke vil ha DLD i norge. Utover det har vi alle relativt ulike grunner og ting vi setter DLD i sammenheng med. Den bittelille muligheten for suksess med vår sak ligger i at vi lar DLD være en kamp uten å knytte til andre forhold. Å stoppe DLD er en sak i seg selv. Slik dere brukte den demoen på tirsdag gjorde dere kampen mot DLD til et middel for å fronte deres øvrige teorier. Debatt om de kan vi ta et annet sted, å trekke det inn her gir dere kanskje noe mer publisitet, men det svekker utvilsomt DLD-saken!

Jorunn sa...

Tre gode grunner til at Høyre bør gå mot DLD:
1)Det å la staten får stor makt på bekostning av enkeltindividene, kalles vanligvis for sosialisme. Høyre blir et sosialistisk parti.
2)Ved å stemme nei kan Høyre gi en kilevink til hovedmotstanderen i politikken,Arbeiderpartiet.Dermed blir dette partiet stående alene som en kontrollfreak.
3)De flere hundre millionene som årlig skal brukes til lagringen, bør målrettes mot dem som kan tenkes å begå alvorlige forbrytleser i stedet for å smøres tynt ut over oss alle.