Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, april 23, 2011

Offentlig selvangivelse

Om kort tid skal alle nordmenn levere en detaljert selvangivelse om seg selv til staten. Er det ikke på tide at vi får en detaljert angivelse av hva pengene våre har blitt brukt på tilbake? 

Mens politikerne har valgt at staten hvert år skal tvangspublisere skattelistene til alle Norges innbyggere til offentlig beskuelse, burde borgerne kreve samme mulighet for ettersyn av politikernes prioriteringer i stat og kommune. Det er uholdbart at man i 2011 ikke har god nok innhenting og rapportering av data i forhold til for eksempel køer til omsorgstilbud. At krevende manuelt arbeid skulle være nødvendig for å få tilgang til det som burde være åpen og tilgjengelig offentlig statistikk er helt uforståelig. Åpenhet er et viktig demokratisk prinsipp, og i prinsippet burde all statistikk og data være offentlig med mindre personvernhensyn og rikets sikkerhet berøres. 


Les hele kronikken her

Publisert i VG papir 19. april 2011..

4 kommentarer:

Ove Kristian Furelid sa...

Jeg synes at politikerene altfor ofte holder kortene sine for tett til brystet. Ikke rart at det å være politiker er et skjellsord. Det hadde vært sikkert bedre med mer åpenhet om hva pengene vi betaler inn til skatt, brukes til. Men da hadde det blitt et skikkelig ramaskrik der ute. For staten gir jo ikke penger, de bare tar og tar og unnskyldningen er at de legger opp penger til fremtidige generasjoner.

Eirik Larsen sa...

Fantastisk kronikk. Jeg er hjertens enig!

Her i Kristiansand har vi fått den spede begynnelse:
http://kristiansand.kommune.no/no/MeldFra/MeldFra-Startside/

VamPus sa...

Ove Kristian: Vel, staten "gir" nok av penger. Spørsmålet er vel om man får igjen det man ønsker og om politikerne prioriterer godt nok. Nytt kommunehus eller flere sykehjemsplasser er en ting. Men også om oppgavene blir løst godt nok, hvor mye penger som blir brukt på hva og hvorfor.
Eirik: Takk for det og takk for lenke. Garantert inspirert av fixmystreet.com . Oslo kommune har et innmeldingsskjema for problemer de også, men det skal du være god for å 1)finne og 2) få informasjon om meldte saker på. Kristiansand kommune ser ut til å gå foran, veldig godt eksempel!

Anonym sa...

er ikke det du etterspør bare en eneste gigantisk byråkratisering?

jeg ser det alt for ofte: politikerspirer som omfavner alle "gode" tiltak og glemmer å vurdere totaleffekten...

litt som kvalitetssikringshypen, alt skal doukumenteres opp og ned i mente men ingenting får egentlig bedre kvalitet, men politikeren tror han har gjort noe lurt og byråkraten får mer arbeid...