Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, januar 13, 2006

Dommedagsbackup på Svalbard!

Global Crop Diversity Trust er en organisasjon dedikert til konservering av et artsmangfold i jordbruket. I sin visdom har de lagt 1500 såkalte "dommedagshvelv", genbanker for deponering av arter, til land som er preget av ustabilitet eller er utsatt for miljøkatastrofer. Man må jo være ansatt i FN eller en U-hjelpsorganisasjon for å forstå rasjonale bak å legge det som skal redde oss etter en verdens- katastrofe til så utsatte miljøer, men nå skal de i hvertfall bygge et backuphvelv på Svalbard. Jada. Fondet er støttet av nettopp FN, u-hjelpsorganisasjoner og - ikke overraskende - vårt eget Utenriksdepartement.

VamPus vet hun er slem, ond, brutal og eeeh..jo.. markedsliberalist, men hun synes dette var litt morsomt:

"A valuable Ecuadorian collection of tomatoes was lost due to lack of funding for regeneration. The only evidence that these materials ever existed are the characterization data and accounts in some research reports."

Det føles nesten som da Munch-museet klarte å få Skrik og Madonna stjålet. "A valuable Ecuadorian collection of tomatoes".. he he he.. de ble sikkert servert som ketchup på NHOs årsmiddag...

Takk til gnorhat for tips via vampus [a] gmail.com.

12 kommentarer:

Writer'n sa...

Nå har kanskje ikke stilettfeministenes svar på Noah tenkt skikkelig kapitalistisk etter i sin pure glede over denne antatte morsomheten. La meg derfor bidra med et glass kaldt vann: Hvis de opprinnelige, naturlige tomatene dør ut eller forsvinner vil vi sitte igjen med genmodifiserte tomater..som noen selvsagt har patent på. Det er gjerne en privat bedrift som eies av en drittunge i amerika..eller noe Gyldestrupgreier i Norge. Velg fritt. Inntil det skjer kan alle fritt dyrke tomater, sette potet, eller avle et eller annet dyr. Når alle naturlige arter har forsvunnet, sitter vi igjen med privateide arter, der avl sikkert er kopibeskyttet slik at man må betale avgift for å drive mangfoldiggjøring. Hvis man får lov. Hvis du fremdeles ler av disse stakkars tomatene, kan du fundere over hvordan fremtidens Noah skal forholde seg når syndefloden kommer.

Ved nærmere ettertanke tror jeg definitivt jeg må ringe Steinar Lem og diskutere dette!

AL sa...

PASSIN' BY TO SAY --- GODT NYTT ÅR!

Kjetil sa...

Av en eller annen grunn syntes jeg det er veldig morsomt å se på Golf. Der går de nemlig med Caps hvor det står "PING" i pannen. Veldig morsomt!

Simon Thorbjørnsen sa...

Hei writer'n. Tror du virkelig selv på det scenarioet du beskriver ?

Kan du skisse opp en (sannsynlig) prosess som skulle kunne føre til et slikt resultat ? Hva slags mix av adferd, verdier og politiske oppfatninger blant folk flest ville kunne lede opp til en slik situasjon ?

Writer'n sa...

Hei Simon: Dette blir litt kjipp kjapp skriving pga. dårlig tid, men du skjønner poenget...

Jeg tror på scenariet. Private søker avkastning. Avkastning kommer gjennom produktutvikling - større volum/billigere produksjon. Dette oppnås gjennom forskning. FOU blir i større og større grad overlatt til private øk. interesser. Eks. er lite midler til grunnforskning.

Organisk: Det er utviklet en okserase som kalles Belgisk Blue. Den har en ekstremt mye større kjøttvekt enn en normal okse. Problemet er at beinbygninga ikke tåler kroppsvekta. Det er også ønskelig med større kjøttvolum raskere. Men da dør dyret. Genmodifisering kan benyttes på alle raser/livsformer. Men for å kunne gjøre det kreves forskningsinnsats. Denne betales av private aktører, som søker avkastning på sin investering. Teknikken vil derfor ikke være "gratis" for alle og en hver. MacDonalds krever en viss lengde på den chipsen som produseres til sine burgere. For at en norsk leverandør av potet skal kunne levere til MD må han benytte i dag en genmodifisert potettype. Det er også utviklet en gris som har en ekstra kotelett i ryggraden.

Poenget er at med større fokus på volum/profitt vil ikke normale arter være like økonomiske som genmodifiserte arter designet for optimal prod. Når forskningsinnsatsen er privat, vil kravet/muligheten til større avkastning også ligge der. Patent på livsformer/avgift for å benytte arten i produksjon er en mulighet for dette. Får de gjennomslag for en avgift er det i realiteten en aksept for opphavsrett..og følgelig patent.

Vi ser en gradvis overgang fra politisk styre til ekspertstyre.Ekspertene argumenterer bedre enn politikerne, og vi ser det daglig når det gjelder økonomiske spørsmål. Min tro på et folk som er ettertrykkelig selvsentrert og neddopet på sport og dårlig underholdning ikke er opptatt av disse spørsmålene om 20-30 år.

KEE, Skien sa...

Potetypen(e) som benyttes til macdonalds chips er ikke genmodifisert.
Ei heller er belgisk blå genmodifisert. I begge tilfeller er det avl som ligger bak. (I belgisk blå også utnyttelse av en mutasjon som gir dobbelt muskellag. B B er ikke tillatt innført i Norge, så vidt meg bekjent).
Kotelettene er ikke ferdig stykket i grisen, den må faktisk slaktes og skjæres ned før man kommer til stykningsdelene. Det er avlet på å få lengre rygger i grisene, ja (ett av svært mange avlsmål), men nok en gang ingen gmo.

Det du kritiserer, og det du tar opp er viktig nok det, men det er likevel viktig å holde fakta på plass når man kommer med slike påstander.

KEE

Writer'n sa...

Jeg skrev ikke at oksen og grisen var genmodifisert. De er som du sier fremavlet. Norske poteter måtte genmodifiseres hvis de skulle bli lange nok til MacDonalds standard. Det var et oppslag i avisene for et par år siden så vidt jeg husker.
Poenget mitt var genmodifisering i et fremtidig scenario, der patent på liv er worst case, og derfor et argument for å opprettholde genbanker.

Ellers kjenner jeg lite til genmodifisering teknisk og vitenskapelig. Jeg ser bare at det er et fremtidig interessant forretningsområde. Fint at du korrigerer mulige feil i mine kunnskaper omkring dette.

Sherwe sa...

Jahahahaha..biodiversitet..det er tøysete det.. Morsomt altså. Også tomater fra Ecuador, da. Tøyseting fra tøyseland vettu! Nei du Vampus, du Vampus.. Du kan tulle du!

Brumle sa...

Egentlig var det unødvendig å ha med adjektivene slem, ond og brutal foran markedsliberalist, for de er jo en integrert del av begrepet (sier Brumle, nå også slem, ond og brutal, men ikke markedsliberalist).

Brumle føler seg i grunnen genmanipulert også.... eller kanskje er det mer et resultat av avl??

Og hvis han ikke trimmer litt mere kan han komme til å dele skjebne med Belgisk Blue (beinbygning som ikke tåler kroppsvekta).

Writer'n sa...

Ron Hubbard..scientolog av guds nåde..kom vel fram til at tomatene også har et sjelsliv. Akkurat som VamPus.

VamPus sa...

Brumle: My point exactly - man er jo slem ond og brutal dersom man mener at mennesker er i stand til å ta fornuftige valg, og ikke tror at Stoltenberg & Co besitter gudegitte gaver som beslutningstakere for befolkningen...
Writer'n: så så, det er vel å strekke det litt langt å påstå at VamPus har et sjelsliv :-)

Min reaksjon var primært på at siden dette er så viktig, finner jeg det merkelig at FN m.fler har lagt flerparten av bankene til politisk ustabile land med risiko for naturkatastrofer...

Writer'n sa...

Jeg er godhjertet og dumsnill, VamPus..

:-#