Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, mars 13, 2006

Musikkorps

VamPus kom til skade for å lytte til Kanal 24 i helgen, hvor programleder hadde den diskutable glede av å introdusere Møllergata skoles musikkorps som spilte noen numre på direkten. Et utmerket innlegg til å fjerne all kommunal støtte til landets musikkorps. Det hørtes ikke ut som at de en gang tok seg bryderiet med å spille fra samme notehefte, og slikt betaler man skatt for?

Jammen, vi må dyrke frem spillegleden og forkjærlighet for musikk hos barna, tenker du kanskje. Disse horrible små skapningene i udelikate uniformer liker ikke musikk. Har du hørt dem spille? Hvordan de trakterer sine instrumenter? Dersom dette er det nærmeste de kommer en sjelfull klang, så frykter VamPus for sjelslivet til den oppvoksende generasjon. Den eneste grunnen til at eldre mennesker synes at musikkorps er trivelig er det faktum at ormyngelen ikke kler seg som gangsta-rappere eller gatepiker. Ja. Og det faktum at de eldre ikke hører et pip av hva de spiller. Oslo er fylt av gatemusikanter som hver for seg har mer talent enn hele byens musikkorps til sammen. La disse spille opp til 17. mai, og dropp denne lydmessige torturen av våre felles rom!

Hmmm.. dette tror jeg jammen jeg sender til leserbrevsiden hos VG. Sign: frustrert byboer. Jepp. Her har vi en sikker vei til suksess i mainstream!

27 kommentarer:

Marion sa...

Det er ganske tydelig at VamPus ikke har vokst opp på et sted der man kan velge mellom fotball, håndball, langrenn og skolekorps. Tar du vekk trompeten er det bare sport igjen. Hvor lykkelig er den barndommen, da?

;)

Brumle sa...

Brumle er ble merket for livet da han ble innlemmet i Strømsø guttemusikk i ung alder. Læring av noter og øving for å få til liflige toner i B kornett var rimelig slitsomt.

Men der var også turer til musikkstevner i Danmark og Bergen og Grorud der han fikk sine første erfaringer med røyking, drikking og klining i smug.

Så miljøskadd ble han at han fremdeles både spiller og synger, men har heldigvis trappet betraktelig ned på røyking, drikking og klining.

Men det kunne jo ha vært enda værre. Han kunne jo begynt med fotball.

VamPus sa...

Marion: forsåvidt korrekt. Vi hadde jazzballett, turn og "Klubben" i tillegg. På Klubben kunne vi velge mellom artige aktiviteter som å lage gipsfigurer, fluefiske eller jentegruppe med den ene lesbiske klubblederen. Godt man ble introdusert til politikk og alkohol (samtidig) før idretten tok overhånd..

Brumle: du spiller og synger, men har trappet ned på røyking, drikking og klining? Og du føler fortsatt at du har prioritetene i orden?

Bare sånn at det er sagt; VamPus fullførte et helt år som aspirant med klarinett (ville egentlig spille fløyte), og leverte inn uniformen samme dag som hun ble tatt opp blant resten av korpset. Godt å vite at man som 11-åring har utviklet en form for intelligens...

ToDolan sa...

er vel strengt tatt ikke mange skattekroner koprsene tilgodesees med

så bra du har blitt med i et parti som er opptatt av kultur :-)

Before the Flood sa...

Endelig en sjelefrende.....

Personlig ville jeg heller latt noen dra en rasp over nerveendene mine enn å lytte til korpsmusikk.

Jeg tror du må ta hensyn til en alternativ forklaring når det gjelder korpsmusikkens popularitet; den nasjonale 17.mai psykosen, hvori korpsmusikk er en blant flere usmakelige ingredienser. Med den rollen korpsmusikken har i denne forestillingen, er det nærmest en nasjonal helligdom. Sannsynligvis er du nærmere en blasfemitiltale i Norge for å håne korpmusikk, enn hvis du håner kirken.

Before the Flood sa...

"Det er ganske tydelig at VamPus ikke har vokst opp på et sted der man kan velge mellom fotball, håndball, langrenn og skolekorps. Tar du vekk trompeten er det bare sport igjen. Hvor lykkelig er den barndommen, da?"

Det var da et rikt utvalg av alternativer, der jeg vokste opp var det fotball, korps og avholdslosje. Det er ikke ofte jeg tenker med lengsel på min barndoms dal......

Elvis Bling Laden sa...

Jeg hadde egentlig ganske lyst til å begynne på korps, ("Vi er ekeberg skoles musikkorps, spiller igjen og igjen") men mamma delte vampus holdning til saken, så det blei med det.

VrangPus sa...

VamPus skriver: "VamPus kom til skade for å lytte til Kanal 24 i helgen, ..."

Dette er jo ikke riktig norsk: (det er for galt at skattepengene våre skal brukes til å lære småpuser å skrive feil.)

I setningen ovenfor skal selvsagt for byttes ut med ved.

Håper du ikke brakk ambolten eller fikk en annen ekkel skade!

VamPus sa...

Elvis Bling; og da synes jeg du bør takke din mor ved anledning ;-))
Vrangpus: Mja(u) - skaden skjedde vel primært i øregangene. Et par timer med Green Day og Diana Krall reddet dagen..

VrangPus sa...

Ah, her gikk jeg naivt ut og trodde at VamPus hadde gjort seg skyldig i en liten norsk-bug - mente hun å si "kom i skade for" eller "kom til skade ved"? -, men i virkeligheten har vi blitt servert en innovativ språklig kontraksjon som på en raffinert og fiffig måte kombinerer de to uttrykkene! (Og det er det sikkert all grunn til i denne sammenhengen.)

Men står dermed VamPus fram og spør: "Did you see what I just did there?" Nei, da! Hun er beskjedenheten selv! Åååå, fine pusen! Klø litt bak øret?

Kosialist sa...

Det er klart små barn ikke kan være eksperter på dette. Men de kommer seg med åra, hvis det er noe de ønsker å fortsette med. Mange dyktige musikere har bakgrunn i korps.

Og... Heller korpsnerd enn fotballnerd.

Smygool sa...

Jeg støtter Vampus i denne saken.
Har en datter på 10 år som kom hjem og hadde meldt seg inn i skolemusikken. Og da måtte far gå seg en tur for ikke og si noe galt.
Men med rundt en måned med små stikk om hvor grusomt alt med skolemusikken er ble instrument levert inn og byttet ut med håndball. I skolemusikk er det nerder og i håndball er det lesper hva faen skal barna gjøre uten og skremme livet av foreldrene. He he he.
Satt litt på kanten. Men musikk korps har aldrig vært veldig pent og høre på.

Mathias sa...

Typisk Høyres kulturpolitikk som vil at all kulturstøtte og støtte til kultur skal bare gå til elitekultur eller finkulturen. Man kan jo være enig at mange av disse korpsene ikke holder så høyt nivå, men man må jo ikke avvise at disse korpsene aktiviserer en rekke barn og ungdom, og gjør mye forebyggende arbeid mht. ungdomsproblemer. Dette har jo hele tiden vært argumentasjonen bak det utvidete kulturbegrepet som ble lansert på 1970-tallet og som har vært gjennomgangstonen i alle kulturmeldinger siden den gang.

Milton Marx sa...

VamPus: Det er et par dimensjoner du var for ung til å forstå da du feiget ut!

1) Kvinner tiltrekkes av musikkere.
2) Kvinner tiltrekkes av menn i uniform.
3) Derfor er den mest sexy tingen på jord en korpsmusikker, for ingen andre musikkere spiller i uniform, og ingen andre uniformerte er musikkere.

Bortsatt fra dét, ser Milton at VamPus vennekrets ikke har vært så allsidig som den kunne vært. Hva er vel bedre enn å sitte på en grovdimmensjonert tømmerbenk ved et ditto dimensjonert bord og hamre ned seidel etter seidel til tonene fra Alte Kameraden og en bunke gode gamle prøysermarsjer?

Deffinitivt forskjellig fra å drikke øl fra glass med stett, sammen med venner som definerer familieselskap som heterohelvete.

seilern sa...

Milton: Frelsesarmeen spiller i uniform! Mener du virkelig at de er sexy av den grunn?

Da tror jeg du må ha en litt spesiell seksuell legning...

Nei, gi ungdommen alkohol før idretten eller korpsmusikken ødelegger dem. Og send dem så ut på seiltur for å bli edru ;-)

Sif sa...

Sif kan ikke si annet enn at hun gleder seg til 30. mars. Da er vi nemlig i gang med NM i janitsjar!!!

Sært, javel, men hvor vakkert er det ikke når 3000 korpsmusikere svimer lykkelige og fulle rundt i Olavskvartalet hele helgen... *drømme*

Steinbukken sa...

Musikkorps er med to k'er, og ikke tre! Sammensatte ord "mister" alltid den ekstra konsonanten dersom de er like.

VamPus sa...

Mathias: Du må være den eneste som mener at det VamPus skriver er Høyres politikk. Måtte du bli vår neste partileder...

Steinbukken sa...

Hm, jeg hadde tenkt å inkludere et smil i mitt innlegg, men glemte det. Slik det står nå ser det ut som om jeg er sint, og det er jeg ikke! Jeg mener, jeg blir sint av verdens urettferdighet, men jeg blir ikke sint av stavefeil.

Dermed kommer smilet nå i stedet. :)

Keep writing, and keep smiling.

Milton Marx sa...

Seiler'n: Frelsesarmeen... Saftsuse!!

Her har Milton trodd at frelsesarmeen handlet om å hjelpe andre, og så er det hele bare et simpelt sjekketriks!

For øvrig har Milton alltid kombinert korpsmusikk med alkohol. Der er det ingen motsetning, om enn den 17. mai kan være en sjeldent tøff øvelse i selvdisiplin!

En tuba veier sine kilo, i tillegg til at man skal presse noen usannsynlige luftmengder gjennom den, mens man skal gå på linje både forlengs og sidelengs, og marsjere i takt. Det er tungt når man holder på å spy. Kombinér dette med den skallebanken som bakrus gjerne gir - tubaene marsjerer gjerne i rekken rett foran skarptrommene.

Men for å snakke litt alvor, tror Milton at skolekorpsene virkelig er noe bra. Det er ikke nødvendig å sette skolekorps opp mot diverse former for idrett. Mange kombinerer idrett og korps.

Hvis VamPus har problemer med korpsene som fyller byen på nasjonaldagen, kan det anbefales at hun pakker skiene og drar opp i høyden hvor hun fortsatt kan svette litt i steiksola med kakao og appelsin.

Trane sa...

Minnes med gru barneskolens tvangsopplæring i "minst ett instrument". Instrumentdelen bestod tilfeldigvis var ett stk. plastblokkfløyte til kr. 30,- x 27 snørrunger i klassen, opplæringsdelen bestod av ett stk. lesbisk AKP'er med fortid som blomsterbarn i jødiske bosetninger i Israel. Ja, det var for jævlig!

Som om ikke det var nok eskalerer det hele hver 1. og 17. mai til uhørte (ønskedrøm) høyder når horder av plastblokkfløytebarn med for anledningen "ånkli" blikk- og tretuter piskes frem av overivrige organisasjonsmennesker med faner og flagg...og nazzejazzen driver oss virkelige musikkelskere til vanvidd og ufrivillig isolasjon.

nazzejazz NEI
nazzejazz NEI
nazzejazz NEI - NEI - NEI !!!

Brumle sa...

Vampus.
Spiller og synger i Bluesband.

Ulempen med å bli så gammel som meg er at man ikke prioriterer fritt selv lenger. Omgivelsene har snevret inn valgene ganske betraktelig.

F.eks. er valget for en moden herre som spiller bass at han kan få være med i bluesband eller danseband. Hip hop og idol er ikke tilgjengelig lenger (snufs...not).

Og når det gjelder røyking begrenser vi oss til en cigar nå og da,og holder oss unna filtertippede pafymerte sigaretter med ukjent kjemisk avhengighetsskapende innhold.

Flatfyll er ikke like moro når du har gjort det tilstrekkelig antall ganger og magesåret bobler.

Og tilbudene om klining er heller ikke så mange, men kanskje Vampus.....??

Brumle sa...

Vampus.
Spiller og synger i Bluesband.

Ulempen med å bli så gammel som meg er at man ikke prioriterer fritt selv lenger. Omgivelsene har snevret inn valgene ganske betraktelig.

F.eks. er valget for en moden herre som spiller bass at han kan få være med i bluesband eller danseband. Hip hop og idol er ikke tilgjengelig lenger (snufs...not).

Og når det gjelder røyking begrenser vi oss til en cigar nå og da,og holder oss unna filtertippede pafymerte sigaretter med ukjent kjemisk avhengighetsskapende innhold.

Flatfyll er ikke like moro når du har gjort det tilstrekkelig antall ganger og magesåret bobler.

Og tilbudene om klining er heller ikke så mange, men kanskje Vampus.....??

Einar sa...

Tradisjonelle musikkorps er ingen ting mot Bergens utallige buekorps som trommer i hjel våren og den mindre prosaiske eksamenslesingen.

Alf Kåre sa...

Selv den flinkeste symfonimusiker har vært en fersking som låt surt... Dog er det kun et fåtall av dem som gikk rundt i gatene og spilte før det var blitt rent.

Vampus skulle ha vært på filmkonserten eller julekonserten nå sist, om ikke annet for å høre hvordan et korps kan låte :-)

Gard E Abrahamsen sa...

Hmmmm... PMS?

Brockfield sa...

Små, umusikalske barn i militæruniform? I don't think so...