Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, juni 04, 2007

Dagbladets mediekultur

Dagbladet har en rørende lederartikkel i dag, hvor de skriver at i sin nye serie "Det nyrike Norge" skal de sette fokus på de fattige.
I dagens mediekultur er Petter Stordalens nye bil og Kjell Inge Røkkes nye båt en større nyhet enn foreldre som ikke har råd til å la barna sine delta. Nesten alle vi ser i offentligheten er vellykkede og rike mens de fattige er forsvinnende lite synlige. Det glitrer så mye av rikdommen at det skjuler fattigdommen. Tausheten om fattigdommen gjør skammen enda større.
Lurer på om de som lager forsiden til Dagbladet leser avisas ledere. Her er nemlig forsiden på lørdag og forsiden i dag.

12 kommentarer:

JK sa...

1. Spot on!
2. Lederartikkelen er noe fordømt sprøyt uansett. Det har vel aldry vært så MYE fokus på "de fattige" som nå.

Writer'n sa...

Helt korrekt observert. I tillegg kan du legge til de vanlige overskriftene: "Norge flommer over av penger", "Norge går så det suser", "40 000 i feriepenger til hver familie" osv. I tillegg til den ukentlige meldingen om kjøpefesten.

Dagbladet har overhode ingen troverdighet i dette spørsmålet: I den grad de prøver å rettferdiggjøre ytterligere pissprat om de rike med at dette skal sette fokus på de fattige. Når samfunnsfiende Fredriksen gir en tusenlapp til en tigger settes nok fokuset, i Dagbladkontekst på den fattige.

Dagbladet var politisk og samfunnsmessig oppegående for noen tiår siden. Nå ligger de med brukket rygg i tabloidgjørma sammen med VG og feilinformerer folket. Det burde, som Sv.E. Omdahl skrev forrige uke vært en slags public service klausul for aviser for å sikre et minimum av kvalitet. Særlig hvis de skal ha pressestøtte.

Milton Marx sa...

Enig med ovenstående talere.

Jeg tror at mange ville få det bedre ved å rette fokus på de tingene som ikke koster penger, men som de som jobber døgnet rundt ikke kan oppnå. Da ville man få et mer balansert forhold til det å tjene penger.

Det Dagbladet gjør, er jo å sende et langvarig og sterkt signal om at det eneste som teller er penger. Dét blir ikke de fattige lykkeligere av. Men misunnelse selger.

Carl Christian sa...

...og dagbladet er ikke alene, men de er kanskje flinkest i klassen når det gjelder å bidra til at samfunnet styres av misunnelse snarere enn fornuft.
Godt innlegg!

Writer'n sa...

"Misunnelse" er kanskje ikke det rette begrepet her. Folk undrer seg nok mer over at de er så langt unna denne rikdommen som beskrives. Når 40-50% bor alene deltar de neppe i noe av dette rikmannshysteriske kjøpehysteriet. Da har de mer enn nok med å betale faste utgifter fra ei snittinntekt på litt over 300k. Dagbladet skaper et like feil bilde her som når det gjelder kriminalitet og voldtekter. Men det er tabloidenes blod: Halvsannheter og sensasjoner, samt behovet for alltid å polarisere for å få frem en konflikt de kan holde live i så lenge som mulig.

John T. sa...

Dagbladet i morgen:
"Dette betyr fattigfolks vegring mot drittjobber for DIN økonomi!"

Børge Skråmestø sa...

Enig. Det må smerte å ha en hjerne og jobbe i den avisa, når slikt surr står på trykk.

Per sa...

Writern: "Når 40-50% bor alene deltar de neppe i noe av dette rikmannshysteriske kjøpehysteriet. Da har de mer enn nok med å betale faste utgifter fra ei snittinntekt på litt over 300k."

Pøh, jeg bor alene og tjener litt under 300k, har ingen problemer med å betale faste utgifter og har en meget god levestandard. Med litt fornuftig økonomistyring (som f.eks ikke å bosette seg på Oslo Vest, ikke nødvendigvis kjøpe den nyeste modellen av *sett inn favorittbilmerke her* og ikke spise på restaurant flere ganger ukentlig) kan man uten problemer klare faste utgifter, ha råd til en meget god levestandard og et par bra ferieturer i året og enda ha litt til overs når status skal gjøres opp. Ikke noe problem i det hele tatt. Klarer man ikke å leve bra på en inntekt på rundt 300 000, da gjør man noe riv ruskende galt.

andyq sa...

Enig med Per, det går fint.

Levde helt greit alene på vestsiden av sentrum i et par år med helt middels lønn.

Aksel Sterri sa...

Et stikkord er vel barn. Det er noe annet å skulle forsørge to-tre unger på en slik lønn, enn å forsørge seg selv :).

Johan R. Sjöberg sa...

Får Dagbladet presstöd? Dagbladet är ett argument gott som något för att avskaffa presstödet.

Annars (ellers) kan man ge Se og Hør presstöd också...

Anonym sa...

Nå er det vel heller få av de mer eller mindre faste leserne som kjøper Dagbladet på grunn av forsida? Den har jo aldri vært helt i synk med det man finner fra og med side 2.