Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

fredag, juni 22, 2007

Trenger vi Dagbladet?

74 prosent av danskene vil ha forbedret offentlig service framfor skattelettelser og tendensen er det samme i Norge. Så hva i all verden skal høyresiden drive med nå, spør Dagbladet.no.

Ifølge SSB mener færre at innvandrere og nordmenn bør ha de samme mulighetene på arbeidsmarkedet, samtidig som flere vil stramme inn flyktningpolitikken. På fire av ti spørsmål er holdningen til innvandrere og innvandring blitt noe mindre velvillig i 2006 enn i 2005. Så hva skal norske myndigheter gjøre nå? Innvandringsmotstanden i Norge har stort sett alltid vært større blant "folk flest" enn på Stortinget. Hadde man lyttet til folkeflertallet hadde neppe kvinner fått stemmerett i 1913 eller homofile fått inngå partnerskap i 1993. Det betyr ikke at folkeflertallet hadde rett.

Politikere skal ikke styre mot folkets vilje. Men de skal heller ikke la seg styre av meningsmålinger. Utfordringen med det siste er at disse gjerne spør folk hva løsningen er, i stedet for hva som er problemet. Det minsker handlingsrommet for å finne gode løsninger. Dersom problemet er dårlige offentlige tjenester, er det ikke gitt at svaret er høyere skatter og flere offentlige tjenester. Det er også interessant å merke seg at selv om folk svarer "mer skatt til offentlige tjenester" på spørreundersøkelser, så stemmer allikevel allikevel flertallet av befolkningen borgerlig. Ved forrige stortingsvalg stemte 1 287 338 til høyre (FrP, Høyre, Venstre og KrF), mens det rødgrønne regjeringsalternativet fikk færre stemmer - totalt 1 265 628.

Den nordiske modellen alle snakker om, hadde ikke overlevd dersom ikke Høyre hadde reformert den norske staten gjennom deregulering og liberalisering i løpet av 80-tallet gjennom blant annet åpningstidsloven, fjerning av NRK-monopolet og dereguleringen av boligmarkedet.

Mormor forteller at hun husker da Willoch kom til makten. Som serveringsdame sank plutselig skattene hennes slik at hun fikk en levelig lønn. I tillegg fikk hun lov å kjøpe en bolig som var større en den ettromsleiligheten hun hadde. Som enslig hadde hun ikke tidligere hatt anledning til dette på grunn av Aps boligregulering. Uten sterk påvirkning fra Høyre og FrP hadde heller ikke Ap videreført reformene, som å gjennomføre liberaliseringen av kraftmarkedet, privatisere Telenor og konkurranseutsette offentlige tjenester.

Høyresida har en større oppgave en noensinne tidligere. Det var ikke vanskelig for folk å forstå at 50% skatt var urimelig for serveringsdamer og vanlige arbeidere som mormor. Men det er vanskelig å argumentere for en skattelette når folk ikke føler seg tynget av skatter og avgifter. Men høyresida er feige. De tør ikke argumentere for reelle systemendringer - endringer som snur opp ned på velferdsstaten og reelt sett hjelper de som trenger det mest, i stedet for å overføre penger mellom grupper i middelklassen som kunne klart seg selv.

Spørsmålet er - trenger vi egentlig Dagbladet, og i så fall til hva da?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi TRENGER vel egentlig ikke Dag-ukebladet, men de er nå engang ganske underholdende.

Og så lenge de kan tjene penger på å selge sin egen blanding av halv-seriøs journalistikk, kjendissladder og kultur/livsstil-tips, bør de vel i ytringsfrihetens navn få lov til å fortsette med det. . .

VamPus sa...

Mja, høyresida kan jo være ganske underholdende vi også - i sine bitre, desperate forsøk på å få presseoppslag og kritikk av regjeringen - i stedet for å aktivt fremme egen politikl..

Anonym sa...

Selv bruker jeg Dagbladet nettutgave til en viktig ting: Daglige doser Pondus!

:d

Anonym sa...

Sannt nok, Vampus.

Hvis man har evnen til å more seg over borgerlige politikere som snubler i egne bein, har jo de siste to årene budt på mange små oppkommer av skadefryd.

Men om man primært ønsker seg politikere med en viss verdighet, og i utgangspunktet hadde en viss respekt for i det minste enkelte av toppolitikerne til Høyre, er det mer frustrerende enn morsomt å høre dem ramaskrike over det "sjokkerende vanstyret" på det éne samfunnsområdet etter det andre f.o.m. første måned etter at den "rødgrønne" regjeringen regjeringen overtok - og (ihvertfall til å begynne med) primært utmerket seg ved å føre en praktisk politikk svært lik den forrige regjeringens. (D.v.s. basert mer på fornuft og lommekalkulator enn på ideologi og retorikk.)

Greit nok at man kan kritisere dem for ikke å holde de rabiate løftene sine fra valgkampen, men det måtte da ha vært langt værre om de HADDE holdt dem (!)

Ikke engang Kristin Halvorsens løfte om å trekke seg ved for dårlig barnehagedekning framstår som særlig fristende, hvis alternativet f.eks. ville være Halgeir Langeland som finansminister i stedet...

Anonym sa...

Pondus skal de ha skryt for, ja. :-D
Og Nemi!!!!!!!

Kan forresten Vampus svare på om det er tilsiktet at imagen hennes tidvis ligger tett opptil min svartkledde heltinnes?

Anonym sa...

Interessant post!

Men du "glemmer" noe i den oversikten over valgresultat fra 2005.

1) Det var ikke to blokker, med hvert sitt klare regjeringsalternativ. Da blir det mindre meningsfullt å snakke om "sånn-og-sånn flertall" blant velgerne. Såvidt jeg husker, gikk V, KrF og H til valg på en V, KrF og H-regjering.

2) Hva med de stemmene som gikk til andre enn nåværende stortingspartier?Bl.a fikk vel RV, som støttet ny regjering, ca. 30.000 stemmer?

Per Esben sa...

Dagbladet er vel til for at folk skal kunna lesa om kjendisar/sexannonsar og føle seg finkulturelle samstundes.

Men eg har eit anna spørsmål: kvifor jobba skattane åt mormor di som serveringsdame? Eller er det at dei sank som ei serveringsdame du meiner?

Anonym sa...

Man kan vel diskutere om en oppslutning på 25 % for Frp egentlig betyr at denne velgergruppen stemmer borgerlig. Mye av oppslutningen deres dreier seg ifølge fagfolk om verdispørsmål, ikke økonomiske spørsmål. Dessuten er de for økte offentlige utgifter, i sum.

Og det er fint med bestemødre som får det bedre, men i det store og hele opplevde den norske befolkningen en voldsom velstandsøkning fra krigen og fram til godt utpå 80-tallet, uten at jeg tror man skal gi Willoch hele æren for det.

Men for all del - ta dagbladet når ikke velgerne stemmer høyre. bra valgkampstrategi :-)