Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, juni 25, 2007

Nok en ubrukelig lov - markaloven

Det ser ut til at det norske lovverket har beveget seg bort fra sikringen av sivile rettigheter til å bli en bilag til Arbeiderpartiets program. Er det den ting man ikke kan lovfeste for å se ut som om man gjør noe?

Nå er det markagrensa det gjelder. Jens Stoltenberg, som for syns skyld må ha med Helen Bjørnøy på slep (har hun fått uttale seg alene de siste månedene i det hele tatt?), lover byggestopp i Marka. Byggestopp for hva da? Med et Høyre i Oslo Bystyret som er omtrent like liberale på flytting av markagrensa som Nord-Korea er i forhold til demokrati, så kan man vel trygt kalle Jens Stoltenbergs skogstur nettopp det. Skogstur.

Oslo består forøvrig av 60% mark og har sitt geografiske sentrum et godt stykke unna der asfalten slutter. Med innflyttingen til Oslo og utviklingen av byen så høres jo full, lovfestet byggestopp svært fremtidsrettet ut...

17 kommentarer:

Sindre sa...

Hva klager du over?

Så vidt jeg forstår, eier du den mye omtalte leiligheten din på Løkka selv. Og lovfestet vern av boligknappheten i Oslo må da også være en ganske effektiv sikring av fortsatt verdistigning på den eiendoms-investeringen....

;-)

Anonym sa...

Her er du virkelig på bærtur - om enn ikke i Oslomarka.

I stedet for at et titalls ulike kommuner skal krangle om disponeringen av marka - og ikke klare å samarbeide om noe så enkelt som f.eks. å lage en sykkelvei på en skikkelig måte - heves nå statusen til marka og blir et nasjonalt anliggende.

Og dette er riktig og viktig.

Oslomarka og andre bynære skogsområder er den utmarken som de fleste av oss benytter til friluftlivsformål. Oslomarka er nærområde for over 1 million mennesker, og ved å ha en egen markalov heves betydningen av dette området til det nivået det burde ha.

Marka er rett og slett så viktig i nasjonal sammenheng at en egen lov - som overstyrer de lokale kommunene på enkelte områder - er helt på sin plass.

De av oss som bruker marka ofte ser at denne loven absolutt ikke kommer et eneste år for tidlig, og den er ikek i nærheten av å være ubrukelig.

Så er det selvsagt slik at blåbloggere som aldri tar seg tid til å rusle langs skogsveier og stier i marka heller aldri vil ha noe bruk for en markalov. Så i så måte har du overskriften din i behold - den er ubrukelig for deg og andre som ikke bruker marka.

Men en lov om f.eks. stemmerett er også ubrukelig for folk som aldri stemmer. Likevel burde vi vel ha en slik lov, eller hva...?

I tillegg: Muligheten for en egen markalov var noe som ble holdt frem som en sak for velgerne i valgkampen 2005, og således er det som nå skjer en innfrielse av valgløftene.

Vox populi sa...

Du nok gått deg litt vill i marka nå, Vampus. 19 kommuner og 5 fylker grenser til Marka. Det er altså ikke en Oslo-sak, selv om du er i godt selskap om å tro det.

Høyre både i Oslo og min hjemkommune, Bærum har innsett verdien av friluftslivet som foregår her. Jeg bor selv i markas randsone og bruker den ukentlig. Det er et gode som godt kan vernes med lov.

Tobias sa...

Selvfølgelig er dette tåpelig. Nok et inngrep for å regulerer privateiendom enda hardere.

Dessuten; Den håpløst rigide forvaltingen av markagrensen gjør at:
-Boligprisene stiger mer
-Dermed at fler må flytte ut av byen og bruke transportmidler(ofteset bil) for å komme seg til og fra jobb
-At vi har jorder i Sørkedalen og i Maridalen der det kunne vært rimelige familieboliger(Jeg mener, er du keen på å besøke en ordenlig gård, så kan du bruke 20 minutter mer og komme deg skikkelig på landet)
- Hvis man skal få til fornuftig bruk av feks til boliger, de delene av marka som likevel har liten rekreasjonsverdi, så må man gjennom en kjempemessig lovendring der særintersser (Som vern av Husebyskogen av fiffen fra Montebello) som protesterer.

mariamariaoslo sa...

Helt enig med Vampus.

Det er jo rart med det, at de som gauker og skriker mest om høye boligpriser, er de som skal verne hvert et forfallent strå både innenfor Oslo-grensa og marka-rensa, samtidig soom det er forbudt å bygge høyere enn 12 etasjer, eller var det 12 meter? i høyden - samtidig som Oslo har 10.000 netto innflyttere hvert år.

Det er greit å ha marka, men den trenger jo ikke konkurrere med Finmarksvidda i størrelse.

mariamariaoslo sa...

...litt dyslektisk i kveld, men jeg har tatt ferie idag :-)

c sa...

godt vi har AP som passer på oss fra vugge til grav..

plus ultra sa...

bjrl - er marka "viktig i nasjonal sammenheng"?? hvor i helvete har du fått det ifra??

Og det du sier om at kommunene ikke samarbeider, løses ikke med å heve veslemarka i oslo "opp" på nasjonalt plan. Og man trenger ikke ha nasjonalt værn av "marka", når man kan bevege seg 10 min utenfor oslo før man kan jogge i skau til sverige...

Det ble gitt ut en inforamsonsfolder fra turistforeningen som viste at over 500 000 brukte marka hvert år, dette er selvsagt bare tøv fra a til å, og burde blitt stoppet der og da, men neida, flere nikkers-tilhengere har nå bautet på med mer tøv fra sosialisthold.. hva blir det neste ?

Håper vi nå får en "klimaforsker" som støtter forslaget, i ren ekstase-akklamasjon fra sosse-gutane i AP, det ser ut som AP med SV har få ideer i kommune-valgflesket...

Anonym sa...

Vern marka!

Personlig vil jeg gjerne beholde marka. Greit nok at Vampus med høyhælte sko og sosseholdning ikke liker marka. Mange av oss gjør.

Dessuten er det noen av oss som synes det er helt OK at boligprisene stiger. Og stiger. Og stiger. Noen av oss gleder oss til å selge en 60kvm leilighet og kjøpe oss et digert hus på noen-hundre kvm utenfor Oslo - og samtidig bli kvitt gjelda.


Sånne folk som ønsker å bygge ut i marka er farlige for planene ;)

VamPus sa...

BJRL: "Marka er rett og slett så viktig i nasjonal sammenheng at en egen lov - som overstyrer de lokale kommunene på enkelte områder".

Finnes det noe i Norge som Ap mener at ikke er så "viktig" at man trenger en nasjonal lov for å gjøre med det som Ap vil?

Vox: Så hva med å ta opp dette med lokalpolitikerne i de kommunene det gjelder i stedet for å legge begrensninger på utviklingen av landets hovedstad? Dessuten lurer jeg på hvor de får det fra, de som tror at dersom man først ville bygge seg noe innover, at man ville tatt de mest populære turområdene?

MariaMariaOslo sa...

Det er utrolig lite fremtidsrettet å verne markagransa. Hvor skal man til slutt gjøre av alle menneskene som bor i Oslo (mange formerer seg), og som flytter til Oslo, når man samtidig ikke vil bygge i høyden? Skal Oslo måtte innføre innflyttingsstopp for at SP skal få innfri mer distriktstvang? Smell opp skyskrapere så fort som mulig.
Dette utspillet med vernegjengen på tur i marka er nok et tåplig "miljø-innslag".
Og hvor er den urbane by-aksjonen nå? Erling Fossen - skal du ikke skrike ut i forsvar for de urbane?

MariaMariaOslo sa...

... Og hvor mye motrisert kjøretøy er det egentlig i marka? Det er ingen som bruker SUV-en sin til Ullevålsseter for eksempel. Men nå skal altså den regelen også innskjerpes - det skal bli strengere og innskjerpede regler for motorisert kjøretøy i marka, sies det.
Så, til alle dere rullestolbrukere, -kast din motoriserte rullestol, og rull til hjelpemiddelsentralen å få den mest utdaterte, falleferdige rullestolen du kan få, og ta en etterlengtet tur rundt Sognsvann

Anonym sa...

Nå er du da fryktelig fantasiløs MariaMariaOslo!

Man trenger da ikke noen INNFLYTTINGS-STOPP til Oslo fordi om man beholder markagrensen! Hva med litt sunn tillit til MARKEDSMEKANISMENE???

Hvis en halv million mennesker ønsker å flytte til hovedstaden og det ikke blir bygd flere boliger, vil rett og slett prisene stige så mye at de fleste ikke vil ha råd til det.
Enkelt og greit!

:-)

MariaMariaOslo sa...

Ja, selvsagt, Anonym, men hvorfor går det ikke _inn_ hos de rødgrønne? Jeg liker markedsmekanismene jeg, men saken er at når det legges til rette for et unødvendig kynisk marked, slik som jeg mener de rødgrønne gjør, for så å skylde på borgerlige partier og kalkulatorer, så... @£[$$3£##!"!! - Det blir jo ikke engang mulig å formere seg med denne sprengrøde politikken på dette.
Hvorfor skal vi verne Oslobygda som en fremtidig bygd, ...jeg mener storby?

Anonym sa...

Stakkars.

Har ikke skrulla fra Lökka innsett verdien av marka, så kan ingen hjelpe.

MariaMariaOslo sa...

bjrl - oslomarka er IKKe så viktig i nasjonal sammenheng som du vil ha det til. Og er det ikke greit om kommunenen som grenser til markagrensen, får ha mulighetene til å utvikle og bygge ut sin kommune etter behov?
Nei, det vil ikke si at UTmarka forsvinner... Det har noe med å gjøre plass til folket. Hvis hele Norge skal bli en vernet utmark, så... er det ikke slike som deg som kommer til å bli boenfe iallfeall... George Clooney, here he comes... and all the rest.

Jeg vet ikke om du har sett det som foregår i en av byene i Italia, men det er strort sett samme problemstilling. Ingen utbygging, total fredning over alt som ser grønt ut etc. Og det er George Clooney som står bak en av underskriftskampanjenen not ordføreren i byen... for Clooney vil jo bo skjermet. Selvasagt. Forståelig for ham, men ikke for deg!

Erling Fossen sa...

Hva er motsetningen mellom å være for bevaring av markagrensa og være opptatt av det urbane? De henger intimt sammen. Oslo har en av de tynnest befolkede bykjernene blant større europeiske byer. Vi klarer fint å ta unna ekstremveksten her i byen ved å bygge litt tettere og høyere. Og nei, vi trenger ikke ksyskrapere for å få til det. Ved å begynne å spise av markagrensa forblir Oslo en tynn suburbanisert suppe som verken er sosial, bærekraftig eller økonomisk lønnsom. Derfor: La markagrensa ligge til glede for de som er opptatt av turer i skog og mark, og til glede for oss som vil ha flere folk til byen der vi andre oppholder oss.