Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

onsdag, august 15, 2007

Ap vil ha forjævligsering av Oslo

Samtidig som Aftenpoften kjører en serie om et Oslo i forfall, støtter Arbeiderpartiets kandidater til bystyret opp under forjævliseringa av byrommet. I sin blogg på VG Nett skriver Ap-kandidaten Therese Ustvedt at hun vil ha mer grafitti i bydelene.

Grünerløkka er en av de bydelene som er så "heldig" å være utsatt for Arbeiderpartiets "lovin' it" politikk. Bystyrets flertall (Ap, SV, RV og Venstre) har vedtatt at det er opp til bydelene å velge om de vil ha såkalte lovlige taggervegger. Løkka har, med det samme flertallet i bydelsutvalget, fått nettopp det. Og resultatet har ikke latt vente på seg. I tillegg til at hele nedre Grünerløkka er tagget ned av drittunger på vei frem og tilbake til Hausmania, så har vaktmesterne på de lokale skolene en morsom jobb hver mandag morgen med å vaske ned og male over "kunstverkene".

Dette vil altså Arbeiderpartiet ha mer av. And just for the record - jeg skjønner forskjellen mellom tagging og grafitti. Men tror du helt ærlig at de kan skilles fra hverandre?

Her er et bilde fra Hallèn-gården på Grünerløkka fra tidligere i sommer. Den ser ikke penere ut nå. Hva synes du? Urban kunst eller hærverk?

52 kommentarer:

VamPus sa...

Forøvrig - jeg har lest Aps program, hvor dette er skrevet om under "Ja til grafitti - nei til tagging" - hvor de etterpå skriver at de vil ha lovlige taggevegger, men siden man trenger logg inn for å komme til Oslo Aps program, så får jeg ikke den eksakte formuleringen. Hjelp gjerne..

Anonym sa...

Som en som tagget litt i sin spede ungdom (drittunge, jeg vet) må jeg påpeke at tagging og grafitti er helt forskjellig. Tagging handler om (1) å markere sitt "territorium" og (2) pøbelstreker, "tøffe" seg for gjengen. Ungdom som bedriver dette lar seg vel neppe sjarmere av kommunale taggevegger. Og hvordan vil en kommunal grafittivegg få bukt med tagging?

For øvrig synes jeg grafitti kan være ganske vakkert, men det må jo være opp til den enkelte gårdseier om de vil ha det på sin vegg. Ellers er det bare hærverk, selvfølgelig.

VamPus sa...

tormod: Dersom en gårdeier ønsker en fet grafitti på sin vegg er jeg den siste til å nekte han eller henne det.

Anonym sa...

Tormod:
fy te rakkern - markere "sitt" territorium. Hadde pøblene enda gjort det og tagget ned eget hus - gjerne sitt eget gutte- og jenterom. Men hvem i innerste h. har gitt dem noesomhelst territorialkrav på annen manns eiendom? De bryr seg jo ikke om vedlikehold eller hva?

Anonym sa...

Hater taggere. Og de fleste som driver med grafitti og egentlig. Fet grafitti eller en pis (peace/piece/peez?!?) som det visstnok også kalles kan nesten omtales som kunst, men som oftest hærverk.

Anonym sa...

Jeg synes ikke straffene for graffiti og tagging er på langt nær strenge nok. Det er jo regelrett stjeling, fordi man stjeler av næringsdrivendes og skattebetalernes penger, som må brukes på fjerning av taggegriseriet i stedet for nyttige ting.

Jeg regner for øvrig med at det nærmest er utelukkende hormonsprengte guttunger i tenårene som driver på mer herket. Mye samme som med gjengkriminalitet, råning, og andre "meningsfulle" sosiale aktiviteter......

Anonym sa...

Anonym:
Legg merke til forskjellen på begrepene "territorium" og "eiendom".

For å forstå taggefenomenet (NB! Å forstå betyr ikke å forsvare), tror jeg det er mest fruktbart å anta at de som driver med det (pluss veldig mange andre) ikke identifiserer seg med ideen om eiendomsrett til offentlige rom. Dvs de opplever en husvegg de går forbi hver dag som like mye "sin" som noen andres. Hvis du er litt ærlig og kjenner godt etter, har DU sikkert også noen slike følelser, selv om du intelektuelt ikke går god for en slik filosofi.....

I en slik sammenheng (der det offentlige rom subjktivt sett er "up for grabs") virker det like naturlig å markere "reviret" sitt med f.eks. tagging, som med sang for en fugl i skogen eller med en skvett urin for en hund som passerer den samme veggen.

Som sagt: Jeg er ikke ute etter å forsvare taggernes RETT til å tagge. Men jeg har stor forståelse for at de gjør det, sålenge de ikke hindres.

Forøvrig er jeg enig med Tormod i at godkjente kommunale taggevegger neppe vil friste guttunger med markeringsbehov og følelsen av "krav" på et revir.

Anonym sa...

Semi-offtopic; den tøffeste grafittien jeg har sett var en hyldest til Ibsen. Dessverre(!) malte Sporveier over den før jeg rakk å ta bilde.

Så en eller annen finkulturell sjel må det være blant pøblene.

Anonym sa...

Som en trøst...de finnes tagging på Frogner også!

Stian Oen sa...

Jeg tror du må ha misforstått, Vampus: Det Ap - og også mitt eget parti SV, blant annet i min egen bydel, St. Hanshaugen - vil ha mer av, er de lovlige grafittiveggene (som det hvis jeg ikke husker helt feil kun er en eneste av på Grünerløkka?). Det vi derimot ønsker mindre av er problemet du påtaler; tagging. Vår strategi for å oppnå dette er flere lovlige steder å utøve grafittikunst på, for å på denne måten minimere problemet med tagging og grafitti på ulovlige steder.

Mens dere altså åpenbart bare sier "forby, forby". Normalt er det jo dere på høyresida som bruker å beskylde oss på venstresida for å være altfor reguleringskåte og å tro blindt på at man bare kan vedta seg bort fra problemene. Men her virker det nesten som om rollene er byttet om...?

Anonym sa...

Stian, så du tror rampen legger ned sprayboksene etter at de er ferdig å spraye ned din vegg (jeg regner med at du går foran og stiller den til disposisjon)?

Anonym sa...

Stian,
Problemet er bare at taktikken dere sikke funker.

s sa...

Nå var vel poenget at lovlige vegger fører til mer tagging i området rundt.
Du skal være rimelig nørd om du kun tagger på lovlige vegger. Det er liksom ikke for å være nørd at fjortisgutta starter med det heller.
Vil AP og SV virkelig rive vekk det eneste mange kvisete 14 år gamle tapere har å imponere småripsen med?

St. Hanshaugen SVs valgkampblogg 2007 sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Stian Oen sa...

Vi kunne kanskje testet ut taktikken før vi slår fast om den funker eller ikke? Én stakkarslig lovlig grafittivegg i hele Grünerløkka må da alle forstå ikke er tilstrekkelig?

For øvrig merker jeg meg med interesse at det vi på venstresiden kaller ungdom av høyresiden kalles "ramp" og "tapere"...

VamPus sa...

stian: Ja, ungdom som bedriver hærverk på eldrehjemmet, bygårdene og butikkene der jeg bor er ramp og noen JÆVLA TAPERE. Så da antar jeg at du mener ALL ungdom driver hærverk siden du påstår dette.

Om å sette opp flere vegger - fordi det hjelper ikke. Da Oslo kommune kjørte nulltoleranse mot tagging så forsvant driten mer eller mindre en stakket stund. Inntil Arbeiderpartiet og Rune G kom tilbake med lovlige taggevegger - så takk skarru ha. Og bare litt semantikk til slutt - dersom dere ikke vil ha tagging men grafitti - hvorfor heter det taggevegg da?

Anonym sa...

Stian, ja jeg kaller det ramp hvis man har behov for å spraue ned andres eiendom, det være seg offentlig eller privat.

Jeg fatter fortsatt ikke hvorfor det offentlige skal stille opp for å slippe til enkeltes trang til å uttrykke seg gjennom sprayflasker. Skal det offentlige også stille opp for alle andre som har en annen form for behov for å uttrykke seg "kunstnerisk" og som ikke har noe egnet sted å kanalisere sine uttrykk?

Stian Oen sa...

Da har vi i alle fall begrepsbruken klar ved inngangen til valgkampen, kan det virke som.

Vampus: Spør ikke meg hvorfor du kaller det taggevegg. Jeg kaller det grafittivegg.

Og hvis dere seriøst mener det er bevist at lovlige grafittivegger ikke funker fordi det er blitt mer tagging samtidig som en eneste grafittivegg er blitt satt opp, er min konklusjon at denne diskusjonen strander på sitt intellektuelle nivå.

Men for all del; fortsett gjerne forbudslinja. Den passer i det minste godt med mitt indre bilde av høyrefolk.

s sa...

Kanskje det er på tide å oppheve "forbudslinja" mot gravskjending og kirkebrann også da. Black metal er jo en ungdomsbevegelse, som attpåtil er startet hovedsakelig av norsk ungdom.
Bedre at kidsa skjender noen graver enn sånne ødeleggende ting som playstation, eller lekser.
Eller har AP/SVs standpunkt i saken kanskje mindre med prinsipper som likhet og rettferdighet å gjøre, enn et ønske om å øke sin oppslutning blant ungdom ved å late som om dere er så kuule at dere er på taggerenes side?
De fleste ungdom tagger faktisk ikke, og jeg er ganske sikker på at de avslører de patetsike forsøkene deres på å virke kule/snille. Det gjorde ihvertfall jeg i hine hårde dager. Hallo, dere er politikere! Hvor mye døllere går det an å bli? ;)

Stian Oen sa...

Saklig...

Anonym sa...

Kjære Sean Spenn, veien fra black metal til kirkegårdsskjending er omtrent like lang som fra Høyres årsmøte til neste nynazistiske opptog. Det finnes de som holder på med begge deler, men de er ikke særlig mange.

Fra et musikalsk synspunkt har black metal mye mer spennende å by på enn VG-lista.

Men du har kanskje ikke hørt på så mye av den slags?

Om tagging: Jeg trodde pointen med graffitti-vegger var å skille rampen fra hveten, så at vi kan ta de som farger utenom?

VamPus sa...

Stian-pusen: Det er Arbeiderpartiet som kaller det taggevegg. Både den gang Rune Gerhardsen foreslo det og fikk det vedtatt, og i programmet for kommende periode.

VamPus sa...

studinen: Jeg tror du må belegge om du noensinne har hørt om noen som har deltatt på et årsmøte i Oslo Høyre og deretter blitt nynazist. Skjønner at det var en analogi, men ikke spesielt god...

s sa...

Stian, jeg er enig, det var omtrent like saklig som når du allerede to ganger har antydet at "forbudslinja" er et utslag av at høyrefolk liker å spise ungdom til frokost.

Studinen, det er bare ett problem, VG-lista er full av black metal. Fra et musikalsk synspunkt like spennende som å høre på naboen støvsuge.

Anonym sa...

Vampus, du har rett, det var en elendig analogi. Akkurat like dårlig som Sean Spenns.

Sean Spenn, hvor finner du black metal på vg-lista? er det Åge Aleksandersen du mener på, eller kanskje Hobbit-Kurt?

Anonym sa...

"Kjære Sean Spenn, veien fra black metal til kirkegårdsskjending er omtrent like lang som fra Høyres årsmøte til neste nynazistiske opptog. Det finnes de som holder på med begge deler, men de er ikke særlig mange".

Dessuten kalles de gjerne journalister ;).

Stian Oen sa...

sean spenn: Etter denne debatten å dømme liker ikke høyresida ungdom i det hele tatt, hverken til frokost eller i andre sammenhenger.

vampus-pus: Ja, da så.

Kosialist sa...

Stian Oen er rimelig tapt bak en vegg hvis han virkelig sammenligner venstresidens reguleringskåthet med VamPus sitt ønske om en slutt på taggingen.

VamPus sier ikke "forby, forby". Det er bare noe du tillegger henne i desperasjon. Høyrefolk følger ingen forbudslinje. Her er det ikke snakk om å forby noe (som sagt så er hærverk allerede forbudt), men om å ikke legge opp til hærverk. Men du mener vel at fri tagging er helt fint?

Det er allerede forbudt å ramponere andres eiendom. Også offentlig eiendom. Taggerne kan derimot gjerne tagge sin egen eiendom til helvete. Men problemet er vel at dette er pøbler uten egen eiendom som er vant til å snylte på andre, så de har ikke noe forhold til slikt.

"Etter denne debatten å dømme liker ikke høyresida ungdom i det hele tatt"

Hysterisk. Hvis man ikke godtar hærverk så liker man ikke ungdom! Og all ungdom ivrer etter å drive hærverk, må vite.

Altså: Ungdom = hærverk (herunder tagging). Liker du ikke hærverk, liker du ikke ungdom, da disse som sagt er en og samme ting.

Virkelig flotte holdninger du har til ungdom der, Stian. Du er en vaskeekte SVer, er du ikke?

Stian Oen sa...

Hvaff...? Det var nå voldsomt, da...

Anonym sa...

Ikke bry deg om kosialist, Stian - han bare ER sånn. En slags tagger på blogger i Norge, for å lage en analogi (nivået er ikke så høyt på dem her, så jeg lar den passere :-)

Anonym sa...

det er vel ikke akkurat TAGGING byråden snakker om her, vel?

hallo?

Mathias sa...

Rart at ingen fra Bergen Høyre ikke har kommentert denne postingen.?? Jeg vet hvorfor? Warloe hadde i sin tid prosjekt med grafittivegger i Bergen. Så ideen til AP i Oslo er ikke ny. Denne artikkelen kan leses: http://www.bt.no/bergenpuls/kultur/article387959.ece

For øvrig tar jeg har jeg ikke tatt stilling til om dette er en god eller dårlig ide.

Anonym sa...

For all del, jeg er ingen innbitt motstander av offentlige taggevegger.

Argumentet for å sette dem opp, er at det ikke er bevist at de ikke fører til mindre tagging.

Så derfor kan vi kanskje sette opp en drøss vegger først som sist - for å få satt et punktum i debatten?

Personlig tviler jeg sterkt på at det fungerer. Tagge-kulturen har ikke så fordømt mye med kunstinteressert ungdom å gjøre, egentlig. Og om den har det, så er den kombinert med ungdommelig opprørstrang, kombinert med et vanskelig forhold til mitt og ditt. Eller for å si det i kjent AP-sjargong: Til fellesskapets verdier.
Derfor tviler jeg MEGET sterkt på at tagging eller grafitti i offentlig rom forsvinner fordi ungdommen har lovlige vegger å trene på. Kidsa som synes det er fett å tagge på t-banevogner synes trolig ikke det er like stas å skrive navnet sitt på en vegg hos stovner fritidsklubb.

Det mest positive jeg tror vil komme ut av en drøss lovlige vegger, er kanskje en generell kvalitetsheving på taggingen? Og det kan oslo saktens trenge.

Kosialist sa...

Hva er problemet, Stian? Liker du ikke at de retoriske triksene dine blir avslørt?

Stian Oen sa...

Så du vet hva retorikk er, altså, Kosialist? Hvem skulle trodd...

Anonym sa...

Målet med lovlige grafittivegger er ikke å begrense taggingen. Det er en eneste stor avsporing.

Målet er å gi ungdom som ønsker det MULIGHET til å male grafitti lovlig. Alternativet, som det ser ut til at Vamps ønsker, er jo å tvinge ungdom som ønsker å male til å uansett måtte gjøre det ulovlig?

s sa...

Graffiti-artistene starter en forening, leier et lagerbygg f.eks i Groruddalen, og søker kunstnerstipend etc. fra Staten til å bygge betongvegger i lagerbygget som de kan utfolde seg på. Er det så føkkings vanskelig å ta litt initiativ på egen hånd?
Kommunen har ingen rett til å avgjøre at hele nabolag skal forslummes. Det er faktisk enkeltmennesker som fra egen lomme må bære kostnadene med å fjerne dritten som følger taggevegger, noe som er blodig urettferdig.

s sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

"Målet er å gi ungdom som ønsker det MULIGHET til å male grafitti lovlig. Alternativet, som det ser ut til at Vamps ønsker, er jo å tvinge ungdom som ønsker å male til å uansett måtte gjøre det ulovlig?"

Enten så er denne personen mentalt retardert og skjønner ikke at det går an å bruke andre steder enn offentlige og andres private bygninger, eller så er han direkte uærlig og misvisende, som Stian Oen.

Anonym sa...

"Graffiti-artistene starter en forening, leier et lagerbygg f.eks i Groruddalen, og søker kunstnerstipend etc. fra Staten til å bygge betongvegger i lagerbygget som de kan utfolde seg på. Er det så føkkings vanskelig å ta litt initiativ på egen hånd?"

Meget godt poeng. Det er for eksempel meget enkelt å raske sammen 15 laken fra frifond. En begynnelse.

Anonym sa...

Ingen har faktisk svart på Vampus originale spørsmål: Hva synes man om "dekorasjonene" på haléngården på løkka? kall det hva fa.. du vil, men dette er da hærverk på privat eiendom, eller?

Anonym sa...

Hihi... så morsomme dere er. "forjævligseringen" av Oslo er for lengst gjennomført av JC Decaux og Clear Channel. Innenfor ring 2 er det umulig å snu seg uten å bli bombardert av den forjævlige reklamen deres.

Så lenge dere fyller det offentlige rom med propaganda for kjøpe/krige-religionen deres, så er det bare av det gode at noen prøver å fylle det med noe annet.

Anonym sa...

Les Gategallerier så kanskje du får et mer nyansert syn på saken.

Anonym sa...

Hvis AP'ene tror at de får veldig mange velgere med dette utspillet, så tror jeg de forrenter seg mye.
Det er ikke mange i min omgangskrets som synes dette er noe personer skal drive med.

Og for å si det rett ut, hadde noen gjort dette på min mur, så hadde jeg slått dritten helseløs - for så å kreve tagen fjernet! Hardt fort og kontakt. Ikke en flekk maling skulle vært igjen!!!!!!!!!!!

Hadde drittungen i tillegg tatt frem tissen sin og pisset på skoa mine, så hadde fyren joina negeren.

Martine Votvik sa...

Hmm, nå ventet jeg vel litt med å kommentere her, men akk ja...

Den forjævliseringen som allerede har vært i Oslo kan vi vel ikke akkurat skylde på AP for. Det at AP i følge overskriften din ser ut til å ha gitt uttrykk for å ville følge trenden burde vel Høyre bare se på som et smigrende kompliment...

Viss det fantes bedre tilbud til ungdommen, som f.eks de fritidsklubbene nåværende bystyre bestemte seg for å legge ned, så er sjansene mindre for at de ville funnet på riktig så mye dritt som de gjør.

Ungdom er så mangt og de har mye lopper i blodet uavhengig av vilken aktivitet de legger sin elsk på. Nå har de veldig skjeldent noe oppriktig ønske om å være "slemme" eller "ødelegge for andre" De ønsker i mange tilfeller kun å være sammen med sine venner om noe som kan føre dem tettere sammen.

Klart det er kult å opponere mot systemet når systemet forteller deg at du bare er noe dritt. Det er som når faren din bare kjefter på deg, det gjør at du får en særskildt glede ved å stjele spriten fra barskapet hans og tynne ut differansen med vann. Om faren din stolte på deg og var stolt av deg er mulighetene for at du skulle gjøre noe tilsvare mindre, og du ville i det minste hatt dårlig samvittighet når du gjorde det.

Martine Votvik sa...

Og btw,
jeg synes den, øh, "grafittien" les sølet, var skikkelig dritstygg. Med offentlige taggevegger(AP's formulering) ville de i det minste prestere å få til noe litt mer presentabelt...

VamPus sa...

Martine: Right on. Kom igjen gutter, frem med den rosa sprayen :-)

s sa...

Vanish??

Anonym sa...

Som nevnt i tråden, har Bergen (med et H/V/KRF-byråd, støttet av FRP) innført en permanent lovlig graffitivegg i sentrum. To av de store, tidligere grå, langveggene på det sentrale svømmeanlegget i byen, brukes til å male på. Det diskuteres også å lage tilsvarende ute i bydelene. Det ser ut til at Bergen H er ganske fornøyde med dette tiltaket.

Nulltolleranselinja i Oslo tidligere, som enkelte her forsvarer, førte jo også til:
- Kunstsensur (steder som hadde graffitirelaterte utstillinger, mista offentlig støtte),
- At kommunale fritidsklubber fikk FORBUD mot å lære folk å male graffiti (til tross for at det ble gjort lovlig),
- At graffiti som var lovlig malt (bl.a av elevene på endel skoler, på sine respektive skoler - etter tilatelse fra administrasjon) ble malt over.
- At det i det offentlige rom ikke fantes NOEN steder å male graffiti på lovlig vis... Så enten måtte folk da krype ned i kjellere og lagerhaller, eller gjøre det ulovlig.

Prinsippet med nulltolleranselinja var jo nettopp at det ikke skulle finnes NOEN steder å male lovlig på (utenom i usynlige, helprivate, ikke-offentligstøttede rom). Man fikk ikke pengestøtte for å gjøre dette i "en lagerhall". Faktisk MISTA man pengestøtte om det ble malt graffiti.

Det kan sammenliknes med skateboard-forbudet i Norge på 80-tallet. Akkurat samme argumentasjon kan benyttes - "Ja, men. Kunne de ikke bare leid seg en lagerhall på det private markedet"?

Slikt er ikke gratis, verken den gang eller nå.

Anonym sa...

"- Kunstsensur (steder som hadde graffitirelaterte utstillinger, mista offentlig støtte)"

Du er en idiot hvis du tror at å ikke gi støtte til noe er "sensur". Er det sensur å ikke gi støtte til knusing av offentlige vinduer? Våkne, sosialisttulling.

"- At det i det offentlige rom ikke fantes NOEN steder å male graffiti på lovlig vis..."

Joda, de har sin egen eiendom. De kan spørre foreldrene om de kan få dekorere huset/leiligheten deres. Det er ikke det offentliges oppgave å gi pøbelpakk offentlig rom for å gjøre pøbelstreker!

"Så enten måtte folk da krype ned i kjellere og lagerhaller, eller gjøre det ulovlig."

ELLER de kan betale regningen selv og gjøre det på egen eiendom.

"Det kan sammenliknes med skateboard-forbudet i Norge på 80-tallet. Akkurat samme argumentasjon kan benyttes - "Ja, men. Kunne de ikke bare leid seg en lagerhall på det private markedet"?"

Nettopp. BETAL DRITTEN SELV.

s sa...

Skateboarding is not a crime!

Fordi skating, i motsetning til tagging, ikke innebærer å ta seg til rette på annens eiendom.

Anonym sa...

Tagging vil det være uansett om det er lovlige vegger eller ikke, men som graffitimaler selv må jeg si at det jeg personlige foretrekker å male en lovlig vegg i fred og ro fremfor å stresse med ulovlig virksomhet. Dessverre for mange gårdseiere er ikke alle graffitimalere like opptatt av kvalitet som det jeg er, og de satser heller på kvantitet.
Kampen mot graffiti har alltid vært tapt siden det er så mange som lever for det og vil gå i fengsel for livsgnisten sin. Jeg har også observert at 95% av de som har kommentert dette her ikke har en anelse om hva de prater om.
Jeg har dessverre ikke tid til å ta en retterunde på alle de uvitne innleggene her, men jeg skulle ønske dere kunne sette dere inn i stoffet før dere rakket ned på noe, så vi lar det bli lekse til neste gang.