Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

mandag, august 06, 2007

Fattigfolk

Folk fra Fattighuset demonstrerte i dag foran Norsk Hydros bedriftsforsamling. En av aksjonistene var garantert RV-politikeren Ben Borgen, som ifølge hablog har vært å høre på radio i hele dag.

Du husker Ben Borgen? Han som mener at han med gård i Oppland og en hytte i Lillomarka er en god representant for de fattige? Ifølge Fr. Martinsen kjøpte Ben Borgen hytta si i 2000 og har siden det isolert hytta, bygd ny terrasse og den har nå 10 overnattingsplasser. Stedet er en perle, sier Borgen til lokalavisa.

Da jeg holdt foredrag for Redaktørforeningen i vår dro jeg frem Dagbladets artikkel om mannen som et eksempel på slett journalistikk. Hvor ble av det åpenbare spørsmålet fra journalisten her? En fra Dagsavisen kom bort etterpå og sa at de ikke hadde utfordret Borgen fordi det ville være så ynkelig.

Men åpenbart ikke så ynkelig at ikke NRK og andre medier kan bruke RV-politikeren og hans frontorganisasjon for å få en ny spinn på opsjonssaken i Hydro.

10 kommentarer:

Nemo sa...

Ja, men rikfolk kan jo ha formue - hvorfor ikke fattige...eh...

Anonym sa...

Analysen over hvem som er fattige og hvem som ikke er det baserer seg på "nedre qvartill" av gjennomsnittsinntekt - det betyr at gruppen er statisk basert på gjennomsnittsinntekt og ikke kjøpekraft som ville ha vært normalt. Dermed vil Norge ha 150 000 "fattige" uansett hvor mye lønn nordmenn får.

Journalister er ikke så fordømt smarte som vi vil ha det til..

Anonym sa...

geirronimo: du tar feil, og du trenger et kurs i matematikk.

Fattige er folk under halvparten av medianinntekt. Medianinntekten er inntekten til personen som står i midten dersom du setter opp en lang rekke med alle voksne i Norge, sortert etter inntekt.

Følgelig får man fattige dersom det finnes noen som tjener mindre enn halvparten av det denne medianpersonen tjener. Det er ingen matematisk nødvendighet at det må være noen som gjør det. Tenk deg for eksempel at alle tjener det samme som medianinntektspersonen. I så fall vil ingen være fattige, uten at medianinntekten endres.

Men observasjonen din om at vi vil ha fattige uansett hvor mye lønn man får, er likevel marginalt riktig. De aller fleste fattige er nemlig utenfor arbeidslivet.

Kjøpekraft og lønnsutvikling er forøvrig, på mellomlang sikt, to sider av samme sak. Prisstigningen følger lønnsutviklingen, men langsiktige faktorer som utdanningsnivå i befolkningen og teknologiutvikling kan påvirke på sikt. I Norge er det også spesielt at oljeprisen kan påvirke på kort sikt mht. importvarer.

Anonym sa...

Forøvrig er dette statistikk - ikke mattematikk, og du har rett:
vi snakker om median-inntekt - noe som faktisk understreker mitt poeng!

Jeg er utdannet innen AIM, bare så det er sagt..

VamPus sa...

Men fattigdom kommer jo ikke til å være noe problem, for SV har jo lovet å avskaffe fattigdommen i Norge i løpet av 2009. Jeg antar det betyr at de kjøper en bil til Ben Borgen, for slik jeg forstod artikkelen i Dagbladet så var det mangelen på bil som gjorde han fattig. Jeg har heller ikke bil :-(

Anonym sa...

Unnskyld, men når ble Ben Borgen RV-politiker? Han var nok det en gang i tiden, men tror det er en god stund siden. Såvidt jeg vet har han ingen verv i organisasjonen overhodet.

Dette med å omtale noen som en representant for et parti all den tid personen bare er vanlig medlem er en uskikk.

VamPus sa...

!: Hm, kan ikke du stikke innom og si det hver gang (sånn ca daglig) noen er innom og påpeker at jeg er medlem av Høyre og derfor mener at denne personlige bloggen da er et uttrykk for den organisasjonens meninger og holdninger?

Anonym sa...

Venstresiden har som kjent omfavnet begrepet "relativ fattigdom". Altså: man måler i forhold til hva andre har. Har en mindre enn andre er en fattig. Den eneste måten å eliminere fattigdom på, når dette grunnleggende premiss råder, er å gjennomføre Inga Marthe Thorkildsens forslag om lik lønn for arbeid, slik at alle tjener helt likt.

Konsekvensene av denne logikken skal jeg ikke gå nærmere inn på her, men Ayn Rand hadde rett:

"-Selvmotsigelser eksisterer ikke i virkeligheten. Når du tror du står overfor en selvmotsigelse, sjekk premissene. Du vil oppdage at et av dem er gale."

Man rasjonaliserer rundt egen smålige misunnelsesfølelse, tilsetter en spiseskje relativisme, setter noen åndsfraværende journalister til å røre det hele sammen - og vips: Man har skapt en suppe av logiske brister som lukter sterkt av subjektive følelser og tilkortkommethet.

Og sosialdemokratiets nyttige idiot, Ola-Dunk, skjønner absolutt ingenting der han applauderer kobbelet av ideologisk lobotomerte sabotørers underminereing av livsgrunnlaget hans.

Vi lever i svært primitive tider.

Anonym sa...

b.s. amundsen skriver:

"Og sosialdemokratiets nyttige idiot, Ola-Dunk, skjønner absolutt ingenting der han applauderer kobbelet av ideologisk lobotomerte sabotørers underminereing av livsgrunnlaget hans."

heh - kunne ikke vært mer enig :-)

Anonym sa...

Hehe. Vi får prøve på det. Det er selvsagt ikke noe bedre om det er høyre-folk som får unngjelde.

Når partitilknytning er kjent syns jeg det er OK å skrive "RV-eren" eller "Høyre-medlemmet", men ordet politiker indikerer på en eller annen måte at personen representerer partiet han/hun er medlem av offentlig. Det gjør vel verken Heidi Nordby Lunde eller Ben Borgen.