Om VamPus

Bildet mitt
er Heidi Nordby Lunde, feminist, aktivist og Høyre-dame. Mer om Heidi. Kontakt meg på VamPus [a] gmail.com. Merk at kommentarer på innlegg eldre enn fem dager blir moderert - ene og alene for at jeg da får varsel om nye kommentarer. Leser ikke kommentarfeltet på gamle innlegg så ofte. Skriver du som anonym er sjansen stor for at det blir slettet sammen med spam.

lørdag, august 04, 2007

Den lykkelige hora


Er den lykkelige hora en mytisk skikkelse - en som kun eksisterer i horekunders fantasier og håp, eller finnes hun faktisk? Hun finnes, skal man tro bloggeren Sus - som selv er prostituert.


- Der er ingen kvinder, der helt og aldeles frivilligt vælger at være prostituerede. Det kan godt være, at de for en tid synes, at det er et OK job, men så er det fordi, der er noget, der er gået galt et eller andet sted i deres barndom og de ender alle sammen med at fortryde det. Den lykkelige luder findes ikke. BASTA!

Dette var holdningen til den danske journalisten Mia Højlund Tullberg. Så ble hun fascinert av det danske ludderet Sus' blogg som deler åpenhjertelige tanker om det å være prostituert og har skrevet om hvordan en typisk dag kan se ut. Nå kan man følge med på mailutvekslingen mellom de to kvinnene i den danske avisen B.T's kvinnemagasin.

Sus skriver at hun ikke selger sin kropp, men en tjeneste. Kroppen hennes eier hun selv. Hun har et reflektert forhold til forskjellen på henne selv og hennes evner - hun kan lage nettsider, kommunisere med sine kunder, annonsere og sette grenser. Men hun trives i jobben. At hun ikke har fortalt det til sine barn skyldes at hun er mer skeptisk til hvordan andre ser på yrket hennes enn hvordan hun selv gjør det. Mannen hennes er innenforstått med det hun gjør.

Dette er i skarp kontrast med en tidligere prostituert jeg snakket med på en fest tidligere i sommer. Hun mente bestemt at den lykkelige hora var en myte - og at aktive prostituerte ikke er troverdige fordi de trenger kundene. Men Sus er anonym. Hva har hun å tjene på å lyve?

Tenk om... tenk om det er slik at folk faktisk er forskjellige? En radikal tanke, ja. Tenk om vi har ulike toleransegrenser for hva vi mener er riktig. Sus gleder seg til å komme på jobb. Men tenk om Sus er horekunden TheHumanStain som skriver ut hora slik han selv vil se henne. Kan hende. Det er jo internett.

Gjennom Kvinner for Porno møtte jeg mange som jobbet i sexbransjen i Norge. Den ene tingen som slo meg var at dette ikke virket som forknytte, undertrykkede mennesker. Tvert om. De hadde også til felles at de hatet formynderi, pekefingermoral og politikerstyring. Kanskje det er derfor sosialistene jobber så hardt mot bransjen?

Sus mener den største feilen som gjøres mot prostituerte er å stigmatisere dem og sette dem i en offerrolle. Samfunnets fordømmelse skaper mer ulykkelighet og psykiske problemer enn jobben i seg selv.

36 kommentarer:

Unknown sa...

Jeg har nok innerst inne vanskelig for å forestille meg en prostituert som er virkelig er hel-lykkelig i sitt yrkesvalg, i den forstand at hun får realisert sitt fulle yrkespotensiale gjennom prostitusjonen og føler at hun fritt og like gjerne kunne ha blitt hva som helst annet, hadde hun bare giddet.

Men jeg innrømmer også at det er lite jeg vet. Jeg tror alt kan være mulig.

VamPus sa...

Tja. Finnes den lykkelige vaskekona? Den lykkelige søppelømmeren? Får de realisert sitt fulle yrkespotensiale gjennom prostitusjonen og føler at hun fritt og like gjerne kunne ha blitt hva som helst annet, hadde hun bare giddet.

Sus er forøvrig tidligere sykepleier.

Anonym sa...

En hvilken som helst mann som ønsker å være innenfor det akseptable kan ikke mene noe annet enn den "vedtatte"(sic)sannhet her:-)

Men: dette er nok et av en lang rekke spørsmål som IKKE kan stilles i dag.
Bare det å stille slike spørsmål blir møtt med sterk og unison fordømmelse. Ikke nødvendigvis fordi spørsmålene (eller mulige svar) er FEIL, men
kanskje tvert om: av redsel for at de skal være helt eller delvis SANNE.

Cassanders
In Cod we trust

Johan R. Sjöberg sa...

Läs: http://sensuellqkonsult.wordpress.com/

Svensk prostitutionspolitik och dess följder.

Anonym sa...

Tja, ikke vet jeg, men jeg tviler sterkt. Ved å selge sex, kan jeg ikke forstå annet enn at man må ødelegge følelseslivet. Jeg tror ikke på slike historier før jeg kjenner en personlig, og knapt nok da.

Min gode veninnene ****** ble ihvertfall helt ødelagt av sitt "yrkesvalg" (pga knarkmisbruk). Det er noe av det tristeste jeg noengang har gjort, å slippe henne av på "jobb" i kvadraturen etter at vi hadde samtalt om dype ting hele natten.

Det er fint hvis noen av jentene kan slippe unna med mindre skader på sin sjel, det gleder meg. Men ingen bør prøve, basert på en ide om det ikke er så farlig.

Isabella Lund sa...

Jag vill bara berätta att Sus verkligen finns, jag har själv träffat henne i Köpenhamn i samband emd att Köpenhamn bjöd in Danmarks sexarbetarorganisation till deras konferens i juni.

Anonym sa...

Jeg har også mødt hende
http://luder.smartlog.dk/g-steindl-g--vellykket--post104005
Men det beviser selvfølgelig ikke noget, hvis tesen er, at hun bare er mig, der lyver.

Simon, det gør mig ondt at høre om din veninde. I Danmark får vi formentlig snart den samme lov som i Holland, hvor narkomaner kan få fri knark. Dermed slipper de for et uværdigt liv i for eksempel prostitution, tiggeri eller kriminalitet. Jeg håber også, at den lov kommer til Norge.

Heldigvis er prostitution som følge af narkomisbrug eller tvang undtagelsen. Prostitution er vanskelig at forstå i vores kultur, men hvis man ønsker at sætte sig ind i det, kan jeg anbefale at følge bloggene til Isabella Lund eller Luder gennem nogen tid. Eller, i al beskedenhed, min egen, hvis man ønsker kundesynspunktet med.

Håkon sa...

En annen innfallsvinkel til denne diskusjonen kan være å se på grensetilfellene i stedet for ytterpunktene. Det er rimelig vanskelig å forestille seg den lykkelige narkomane gateprostituerte. Det som definerer prostitusjon er imidlertid at det avtales et vederlag, ikke den seksuelle handlingen. Det er en såpass bred definisjon at det ikke virker usannsynlig å finne noen lykkelige i denne gruppen. (Hva nå enn lykkelig er. Det er lettere å finne en definisjon på prostitusjon enn en definisjon på lykke.)

Hvor mange det er som befinner seg på et av ytterpunktene og hvor mange det er som befinner seg nær grensen av hva som i det hele tatt er prostitusjon vet jeg ikke noe om, så da er det selvsagt vanskelig å si om disse grensetilfellene er relevante eller ikke i diskusjonen.

Anonym sa...

Hvis dette kan være til hjelp, Håkon - Forskerne har funnet en formel for å regne ut sin lykke, som hjelper å definere lykke. Lykkeformelen:

Lykke = P + (5xE) + (3xH)

P står for personlige karakteristikker. Dette inkluderer syn på tilværelsen, tilpasningsdyktighet og fleksibilitet.

E står for eksistens. Her handler det om helse, økonomisk stabilitet og vennskap.

H representerer en høyere orden av behov, inkludert selvbilde, forventninger, ambisjoner og humoristisk sans.

http://www.forskning.no/Artikler/2003/januar/1041952284.36

Håkon sa...

"Forskerne" = britiske psykologer = Undersøkelsen ble utført av psykolog Carol Rothwell og såkalte "life-coach" Peter Cohen, og er betalt av ferieselskapet Thomson

Ja, da så... :-)

VamPus sa...

simon: Selvsagt er det forskjeller, jeg har møtt flere med varierende syn på seg selv og yrket sitt. Hva kom først - prostitusjonen eller dopet?
thehumanstain: tesen er ikke at det er deg :-) Poenget mitt er at i den virtuelle verden kan en langlegget yppig blondine man chatter med fort vise seg å være en 17-årig kvisete gutt. Det er greit å ikke svelge alt med sluk og søkke, som vi sier her på bjerget.

Jeg har forøvrig ingen naive forestillinger om sexbransjen som sådan, men som skrevet - jeg har møtt såpass mange at å gre alle over en kam blir helt feil.

Anonym sa...

Håkon- noen må jo betale for det :o) Det er inget superekte forkningsresultat av lykkeformelen, selvsagt. Men det er jo en pekepinn kanskje?

Anonym sa...

Det bør da være flere muligheter til å skaffe til veie bedre kunnskap om dette problemkomplekset
Kanskje sosialantropologer som THE kunne gjøre noe nyttig for en gangs skyld:-)

Innfallsvinkel 1)
Problemstilling: Hvordan undersøke egen opplevelse av sex for penger (eller omvendt) frikoblet fra ekstern skam/stigma.
Løsningsforslag: Det finnes betydlige muslimske miljøer som har tradisjon for MUTA (=korttidsekteskap). Gjennomfør dybdeintervjuer med sunni-muslimske kvinner som har erfaring med MUTA.

Mens vi venter på undersøkelsen kan vi la oss underholde av den konverterte gammel-AKP'er Trond Ali Lindstad på Koranan.no . Hans forsøk på å forene misogyn 7-århundre-"etikk" med en slags anstendig modernitet er ikke uten underholdningsverdi.

Innfallsvinkel 2: Studier hvor ulikeheter kvinne/mann er eliminert (eller i det minste sterkt redusert). Jeg vet det ikke, men det finnes kanskje homse- og lesbe-prositituerte? I så fall vil vel deres følesesmessige opplevelser av sin situasjon kunne være av interesse?

Cassanders
In Cod we trust

Håkon sa...

Som pekepinn, MMO, forteller jo denne lykkeformelen at E veier tyngre enn H.

Betyr dette at økonomi er viktigere enn selvbilde for dem som søker lykken så kan det bli en livlig diskusjon Vampus har satt i gang.

Anonym sa...

cassanders:

Nå er vel nikah mut'ah (gledesekteskap) noe sunnimuslimene regner for å være haram, altså forbudt, i motsetning til usuli-skolen (sjiamuslimer).

Anonym sa...

helse, økonomisk stabilitet og vennskap har aldri gjort noen mindre lykkelig, nei, tror ikke det, Håkon. Og E henger jo i stor grad sammen med H og omvendt.

Anonym sa...

Noen prostituerte er så lykkelige at lykken nærmest tyter ut av dem. Det er derfor så mange av dem har gule øyne.

Unknown sa...

Teite moi betrakter nok på den seksuelle kroppen som noe skjørt og hellig som det kan være ødeleggende å legge ut for salg. (Men jeg er også klar over at jeg er et delvis hjernevasket resultat av et tradisjonsrikt og snevert syn på prostitusjon.)

Jeg tror det er mange lykkelige vaskekoner og søppeltømmere. Hvorfor skullde de ikke være det?

Anonym sa...

Ø.S.'s korreksjon er korrekt. De fleste sunnier betrakter muta som haram, og det skulle stått shiamuslimsk i stedet for sunnimuslimsk i mitt innlegg.
Lindstas utlegning finnes under for øvrig under "Debatt".

Cassanders
In Cod we trust.

Anonym sa...

stigmatisering av prostituerte er nok et resultat av medias fremstilling av kvinner som blir tvunget ut i dette yrket for å nedbetale gjeld. Samt hvordan media fremstiller situasjonen i f.eks Oslo.

Viking3-3 sa...

hmmmm...

P + (5xE) + (3xH)

Skavviseeee...

Det blir da...

altså...

5 + 5 + 3
(5 personligheter) + (5xeksisterer, ja) + (3x lav orden (1))

Så jeg er da 13... Hva pokker betyr det? Om jeg ikke var deppa før så er jeg ihvertfall det nå. Jævla møkkaforskere! Slutt å kaste bort skattepengene mine og fokuser på noe fornuftig i stedet! :p

Seriøst, dog, hvordan skal den formelen kunne gagne verden?
Er litt av typen:
"Mamma, mamma! Se jeg kan skrive navnet til katten med tall!"
"Så flott, da, gutten min. Gå å lek i sandkassa, du".

Aaaanyway.

K

Anonym sa...

Ludder????

Anonym sa...

Viking 3-3
Slappa tå no Gud'le

Husk at: svaret på "the life, the universe and everything" er 42.
Om du får 15 i likningen ovenfor bør du ikke bli for bekymret.

Parametrene P E og H er sannsynligvis ikke hele enheter men variabler som evt er normalisert, men i hvertfall skalert slik at verdiene ligger mellom 0 og 1.

Men du hadde sarkasme-modus på, ikke sant?

Cassanders
In Cod we trust

Anonym sa...

VamPus: Jeg regner med at du har tatt opp diskusjonen om "den lykkelige hora" som ledd i debatten rundt norsk kriminalisering av horekunder.

Det bekymrer meg at det nå har oppstått en uhellig allianse mellom moralister, feminister, handelsstanden og estetisk/rasistisk motiverte folk som først og fremst vil ha "negerhorene" bort fra bybildet. Denne alliansen dominerer nå premissene for den offentlige debatten i så stor grad at ingen politikere tør ytre noe annet enn at de er mot prostitusjon. Det eneste argumentet mot kriminalisering som (så vidt) er akseptabelt er å diskutere hvorvidt et forbud vil "virke".

Det skremmer meg at denne alliansen har klart å skape en slik moralistisk panikk i samtlige partier på Stortinget. Og det frustrerer meg at ingen har moralsk ryggrad og rasjonelt gangsyn nok til å stå fram og argumentere FOR friheten til å yte og motta seksuelle tjenester, som et grunnleggende GODE i samfunnet!

Et eventuelt forbud slik det for eksempel er innført i Sverige, handler dessuten egentlig bare om én BETALINGSFORM for seksuelle tjenester. Det er for eksempel fortsatt OK å prostituere seg på livstid, i bytte mot mat, klær, hus, bil og trygg oppvekst for barna sine. Tydeligvis...

Håkon sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Håkon sa...

Parametrene P E og H er sannsynligvis ikke hele enheter men variabler som evt er normalisert, men i hvertfall skalert slik at verdiene ligger mellom 0 og 1

Å nei da, skalaen var 1 til 10, og lykkeligst var den som fikk poengsum 100 (noe du bare får til når du oppdager at P har en skala fra 2 til 20, noe som burde få oss til å lure på om psykologer egentlig bør sette opp slike matematiske uttrykk).

For øvrig holder jeg en knapp på at skadefryd er en undervurdert faktor i lykkeregnskapet.

Dersom dette er/blir en del av debatten om kriminalisering av horekunder kan man jo spørre om normative straffebestemmelser kan bidra til at de som ikke bryter vedtatt norm blir lykkeligere (ok, jeg dreier temaet mot "den lykkelige politiker" her).

(redigert for skrivefeil)

Martine Votvik sa...

Å diskutere hvorvidt andre mennesker blir mer eller mindre lykkelige på bakgrunn av "harmløse, personlige valg", har gjerne mer til felles med sladder enn debatt.

Men verre blir det når de som mener at det omdiskuterte valget verken er "harmløst" eller særlig "personlig" likevel begynner å diskutere på de samme premissene.

Jeg tviler ikke på at det finnes mennesker som lever helt kurante liv som prostituerte, at de gleder seg til jobben sin, blir elsket av familien og sover sin søteste søvn om natten. Vårt menneskelige mangfold er i dag så stort at noe annet ville være mer usannsynelig.

Men det at de ikke stiller spørsmålstegn ved at de er med på å opprettholde et system som på sitt verste fremmer kidnapping og slavedrift. Og så videre at dette ikke gir dem den minste bismak opp i all lykken og fordrageligheten?

Det gir meg grunnlag for å undre meg over om det ikke finnes ørlite granne fornektelse oppi det hele.

Anonym sa...

Jeg tok meg den frihet å spinne litt videre på denne posten, klarte ikke slippe den, så da var det like greit å klemme ut noe i egen blogg. Håper det er greit at jeg linket hit?

Anonym sa...

Martine Votvik:
Hvordan stiller du deg til kriminalisering av EKTESKAP ? ? ?

Martine Votvik sa...

"Kjetil sa...
Martine Votvik:
Hvordan stiller du deg til kriminalisering av EKTESKAP ? ? ? "

Utspill som dette får meg til å lure på om jeg egentlig sto opp om morgenen, eller om min nettsurfing bare er psykedelisk vrøvl fra en sadistisk underbevissthet.

Uten å helt se sammenhengen dette spørsmålet har mitt eget utspill bestemmer jeg meg likevel for å svare.

Jeg er for en konstitusjonell oppløsing av "ekteskapet" som hellig og økonomisk allianse. Jeg støtter en mer fleksibel modulbasert måte å knytte økonomiske bånd til en eller flere personer av samme eller annet kjønn, uten at sex/kjærlighet nødvendigvis må være en del av suppa. Og også helst med bindingstid som er litt kortere enn ”til døden skiller oss ad”. 4 år om gnagen kanskje…

Så kan folk ha alle de uavhengige seremoniene de vil.

Anonym sa...

Martine Votvik: Sammenhengen mellom spørsmålet mitt og utspillet ditt, er at du tydeligvis ønsker å straffe alle som har sex i et forhold der det (fortrinnsvis muntlig) er avtalt at den andre parten skal motta et økonomisk vederlag kontant.

Mens jeg lurer på om du også synes det er rimelig å straffe alle de som har sex i et forhold der det (skriftlig) er avtalt at den andre parten skal ha "eksklusiv rett" til en bestemt sosial og økonomisk tilknytning til vedkommende.

Det jeg mener å si, er at jeg synes det er HÅRREISENDE DOBBELTMORALSK av den svenske staten å straffeforfølge den éne formen for prostitusjon og ikke den andre. Og at uretten ikke blir noe mindre av at den norske staten nå tydeligvis skal begynne med det samme.

Martine Votvik sa...

For det første stiller jeg meg uforstående til hvorfor du tror jeg ønsker å straffe noen.

For det andre fordømmer jeg alle forhold som gir den ene parten "rett" til sex gjennom økonomisk kompansasjon. Og du leste sikkert min oppfatting av ekteskapet.

Ekteskapet i dagens sverige er likvell ikke en institusjon der den ene parten har "rett" til sex med den andre. Selv om det er mye man kan forandre på ekteskapet er det ikke "dobbeltmoralsk" å forby kjøp av sex fra prostituerte"

Det er ganske enkelt første skritt på veien til noe bedre...

Anonym sa...

Martine: Mulig det er jeg som overser en logisk sammenheng her, men hvordan kan du BÅDE hevde at du IKKE er ute etter å straffe noen, og samtidig rose et forbud mot kjøp av sex som "første skritt på veien til noe bedre" ?

På den annen side deler jeg helt og fullt din fordømmelse av alle forhold som gir den ene parten RETT til sex, enten det er i bytte mot økonomisk kompansasjon, evig troskap eller lojalitet til en eller annen guddom. Men dette rammer da stort sett IKKE prostitusjon!
Så lenge vi bare snakker om prostitusjon som sådann (og ikke slaveri), står da den prostituerte fullstendig fritt til å tilby tjenestene sine eller ikke. Og selv etter å ha betalt en prostituert på forskudd har man jo ikke som kunde noen RETT til sex, bare til evt å få pengene sine tilbake dersom tjenesten ikke blir levert.

At det også foregår slaveri i forbindelse med prostitusjon, er en helt annen sak. Og at dette er forkastelig er vel få uenige i. Men slaveri og menneskehandel er jo allerede ettertrykkelig forbudt i norsk lov idag, uten at vi trenger noen ny sexkjøpslov!

At et allment forbud mot kjøp av sex (også fra personer som IKKE er slaver) indirekte vil bidra til å redusere omfanget av kommersielt sexslaveri er sikkert riktig. Men dette mener jeg er et uholdbart argument.

Et generelt sexkjøpforbud rettferdiggjøres ikke i noen større grad av den indirekte sammenhengen mellom frivillig prostitusjon og slaveri, enn et generelt forbud mot joggesko rettferdiggjøres av at en del joggesko blir produsert av slaver i den 3. verden.

Martine Votvik sa...

Kjetil -

jeg skrev om et aspekt ved saken i min egen blogg, diskuter gjerne videre med meg der.

Anonym sa...

- Martine

Skulle gjerne fortsatt diskusjonen på bloggen din, for innlegget ditt der har bra potensial for videre diskusjon. Men du tillater ikke anonyme innlegg, og dermed er jeg med mine "moralsk forkastelige" holdninger avskåret fra å delta.
Dessverre...

Martine Votvik sa...

Uff da, siden du ikke er i stand til å gjøre rede for deg med i det minste en død profil på bloggspot, så er du altså avskåret fra kommunikasjon med meg.

Det var leit og kjedelig da...